sucuri de fructe
Indulcitorii artificiali - sanatosi sau nu?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce sunt indulcitorii artificiali Indulcitorii artificiali se gasesc sub diverse forme in comert si ii consumam uneori fara sa ne dam seama deoarece sunt introdusi in majoritatea dulciurilor, alimentelor, sucurilor chiar daca pe ambalaj scrie ca nu contin conservanti, coloranti sau potentiatori de gust. Mai sunt numiti si indulcitori de sinteza sau edulcorantii intensivi deoarece au o putere de indulcire cuprinsa intre 100-600 ori mai mare fata de zaharul obisnuit ceea ce ne duce din start cu gandul ca nu sunt atat de utili organismului, chiar daca aportul lor caloric este nesemnificativ. Ne putem gandi ca sunt sanatosi deoarece folosim o cantitate mai mica pentru a indulci o cana de cafea, comparativ cu 2-3 lingurite de zahar, insa gustul este perceput mult mai dulce, chiar daca nu modifica glicemia in raport cu cantitatea de zahar consumata. Principalii indulcitori artificiali 1. Zaharina Este cel mai vechi indulcitor sintetic, descoperit de un chimist in anul 1880, dar in... [continuare]
Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Caisele se numara printre fructele cu numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului bogat in nutrienti care ajuta la tratarea indigestiei, constipatiei, bolilor cutanate sau chiar a anemiei. Uleiul esential extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapida a ranilor si a febrei musculare. Caisele pot imbunatati sanatatea cardiaca si bolile respiratorii, fortifica sistemul osos si mentin echilibrul electrolitic in organism. Delicioase in stare proaspata, caisele pot fi introduse si in retete sanatoase, potrivite pentru sezonul cald. Informatii nutritionale Impresionantele beneficii pentru sanatate ale caiselor se datoreaza continutului generos de vitamine (A,C,K,E, niacina etc.), minerale (potasiu, cupru, mangan, magneziu si fosfor) si fibre alimentare. Aceste fructe foarte accesibile pe timp de vara prezinta urmatoarele informatii nutritionale (pentru 100 grame de caise proaspete) Calorii 50 kcal Carbohidrati 11 g ... [continuare]
Beneficiile ananasului pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Deliciosul ananas a fost descoperit in anul 1493 de catre Cristofor Columb, in Insula Guadalupe, din Caraibe si de acolo a ajuns sa fie consumat si in alte tari. Dincolo de aceste date, aceste fruct este unul dintre cele mai benefice pentru sanatate. Valoare nutritionala In 165 de grame de ananas se gasesc 83 de calorii si 9% fibre alimentare, 2% proteine. Asigura 105% din necesarul zilnic de vitamina C, 77% din necesarul de mangan, 5% din necesarul de sodiu si magneziu. Totodata, are un continut ridicat de vitaminele B2 si B6, cat si de acid folic. Alte substante nutritive care se mai gasesc in ananas sunt acidul malic, calciul, fierul, iodul, magneziu, sarurile minerale. Beneficiile ananasului Are proprietati antiinflamatoare Ananasul este una dintre cele mai importante surse de bromelina, o enzima care are puternice proprietati antiinflamatoare. Datorita concentratiei ridicate care se gaseste in ananas, bromelina ajuta la reducerea inflamatiilor, a... [continuare]
Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa pe timp de vara
Autor: SfatulMedicului
Vara este anotimpul fructelor si al legumelor proaspete, de care trebuie sa profiti din plin. O astfel de dieta este ideala si pentru ca organismul sa suporte mai usor temperaturile caniculare. Ideal este sa iti faci un program si sa incerci sa iei masa la ore fixe. Micul dejun ar trebui luat in jurul orei 8:00, pranzul in jur de 12:30, iar cina la 18:30. Nicio zi fara fructe Cirese, visine, caise, pepene, fructe de padure: sunt numai cateva dintre fructele gustoase de care poti profita in lunile verii. Bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, sunt portia ta zilnica de energie. Sunt ideale pentru micul dejun, cat si pentru gustarile din timpul zilei. La fel de importante sunt si legumele, pe care le poti folosi pentru salate gustoase. Le poti prepara la aburi sau la gratar. Legumele cu calitati astringente, care previn deshidratarea, trebuie sa faca parte dintr-un plan alimentar sanatos. Printre ele se numara radacinoasele si citricele. La salate evita dressingurile... [continuare]
Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. evita-le!
Autor: SfatulMedicului
Tot mai multi romani consuma diverse bauturi si sucuri in loc de apa, expunandu-se in felul acesta la boli grave. Apa are un rol vital in organism, contribuind la transportul elementelor nutritive, eliminarea toxinelor si reglarea temperaturii corpului. In plus, prin faptul ca are zero calorii, apa te ajuta sa iti mentii greutatea corporala in limite normale. Din contra, sucurile dulci, bauturile carbogazoase si alte lichide vandute in comert nu aduc niciun beneficiu organismului, multe dintre ele fiind extrem de nocive pentru sanatate, in special pentru ficat. Bauturile alcoolice dulci Consumate in cantitati mari, crema de whisky, lichiorul de cafea, cocktailurile alcoolice cum ar fi fresh-urile amestecate cu votca pot duce la aparitia cirozei. Combinatia de alcool cu zahar este foarte periculoasa si provoaca leziuni hepatice, pancreatita (inflamatia pancreasului), precum si cresterea nivelului trigliceridelor, o forma de grasime din sange. In plus, astfel de bauturi sunt... [continuare]
Apa plata cu lamaie: ce beneficii uimitoare aduce sanatatii!
Autor: SfatulMedicului
Lamaiile si beneficiile consumului Lamaile, acele citrice galbene cu miros puternic aromat si gust acrisor, sunt printre cele mai folosite fructe in bucatarie. Feliile de lamaie se pot pune in ceaiuri, sucuri, bauturi alcoolice sau prajituri. Zeama de lamaie da gust ciorbelor, salatelor, pestelui si sosurilor. Beneficiile culinare ale lamailor sunt completate de efectele uimitoare asupra sanatatii. Combina-le cu apa plata la temperatura camerei si vei obtine nu doar o bautura care te va hidrata intens, ci si un cockail de vitamine si antioxidanti. Iti imbunatateste sistemul imunitar Lamaile sunt bogate in vitamina C, un antioxidant foarte puternic si potasiu. In timp ce vitamina C iti intareste rezistenta in fata infectiilor respiratorii, potasiul stimuleaza activitatea cerebrala si iti regleaza tensiunea arteriala. Echilibreaza valorile pH-ului [continuare]
Alimentatia scolarului si a prescolarului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Copilul aflat la inceputul scolii sau al gradinitei este in crestere continua si are nevoie de o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a se putea dezvolta armonios. Este esential ca acesta sa manance cat mai variat: legume, fructe, lapte, peste si carne slaba, cereale integrale, orez, paine integrala, fara zahar in exces si, de preferat, cat mai putine dulciuri din comert. Concret, scolarul are nevoie de o nutritie bogata, variata, echilibrata, care sa fie adaptata varstei. El trebuie sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece are nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca sau pentru diverse activitati fizice. Nu trebuie uitat ca performantele scolare sunt influentate de alimentatie, mai exact de structura si distributia meselor. In plus, nu trebuie uitat faptul ca o alimentatie incorecta alaturi de viata sedentara fac ca tot mai multi copii sa sufere de obezitate infantila. Ce trebuie sa manance un copil de varsta scolara Copilul de varsta... [continuare]
Ce boli pot declansa colorantii alimentari?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Colorantii sintetici sunt prezenti in sucuri si in majoritatea alimentelor din magazine, iar foarte multi coloranti alimentari sunt in stransa legatura cu boli precum ADHD la copii, diferite alergii, insomnii, astm sau cancer. Printre alimentele cele mai bogate in coloranti se numara: sucurile acidulate, branza si iaurtul. Principalii coloranti si afectiunile pe care le pot determina • Aspartamul - E 951. Este un indulcitor folosit frecvent in industria alimentara, dar responsabil de numeroase tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri, prajituri, guma de mestecat si sucuri. De asemenea, provoca boli pulmonare si infectii urinare. • Glutamatul de sodiu - E 621. Este aditivul alimentar care ofera gustul bun si irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor si al shaormei. Desi are capacitatea de a oferi savoare mancarii, acesta este toxic si dauneaza ficatului. • Bromatul de potasiu - E 924. Se gaseste in majoritatea produselor de panificatie. Consumat in... [continuare]
Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar. Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase. Beneficiile unei alimentatii sanatoase 1. Pierderea in greutate Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer. O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice. Mentinerea unei... [continuare]
Imunizarea organismului in sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Cea mai usoara cale spre o viata sanatoasa o reprezinta un sistem imunitar activ, care lucreaza la eficienta maxima. Omul modern duce o viata haotica, derulata intr-un ritm alert si intr-un mediu impropriu; prins in stresul zilnic, in probleme ce trebuie solutionate repede, acesta neglijeaza constant alimentatia, fie sarind peste orele de masa, fie alegand produse de tip fast-food, sucuri carbogazoase si medicamente, de cele mai multe ori scumpe si ineficiente, la cel mai mic simptom de boala. Este important nu doar cat traim, ci si cum traim! Fiindca o longevitate marcata de boli si neputinte nu este lucrul cel mai dezirabil pentru un om ajuns la varsta senectutii. Pentru a putea trece cu bine peste perioadele solicitante sau peste anotimpul friguros, organismul uman are nevoie de ajutor prin intarirea sistemul natural de aparare. Fara sistemul imunitar am fi mult mai vulnerabili i, implicit, mult mai fragili in fata oricarui factor extern. Pe langa imunitatea... [continuare]
Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia sanatoasa Oamenii sunt predispusi la a face foarte multe cumparaturi pentru a avea numeroase provizii. Totusi, numarul alimentelor nesanatoase cumparate este foarte mare, iar acest lucru nu este ideal. De asemenea, din cauza stresului, oamenii pot manca mai mult, iar pofta va fi in general de alimente nesanatoase, precum chipsuri, dulciuri, sucuri carbogazoase si alimente de tip fast-food. Acest articol are ca scop prezentarea unor alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii. Acestea sunt bogate in substante nutritive si pot oferi tot necesarul de care organismul are nevoie atunci cand sunt integrate intr-un stil de viata sanatos. Nuci, leguminoase si cereale Nucile, leguminoasele si cerealele sunt alimente foarte nutritive. In continuare sunt prezentate cateva dintre cele mai sanatoase dintre acestea. Migdalele Migdalele furnizeaza o multime de nutrienti, incluzand magneziul, vitamina E, fierul, calciul, fibrele si riboflavina. Intr-o meta-analiza realizata... [continuare]
Generalitati Acest plan de alimentatie se axeaza pe trei cai de atac: detoxifierea, cresterea rezistentei naturale la boli a organismului si stimularea producerii de substante chimice din creier care ofera o stare generala de bine. Dieta nu se recomanda a fi adoptata zilnic si ar trebui sa fie urmata maxim de trei-patru ori pe an. Scopul acesteia este eliminarea kilogramelor in plus, in doar sapte zile. Cum functioneaza Prima zi a planului de dieta va fi destul de dificila, intrucat se vor bea doar sucuri de fructe si iaurt degresat. Consumul de calorii va varia in fiecare zi de la 800 de calorii la 1300 calorii. Dieta va contine alimente cu un continut scazut de grasimi, iar concentratia ridicata de fructe si legume va contribui la cresterea nivelului de vitamine si minerale din organism. Rezultatul va fi nu doar o sanatate de invidiat si o silueta frumoasa ci si o piele stralucitoare si luminoasa! Cui i se adreseaza aceasta dieta? Planul dietetic se... [continuare]
Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori
Autor: SfatulMedicului
Generaliatati Mesele pline de bunatati, mancarea bogata in grasimi, vremea rece, alcoolul, dar si sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la aparitia diverselor afectiuni. Medicul specialist in Chirurgie Generala si gastroenterologie Simona Filip de la Delta Hospital atrage atentia asupra catorva lucruri esentiale pentru a nu avea probleme majore de sanatate in noul an. In timpul sezonului rece, organismul este slabit si supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scazut. De asemenea, alimentatia nu mai este la fel de diversificata, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon ataca organismul si il contamineaza cu diverse bacterii si virusi. Pentru a va apara de rinite, faringite, traheobronsite, pneumonii si gripe, e recomandat sa aveti grija cu ce va imbracati si ce alimente consumati in aceasta perioada. Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o alta problema des invocata de... [continuare]
Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai multe dintre pietrele la rinichi sunt formate din oxalat si calciu. Pietrele la rinichi apar atat la barbati cat si femei din multiple cauze, printre care dieta, genele mostenite etc. Medicii prescriu pentru prevenirea pietrelor la rinichi un regim alimentar cu un nivel scazut de calciu. Aceasta abordare are sens daca este inteles modul in care calciul este gestionat in organism. Nivelul de calciu din sange este mentinut destul de constat, in general, prin dieta. Modificarea cantitatii de calciu din dieta duce la schimbari minore ale nivelurilor de calciu din sange. [continuare]
Generalitati Greselile in alimentatie pot influenta greutatea. Greselile simple pot sa duca spre esec eforturile tale de a te reintoarce in perechea de blugi preferata. In cazul in care obiectivul pare de neatins sau greutatea doar oscileaza fara a se mentine scazuta, exista sansa sa faci una din cele 10 greseli in alimentatie. Sfaturi utile Nu opta pentru diete drastice Hotarata sa pierzi rapid in greutate, ai tendinta sa alegi o dieta drastica. Poate nu ti se pare dificil, dar consumi grapefruit si supa de varza in fiecare zi. Scazi zilnic din calorii, chiar sub 1000 si, cu siguranta, vei scadea in greutate. Cand consumi alimente cu atat de putine calorii, obisnuiesti metabolismul sa mentina un ritm scazut si o data ce vei termina dieta, organismul tau va arde caloriile mult mai incet decat inainte (si vei lua in greutate). Nu omite micul-dejun Sa sari peste micul dejun este cea mai usoara metoda sa scazi din caloriile dintr-o zi, dar consecinta poate fi o crestere a... [continuare]
Sfaturi practice De Craciun si Revelion cei mai multi dintre noi mancam mai mult decat trebuie, iar unii chiar cu mult mai mult. Daca esti istet, poti sa iti revii rapid dupa mesele copioase specifice acestei perioade si sa te intorci la obiceiurile sanatoase de dinainte. Doi factori esentiali in revenirea la alimentatia normala sunt o ambitie de fier si evitarea unui mod de a gandi radical, in alb si negru. Acestea fiind spuse, iata cativa pasi pe care ar trebui sa ii urmezi ca sa te refaci dupa festin: Consuma multe lichide Primul lucru pe care ar trebui sa il faci, cand vrei sa iti revii dupa supraalimentare, este sa bei apa, inca de dimineata. De multe ori, aproape jumatate din greutatea acumulata in urma excesului alimentar este provocata de retentia de apa, asa ca eliminarea acesteia din corp este de mare ajutor. Deci, ca sa eviti deshidratarea, incearca sa dublezi cantitatea de bauturi fara cafeina consumate timp de o zi sau doua, dupa incheierea... [continuare]
buna! am 157 cm si 57 kg...imi doresc sa slabesc,dar nu pot,si,am renuntat la carne,fast food, ba chiar beau numai apa si mananc numai mere si mandarine! doar cand nu mai pot de stomac mai gust ceva gatit! dupa dulciuri nu ma omor deci nu consum cola,sucuri,etc! si consum si seminte de in,pyssilium si tarate de ovaz! miscare nu pot face ca nu m timp! va rog ajutati ma si pe mine,ca nu mai stiu ce sa zic! nu imi doresc decat 5 6 kg sa dau jos! [continuare]
De multa vreme incerc sa slabesc si nu reusesc deloc... Fac exerciti in fiecare seara, cam 30 de min - o ora, ma hidratez, nu mananc fast food sau alte tampenii.. De obicei multe fructe si legume, mancare sanatoasa, dar nu pot slabi. VA ROG, AM NEVOIE DE AJUTOR. [continuare]
Buna ziua,in anul 2011 in urma unor analize si ecografie,fetitei mele i s-a pus diagnosticul de colecist dismorfic,colesterol seric total=222.00,la un an dupa face o criza renala ,este internata la SPITALUL DE COPII DIN PLOIESTIcu stare de voma,febra si dureri in loja renala,dureri la urinat,dupa 5 zile externata la 2 zile iar o internez cu aceleasi simptome,am urmat acasa tratamentul prescris,face a treia criza si o duc asa la SPITALUL GRIGORE ALEXANDRESCU,dupa investigatii are K80.00calcul al vezicii biliare cu colecistita acuta,fara mentionare obstructiei,am urmat tratament ,acum are 18 ani,m-ar interesa un specialist de la ELIAS ,are stari de rau periodic,nu mananca carne,nu bea sucuri ,prefera legume si fructe de mica,are dureri de cap mai mereu si un bac in vara.,acum nu ia decat picaturi hepatodrainol [continuare]
Dureri de cap si ameteala dupa ce mananc
Buna ziua am o intrebare de 2 luni am probleme dupa ce mananc cu dureri imediate de cap apoi in restul zilei ameteli stare de oboseala si vedere incetosata ,glicemia am avut-o o vreme cam pe la 140 apoi am redus-o la 90..dar de 2 luni desi glicemia nu e mare deloc ma doare capul imediat dupa masa ,ma doare muschiul din partea de sus a piciorului drept si ametesc ..tin sa mentionez ca nu sunt o consumatoare de carne dulciuri sau sucuri ,mananc legume fructe oua ocazional si lapte extrem de putin si din cand in cand cate putina branza ,fac sport regulat si totusi am aceste probleme.ma puteti ajuta? [continuare]
Buna ziua, Mama mea a facut o endoscopie acum 2 zile si diagnosticul a fost gastrita alcalina, in urma unei operatii mai complicate de eliminare a fierei. Are dureri de stomac sau in zona abdomenului, arsuri mari, regurgitatii, face un scaun mai unsuros si din cauza aciditatii prea mari au aparut hemoroizi externi, usor inflamati. Ia un tratament cu GASTROFAT (sucalfat de 1 gr) si DEBRIDAT. Medicul i-a impus dieta alcalina pt gastrita. a spus sa cautam pe internet detaliile. Nu am gasit mare lucru ca si informatie si de aceea apelez aici. Ce anume alimente sunt permise si care sunt interzise. O sa mentionez cateva aici si va rog sa ma corectati si sa adaugati sugestii. Permise: fructe: suc lamaie proaspat stors, grepfruit, mere, gutui, cirese, pepene legume: legume verzi in general.. brocoli, spanac, ardei, ceapa verde, salata, dar si radacinoase.. morcov, telina, pastarnac, rosie? ( trebuie consumate multe legume in stare cruda sub forma de salate) carne: pui... [continuare]
Buna ziua, Am 22 de ani si sufar de candidoza bucala de mai bine de 2 ani. Aceasta am facut-o in urma administrarii mai multor tratamente cu antibiotice. Dar nu am facut-o doar bucal, ci si pe penis si la nivelul scalpului. Micoza de pe penis a disparut destul de repede in urma utilizarii cremei Triderm. Cea de pe limba pare sa nu treaca nicicum, iar scalpul se curata dupa spalarea cu Ducray (Kelual DS), dar apoi reapare dupa un timp. Tratamentele ce le-am incercat pana acum au fost: dieta timp de 3-4 luni fara zaharuri, nimic ce contine faina alba, fructe, sucuri, carbohidrati simplii, ciuperci, lactate sau alcool; in schimb am consumat doar legume, salate, carne de pui si porc, ficatei de pui, seminte de dovleac, migdale, carbohidrati complexi (ex. orez brun), ceaiuri de musetel si alte produse indicate. Medicamente ce le-am folosit: nistatina, glicerina boraxata, tinctura de propolis, vitamina A, albastru de metilen, biosept forte si biosept plus... Chiar nu mai stiu ce sa... [continuare]
Bună ziua!Sunt studentă la ,,Facultatea de litere”din cadrul Universitatii Babes-Bolyai,în primul an.Cum se poate presupune,anul trecut am dat bacalaureatul.De atunci au început problemele mele.După o perioadă de stres m-am bucurat de rezultatele obtinute si m-am dus cu familia la mare.Acolo,dupa după câteva zile,am avut un episod de diaree acută,rezultat cu zece scaune moi si foarte moi.Am zis ca e de la mancare si n-am acordat importanta incidentului. DAR nu mi-a trecut,ci mi-a fost din ce in ce mai rau.Practic nu pot mânca nimic:la dulciuri,cel putin,am renuntat definitiv.La lapte si ouă,la fel.Toate îmi provoacă dureri abdominale,care sunt similare cu cele pe care le am la menstruatie.Fructe nu pot consuma.Am renuntat,desi e vară la mancatul de cirese si capsuni.Nu pot sa ma bucur de piersici,deoarece acelea imi fac cel mai rau dintre toate fructele.Apa minerală si sucurile,mai ales cele naturale,au ramas doar un vis frumos. Nu stiu ce sa mai fac.Mi-am facut... [continuare]
Buna ziua, In urma cu o luna sora mea a fost operata de disgerminom-tumora maligna cu celule embrionare, operatie care a decurs normal; dupa mai multe analize si dupa tomografia pe care a facut-o la Bucuresti, a reiesit faptul ca nu a produs metastaze, asta probabil si datorita faptului ca a fost incapsulata. Ceea ce ma framanta este faptul ca astazi a fost internata la IOB ( Fundeni ) si i s-a facut prima perfuzie de citostatice; dr. nu a stat de vorba cu ea, nu i s-a explicat ce trebuie sa faca, ce are voie sa manance si ce nu; nu a incurajat-o sa lupte cu cancerul; pur si simplu a internat-o, si a venit asistenta sa-i faca perfuzia. Este normal o astfel de atitudine fata de un bolnav atat de sensibil, atat de vulnerabil ? Vi se pare profesionala aceasta atitudine, oricat de ocupat ai fi ? Am citit pe forumuri ca se recomanda consumul anumitor sucuri de legume, care nu trebuie combinate cu fructele. Ce ar trebui sa facem in continuare ?Sunt disperata ! Va rog sa ma ajutati ! [continuare]
buna seara,baietelul meu de 3 ani si 4 luni simte nevoia sa stea pe olita ore intregi zicand ca face pipi;scaunul il are cam la 2-3 zile si foarte gros si inchis, fara sange;consuma lichide(lapte, ceai, apa ,sucuri fructe);spune ca il doare "cucu",m-am uitat nu e rosu, la baie i l-am decalotat;a cam umblat descult in ciuda faptului ca il incaltam el se descalta de sosete, sta mai mult pe jos, a mancat si carne de porc in doua randuri(de aici consistenta scaunului si frecventa rara?).urmam tratament cu sumetrolim si uricol dat de medic;febra nu a mai facut de saptamana trecuta.doar tusim si stam pe olita in special seara si dimineata. multumesc. [continuare]
Alimentatie la 5 zile de la operatie
multumesc pentru promtitudinea raspunsului si as vrea sa va intreb: ce anume ar trebui sa manance in continuare si cam care este perioada in care trebuie sa pastreze un anumit regim (am inteles: fara dulciuri, fructe, lapte, iaurturi cu fructe, sucuri acidulate...) in conditiile in care pentru baietelul meu laptele, cerealele, iaurtul actimel,fructele si bineinteles dulciurile reprezentau baza alimentatiei. Este indicat (sau nu) sa intervi in revenirea tranzitului intestinal, cu eventuale ceaiuri laxative, supozitoare. Va multumesc incaodata pentru sfaturile acordate. [continuare]
am aproape toate aceste simptome,nu vin toate deoadata,am dureri de cap dese,ametzeli daca nu dorm suficient,dureri de picioare,maini,de ancheieturi,cand ma trezesc sau ma ridic din pat sau de pe scaun ma dor toate si ma simt obosita,ma constip de un timp,anainte avam diaree sau am senzatzie deasa de foame,depresiuni,stres,momente de sinucidere,agresivitate necontrolata,multa oboseala,la soare nu pot sta ca mi-e rau,la umezeala si rece nu ma simt de loc bine ma anfasor pana peste urechi,am schimbari de temperament,doresc mereu ceva nou,nu rezist an nici un loc demunca mult mereu sint motive de sanatate cum ar fi:depresiuni,oboseala,raceala de f.multe ori la frunte,gat,plamani,chiar raman si fara voce,fara putere de avorbi,dureri de tendoane,dureri aproape zilnic de cap,zapacala an mintea mea(tulburari fara putere de concentrare)...Sunt multe chiar acum recent am anceput un regim de dieta si sport dar nu a mers,am ajuns la o boala aici unde sunt an Spania si au spus ca e... [continuare]
Fosfor urinar
Fosforul este un element mineral, asimilat prin alimentatie in corpul uman, sub forma de fosfat. In industria alimentara, fosfatul este folosit ca antioxidant, conservant si agent de crestere sub forma de aditiv alimentar. Acesta este prezent in majoritatea alimentelor, insa un continut mai mare il au produsele de tip fast-food, dulciurile si sucurile carbogazoase. Fosforul asigura rezistenta oaselor si a dintilor, el aflandu-se in organism sub forma de fosfat de calciu, in jur de 85%. Restul se afla in stratul celular si in sange, facand parte din structura ADN-ului si contribuind la stabilizarea pH-ului in sange. Rinichii sunt cei care controleaza nivelul de fosfor din organism. Surplusul de fosfat este filtrat de rinichi, acesta fiind excretat la nivel renal. In cazul unui deficit de fosfor, glandele paratiroide secreta un hormon care elibereaza calciul din oase, concomitent cu fosforul. Excesul de fosfor poate fi determinat de alimentatia bogata in fosfor (in special cea... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter