vitamina b12 an cancer
Tot ce trebuie sa stiti despre gastrita
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este gastrita Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacale. Poate avea multe cauze. Afectiunea poate fi o problema acuta sau cronica, ce creste riscul aparitiei altor afectiuni, precum al ulcerului gastric, hemoragiei digestive sau cancerului. In mod normal, forma acuta produce simptome care se observa imediat si pot trece fara tratament dupa cateva zile. In schimb, gastrita cronica poate ramane neobservata in organism si se poate complica in timp. Bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) este una dintre principalele cauze ale gastritei si este prezenta in aproximativ 50% din populatia globala. Simptome Infectia cu bacteria Helicobacter pylori este o cauza comuna a gastritei. Exista o serie de simptome care caracterizeaza aparitia gastritei. In primul rand, persoanele cu gastrita prezinta frecvent dureri abdominale. Durerea este adesea localizata in partea superioara a abdomenului sau in partea superioara stanga a stomacului. Durerea poate iradia in spate. Alte simptome... [continuare]
Efectele vitaminei c asupra organismului
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Despre vitamina C Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute si consumate vitamine sub diverse forme, iar principalul sau beneficiu il reprezinta apararea sistemului imunitar. In anul 1937 cercetatorul Albert Szent impreuna cu echipa sa a primit Premiul Nobel pentru descoperirea acidului ascorbic.In trecut aceasta descoperire a ajutat la vindecarea scorbutului, iar astazi este utilizata pe scara larga la imbunatatirea sistemului imunitar atat in cazul copiilor cat si in cazul varstnicilor chiar daca au sau nu o afectiune. Rolul vitaminei C in organism Datorita faptului ca organismul uman nu poate sintetiza vitamina C,este necesar un aport suplimentar al acesteia pe care il putem lua fie din fructe si legume, fie din suplimente alimentare. Principalul efect il are cresterea si regenerarea celulara, ajutand la producerea colagenului si in acelasi timp la intretinerea sanatatii pielii, a articulatiilor, ligamentelor si vaselor de sange. Mai este considerat... [continuare]
Carenta de acid folic poate duce la anemie
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este acidul folic Acidul folic sau folatul este un nutrient esential care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. E important de mentionat faptul ca acidul folic reprezinta o forma sintetica a vitaminei B9 si nu se regaseste in mod natural in alimente, ci sub forma de supliment alimentar. Folatul este forma naturala a vitaminei B9. Totodata, dupa ce a ajuns in organism, acidul folic este transformat in vitamina B9 pentru a putea fi asimilat. Acidul folic este necesar pentru buna functionare a organismului, fiind implicat in productia de material genetic (ADN) si in alte functii ale organismului. Acesta contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidratilor, regleaza functionarea sistemului nervos si transformarile proteinelor si lipidelor in organism. Cand apare carenta Carenta este frecvent intalnita si poate aparea datorita unui aport inadecvat, malabsorbtiei si utilizarii unor medicamente. Deficitul produce anemie... [continuare]
Neutropenia predispune organismul la infectii
Autor: SfatulMedicului
Ce este neutropenia Neutropenia reprezinta nivelul scazut de neutrofile in sange. Neutrofilele sunt celule albe ale sangelui, cu rol esential in apararea imuna. Neutropenia este frecventa in randul persoanelor aflate sub tratament pentru cancer, precum chimioterapia. Pacientii cu neutropenie vor avea susceptibilitate crescuta la infectii, functia imuna fiind diminuata. Neutrofilele sunt produse de catre maduva hematogena. Celulele albe in general, dar mai ales neutrofilele, sunt armele organismului impotriva infectiilor. Neutrofilele distrug germenii cauzatori ai infectiilor, precum bacterii sau virusuri. Tipuri de neutropenie Neutropenia se clasifica in usoara, moderata sau severa, in functie de valoarea neutrofilelor din sange. La persoanele sanatoase, valoarea minima a neutrofilelor este de 1500. Astfel, neutropenia poate fi: • Neutropenie usoara: 1,000 – 1,500. • Neutropenie moderata: 500 – 1,000. • Neutropenie severa: Less than 500. O alta clasificare a... [continuare]
Dieta vegana in randul copiilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Copilaria este un moment critic pentru crestere si dezvoltare, iar copiii trebuie sa primeasca toate vitaminele si minerale necesare. Pentru acest lucru, planul alimentar trebuie sa cuprinda o alimentatie diversificata si sanatoasa. Totusi, in unele cazuri, parintii doresc ca planul alimentar al copilului sa fie asemanator cu al lor, fara a tine cont de aceste aspecte. Dietele vegane pot fi urmate de adulti din mai multe motive, precum beneficiile asupra mediului inconjurator, asupra animalelor, dar si pentru propria sanatate. Cu toate acestea, parintii vegani trebuie sa aiba mare grija atunci cand ofera copiilor in crestere aceeasi dieta. Aceasta poate fi sanatoasa, dar trebuie adaptata la nevoile copiilor, oferind toate vitaminele si substantele nutritive solicitate de organismul lor. In cazul dietelor vegane, riscul de a oferi alimentele in mod gresit este destul de crescut, ducand la efecte negative nedorite, precum daune cognitive ireversibile sau chiar... [continuare]
Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]
Operatia de bypass gastric - solutie chirurgicala pentru slabit
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Operatia de bypass gastric Cele mai bune moduri de a pierde in greutate sunt urmarea unei diete sanatoase la care se va asocia activitatea fizica realizata in mod constant. Cu toate acestea, daca o persoana a incercat sa piarda in greutate in acest fel, dar nu a reusit, iar problemele de sanatate din cauza greutatii excesive se agraveaza, operatia de bypass gastric ar putea fi o optiune. Operatia de bypass gastric, cunoscuta si sub numele de Roux-en-Y, este utilizata in chirurgia bariatrica si este cel mai comun tip de interventie chirurgicala care contribuie la scaderea in greutate a unei persoane. Procedura consta in impartirea stomacului in doua parti. Alimentele vor ajunge doar in partea mai mica a stomacului, numita punga, iar de acolo direct in intestinul subtire, scurtcircuitand mare parte din stomac si prima portiune a intestinului subtire, duodenul. Aceasta modificare a anatomiei sistemului digestiv limiteaza cantitatea de alimente pe care o persoana le poate... [continuare]
Neuropatia - cauze si tratament
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Neuropatia include o tulburare a sistemului nervos periferic care asociaza o serie de manifestari care determina slabiciune musculara, amorteala si sindrom algic la nivelul membrelor superioare si inferioare. Neuropatia periferica este determinata de lezarea terminatiilor nervoase de la nivelul membrelor superioare si inferioare cauzate de traumatisme (traumatisme compresive, sectionare), dezechilibre metabolice, infectii sau expunere la toxine. Cea mai frecventa etiologie a polineuropatiei periferice este intalnita in practica medicala in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat. Neuropatia periferica genetica reprezinta o forma de boala rar intalnita favorizata de anumite mutatii genetice care determina aparitia afectiunii Charcot Marie Tooth. Lezarea traumatica a terminatiilor nervoase regasite la nivelul membrelor superioare si inferioare se poate produce in urma accidentelor rutiere, compresiei nervoase datorate dezvoltarii de procese tumorale... [continuare]
Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati In fiecare zi corpul dvs. va poate transmite si puteti afla diverse informatii despre starea dvs. generala doar daca acordati atentie anumitor semnale de alarma ale acestuia. De asemenea este foarte important sa cunoasteti semnificatia acestor manifestari. Modificarile prezente la nivelul sclerei sau albului ochiului In cazul in care albul ochiului are culoare gri , este probabil un rezultat al procesului de imbatranire naturala. Sclera se subtiaza in timp, astfel incat tesutul vascular profund poate fi vazut. Specialistii considera ca exista si diverse conditii medicale grave care contribuie la aparitia acestei culori a albului ochiului, inclusiv artrita reumatoida si sindromul oaselor fragile. Pentru inceput, este recomandat sa consultati oftalmologul daca aveti acest simptom. In cazul in care albul ochiului are culoare rosie , cel mai probabil, ochii sunt uscati. Pot fi prezente vase mici de sange care devin mai proeminente atunci cand ochii sunt iritati.... [continuare]
Vegetarianismul
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vegetarianismul reprezinta un stil de viata si o practica alimentara curenta, in care individul are o dieta ce exclude complet sau partial consumul de carne de orice tip (inclusiv peste, pasare), precum si al altor produse animale, meniul fiind alcatuit din produse vegetale. Tipuri de vegetarianism Exista mai multe tipuri de vegetarianism, in functie de permisivitatea meniului: - Vegan: este cel mai drastic, exclude total din alimentatie produsele de origine animala (lactate, oua, carne si derivatele lor), permitand doar consumul de vegetale; - Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate; - Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere; - Semi sau partial vegetarian: acest regim alimentar contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste, in special). Carnea rosie, este, insa, exclusa. O varianta de regim partial vegetarian este... [continuare]
Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]
9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nutrientii proveniti din alimente ajuta la tratarea rapida a racelii comune, fiind esentiali pentru capacitatea organismului de a se recupera de pe urma luptei cu o infectie virala. Vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grasi esentiali, carbohidratii si proteinele participa activ la vitalitatea organismului, fiind cu atat mai necesari in timpul vindecarii unei raceli. Alimentatia in timpul unei raceli In afara de o hidratare intensa, organismul are nevoie de o alimentatie bogata, plina de nutrienti, astfel incat sa poata lupta eficient cu virusul care ii afecteaza functionalitatea. Proteinele sunt necesare pentru mentinerea vigorii corpului si pentru intarirea imunitatii, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand se manifesta simptomele de raceala. Carnea slaba (de pui sau pe peste), leguminoasele, lactatele, ouale si fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnica recomandata a acestor nutrienti este de minimum 50... [continuare]
Generalitati Multe persoane se confrunta cu fluctuatii ale greutatii cauzate de poftele alimentare pe care nu si le pot controla. In cazul in care poftele sunt trecatoare, nu trebuie sa va faceti probleme, dar daca sunt persistente, atunci este bine sa luati masuri. Aceste pofte pot indica unele carente de minerale, vitamine sau acizi grasi, insa pot fi favorizate in egala masura si de factorii de stres. Principalele pofte alimentare si explicatia lor Pofta de ciocolata . Poate indica lipsa magneziului si/sau a vitaminei B, care ar trebui sa se regaseasca in dieta zilnica. Totodata, pofta de ciocolata poate fi un indiciu al unei vieti stresante, agitate, indicand necesitatea de odihna si relaxare. Aceste pofte apar mai ales in perioadele premenstruale, de aici si nevoia de a manca ciocolata in anumite perioade ale lunii. Este indicat sa nu consumati multe dulciuri, ci sa le inlocuiti cu nuci si seminte de in, dovleac, floarea soarelui, legume si fructe sau ciocolata neagra,... [continuare]
Motive pentru care este bine sa mancati oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt foarte bune pentru sanatate, deoarece contin aminoacizi, vitamine, minerale si proteine. Insa, sunt si bogate in colesterol si de aceea nu este indicat sa consumati prea multe. Cu toate acestea, este bine sa retinem ca ouale sunt foarte hranitoare. Mai mult, ele sunt numite si "multivitaminele naturii", deoarece contin antioxidanti unici si proprietati unice pentru buna functionare a creierului. Beneficiile consumului de oua • Se numara printre cele mai nutritive alimente. Astfel, un ou contine o gama impresionanta de substante nutritive, sunt pline de vitamine, minerale, proteine de calitate, grasimi sanatoase si altele: vitamina B12, B2, A, B5, seleniu, plus cantitati mici din aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul uman. Toate acestea se afla in galbenus, iar albusul contine in mare parte doar proteine. • Contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Consumul moderat de oua nu va creste colesterolul din sange. Chiar daca... [continuare]
Alimentatia corecta pe timp de iarna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]
Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]
Generalitati Gura si buzele sunt “portile” catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul. Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice. Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala. Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp... [continuare]
Generalitati Majoritatea oamenilor considera ca, daca ar manca legume si fructe, ar avea o viata sanatoasa. Exista totusi multe alte categorii de produse alimentare si amestecuri interesante care pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii si care ar trebui incercate si chiar consumate in mod regulat. Printre aceste produse alimentare se numara fructele de mare si pestele. Desi unele persoane ar putea considera aceste tipuri de alimente ca fiind exotice, indicate doar pentru ocazii speciale, trebuie sa se stie ca pestele si fructele de mare ar putea fi incluse in dieta zilnica. Fructele de mare si pestele, pe langa faptul ca sunt delicioase, sunt o sursa foarte buna de minerale, vitamine si proteine. Mai multe specii de pesti si de fructe de mare au un nivel scazut de colesterol, sodiu si grasimi, sunt bogate in vitamine cum ar fi B6, B12 si minerale (fosfor, fier, zinc si potasiu). Cea mai mare parte din grasimile care se regasesc in aceste alimente sunt nesaturate -... [continuare]
Generalitati Laptele de soia este o alternativa la produsele lactate si a fost mult timp o bautura traditionala in China, Japonia si alte parti ale Asiei. Unii oameni aleg sa bea lapte de soia intrucat sufera de intoleranta la lactoza sau sunt sensibili la lactoza, in timp ce altii il aleg din motive etice (cum ar fi interesul pentru bunastarea animalelor sau diminuarea efectelor negative asupra mediului) ori din motive de sanatate (cum ar fi dorinta de a reduce aportul de colesterol sau de a consuma alimente mai sanatoase). Beneficiile pentru sanatate ale laptelui din soia sunt controversate intrucat soia este un alergen alimentar destul de important. Totusi este general acceptat faptul ca laptele de soia este o alternativa sanatoasa la laptele de vaca. Laptele de soia versus laptele de vaca - grasimi si protenie In mare parte, din cauza campaniilor publicitare duse de companiile din industria lactatelor, in mod eronat multi oameni presupun ca orice fel de lapte este... [continuare]
Generalitati Dieta cu pepene nu a fost prezentata oficial de niciuna dintre Institutiile Europene care promoveaza sanatatea, insa ce rost ar mai avea daca toate dietele care presupun consumul de pepene verde si-au dovedit eficienta in nenumarate randuri?! Pepenele verde, cel mai revigorant fruct al verii, ajuta la mentinerea greutatii corporale, fiind secretul unui abdomen plat si ferm si ofera stralucire pielii. Aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate prin inlocuirea alimentelor, care contin cantitati semnificativ mai mari de apa si calorii, cu pepenele. Cantitatea de pepene verde consumata in timpul dietei variaza in functie de numarul de kilograme in plus si de cat de repede doriti sa pierdeti in greutate. Dieta cu pepene Inainte de a incepe aceasta dieta consultati medicul nutritionist! Proprietati nutritive Datorita continutului bogat in vitamine si minerale dieta cu pepene verde este o adevarata sursa de sanatate! Pepenele este neobisnuit de hranitor; contine... [continuare]
Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]
Generalitati Gastrita inseamna de fapt, inflamatia mucoasei stomacului. Aceasta afectiune poate sa se caracterizeze prin aparitia unor zone de eroziune, de iritare epiteliala superficiala dar si de modificare profunda si ireversibila a structurii stomacului. Gastrita poate fi acuta sau cronica, in functie de agentul etiologic, de capacitatea stomacului si a organismului, in general, de a lupta impotriva sa, si de timpul care trece pana la diagnosticarea corecta si tratarea cauzei. Gastrita acuta este adesea mult mai zgomotoasa din punct de vedere clinic. Starea de sanatate este profund alterata, fenomenele dispeptice (pirozis, eructatii, varsaturi, dureri epigastrice) ne afecteaza serios calitatea vietii si ne obliga sa ne prezentam grabnic la medic. Gastrita cronica, insa, este un proces cu evolutie lunga, nu de putine ori asimpotmatic, care poate sa puna mari probleme de diagnostic si tratament daca se complica. Cele mai periculoase complicatii sunt cele de natura... [continuare]
In urma analizelor de sange si a markerilor, am primit rezultatele, toate incadrandu-se intre limitele normale, cu exceptia: MCV 103,5 ; MCH 35,9 ; RDWS 46,3 ; PCT 0,183. Mentionez faptul ca acum 13 ani am fost operata de cancer de col uterin, astfel incat, anual, fac si markerii tumorali, precum si pentru tiroida. La acestia am rezultate in limite, respectiv: TSH 3,96 ; T4 free 0,98 ; SCCA 1,00 ; CA125 8,70 ; CA19.9 7,07; CEA [continuare]
Somnolenta permanenta
buna ziua, de cateva zile am o somnolenta permanenta nu ma concentrez prea bine ma scol greu ma doare capul dorm mult oboseala... am facut un set de analize printre care si hemoglobina, calciu ce mi-a recomandat doctorul de familie si au iesit in limite normale am luat niste vitamine mi-a trecut o perioada dar iau au revenit simptomele. ce ma sfatuiti sa fac in continuare si daca poate fi ceva grav. va multumesc anticipat [continuare]
Exact asa scrie pe biletul de externare, din spital,al sotului meu in urma unei interventii chirurgicale ptr hernie(pe langa altele).Medicul a prescris ptr aceasta hepatita FARCOVIT B12 si LAGOSA ptr o perioada de 2 luni.Nu stiu unde sa incadrez acest tip de hepatita,nu stiu cat de grav este.Ce este hepatita cr.toxic-carentiala? [continuare]
Bună ziua mi am făcut analizele pentru ca eram amețită țin să menționez ca perioada menstruala este de 10 zile în ultimele 3 luni iar sideremie mereu fluctuează ba mică ba prea mare în decurs de câteva luni … Acum am sideremie 148.1 limita fiind 134 Iar feritina 7.5ng/ml limitele fiind 10-291 16.5pmol/l limite 22-640 Analizele sunt făcute înainte de a lua fier Am luat altrifer o săptămână dar de ieri n am mai luat la spusele unui medic ca a zis ca se reglează dar astăzi doctora de familie a zis să iau ca am anemie tip S și am și anemie pernicioasă să iau b12 b9 și B 6 … Nu mai înțeleg ce să fac un doctor îmi spune așa unul altceva.. ambii fiind doctori de familie.. Întrebarea este mai iau fier? Îmi este frică să iau fier având în vedere ca am fierul destul de mare .. sau feritina se poate regla după din fierul care îl am? [continuare]
Buna ziua, As dori sa stiu daca pentru o persoana care are cancer de san neoperat si cu metastaza la ficat este indicat sa i se administreze milgamma fiole ? [continuare]
Volum mediu plachetar (sange) vtm
Trombocitele sunt fragmente mici de celule care sunt esentiale pentru coagularea sanguina normala. Acestea sunt formate din celule foarte mari numite megacariocite din maduva osoasa si sunt eliberate in sange pentru a circula. Daca nu exista trombocite suficiente sau daca trombocitele nu functioneaza normal, nu se poate forma un cheag stabil si o persoana poate prezenta un risc crescut de sangerare excesiva. Trombocitele supravietuiesc in circulatie in jur de 8 pana la 10 zile, iar maduva osoasa trebuie sa produca in mod continuu noi trombocite pentru a le inlocui pe cele care se degradeaza, sunt consumate si / sau sunt pierdute prin sangerare. Determinarea numarului de trombocite din sange poate ajuta la diagnosticarea unei serii de tulburari care au legatura cu prea putine sau prea multe trombocite. Testul poate fi indicat atunci cand o persoana are semne si simptome asociate cu trombocite scazute sau o tulburare de sangerare, cum ar fi: vanatai inexplicabile sau usoare,... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter