Coronavirus Update

Litotripsia

Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2012

Generalitati

Sus
Litotripsia

Litotripsia este procedura folosita pentru zdrobirea si maruntirea pietrelor renale in bucati foarte mici. Avand dimensiuni reduse, acestea pot fi eliminate mai usor prin urina.

Calculii renali sunt depozite de mici dimensiuni de minerale solide, care se acumuleaza in tractul urinar. Cele mai multe pietre de la nivelul rinichilor circula prin uretere, apoi prin tuburile care duc de la rinichi la vezica urinara si apoi ajung la vezica urinara.

Uneori calculii raman blocati in uretere sau vezica urinara si produc obstructii dureroase. Blocajul poate conduce la infectii si leziuni renale grave. Orice persoana care are pietre la rinichi care determina obstructii, infectii sau sangerari grave ar putea avea nevoie de litrotripsie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce implica litotripsia
  3. Dupa procedura
  4. Posibilele complicatii dupa litotripsie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce implica litotripsia

Sus

Unul dintre tipurile de litotripsie foloseste un aparat numit litotriptor, iar procedura se numeste litotripsie extracorporala prin imersie in bazin. Prin intermediul acestei proceduri se sparg pietrele in interiorul rinichilor sau partea superioara a ureterelor.

In acest scop se folosesc unde de soc care desfac pietrele in fragmente mici care sunt usor de eliminat prin urina. Pregatirea pentru procedura implica sedarea usoara a bolnavului si ocazional anestezia generala. Individul este coborat intr-o cada mare sau bazin si scufundat pana la umeri. Pentru localizarea pietrelor se foloseste radiografia, astfel incat organismul sa fie pozitionat in mod corespunzator.

Undele de soc sunt apoi trimise prin apa si corp. Organismul are aceleasi proprietati acustice ca si apa, deci nu este afectat de undele de soc. Calculii renali sunt atat de fragili incat se dezmembreaza in urma undelor de soc. Pe parcursul procedurii se fac mai multe radiografii pentru a se verifica starea pietrelor. De obicei procedura dureaza aproximativ o ora, nu presupune nici o incizie si nu este nevoie de spitalizare.

Pietrele care nu pot fi maruntite cu ajutorul litotriptorului pot fi descompuse folosindu-se alte proceduri. Una dintre acestea este litotripsia percutanta cu ultrasunete care presupune realizarea unei incizii de mici dimensiuni in piele prin care se introduce un tub telescopic in rinichi. Cu ajutorul unui mic instrument sunt transmise ultrasunete catre pietre. Fragmentele de pietre sunt apoi eliminate prin acelasi tub telescopic.

Litotripsia endoscopica este o alta alternativa de litotripsie. Prin vezica urinara si ureter se introduce un instrument mic atasat la o unitate care utilizeaza ultrasunete pentru a sparge pietrele. Litotripsia electrohidraulica foloseste un instrument care este trecut prin vezica urinara. Acesta trimite sarcini electrice cu ajutorul carora se spar pietrele in uretra si sunt apoi eliminate prin in timpul urinarii.

Dupa procedura

Sus

Bolnavii vor fi transportati intr-o zona de recuperare unde vor fi incurajati sa bea cat mai multa apa pentru a elimina fragmentele de calculi din tractul urinar si sunt incurajati sa se plimbe. Daca a fost facuta o injectie se vor cauta eventualele semne de infectie si sangerare.

Posibilele complicatii dupa litotripsie

Sus

Atunci cand o persoana suporta o anestezie poate avea o reactie alergica la aceasta. Complicatiile in urma inciziilor pot include infectii si sangerari. In urina s-ar putea observa cateva zile dupa litotripsie, urme de sange. Uneori pietrele nu pot fi sparte in timpul litotripsiei si poate fi necesara interventia chirurgicala.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate