Cei mai periculosi aditivi alimentari
Generalitati
Alimentele procesate sunt adesea tratate cu aditivi - substante care adauga culoare, sporesc aroma sau cresc durata de valabilitate. Aditivii nu sunt neaparat periculosi, intrucat in majoritatea cazurilor previn deteriorarea alimentelor si ajuta la mentinerea valorii nutritive a acestora.
Cu toate acestea, o dieta bogata in alimente procesate este corelata cu obezitate, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si cancer.
Aditivi asociati cu efecte negative asupra sanatatii
Glutamat monosodic (E621). Este o sare sodica din acidul glutamic, un aminoacid non-esential aparut natural. Este un aditiv alimentar clasic, utilizat pentru a intensifica aroma preparatelor.
Glutamatul monosodic a fost extrem de controversat, mai ales dupa un studiu din 1969 efectuat asupra soarecilor de laborator, in urma caruia s-a constatat ca a provocat efecte neurologice nocive, afectand cresterea si dezvoltarea acestora.
Totusi, aditivul este foarte probabil sa nu aiba niciun efect asupra sanatatii creierului uman, deoarece nu reuseste sa traverseze bariera hemato-encefalica.
Consumul de glutamat monosodic a fost, de asemenea, asociat cu cresterea in greutate si cu sindromul metabolic in unele studii observationale, desi alte cercetari nu au gasit nicio legatura. Unele persoane au o sensibilitate crescuta la glutamatul monosodic si pot prezenta simptome cum ar fi dureri de cap, transpiratii si amorteala.
Nitrit de sodiu (E250). Intalnit frecvent in carnea prelucrata, nitritul de sodiu actioneaza ca un conservant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, adaugand totodata aroma sarata si culoare rosu-roz.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .
Atunci cand sunt expusi temperaturilor ridicate si in prezenta aminoacizilor, nitritii se pot transforma in nitrozamina, un compus care poate avea efecte nocive asupra sanatatii.
Un aport mare de nitriti si nitrozamina a fost asociat unui risc crescut de cancer la stomac, de cancer colorectal, de cancer la san si la vezica urinara. De asemenea, expunerea la nitrozamina a fost corelata cu o incidenta mai mare a diabetului de tip 1.
Caragenan (E407). Actioneaza ca agent de ingrosare, emulgator si conservant in multe produse alimentare. Este un produs natural, obtinut din anumite specii de alge marine. Se utilizeaza in produse lactate, in dulciuri, creme, sosuri, topping-uri, dressing-uri, inghetate, in fructe si legume conservate, in produse din carne, peste, oua.
Desi este reglementata folosirea sa ca aditiv, in anumite cantitati recomandate, exista studii care arata ca favorizeaza inflamarea tractului digestiv.
De asemenea, caragenanul poate creste nivelurile de zahar din sange si poate favoriza aparitia tolerantei la insulina si a diabetului zaharat. Se considera ca are un impact negativ si asupra sanatatii digestive si poate fi asociat cu formarea ulcerului.
Articole recomandate
-
Lista celor mai periculosi aditivi alimentari
-
Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin
-
Ce boli pot declansa colorantii alimentari?
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de Sarbatori?
-
Aditivii periculosi din alimente
-
Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari
Benzoat de sodiu (E211). Este un conservant adaugat adesea in bauturi carbogazoase si utilizat in conservarea legumelor, a fructelor. Mai multe studii au descoperit reactii adverse potentiale care ar trebui luate in considerare. Spre exemplu, combinarea benzoatului de sodiu cu colorantii alimentari artificiali a crescut hiperactivitatea la copii.
De asemenea, un consum mare de bauturi care contin benzoat de sodiu a fost asociat cu simptome de ADHD la adolescenti si tineri. In combinatie cu vitamina C, benzoatul de sodiu se transforma in benzen, un compus toxic asociat cu dezvoltarea cancerului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .
Articole recomandate
-
Cele mai toxice E-uri alimentare
-
Aditivii alimentari
-
Pot fi periculosi indulcitorii alimentari?
-
Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam
-
Ce trebuie sa stii la cumpararea preparatelor de Paste?
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce
-
Adevarul despre sare si sodiu


Lista celor mai periculosi aditivi alimentari
Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin
Ce boli pot declansa colorantii alimentari?
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de Sarbatori?
Aditivii periculosi din alimente
Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari
Cele mai toxice E-uri alimentare
Aditivii alimentari
Pot fi periculosi indulcitorii alimentari?
Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam
Ce trebuie sa stii la cumpararea preparatelor de Paste?
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce
Adevarul despre sare si sodiu