Totul despre carbohidrati sau glucide

Definitie

Carbohidratii sau glucidele (zaharurile) sunt substante nutritive indispensabile si esentiale pentru functionarea normala a organismului uman.

Acestia sunt prezenti in natura sub diverse forme:
• carbohidrati simpli alcatuiti din:
- zaharuri care contin o singura molecula (glucoza, fructoza si galactoza), asimilate cu rapiditate de organism;
- zaharuri care contin doua molecule, cele mai cunoscute sunt zaharul alb rafinat fabricat din trestie sau sfecla de zahar (fructoza si glucoza). Lactoza este zaharul care se gaseste in lapte si maltoza.

• carbohidratii complecsi sunt forma preferata de combustibil a organismului, sunt stocati in muschi si se descompun mai incet decat glucidele simple si sunt constituiti dintr-un lant relativ lung de molecule de glucoza:
- amidonul face parte din compozitia legumelor radacinoase si a tuberculilor;
- glicogenul este o forma sub care glucoza este depozitate in organism, cu o compozitie asemanatoare amidonului;
- fibrele difera de amidon intrucat enzimele digestive ale acestora nu pot fi descompuse pentru a fi utilizate de catre organism ca sursa de energie; au un rol esential in reglarea tranzitului intestinal.

Rolul carbohidratilor

Carbohidratii au doua roluri diferite in organism:
- constituentii carbohidratilor reprezinta o fractiune din carbohidratii care fac parte din celulele fundamentale ale organismului;
- furnizeaza rapid energie, calorii si sunt usor de metabolizat.

Cantitatea recomandata de carbohidrati pentru organismul uman

Carbohidratii ar trebui sa reprezinta 47-50% din aportul total de calorii intr-o zi, aceasta fiind cantitatea zilnica necesara organelor a caror functionare depinde exclusiv de glucoza, cum este situatia creierului.
Muschii si ficatul au capacitatea de a stoca glucoza, iar rezervele acestora pot furniza energie de care este nevoie. Aportul scazut de glucide obliga organismul sa fabrice glucoza din lipide sau proteine musculare, fapt ce duce la diminuarea masei musculare.
Este recomandat sa se consume mai multe glucide complexe decat zaharuri simple in urmatoarele proportii:
- doua treimi glucide complexe;
- o treime carbohidrati simpli.
Consumul de alimente cate contin zahar nu trebuie sa depaseasca 10% din aportul caloric total sau 50 grame, intr-o dieta cu un total de 2000 de calorii.

Surse alimentare de carbohidrati

Carbohidrati continuti (g/portie)
1 portie mica (21 lingurite/100g) de alimente care contin amidon (paste, orez) 19
1 mar de marime medie (150g) 20
1 felie de paine (40g) 20
1 cartof mic (50g/ 2oz) 10
1 portie mica (120g/ 3 lingurite) legume verzi 4
1 iaurt natural (120g) 7
1 lingurita de zahar alb rafinat 5
1 lingurita (10g) gem 7
1 prajitura mica (50g) 34

Consecintele deficientelor de carbohidrati

Consumul de redus de carbohidrati poate determina:
- hipoglicemie care cauzeaza: frisoane, ameteli, modificari ale dispozitiei, vorbire incoerenta, puls rapid, palpitatii, transpiratie, etc.
- atrofie musculara, intrucat organismul incepe sa utilizeze carbohidratii fabricati aminoacizilor din componenta proteinelor musculare.

Efectele consumului excesiv de carbohidrati

O cantitate prea mare de carbohidrati in dieta unei persoane, in mod special din carbohidrati simpli cresc aportul zilinic de calorii. Acest lucru favorizeaza cresterea in greutate si poate duce chiar si la obezitate.
Excesul de zahar din dieta nu declanseaza diabetul zaharat fiind o afectiune in care organismul nu produce cantitatea adecvata de insulina.