Ce boli pot declansa colorantii alimentari?
Generalitati
Sus
Colorantii sintetici sunt prezenti in sucuri si in majoritatea alimentelor din magazine, iar foarte multi coloranti alimentari sunt in stransa legatura cu boli precum ADHD la copii, diferite alergii, insomnii, astm sau cancer.
Printre alimentele cele mai bogate in coloranti se numara: sucurile acidulate, branza si iaurtul.
Cuprins articol
Principalii coloranti si afectiunile pe care le pot determina
Sus• Aspartamul - E 951. Este un indulcitor folosit frecvent in industria alimentara, dar responsabil de numeroase tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri, prajituri, guma de mestecat si sucuri. De asemenea, provoca boli pulmonare si infectii urinare.
• Glutamatul de sodiu - E 621. Este aditivul alimentar care ofera gustul bun si irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor si al shaormei. Desi are capacitatea de a oferi savoare mancarii, acesta este toxic si dauneaza ficatului.
• Bromatul de potasiu - E 924. Se gaseste in majoritatea produselor de panificatie. Consumat in exces duce la riscul aparitiei starilor de voma, durerilor stomacale, varsaturilor si diareei.
• Albastru 2, numit si Carmin Indigo. Este utilizat in industria alimentara. Albastru 2 este, de fapt, un compus chimic cu o posibila actiune cancerigena. Printre reactiile adverse pe care le poate declansa in timp se gasesc: astmul, iritatii ale pielii, dermatite, alergii.
• Rosu 3 sau eritrozina. Este un colorant foarte utilizat in industria alimentara, iar printre posibilele reactii adverse, sustin cercetatorii, se numara: cancerul mamar, cancerul de tiroida, dar si ADHD in cazul copiilor.
• Rosu 40. Se pare ca poate cauza reactii, precum crize de plans la cei mici, iar la adulti, dureri de stomac si migrene. Acest colorant contine aluminiu.
• Galben 6 sau galben portocaliu. Poate reprezenta un factor de risc in aparitia cancerului la rinichi. Mai mult, genereaza reactii adverse, precum stari de voma si diaree.
• Carminul sau E120. Este intalnit in iaurturi, sucuri, inghetata si poate provoca alergii.
• E123. A fost dovedit ca poate cauza malformatii congenitale ale fatului, dar si la infertilitate.
• E127. Se gaseste in componenta sucurilor, bomboanelor si a unor prajituri si este destul de periculos, una dintre reactiile adverse fiind dereglarea functionarii normale a tiroidei.
• Galben de chinolina - E 104. Este des intalnit in sucurile de grepfrut rosu. Acesta trebuie consumat cu moderatie, mai ales de catre copii, deoarece este responsabil de aparitia ADHD-ului. Si persoanele astmatice trebuie sa evite galbenul de chinolina.
• Dioxidul de sulf - E 220. Este regasit in bere si in vin, fiind responsabil de dureri de cap, stari de ameteala si dureri de stomac.
• Poliricinoleat de poliglicerol - E 476. Este utilizat la fabricarea ciocolatei, insa consumata in exces poate cauza alergii alimentare, dereglari hormonale, dar si cresterea colesterolului.
Exista insa si cativa coloranti care sunt considerati inofensivi pentru organism. Acestia sunt E160, E 162, E 300, E100, fiind substante naturale extrase din fructe sau legume.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
-
Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam
-
Osteoporoza juvenila
-
Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
-
In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Urticaria - o afectiune ce nu trebuie trecuta cu vederea
-
ADHD la adulti si copii: cauze, simptome si recomandari
-
Lista celor mai periculosi aditivi alimentari
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Aditivii alimentari
Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai...citeste mai mult
-
Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze...
Generalitati Cand un barbat nu poate obtine o erectie in timpul actului sexual, sau nu poate mentine erectia pana la sfarsitul actului, se poate vorbi despre disfunctie erectila sau impotenta. Printre cauzele fizice ale disfunctiei erectile se numera: -...citeste mai mult
-
Migrena - mai mult decat o durere de cap
Generalitati Toti oamenii a avut experienta unei dureri de cap. Daca nu este foarte inconfortabila, desigur, dispare cu putina odihna sau cu un calmant. Pe de alta parte, totusi, migrenele sunt mult mai grave decat durerea de cap obisnuita. Notiunile preconcepute...citeste mai mult