Colesterol marit: cum il mentii la valori normale

Colesterol marit: cum il mentii la valori normale

Colesterolul este un tip de grasime produsa in mare parte de catre ficat, dar care, insa, poate fi preluata si din alimentatie.

Rolul colesterolului in organism este de a mentine integritatea celulara, de a sintetiza anumiti hormoni si bila, de a metaboliza vitaminele liposolubile si, intr-o anumita masura, este responsabil cu buna functionare a sistemului nervos si imunitar.

Colesterol bun si colesterol rau

Exista doua tipuri de colesterol, HDL, considerat colesterol bun, si LDL, considerat colesterol rau. Rolul acestora este diferit in organism, colesterolul bun avand functia de reciclare a colesterolului rau si, totodata, este responsabil de protectia vaselor de sange.

Colesterolul rau, insa, se depune pe vasele de sange, ingustandu-le si, in final, blocandu-le, ingreunand implicit si activitatea leucocitelor, celulele sistemului imunitar care incearca sa-l anihileze. LDL-ul favorizeaza astfel aparitia bolilor cardiovasculare, fiind factor cauzator in aparitia infarctului si a accidentului vascular cerebral.

Valorile normale pentru colesterol

Pentru mentinerea sanatatii, colesterolul trebuie pastrat in limite normale, cu alte cuvinte, nivelul total de colesterol din sange nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 mg/dl.

Astfel, colesterolul de tip HDL trebuie sa aiba o valoare mai mare de 40 mg/dl, iar colesterolul rau, LDL, trebuie sa fie mai mic de 115 mg/dl.

Conform studiilor mai mult de o treime din romani sunt afectati de hipercolesterolemie, fiind considerata la nivel mondial o boala a acestui secol. Cu toate ca se accentueaza odata cu inaintarea in varsta, din ce in ce mai multi tineri, din cauza alimentatiei nesanatoase, a stresului si a sedentarismului, au fost depistati cu un nivel marit de colesterol in sange.

Ce este uleiul de krill?

Uleiul de krill este obtinut dintr-un crustaceu de dimensiuni foarte mici, asemanator cu crevetii, care traieste in apele reci ale oceanelor, fiind sursa de hrana pentru alte vietuitoare.

In urma cu aproximativ 10 ani, in urma cercetarilor indelungate, s-a demonstrat ca uleiul obtinut din krill, denumit in termeni stiintifici Euphausia superba, este mult mai sanatos si benefic organismului uman decat uleiul de peste, fiind cu pana la 40% mai eficient in scaderea trigliceridelor si a colesterolului rau decat uleiul de peste.

Beneficiile uleiului de krill

Uleiul de krill este cea mai valoroasa sursa naturala de acizi grasi omega 3, diferenta fata de uleiul de peste constand in faptul ca acestia se gasesc sub forma de fosfolipide solubile care sunt in totalitate absorbite de celulele organismului. Acest beneficiu transforma uleiul de krill in cel mai bun tratament impotriva colesterolului crescut si a trigliceridelor.

In acelasi timp, uleiul de krill favorizeaza si cresterea HDL-ului, colesterolul bun necesar mentinerii sanatatii cardiovasculare. Pe langa acizii grasi Omega 3, uleiul de krill contine un antioxidant puternic, denumit astaxantina, si lecitina marina, ingrediente ce-l fac util in tratarea dementei, a bolii Alzhaimer si a sindromului ADHD, avand efecte benefice asupra sistemului nervos.

Conform studiilor, uleiul de krill este un bun remediu antidepresiv, trateaza simptomele premenstruale si ajuta la dezvoltarea mentala a fatului. Pe de alta parte, uleiul de krill, fiind un produs mult mai pur decat uleiul de peste, sustine sanatatea ficatului si favorizeaza detoxifierea organismului.

In plus, are un puternic rol antiinflamator, cu rezultate pozitive in tratarea artritei si a gutei, si este un imunostimulator de exceptie. De asemenea, efectele sale benefice au fost demonstrate si in afectiunile stomacului, avand capacitatea de a lupta contra Heliobacter Pylori si de a imbunatati digestia.

Uleiul de krill este un supliment alimentar ce sustine sanatatea sistemului cardiovascular prin reglarea nivelului de colesterol si trigliceride si mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.

Citeste si

Arhiva
  • Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol Instrumentele pentru scaderea...

    Generalitati Un nivel normal al colesterolului este una dintre cele mai bune cai pentru protejarea de infarct miocardic si accident vascular cerebral. O substanta asemanatoare grasimii ce se gaseste in sange, numita colesterol, poate determina crearea unor depozite la...citeste mai mult

  • 8 cauze ale colesterolului marit 8 cauze ale colesterolului marit

    Generalitati Conform statisticilor, aproape jumatate dintre romani se confrunta cu nivelul crescut al colesterolului. Cauzele hipercolesterolemiei sunt variate, incluzand istoricul familial si alimentatia. Nivelul de colestrol este masurat printr-un test de...citeste mai mult

  • Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine) Analize biochimice - analiza...

    Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+2
Vezi toate clinicile
Mai putin
+1
Vezi toti medicii
Mai putin
+2
Vezi toate serviciile
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK