Indulcitorii artificiali - sanatosi sau nu?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce sunt indulcitorii artificiali
SusIndulcitorii artificiali se gasesc sub diverse forme in comert si ii consumam uneori fara sa ne dam seama deoarece sunt introdusi in majoritatea dulciurilor, alimentelor, sucurilor chiar daca pe ambalaj scrie ca nu contin conservanti, coloranti sau potentiatori de gust.
Mai sunt numiti si indulcitori de sinteza sau edulcorantii intensivi deoarece au o putere de indulcire cuprinsa intre 100-600 ori mai mare fata de zaharul obisnuit ceea ce ne duce din start cu gandul ca nu sunt atat de utili organismului, chiar daca aportul lor caloric este nesemnificativ.
Ne putem gandi ca sunt sanatosi deoarece folosim o cantitate mai mica pentru a indulci o cana de cafea, comparativ cu 2-3 lingurite de zahar, insa gustul este perceput mult mai dulce, chiar daca nu modifica glicemia in raport cu cantitatea de zahar consumata.
Cuprins articol
Principalii indulcitori artificiali
Sus1. Zaharina
Este cel mai vechi indulcitor sintetic, descoperit de un chimist in anul 1880, dar in acelasi timp este si unul dintre cele mai controversate produse sintetice cu rol indulcitor deoarece se suspecteaza faptul ca un consum exagerat ar determina aparitia cancerului. Ulterior studiile au demonstrat ca relatia dintre cancer si consumul exagerat de zaharina ar aparea datorita unor impuritati prezente in compozitie, iar la consumul zilnic a 500 de comprimate/zi clar ar exista riscul dezvoltarii tumorilor maligne.
Recent procesul de fabricatie al zaharinei este unul minutios si atent selectat pentru a obtine o puritate ridicata astfel incat din anul 2000, zaharina a fost eliminata de pe lista produselor cancerigene si se utilizeaza in cantitate moderata chiar si de catre cei ce au diabet zaharat.
Un alt aspect important ce trebuie mentionat despre indulcitotul artificial numit zaharina este acela ca trece bariera placentara si ajunge in circulatia fetala lucru ce ar afecta fatul si de aceea pe parcursul sarcinii, dar si pe perioada alaptarii viitoarele mamici sunt sfatuite sa evite produsele ce contin zaharina.
2. Sucraloza
Sucraloza este tot un indulcitor artificial dar derivat direct din zahar ceea ce il face superior prin faptul ca are un gust identic cu cel al zaharului, poate fi procesata termic si de aceea se utilizeaza la diverse prajituri. Aceasta nu este recunoascuta de organism ca si glucoza si de aceea nici nu modifica nivelul glicemic, iar doza zilnica recomandata este de 5mg/kg corp/zi.
Putem spune ca sucraloza este cel mai sigur indulcitor atificial din punct de vedere chimic, fiind utilizata fara probleme in diverse alimente, sucuri,etc, inclusiv la copii si femeile insarcinate sau care alapteaza. Cu toate ca un consum limitat este mult mai benefic pentru toti, dat fiind faptul ca puterea ei de indulcire este foarte mare.
3. Aspartamul
Aspartamul este un indulcitor sintetic format din 2 aminoacizi numiti fenilalanina si acid aspartic, similare ca si structura chimica cu proteinele alimentare, dar cu o putere de indulcire de 200 de ori mai mare fata de zaharoza si cu un continut caloric de 4cal/g ca si zaharul.
Nu este indicat sa se utilizeze la gatit deoarece isi pierde puterea de indulcire imediat ce este supus temperaturilor ridicate de procesare sau in mediu acid, insa poate fi sigur daca il consuma femeile care alapteaza sau copiii mai ales ca il gasim in majoritatea bauturilor racoritoare sau in deserturile reci.
Nu exista un risc de supradozare, insa doza maxima recomandata este de 50mg/kg/zi echivalent cu 4 litri de suc tip “light”ceea ce este putin exagerat ca un adult sa consume 4 litri de suc pe zi fie el si “light”, mai ales daca sufera si de anumite afectiuni ce ar putea declansa acutizarea lor.
4. Acesulfamul
Acesulfamul de potasiu are o putere de indulcire de 200 de ori fata de rivalul natural zaharul si este utilizat pe scara larga la prepararea sucurilor, ceaiurilor, biscuitilor, iaurturilor cu fructe, bomboanelor, cafelei instant de tip 2 in 1 sau 3 in 1, inclusiv in compozitia gumei de mestecat,fiind stabil termic si trecand prin tubul digestiv nedigerat,eliminadu-se prin urina fara probeleme.
Trebuie insa consumat cu prudenta deoarece unele persoane cu teren atopic sau alergice la diverse medicamente pot dezvolta reactii alergice legate de compozitia chimica.
Chiar daca noi il consumam fara sa ne dam seama, gasindu-se in majoritatea alimentelor ce se regasesc in alimentatia zilnica, ar fi indicat sa cititi eticheta inainte de cumparare si sa comparati cu alte produse similare ce au in compozitie alti indulcitor mai siguri sau chiar naturali.
5. Ciclamatul de sodiu
Ciclamatul de sodiu are o siguranta de consum mai scazuta, deoarece studiile au aratat o suspiciune la dezvoltarea unor neoplazii la soarecii testati in laborator, motiv pentru care nu se recomanda la femeile gravide si la copii.
Chiar daca are o putere de indulcire de doar 30 de ori fata de zahar, evidandu-l este mai bine pentru sanatate.
Consecintele utilizarii in mod excesiv a indulcitorilor artificiali
SusCreste riscul aparitiei obezitatii in randul tinerilor.
Creste riscul dezvoltarii unor afectiuni metabolice.
Creeaza un dezechilibru hormonal greu de remediat.
Modifica nivelul concentratiilor biochimice ale aminoacizilor si grasimilor.
Schimba modul de procesare al grasimilor.
Modifica gradul de energie al organismului.
Creste indicele glicemic.
Schimba calitatea somnului si a memoriei.
Poate determina dependeta daca se consuma zilnic.
Dezechilibre gastro-intestinale.
Concluzii
SusFie ca prezinta si avantaje cum ar fi numarul redus de calorii sau putine glucide si ajuta la reducerea caloriilor sau a carbohidratilor din cafea sau ceai, cert este ca indulcitorii artificiali nu trebuie consumati in exces si inainte de a cumpara un produs ce contine un anumit tip de indulcitor trebuie sa citim cu atentie si informatiile nutritionale de pe eticheta.
Asigurandu-ne ca nu ne facem rau singuri si mai bine alegem unul traditional, iar solutia pentru o stare de sanatate echilibrata ramane moderatia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Metode pentru cresterea unui copil sanatos
- Sforaitul, simptome si tratament
- Ghid complet pentru tratarea infectiei fungice a unghiilor
- Barba, un pericol pentru sanatate? Vezi ce spun oamenii de stiinta
- Rapita, proprietati si beneficii pentru sanatate si frumusete
- Puseurile de crestere la copii – motiv de ingrijorare sau normalitate
- Pot fi periculosi indulcitorii alimentari?
- Legatura dintre bauturile indulcite si cresterea in greutate
- Aditivii alimentari
Citeste pe aceeasi tema
- Adevarul despre indulcitorii artificiali: te ajuta sa slabesti sau iti afecteaza sanatatea?
- Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza
- Hranirea si hidratarea artificiala: benefice sau nocive?
- Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ?
- Fluorul din pasta de dinti - sanatos sau nu?