Broccoli ajuta la prevenirea a numeroase afectiuni gastrointestinale

Consumul a 75 grame broccoli, zilnic, reduce riscul aparitiei ulcerului sau cancerului gastric, potrivit unui studiu realizat in Japonia. Astfel, cancerul gastric a fost adaugat listei afectiunilor maligne care pot fi prevenite printr-un regim alimentar ce presupune consumul zilnic de broccoli.

Din aceasta lista mai fac parte: cancerul esofagian, de vezica biliara, de piele, plamani etc.

„La inceput eram foarte sceptici in ceea ce priveste aceasta descoperire”, a declarat Jed W. Fahey, cercetator la Scoala de Medicina Johns Hopkins. „Cu toate ca nu este un studiu de mare anvergura, rezultatele au arata ca prin consumul regulat de broccoli este prevenit riscul aparitie cancerului. Substanta continuta de broccoli care are un efect protector impotriva cancerelor este sulforafan.”

Cercetatorii din Japonia au raportat ca prin consumul de broccoli rezulta scaderea nivelului de H.pylori – bacterie aflata in stransa legatura cu riscul aparitie cancerului gastric si a altor afectiuni gastrointestinale.

Acest studiu a fost relizat in Japonia deoarece rata infectiei cu H. Pylori este ridicata. „In Japonia, aproximativ 90% din populatiei este infectata cu H. Pylori din cauza saraciei si conditiilor insalubre”, sustine Fahey.

La studiu au participat 48 persoane infectate. Jumatate au consumat 70 grame de broccoli, zilnic, iar celelalte persoane au consumat lucrena care nu contine sulforafan. Dupa 8 saptamani au fost refacute analizele medicale si s-a constat o scadere a infectiei cu H.pylori in cazul celor care au consumat broccoli. „H.pylori este poate cea mai raspandita bacterie carcinogena. Faptul ca broccoli a avut capacitatea de a reduce efectele agentului infectios ne da speranta ca prin consumul regulat de broccoli va fi redus si riscul aparitiei oricarui tip de cancer gastrointestinal”, a mai precizat Fahey.

Substantele numite sulforafan determina ficatul sa produca enzime importante in dezactivarea agentilor cancerigeni. Astfel, broccoli ajuta la imbunatatirea functionarii ficatului, dar si a altor celule care distrug agentii cancerigeni.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Regimul puterea proteinelor Regimul puterea proteinelor

    Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York...citeste mai mult

  • 6 sfaturi pentru a va pastra silueta pe perioada iernii 6 sfaturi pentru a va pastra silueta...

    Generalitati Cand vantul rece al iernii isi face simtita prezenta, multi dintre noi prefera sa hiberneze decat sa ramana activi. Majoritatea abandoneaza programarile la sala de fitness pe motivul temperaturilor scazute de afara sau renunta la programele de exercitii...citeste mai mult

  • Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate Cele 7 substante nutritive esentiale...

    Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate