Coronavirus Update

Operatia de bypass gastric - solutie chirurgicala pentru slabit

Publicat la data de: 26 Octombrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Operatia de bypass gastric - solutie chirurgicala pentru slabit

Cele mai bune moduri de a pierde in greutate sunt urmarea unei diete sanatoase la care se va asocia activitatea fizica realizata in mod constant. Cu toate acestea, daca o persoana a incercat sa piarda in greutate in acest fel dar nu a reusit, iar problemele de sanatate din cauza greutatii excesive se agraveaza, operatia de bypass gastric, ar putea fi o optiune.

Operatia de bypass gastric este o tehnica utilizata in chirurgia bariatrica si este cel mai comun tip de interventie chirurgicala care contribuie la scaderea in greutate a unei persoane. Procedura consta in impartirea stomacului in doua parti. Alimentele vor ajunge doar in partea mai mica a stomacului, numita punga a intestinului subtire.

Aceasta modificare a anatomiei sistemului digestiv limiteaza cantitatea de alimente pe care o persoana le poate manca si pe care organismul le poate digera, fapt ce ajuta la pierderea numarului de kilograme. Operatia de bypass gastric nu poate fi suportata de orice persoana. Ca orice alta procedura majora aceasta are riscuri semnificative si efecte secundare.

In plus, succesul pe termen lung depinde de capacitatea fiecaruia de a face schimbari permanente in stilul de viata. In primul rand din aceste motive, candidatii vor fi atent evaluati si analizati pentru a se stabili daca ar putea beneficia de operatia de bypass gastric, in ciuda riscurilor.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Criterii de selectie pentru operatia de bypass gastric
 3. Evaluarea pentru operatia de bypass gastric
 4. Pregatirea pentru operatie
 5. Operatia de bypass gastric - alegerea potrivita sau nu...?
 6. Citeste pe aceeasi tema

Criterii de selectie pentru operatia de bypass gastric

Sus

Pentru ca un pacient sa fie luat in calcul pentru operatia de bypass gastric trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa se afle in imposibilitatea de a atinge sau a mentine o greutate sanatoasa prin dieta si exercitiu fizic
- sa posede un indice de masa corporala de 40 sau mai mare (obezitate extrema)
- sa aiba un indice de masa corporala cuprins intre 35-39.9 si sa sufere de o problema grava de sanatate legata de greutate, cum ar fi diabetul sau hipertensiune arteriala.

Aceste criterii, nu sunt insa lipsite de controverse. Unii sustinatori ai operatiei de bypass gastric considera ca aceste mijloace de selectie ar trebui sa fie mai putin rigide si sa includa si persoanele care au un indice de masa corporala mai mic de 35.

Evaluarea pentru operatia de bypass gastric

Sus

O echipa de profesionisti (dietetician, medic specialist, psiholog si medicul chirurg) vor evalua daca operatia de bypass gastric este adecvata pentru persoana care doreste sa apeleze la acest tip de chirurgie. In esenta, analiza determina daca beneficiile pentru sanatate depasesc riscurile potential grave ale acestei proceduri majore.

Chiar daca pacientul indeplineste toate criteriile, se va evalua nivelul sau de pregatire psihica si medicala, inainte ca acesta sa fie supus procedurii. Atunci cand va efectua evaluarea, echipa va lua in considerare:

- alimentatia si istoricul privind greutate - se vor observa tendintele privind fluctuatia greutatii de-a lungul timpului, tipurile de dieta, obiceiurile alimentare, regimul de exercitii fizice, nivelul de stres, constrangerile de timp, motivatia dar si alti factori

- starea generala de sanatate - unele probleme de sanatate cresc riscurile asociate cu anumite interventii chirurgicale care pot fi agravate de orice fel de operatie. Printre acestea se enumera posibilitatea dezvoltarii cheagurilor de sange, boli de ficat, probleme cardiovasculare, pietre la rinichi si deficiente hormonale. Echipa de specialisti va solicita informatii privind tipurile de medicamente pe care o persoana le utilizeaza, cat de mult alcool consuma si daca fumeaza. De asemenea, pacientul ar putea fi supus unui examen fizic complet si teste de laborator.

- starea psihica - anumite boli psihice pot contribui la dezvoltarea obezitatii sau ar putea face mai dificila pentru o persoana mentinerea beneficiilor pentru sanatate a operatiei de bypass gastric. Acestea pot include bulimia, abuzul de substante, depresia, tulburari de anxietate si probleme legate de abuz sexual in copilarie. Chiar daca acestea nu pot impiedica realizarea operatiei de bypass gastric, medicii ar putea decide amanarea ei pentru a se asigura ca orice afectiune este tratata corespunzator si gestionata.
- nivelul de motivatie - echipa va evalua si dorinta si capacitatea unei persoane de a urma recomandarile medicale si de a efectua schimbari in dieta si in stilul de viata.

- varsta - desi nu exista nici o limita de varsta specifica interventiei de bypass gastric, riscurile acesteia cresc daca o persoana are mai mult de 65 de ani. Operatia este controversata la persoanele cu varsta sub 18 ani.

Pregatirea pentru operatie

Sus

Daca deja echipa de profesionisti si-a dat acordul privind operatia de bypass gastric, pacientul va primi instructiuni privind pregatirea pentru operatie cu cateva luni sau chiar saptamani inainte de operatie. Acestea pot include restrictii privind mancarea si bautura, dar si fumatul. Consilierea privind modificarea stilului de viata va fi utila pentru adaptarea la schimbarile de dieta si exercitii fizice. Pacientul va incepe un program supravegheat de activitate fizica.

Chiar si dupa ce operatia de bypass gastric este programata, ar putea fi amanta sau anulata in cazul in care medicii stabilesc ca:
- pacientul nu este pregatit psihologic sau medical pentru interventie
- pacientul nu si-a modificat in mod corespunzator dieta sau obiceiurile privind activitatea fizica
- pacientul a castigat in greutate in timpul procesului de evaluare, situatie care ar face ca interventia chirurgicala sa devina riscanta.

Pentru ca o persoana sa evite surprizele financiare neplacute, ar trebui sa se informeze din timp care este costul operatiei dar si costurile anterioare si ulterioare acesteia (pregatirea pentru interventie, perioada de recuperare, consultatii medicale, etc.).

Operatia de bypass gastric - alegerea potrivita sau nu...?

Sus

Acest tip de interventie chirurgicala nu este o procedura-miracol si nu este recomandata oricui. Pe de alta parte operatia de bypass gastric nu garanteaza ca o persoana va pierde excesul de greutate sau ca isi va mentine greutatea pe termen lung. Nu exista nici o modalitate de a controla sau impiedica modificarile in dieta alimentara si rutina exercitiilor fizice.

De fapt, oricine poate redobandi greutatea pierduta prin operatia de bypass gastric, daca nu isi schimba stilul de viata. Totusi, aceasta interventie este utila in foarte multe cazuri si imbunatateste starea de sanatate a unei persoane. Oricine considera ca i s-ar potrivi operatia de bypass gastric, ar trebui sa discute cu medicul, acest aspect.


Medici specialisti Chirurgie plastica

 • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
 • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
 • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
 • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
 • Dr. Ina Ruxandra Petrescu -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate