Colesterolul bun vs colesterolul rau


Generalitati

Sus
Colesterolul bun vs colesterolul rau

Nu orice tip de colesterol este nociv pentru organism.

Exista doua tipuri de colesterol - HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterol bun) si LDL (lipoproteine cu densitate mica sau colesterol rau).

In timp ce colesterolul rau provoaca blocaje in artere, colesterolul bun ajuta la trasportul trigliceridelor la ficat, pentru excretie.

Detalii despre colesterolul bun si colesterolul rau

Sus

- Definitie: Colesterolul rau este un tip de grasime prezenta in sange, ale carei valori ridicate pot provoca probleme de sanatate, deoarece tinde sa se acumuleze in artere (ateroscleroza) si sa ingreuneze circulatia sanguina

Colesterolul bun include lipoproteinele cu densitate mare, de asemenea aflate in circuitul sanguin, care ajuta la transportul trigligeridelor la ficat pentru excretie sau reutilizare.

- Functii: Functia principala a colesterolului rau este de a transporta colesterolul la tesuturi si artere. Functia colesterolului bun este de a transporta colesterolul de la artere si tesuturi la ficat si alte organe, cum ar fi ovare, glande suprarenale si testicule.

- Intervale recomandate: Nivelul recomandat de colesterol rau nu trebuie sa depaseasca 2,6 mmolL de sange. Nivelul recomandat de colesterol bun trebuie sa depaseasca 1,5 mmol L de sange.

- Surse de colesterol: Colesterol rau acesta se gaseste in alimentele bogate in acizi grasi trans, glucide rafinate (cum ar fi zaharul si faina alba), alimete bogate in colesterol (cum ar fi galbenusul de ou, ficat si rinichi de animale, lacatate si alcool).

Colesterol bun sursele de colesterol bun includ ceapa, alimentele bogate in acizi grasi Omega 3 (cum ar fi uleiul de in si carnea de peste) si produse alimentare bogate in fibre (cereale, ovaz, tarate etc.).

- Diferentele structurale si functionale

Colesterolul bun. Lipoproteinele sunt un complex de apolipoproteine si fosfolipide. Colesterolul bun contine cea mai mica dintre toate moleculele de lipide, care sunt molecule de inalta densitate, datorita continutului lor de proteine. Colesterolul transportat la ficat este excretat in bila, iar apoi in intestine. Colesterolul transportat la alte organe este utilizat de organism pentru sinteza de hormoni steroizi. Celelalte functii ale colesterolului bun includ inhibarea procesului oxidativ din celule, lupta cu inflamatiile, activarea endoteliului si echilibarea functiei de coagulare a sangelui.

Colesterolul rau. O molecula de colesterol rau (LDL) consta intr-o singura molecula de apolipoproteina care ajuta la circulatia acizilor grasi, iar singura functie a acestor molecule mai putin dense este de a transporta colesterolul la tesuturi si artere.

Efectele nivelului ridicat de colesterol asupra sanatatii organismului

Sus

Cu cat nivelul de colesterol rau din sange este mai mare, cu atata creste si riscul de a dezvolta boli coronariene. Cand nivelul de colesterol rau din sange scade, riscul de boli de inima scade la randul sau.

Bolile coronariene sunt afectiuni cauzate de acumularea de placa in interiorul arterelor coronare. Formarea placii in artere limiteaza fluxul de sange bogat in oxigen de la nivelul inimii. In cele din umra, o parte din placa se poate desprinde de pe peretii arterelor, determinand formarea unui cheag de sange. Daca cheagul este suficient de mare, fluxul sanguin se poate bloca partial sau total. In acest caz, persoana afectata poate dezvolta angina pectorala sau chiar un atac de cord.




17519 vizualizari, 15 Aprilie 2013

Citeste si

Arhiva
  • Colesterolul: mit si realitate Colesterolul: mit si realitate

    Generalitati Colesterolul este un compus organic care face parte din grupa lipidelor si care detine multiple functii in organism: - regleaza permeabilitatea membranelor celulare fata de anumite substante; - sintetizeaza corticosteroizii, hormonii sexuali...citeste mai mult

  • 10 gustari care reduc nivelul de colesterol 10 gustari care reduc nivelul de...

    Generalitati Daca dieta alimentara v-a ridicat alarmant nivelul de colesterol, tot ea poate sa il reduca, prin inlocuirea alimentelor fara valoare nutritiva, cu cele bogate in nutrienti si substante benefice organismului. Specialistii in sanatate sunt de acord,...citeste mai mult

  • Sezonul cald, momentul cel mai bun sa-ti reduci colesterolul! Sezonul cald, momentul cel mai bun...

    Generalitati Colesterolul este o forma de grasime de care organismul uman are nevoie in sinteza de celule. Dar colesterolul in exces in sange creste riscul pentru unele afectiuni cu impact major asupra sanatatii: infarctele miocardice, accidentele vasculare...citeste mai mult