Alimente care scad colesterolul

Publicat la data de: 19 Noiembrie 2012 | Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Alimente care scad colesterolul

Daca suneti ingrijorati de nivelul de colesterol din sange si doriti sa mentineti valorile acestuia in parametrii normali, este important sa va ganditi la alimentele pe care ar trebui sa le introduceti sau elimina din dieta dumneavoastra.

Prin limitarea consumului anumitor alimente care contin grasimi trans (carnea grasa, lactatele nedegresate sau produse de patiserie), puteti reduce valorile colesterolului rau (LDL) si ridica nivelul de colesterol bun (HDL). Specialistii sustin ca pentru majoritatea oamenilor sunt necesare doar cateva modificari in dieta, pentru a atinge aceste scopuri.

O parte dintre persoanele care au colesterol ridicat vor lua medicamente pentru diminuarea colesterolului rau din sange. Pentru un grup restrans dintre cei care au colesterol ridicat, va fi nevoie de combinatia dintre modificari dietetice si medicatie.

Puteti sa scadeti cu pana la 20-30% valorile colesterolului prin pierderea surplusului de greutate, a consumului ridicat de fibre si prin urmarea unei diete care are la baza alimente care contin grasimi bune. Acest efect este comparabil cu cel al medicamentelor recomandate in tratamentul pentru diminuarea nivelului de colesterol.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ovaz si orz
  3. Alune, migdale si alte feluri de nuci
  4. Fasole, linte si mazare
  5. Ceai verde
  6. Uleiuri
  7. Fructe si legume
  8. Vin rosu sau struguri
  9. Citeste pe aceeasi tema

Ovaz si orz

Sus

Aceste cereale integrale trebuie sa faca parte din dieta dumneavoastra, deoarece sunt o sursa importanta de fibre solubile, care blocheaza capacitatea organismului de a absorbi colesterolul.

Fibrele solubile continute de orz si ovaz - numite beta-glucan - sunt deosebit de importante pentru organism. Consumul zilnic a minim 3 g de fibre solubile din orz si ovaz poate reduce colesterolul rau cu pana la 10%.

Mancati fulgi de ovaz la micul dejun si presarati o mana de tarate de orz intr-un iaurt degresat. Utilizati orzul fiert in supe, salate sau amestecat cu legume. Se recomanda consumul a cel putin 5-10 g de fibre solubile pe zi - 10-25 g daca valoarea colesterolului rau este mare.

Alune, migdale si alte feluri de nuci

Sus

Alunele, migdalele si nucile pot reduce colesterolul din sange. Aceste alimente bogate in acizi grasi polinesaturati ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange. Consumati zilnic aproximativ 40-50 g de nuci, migdale, alune, arahide, nuci pecan, nuci de pin si fistic, pentru a diminua riscul aparitiei bolilor de inima. Mancati astfel de produse, dar evitati-le pe cele acoperite de sare sau zahar.

Nu se recomanda, insa, consumul excesiv de astfel de produse alimentare, deoarece toate nucile sunt bogate si in calorii. Pentru a evita ingrasarea, se vor inlocui cu nuci alte alimente bogate in grasimi saturate. De exemplu, in loc sa folositi branza, carne sau crutoane in salata dumneavoastra, adaugati un pumn de nuci sau migdale.

Fasole, linte si mazare

Sus

Fasolea, mazarea si lintea sunt bogate in fibre solubile: fiecare jumatate de cana de fasole Lima fiarta ofera 3,5 g de fibre solubile. Un studiu recent efectuat pe parcursul a 12 saptamani pe un lot numeros de subiecti a demonstrat ca persoanele care au consumat zilnic o jumatate de cana de fasole Pinto (aproximativ 2 g de fibre solubile) au redus valoarea colesterolului rau cu aproximativ 7%.

Adaugati orez brun, linte sau fasole in supe si salate. Inlocuiticarnea folosita la prepararea sosului pentru paste cu aceste produse alimentare sanatoase. Nutritionistii recomanda consumul zilnic a 3-5 portii de legume si fasole uscata.

Ceai verde

Sus

14 studii efectuate recent au demonstrat acelasi lucru despre ceaiul verde: reduce semnificativ colesterolul total si colesterolul rau. Desi in cadrul studiilor, unii subiecti au consumat echivalentul a 18 cesti de ceai verde pe zi, cercetatorii nu recomanda consumul in exces de ceai verde.

Este nevoie de mai multe alte investigatii pentru a cunoaste exact ce anume din ceaiul verde actioneaza pozitiv asupra colesterolului. Este suficient sa consumati 1-2 cesti de ceai verde pe zi. Tineti cont, de asemenea, ca ceaiul verde contine cofeina (exista si variante decofeinizate), motiv pentru care nu este indicat sa beti ceai verde inainte de ora de culcare.

Uleiuri

Sus

In timp ce untul si alte grasimi solide ridica valorile colesterolului, grasimile nesaturate scad nivelul de colesterol rau. Acest efect il au grasimile polinesaturate, gasite in principal in porumb, sofran, susan, soia si seminte de floarea soarelui. Grasimile mononesaturate din masline, avocado si ulei de canola, nu doar ca reduc colesterolul rau, dar pot creste valorile colesterolului bun HDL.

Folositi aceste uleiuri in mancaruri, ca dressing pentru salate sau amestecati-le cu ierburi si condimente deasupra legumelor. Si in consumul acestor produse, cheia este moderatia, deoarece sunt bogate in grasimi si calorii. Consumati in medie o lingurita din aceste uleiuri la fiecare masa.

Fructe si legume

Sus

Din orice dieta care contine alimente care scad colesterolul, n-ar trebui sa lipseasca rosiile bogate in licopen, dar nici alimentele cu continut ridicat de fibre solubile. Cele mai bune surse de fibre solubile includ varza de Bruxelles (3 g de fibre per jumatate de cana), perele, portocalele, grapefruitul (2 g per jumatate de cana) si prunele uscate (1,5 g pere 1/4 cana). Alte fructe si legume care contin minim 1 g de fibre solubile per portie sunt prunele, piersicile, nectarinele, bananele, merele si cartofii copti cu coaja.

Se recomanda consumul a 3-5 portii de legume si 2-4 portii de fructe in fiecare zi. Pentru a obtine un aport adecvat este indicat ca jumate din cantitatea de alimente consumate la fiecare masa sa reprezinte fructe sau legume.

Vin rosu sau struguri

Sus

Alcoolul poate creste nivelul de colesterol bun cu aproximativ 15%. Vinul rosu este deosebit de benefic, deoarece polifenolii pe care ii contine pot sa reduca valorile colesterolului rau. Pentru cei care nu agreeaza vinul rosu, strugurii contribuie la reducerea colesterolului si contribuie la mentinerea sanatatii inimii.

Este indicat sa se consume zilnic 140 ml de vin rosu pentru barbati si doar jumatate din aceasta cantitate in cazul femeilor. In cazul strugurilor se recomanda 500 de g pentru barbati si 250 g de pentru femei. Puteti consuma si struguri sub forma de sucuri neindulcite. Strugurii pot fi si o gustare excelenta, intre mese.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • 10 trucuri pentru a reduce colesterolul 10 trucuri pentru a reduce colesterolul

    1. Carbohidratii produc cresteri ale nivelului de LDL-colesterol ("colesterolul rau"). Pentru ca o salata sa fie mai sanatoasa, inlocuieste crutoanele cu miez de nuca, care au un continut crescut in grasimi polinesaturate ("grasimi bune"), care...citeste mai mult

  • Colesterolul bun vs colesterolul rau Colesterolul bun vs colesterolul rau

    Generalitati Nu orice tip de colesterol este nociv pentru organism. Exista doua tipuri de colesterol - HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterol bun) si LDL (lipoproteine cu densitate mica sau colesterol rau). In timp ce colesterolul rau provoaca...citeste mai mult

  • Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate Consumul redus de fibre - 6 riscuri...

    Generalitati Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete. Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie. Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate