Coronavirus Update

Neuropatia - cauze si tratament

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2012

Generalitati

Sus
Neuropatia - cauze si tratament

Neuropatia include o serie de tulburari care apar atunci cand nervii sistemului nervos periferic (parte a sistemului nervos din afara creierului si maduvei spinarii) sunt deteriorati. Conditia este, in general, mentionata ca neuropatie periferica si este cel mai frecvent cauzata de deteriorarea axonilor nervosi.

Neuropatia provoaca, de obicei, durere si amorteala la nivelul mainilor si picioarelor si poate duce la leziuni traumatice, infectii, tulburari metabolice si sensibilitate la toxine. Una din cele mai comune cauze ale neuropatiei este diabetul.

In unele cazuri, neuropatia autonoma, poate afecta organele interne cum ar fi inima, vasele de sange, vezica urinara sau intestinele. Durerea in neuropatia periferica este adesea descrisa ca o furnicatura sau senzatie de arsura.

Durerea este resimtita continuu dar deseori simptomele se amelioreaza cu timpul, mai ales in cazul neuropatiei care are la baza o conditie care poate fi vindecata.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Clasificarea neuropatiei
  3. Cauze
  4. Factori si categorii de risc
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Gestionarea si prevenirea neuropatiei
  8. Citeste pe aceeasi tema

Clasificarea neuropatiei

Sus

Neuropatia periferica poate fi clasificata, in linii mari in urmatoarele categorii:

- mononeuropatie - cand este implicat un singur nerv. Exemplele includ sindromul de tunel carpian, paralizia nervilor ulnari, paralizia de nerv radial si paralizia de nerv peronier.

- mononeuropatia multipla - doi sau mai multi nervi sunt afectati individual.

- polineuropatia - afectarea generalizata a nervilor periferici. Exemplele includ neuropatia diabetica si sindromul Guillian-Barre.

O alta clasificare a neuropatiilor este cea functionala sau in functie de tipul de debut.

Cauze

Sus

Aproximativ 30% din cazurile de neuropatie implica neuropatia idiopatica, ceea ce inseamna ca nu este cunoscuta cauza acesteia. Alte 30% dintre neuropatii sunt provocate de diabet. Aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta un anumit tip de neuropatie.

Restul cazurilor de neuropatie, numite neuropatii dobandite au mai ulte cauze, inclusiv:
- traume sau presiuni asupra nervilor, de multe ori ca urmare a unei miscari repetitive cum ar fi tastarea la tastatura
- probleme nutritionale si deficiente de vitamine, de cele mai multe ori lipsa de vitamina B
- alcoolismul asociat cu o nutritie inadecvata si deficiente de vitamine
- boli autoimune cum ar fi lupusul, artrita reumatoida si sindromul Guillain-Barre
- tumorile care preseaza pe nervi
- alte boli si infectii, cum ar fi bolile de rinichi, afectiunile hepatice, bola Lyme, HIVSIDA sau tulburarile tiroidiene (hipotiroidismul)
- tulburari mostenite, cum ar fi boala Chracot-Marie-Tooth si polineuropatia amiloida.
- expunerea la toxine si substante toxice cum ar fi metalele grele si anumite medicamente si tratamente pentru cancer.

Factori si categorii de risc

Sus

Persoanele care sufera de diabet zaharat, cele care nu-si controleaza intr-un mod adecvat nivelul de zahar de sange, sunt predispuse la manifestarea unora dintre formele de neuropatie. Bolile autoimune cum ar fi lupusul eritematos sistemic si poliartrita reumatoida cresc, riscul de a dezvolta nerupatie.

Oamenii care au suportat transplant de organe sau cei bolnavi de SIDA dar si cei care au sistemul imunitar suprimat, au un risc major de declansare a neuropatiei. In plus, cei care fac abuz de bauturi alcoolice sau au un deficit semnificativ de vitamine (in special cele din grupul B) au un risc crescut de aparitie a neuropatiei. Neuropatia s-ar putea intalnii mai ales la persoanele cu afectiuni renale, hepatice sau tulburari ale tiroidei.

Diagnostic

Sus

Printre investigatiile pentru depistarea neuropatiei se numara testul de conductie nervoasa. Neuropatia periferica deseori este dificil de diagnosticat. Aceasta nu este o singura boala ci un simptom care are deseori mai mutle cauze posibile. Procesul standard de diagnosticare debuteaza cu un istoric medical complet, cu examene fizice si neurologice care vor implica examinarea reflexelor tendoanelor, forta si tonusul muscular, capacitatea de a simti senzatii, postura si coordonarea.

Analizele de sange sunt frecvent solicitate de catre medic pentru a se depista nivelul de vitamina B12. Alte teste comune includ sumar de urina, testarea functiei tiroidiene si electromiografia.

Tratament

Sus

Exista diverse tratamente disponibile pentru neuropatia periferica. Acestea variaza de la medicamentele traditionale si creme speciale ori terapii care stimuleaza sistemul nervos. Antidepresivele triciclice in special inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sunt tratamentul de prima intentie in neuropatii. Acestea vor calma durerea.

O alta clasa de medicamente frecvent prescrise pentru tratarea neuropatiei sunt anticonvulsivantele. Aceste medicamente blocheaza canalele de calciu ale neuronilor pentru a limita durerea. Pentru tratarea simptomelor mai sunt utilizate opioidele narcotice, dar acestea sunt putin preferate din cauza riscului de dependenta. Totusi opiaceele au fost folosite in mod consecvent pentru reducerea durerii.

Pentru unele tipuri de neuropatie, cum ar fi nevralgia post-herpes, medicii recoamnda un tratament cu un anestezic total cum ar fi lidocaina. Aplicatiile topice de capsaicina au fost, de asemenea, utilizate pentru tratarea durerii neuropate.

Terapiile alternative pentru neuropatia periferica includ canabinoidele (o clasa de substante chimice care se regasesc in compozitia marijuanei), toxina botulinica de tip A (cunoscuta si sub denumirea de Botox), antagonistii ai receptorilor NMDA cum ar fi ketamina, suplimentele alimentare (acidul alfa lipoic si benfotiamina), masajul chiropractic, yoga, meditatia, terapia cognitiva si acupunctura.

Alte terapii pentru neuropatie implica terapiile neuromodulatoare. Acesta includ tethnici implantabile si non-implantabile (electrice si chimice) cum ar fi stimulatori ai maduvei spinarii, pompe implantate in zona maduvei spinarii, electrozi care stimuleaza cortexul motor al creierului si metoda numita stimulare cerebrala profunda.

Gestionarea si prevenirea neuropatiei

Sus

Exista mai multe moduri de a gestiona neuropatia si de a preveni simptomele acesteia. Mentinerea sanatatii picioarelor este foarte importanta in special pentru diabetici. Bolnavii ar trebui sa-si examineze picioarele pentru a observa orice rana, taietura, calus, basici si sa evite pantofii si sosetele stramte.

Medicii ar putea recomanda un plan de exercitii fizice care ar putea preveni si reduce durerea specifica neuropatiei si care sa controleze nivelul de zahar din sange. Bolnavii ar trebui sa renunte la fumat si sa consume mese sanatoase.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate