Totul despre carbohidrati sau glucide


Definitie

Sus
Totul despre carbohidrati sau glucide

Carbohidratii sau glucidele (zaharurile) sunt substante nutritive indispensabile si esentiale pentru functionarea normala a organismului uman.

Acestia sunt prezenti in natura sub diverse forme:
• carbohidrati simpli alcatuiti din:
- zaharuri care contin o singura molecula (glucoza, fructoza si galactoza), asimilate cu rapiditate de organism;
- zaharuri care contin doua molecule, cele mai cunoscute sunt zaharul alb rafinat fabricat din trestie sau sfecla de zahar (fructoza si glucoza). Lactoza este zaharul care se gaseste in lapte si maltoza.

• carbohidratii complecsi sunt forma preferata de combustibil a organismului, sunt stocati in muschi si se descompun mai incet decat glucidele simple si sunt constituiti dintr-un lant relativ lung de molecule de glucoza:
- amidonul face parte din compozitia legumelor radacinoase si a tuberculilor;
- glicogenul este o forma sub care glucoza este depozitate in organism, cu o compozitie asemanatoare amidonului;
- fibrele difera de amidon intrucat enzimele digestive ale acestora nu pot fi descompuse pentru a fi utilizate de catre organism ca sursa de energie; au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal.

Rolul carbohidratilor

Sus

Carbohidratii au doua roluri diferite in organism:
- constituentii carbohidratilor reprezinta o fractiune din carbohidratii care fac parte din celulele fundamentale ale organismului;
- furnizeaza rapid energie, calorii si sunt usor de metabolizat.

Cantitatea recomandata de carbohidrati pentru organismul uman

Sus

Carbohidratii ar trebui sa reprezinta 47-50% din aportul total de calorii intr-o zi, aceasta fiind cantitatea zilnica necesara organelor a caror functionare depinde exclusiv de glucoza, cum este situatia creierului.
Muschii si ficatul au capacitatea de a stoca glucoza, iar rezervele acestora pot furniza energie de care este nevoie. Aportul scazut de glucide obliga organismul sa fabrice glucoza din lipide sau proteine musculare, fapt ce duce la diminuarea masei musculare.
Este recomandat sa se consume mai multe glucide complexe decat zaharuri simple in urmatoarele proportii:
- doua treimi glucide complexe;
- o treime carbohidrati simpli.
Consumul de alimente cate contin zahar nu trebuie sa depaseasca 10% din aportul caloric total sau 50 grame, intr-o dieta cu un total de 2000 de calorii.

Surse alimentare de carbohidrati

Sus

Carbohidrati continuti (g/portie)
1 portie mica (21 lingurite/100g) de alimente care contin amidon (paste, orez) 19
1 mar de marime medie (150g) 20
1 felie de paine (40g) 20
1 cartof mic (50g/ 2oz) 10
1 portie mica (120g/ 3 lingurite) legume verzi 4
1 iaurt natural (120g) 7
1 lingurita de zahar alb rafinat 5
1 lingurita (10g) gem 7
1 prajitura mica (50g) 34

Consecintele deficientelor de carbohidrati

Sus

Consumul de redus de carbohidrati poate determina:
- hipoglicemie care cauzeaza: frisoane, ameteli, modificari ale dispozitiei, vorbire incoerenta, puls rapid, palpitatii, transpiratie, etc.
- atrofie musculara, intrucat organismul incepe sa utilizeze carbohidratii fabricati aminoacizilor din componenta proteinelor musculare.

Efectele consumului excesiv de carbohidrati

Sus

O cantitate prea mare de carbohidrati in dieta unei persoane, in mod special din carbohidrati simpli cresc aportul zilinic de calorii. Acest lucru favorizeaza cresterea in greutate si poate duce chiar si la obezitate.
Excesul de zahar din dieta nu declanseaza diabetul zaharat fiind o afectiune in care organismul nu produce cantitatea adecvata de insulina.

13874 vizualizari, 17 August 2011

Citeste si

Arhiva
  • Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. Leguminoasele Principii de alcatuire a meniurilor...

    Leguminoasele Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de...citeste mai mult

  • 5 diete care nu functioneaza 5 diete care nu functioneaza

    Generalitati Hrana este esentiala pentru viata si este vitala pentru fericirea si starea de bine a unei persoane. Cinele in familie, mesele luate cu prietenii sau cu colegii la locul de munca sunt un prilej de socializare, comunicare si apropiere. Pentru a slabi...citeste mai mult

  • Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati Alimente cu un nivel scazut de...

    Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la...citeste mai mult