Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
Generalitati
Sus
Cele mai multe dintre pietrele la rinichi sunt formate din oxalat si calciu. Pietrele la rinichi apar atat la barbati cat si femei din multiple cauze, printre care dieta, genele mostenite etc.
Medicii prescriu pentru prevenirea pietrelor la rinichi un regim alimentar cu un nivel scazut de calciu. Aceasta abordare are sens daca este inteles modul in care calciul este gestionat in organism. Nivelul de calciu din sange este mentinut destul de constat, in general, prin dieta.
Modificarea cantitatii de calciu din dieta duce la schimbari minore ale nivelurilor de calciu din sange.
Cuprins articol
Modalitati de prevenire
SusO alta abordare pentru prevenirea formarii pietrelor la rinichi la adulti este de a consuma alimente bogate in calciu si de a evita oxalatii. Acest lucru se poate face prin reducerea volumului de oxalati.
Este foarte important sa nu se foloseasca suplimente de calciu fara recomandarea medicului. De asemenea, aportul crescut de sodiu si proteine poate provoca prezenta pietrelor la rinichi.
Evitarea alimentelor bogate in oxalati
SusDaca se vor evita alimentele enumerate mai jos se va putea reduce consumul de oxalati:
- ciocolata
- ceai
- spanac
- sfecla
- arahide
- migdale
- nuci pecan.
Printre alimentele cu un continut ridicat de calciu care pot fi incluse in dieta se regasesc:
- in cazul copiilor cu varsta peste 5 ani si a adultilor produsele lactate degresate sau cu un continut scazut de grasimi
- in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 2-5 ani
- lapte si branzeturi care sa nu depaseasca un continut de 2% de grasimi
- iaurt degresat
- tofu sau lapte de soia
- sucuri de fructe fortificate cu calciu
- seminte de susan
Utilizarea acestor surse de calciu este recomandata ca parte a unei diete echilibrate in care vor fi incluse toate grupele alimentare. Studiile au demonstrat ca alimentele care au un continut ridicat de grasime au un nivel mai scazut de calciu decat cele care contin mai putine grasimi.
Este indicat sa se citeasca atent eticheta produsului, inainte de a fi consumat, pentru a stii care este continutul acestuia de calciu.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
-
Guta - cauze, simptome, tratament
-
Pericolele aportului prea mare de calciu
-
Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare
-
Zodii fără scrupule care manipulează și profită de tine. Ferește-te de ele!
-
Wow, cum s-au îmbrăcat vedetele noastre în prima zi de școală! Bianca Drăgușanu și Andreea Bălan, cu foștii soți la festivitate
-
De ce Dani Oțil a fost înlocuit la Antena 1. Anunțul făcut de prezentatorul TV
-
Cum se formeaza pietrele la rinichi
-
6 semne si simptome ale pietrelor la rinichi
-
Pietrele la rinichi - cauzele aparitiei, preventie si tratament