Clickmed
programare rapida la medic

15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar

Actualizat la data de: 16 Iulie 2010

Socul

Sus
15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar

Acesta este un vechi remediu popular din care se extrag substante care diminueaza actiunea virusurilor care cauzeaza gripa. Studiile au demonstrat actiunea adjuvanta a socului in tratamentul gripei. Fructul de soc este bogat in antioxidanti si are capacitatea de a lupta impotriva inflamatiilor.

Cuprins articol

  1. Socul
  2. Ciupercile
  3. Fructele de acai
  4. Stridiile
  5. Pepenele verde
  6. Varza cruda
  7. Migdalele
  8. Grapefruit
  9. Germenii de grau
  10. Iaurt cu continut scazut de grasimi
  11. Usturoiul
  12. Spanacul
  13. Ceaiul
  14. Cartofii dulci
  15. Broccoli
  16. Citeste pe aceeasi tema

Ciupercile

Sus

Nu considera ciupercile alimente care au continut nutritiv scazut. Acestea contin seleniu si antioxidanti. Nivelurile scazute de seleniu sunt strans legate de riscul de aparitie al gipei. Contin, de asemenea, vitamina B, riboflavina si niacina. Studiile pe animale au aratat ca ciupercile ar avea efecte antivirale, antibacteriene si antitumorale.

Fructele de acai

Sus

Considerate super-aliment, alaturi de afine, fructele de acai le puteti recunoaste dupa culoarea neagra. Acestea sunt bogate in antioxidanti numiti antocianina. Acesti antioxidanti pot ajuta corpul in lupta impotriva imbatranirii si a bolilor. Fructele de acai pot fi consumate sub forma de suc natural sau uscate.

Stridiile

Sus

Afrodisiac? Stimulator al imunitatii? Ambele, de fapt, datorita continutului de zinc care se intalneste in stridii. Nivelurile scazute de zinc au fost asociate deseori cu infertilitatea masculina. Cu toate acestea este important de stiut ca poate ajuta la intarirea sistemului imunitar, inclusiv la vindecarea ranilor.

Pepenele verde

Sus

Hidratant si revigorant, pepenele verde copt este bogat in antioxidanti, glutation. Glutationul este cunoscut pentru puterea pe care o are in intarirea sistemului imunitar, astfel incat acesta sa poata lupta impotriva infectiilor.

Varza cruda

Sus

Aceasta este o alta sursa de glutation, cel care consolideaza sistemul imunitar. Varza este usor de gasit in lunile de iarna si in sezon. Puteti incerca sa gatiti orice tip de varza, pentru a stimula sistemul imunitar.

Migdalele

Sus

Un pumn de migdale poate sa ajute sistemul imunitare in lupta cu stresul. Se recomanda ca o persoana sa consume 1/4 de cescuta de migdale zilnic, ceea ce acopera necesarul zilnic de vitamina E, cea care ajuta la stimularea sistemului imunitar. De asemenea, contin riboflavina, niacina si alte vitamine din grupul B care diminueaza efectele negative ale stresului.

Grapefruit

Sus

Fructul contine o cantitate destul de mare de vitamina C. Cu toate acestea, cercetatorii nu au putut dovedi in ce mod organismul poate primi suficienta vitamina C, astfel incat sa nu mai fie necesare suplimentele medicamentoase in prevenirea gripei si a racelii. Cu toate acestea, grapefruitul contine flavonoizi - compusi naturali chimici care imbunatatesc actiunea sistemului imunitar. Nu va place gustul de grapefruit? Incercati portocalele sau mandarinele.

Germenii de grau

Sus

Germenii de grau reprezinta partea din planta care contine cei mai multi nutrienti. Contin un amestec de fibre, proteine si grasimi bune, zinc, antioxidanti, vitamina B, dar si alte vitamine si minerale. Puteti transforma germenii de grau in faina pe care s-o utilizati la diverse retete facute in casa.

Iaurt cu continut scazut de grasimi

Sus

O ceasca de iaurt, consumata zilnic poate reduce sansele de a contacta o raceala. Este important ca pe eticheta iaurtului sa fie specificat faptul a acesta contine culturi lactice vii. Unii cercetatori cred ca acestea pot ajuta sistemul imunitar in lupta cu bolile. De asemenea, ar trebui sa consumati si vitamina D. Studii recente au descoperit o legatura intre nivelurile scazute de vitamina D si riscul crescut de raceala si gripa.

Usturoiul

Sus

Usturoiul contine antioxidanti care sustin sistemul imunitar in lupta cu unele boli, cum ar fi helicobacter pylori, bacterie implicata in aparitia ulcerelor si a cancerului stomacal. Inainte de a-l consuma sub diverse forme, decojiti usturoiul, pisati-l si lasati-l sa stea 15-20 minute pentru a se activa enzimele imunostimulatoare.

Spanacul

Sus

Cunoscut ca si super-aliment, spanacul are un continut bogat de nutrienti. Contine acid folic care ajuta oganismul sa produca celule noi, fibre, antioxidanti, vitamina C si altele. Spanacul consumat fiert moderat sau crud ofera cele mai mari beneficii.

Ceaiul

Sus

Verde sau negru? Ambele contin polifenoli si flavonoide, care lupta impotriva bolilor. Indiferent de continutul de cofeina, efectul lor benefic este acelasi.

Cartofii dulci

Sus

Ca si morcovii, cartofii dulci contin betacaroten, care ajuta in lupta cu radicalii liberi. Cartofii dulci au si un continut important de vitamina A, care este legata de incetinirea procesului de imbatranire si pot reduce riscul anumitor forme de cancer.

Broccoli

Sus

Destul de usor de gasit si gatit, broccoli este unul dintre alimentele imunostimulatoare de baza. Potrivit unui studiu, s-a demonstrat ca o substanta din componenta legumei intareste sistemul imunitar. In plus, sunt pline de substante nutritive care protejeaza organismul. Contine vitamina A, C si glutadion. Cand este consumat alaturi de branza, poate mari aportul de vitamina B si D.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate