Clickmed
programare rapida la medic

Volum mediu plachetar (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Trombocitele sunt fragmente mici de celule care sunt esentiale pentru coagularea sanguina normala. Acestea sunt formate din celule foarte mari numite megacariocite din maduva osoasa si sunt eliberate in sange pentru a circula.

Daca nu exista trombocite suficiente sau daca trombocitele nu functioneaza normal, nu se poate forma un cheag stabil si o persoana poate prezenta un risc crescut de sangerare excesiva.

Trombocitele supravietuiesc in circulatie in jur de 8 pana la 10 zile, iar maduva osoasa trebuie sa produca in mod continuu noi trombocite pentru a le inlocui pe cele care se degradeaza, sunt consumate si / sau sunt pierdute prin sangerare.

Determinarea numarului de trombocite din sange poate ajuta la diagnosticarea unei serii de tulburari care au legatura cu prea putine sau prea multe trombocite.

Testul poate fi indicat atunci cand o persoana are semne si simptome asociate cu trombocite scazute sau o tulburare de sangerare, cum ar fi: vanatai inexplicabile sau usoare, sangerari prelungite de la o mica taietura sau rana, numeroase sangerari nazale, sangerarea gastrointestinala, sangerare menstruala severa, micile pete rosii pe piele numite petechiae - pot uneori sa semene cu o eruptie cutanata, sau daca are pete purpurii pe piele, numite purpura, cauzate de sangerari sub piele.

Recomandari

Testul poate fi utilizat pentru a examina sau a diagnostica diverse boli si afectiuni care pot cauza probleme cu formarea de cheaguri.

Poate fi folosit ca parte a tratamentului unei tulburari de sangerare, a unei boli a maduvei osoase sau a unei tulburari de coagulare excesiva.

Testul mai poate fi folosit ca un instrument de monitorizare pentru persoanele supuse unui tratament cu medicamente cunoscute ca afectand plachetele.

De asemenea, poate fi utilizat pentru a monitoriza persoanele tratate pentru o tulburare de trombocite pentru a determina daca terapia este eficienta.

Testarea se poate face, de asemenea, atunci cand se suspecteaza ca o persoana are prea multe trombocite. Un exces de trombocite poate provoca coagularea excesiva sau, uneori, sangerarea in cazul in care trombocitele nu functioneaza corect.

Deficitul de trombocite:
Un numar mic de trombocite, denumit si trombocitopenie, pot fi cauzate de o serie de factori care se incadreaza intr-una din cele doua categorii generale: tulburari in care maduva osoasa nu poate produce suficienta trombocite, si conditii in care trombocitele sunt consumate sau distruse mai repede decat in mod normal.

Iata conditiile, factorii care duc la un numar scazut de trombocite includ:
Trombocitopenia idiopatica (ITP), este rezultatul producerii de anticorpi fata de trombocite.
Infectii virale: hepatita, HIV sau rujeola
Anumite medicamente,
Trombocitopenia indusa de heparina (HIT) are ca rezultat trombocite scazute atunci cand o persoana care primeste tratament cu heparina dezvolta un anticorp.
Leucemia, limfomul sau un alt cancer care s-a metastazat la maduva osoasa
Anemia aplastica,
Probleme de sangerare pe termen lung (sangerari cronice cauzate de ulcerele de stomac),
Sepsisul, in special cel cauzat de o infectie bacteriana grava cu bacterii Gram-negative,
Ciroza,
Tulburari autoimune, cum ar fi lupusul,
Chimioterapia sau radioterapia,

Consumul de trombocite poate fi observat in diferite boli si conditii. De exemplu, coagulare intravasculara diseminata (CID), purpura trombocitopenica (TTP) si sindromul hemolitic uremic (SHU) poate avea ca rezultat mai putine trombocite care circula in sange.

Expunerea la substante chimice toxice, cum ar fi pesticide, arsenic sau benzen
Daca numarul de trombocite scade sub 20.000 pe microliter, poate aparea sangerare spontana si este considerata un risc care pune viata in pericol. O persoana cu numar foarte scazut poate primi trombocite prin transfuzie.

Nivel mare de palchete:

Numarul mare de plachete este numit trombocitoza.

Aceasta este, de obicei, rezultatul unei afectiuni existente (numita si trombocitoza secundara sau reactiva), cum ar fi:
Anemia, in special anemia cu deficit de fier si anemia hemolitica
Conditii inflamatorii cum ar fi boala inflamatorie intestinala (IBD) sau artrita reumatoida
Bolile infectioase, cum ar fi tuberculoza
Utilizarea pilulelor contraceptive (contraceptive orale)
Factorii si conditii care duc la o crestere temporara (tranzitorie) a numarului de trombocite sunt:
Traume sau interventii chirurgicale majore
Dupa activitate fizica sau efort fizic
Consumul excesiv de alcool si deficit de vitamina B12,

Rareori, trombocitoza este cauzata de o tulburare a maduvei osoase. Un exemplu este trombocitmia, o tulburare mieloproliferativa rara in care maduva osoasa produce un numar extrem de mare de trombocite. Adesea, nu exista semne si simptome, iar starea este descoperita atunci cand testarea se face pentru o verificare a starii de sanatate.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Volumul mediu plachetar este calculat de analizorul automat dupa urmatoarea formula: VTM (fL)= PCT (Plachetocrit) (%)x1000/Nr. trombocite (x10^3/microL). De asemenea, analizorul automat calculeaza largimea distributiei trombocitare (PDW) asemanator cu calcularea largimii distributiei eritrocitare.

Limite si interferente

Exerciile fizice intense si nasterea pot determina niveluri crescute ale trombocitelor. De asemenea, pacientii care traiesc la altitudini mari pot prezenta concentratiic rescute ale trombocitelor.

Niveluri usor scazute se pot observa la femeile inaintea menstruatiei si la cele insarcinate.

Unele medicamente pot cauza niveluri scazute ale trombocitelor precum contraceptivelor orale sau estrogenii.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter