10 trucuri pentru a reduce colesterolul

10 trucuri pentru a reduce colesterolul

1. Carbohidratii produc cresteri ale nivelului de LDL-colesterol ("colesterolul rau").
Pentru ca o salata sa fie mai sanatoasa, inlocuieste crutoanele cu miez de nuca, care au un continut crescut in grasimi polinesaturate ("grasimi bune"), care scad LDL colesterolul si cresc HDL-colesterolul.

2. Bea vin rosu in loc de cockteiluri!
Studiile arata ca o ingestie moderata de alcool poate produce o usoara crestere a HDL-colesterolului („colesterolul bun“). In schimb, tariile sau bauturile alcoolice amestecate cu sucuri de fructe, care contin carbohidrati, nu sunt deloc sanatoase.
De exemplu, vinul rosu contine 10% din carbohidratii unei margarita. De asemenea, vinul rosu contine antioxidanti, flavonoizi, care scad LDL colesterolul si stimuleaza HDL colesterolul. Limita este de 2 pahare cu vin pe zi la barbati si 1 pahar la femei.

3. Inlocuieste snacksurile si branza cu alune si soia (boabe fierte, coapte sau tofu).

4. Inlocuieste dressingul gata preparat pentru salata din comert cu suc de lamaie si otet balsamic.

5. Inlatura untul, uleiul prajit, carnea de porc, pielita carnii de pasare, pestele gras din alimentatie.

6. Inlocuieste carnea de vita cu cea de curcan, deoarece carnea de curcan contine pe jumatate grasimile saturate din carnea de vita, aspectul fiind asemanator.

7. Puiul este bun, dar scoicile si pestele sunt si mai bune! Pestele contine acizi omega3 "sanatosi pentru inima".

8. Inlocuieste chipsurile cu popcorn (floricele de porumb)! Acestea din urma au cu peste 80% mai putine grasimi saturate si de 2 ori mai multe fibre decat chipsurile de cartofi sau porumb.

9. Inlocuieste iaurtul obisnuit sau cremele de iaurt cu iaurt natural 0% grasime. La fel procedati si cu branza de vaci sau smantana.

10. Alimente interzise
Printre alimentele interzise se numara:
Carnurile grase, mezelurile, viscerele, conservele, ouale (este permis doar albusul si nu mai mult de 1-2 galbenusuri/saptamana), pastele fainoase cu oua, fasolea uscata, mazarea uscata. Grasimile animale (unt, smantana, frisca, slanina, untura).
Dulciurile interzise: toate preparatele cu oua, inghetate, creme cu unt, frisca, prajiturile cu fructe, ciocolata si in general dulciurile concentrate.
Sunt permise (dar nu in cantitate mare) dulciurile preparate din albus (spume, bezele), tarte de fructe, gelatine cu fructe, orez cu lapte degresat. Fructele sunt permise cu exceptia: smochinelor, curmalelor, migdalelor, alunelor, arahidelor, prunelor, bananelor

Autor: Dr. Zarva Maria
Medic specialist medicina de familie
Medcenter Constanta
0241.620.280 www.medcenter.ro




20503 vizualizari, 02 Septembrie 2011

Servicii promovate in Cardiologie

  • CORONAROGRAFIE

    CORONAROGRAFIA reprezinta standardul de aur pentru explorarea bolii coronariene si aduce informatii decisive despre tratamentul necesar ... vezi tot anuntul

Citeste si

Arhiva
  • Calea naturala pentru mentinerea nivelului optim al colesterolului Calea naturala pentru mentinerea...

    Generalitati Colesterolul este o substanta lipidica esentiala pentru organismul uman, prezenta in structura tuturor membranelor celulare ale corpului, care ajuta la producerea vitaminei D, a hormonilor sexuali si a acizilor biliari cu rol important in procesele...citeste mai mult

  • Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol Instrumentele pentru scaderea...

    Generalitati Un nivel normal al colesterolului este una dintre cele mai bune cai pentru protejarea de infarct miocardic si accident vascular cerebral. O substanta asemanatoare grasimii ce se gaseste in sange, numita colesterol, poate determina crearea unor depozite la...citeste mai mult

  • 8 cauze ale colesterolului marit 8 cauze ale colesterolului marit

    Generalitati Conform statisticilor, aproape jumatate dintre romani se confrunta cu nivelul crescut al colesterolului. Cauzele hipercolesterolemiei sunt variate, incluzand istoricul familial si alimentatia. Nivelul de colestrol este masurat printr-un test de...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK