Infectii de tract urinar superior - Pielonefrita acuta

Publicat la data de: 05 Decembrie 2005 | Actualizat la data de: 02 Octombrie 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Infectii de tract urinar superior - Pielonefrita acuta

Pielonefrita acuta este o infectie a tractului urinar superior si anume reprezinta o infectie a parenchimului si a pelvisului renal, care de obicei afecteaza unul dintre rinichi, doar ocazional sunt afectati ambii rinichi.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Investigatii
 5. Tratament
 6. De retinut!
 7. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cauzele cele mai frecvente ale pielonefritelor sunt reprezentate de bacterii aerobe gram-negative, dintre care cel mai frecvent Escherichia coli. Toate organismele care cauzeaza cistita acuta pot cauza, de asemenea si pielonefrita acuta. Speciile de Proteus sunt in mod particular importante deoarece produc o enzima numita ureaza, care determina alcalinizarea urinii si favorizeaza formarea litiazei renale (pietre). Stafilococii pot infecta rinichiul pe cala hematogena (prin diseminare dintr-un alt focar pe calea sangelui) si pot cauza abcese renale.

Simptome

Sus

Debutul este brusc cu frisoane si febra mai mare de 38.5 grade C, dureri in loja renala, stare de rau general, mictiuni (urinari) frecvente si disurie (usturimi la urinare).
Adesea se asociaza greturi, varsaturi si diaree. Netratat determina soc septic, de cele mai multe ori fatal. Copiii pot acuza dureri abdominale.

Investigatii

Sus

Printre modificarile examenelor de laborator se numara:
- leucocitoza cu devierea la stanga a formulei leucocitare (ceea ce denota inflamatie)
- sumarul de urina arata prezenta piuriei (puroi in urina), cilindrilor leucocitari (leucocite in urina), hematuriei (sange in urina) si proteinuriei usoare (proteine in cantitati anormale in urina)
- urocultura este obligatorie
- se pot face si hemoculturi, dar eficacitatea este indoielnica deoarece agentul patogen poate fi gasit doar in urina
Cu exceptia cilindrilor leucocitari, bacteriemiei si a durerii in flanc, nici una dintre caracteristicile clinice sau de laborator nu este specifica pentru pielonefrita, asadar este importanta excluderea altor cauze de febra, durere dorsala (de spate) etc.
Ureea si creatinina de obicei sunt in limite normale in pielonefrita necomplicata.

Tratament

Sus

Spitalizarea se impune daca pacientul este:
- copil (mai ales copil mic sau nou nascut)
- femeie gravida
- prezinta febra inalta
- deshidratat
- in faza de septicemie.
Datele recente indica ca pacientele gravide cu o stare generala buna (care "par sanatoase") pot fi tratate in ambulator, dar aceasta nu este abordarea standard.

Aceasta afectiune se trateaza empiric cu:
- cefalosporina de generatia a treia intravenos cu sau fara gentamicina
- fluorochinolona intravenos sau oral (fluorochinolonele administrate oral ating aceleasi niveluri serice ca si in administrarea intravenoasa)
- gentamicina si ampicilina
- ampicilina-sulbactam
- ticarcilina/acid clavulanic.
Tratamentul empiric se impune pana la obtinerea rezultatelor culturii si a sensibilitatii la antibiotice. Se evita gentamicina si fluorochinolonele la pacientele gravide.
Tratamentul se administreaza intravenos pentru circa 48 - 72 ore sau mai mult in functie de raspunsul clinic. Se continua cu antibiotice orale pentru inca 2 - 6 saptamani. Se indica de asemenea medicatie simptomatica (care sa amelioreze durerea, febra si greturile). Se asigura o hidratare adecvata si mentinerea debitului urinar cu fluide administrate oral sau intravenos.

In cazul in care pacientul nu are o boala acuta, se trateaza ca si pacientii din ambulator timp de 10 zile pana la 6 saptamani cu trimetoprim/sulfametoxazol sau fluorochinolona (de exemplu ciprofloxacin 500 mg per os de doua ori pe zi, levofloxacin 500 mg per os in doza zilnica unica) sau amoxicilina/acid clavulanic sau o cefalosporina. Fluorochinolonele ating aceleasi nivele sangvine atat in administrarea orala cat si in cea intravenoasa, fiind o buna alegere.
O optiune terapeutica eficienta este 1 g de ceftriaxona intravenos sau intramuscular in momentul diagnosticului si urmarirea pacientului in urmatoarea zi. Daca este nevoie, o doza suplimentara de ceftriaxona se poate administra la examinarea ulterioara daca starea pacientului justifica administrarea de doze mai mari decat cele orale, dar nu necesita internare. Trebuie asigurata o buna comunicare cu pacientul in caz de risc de agravare a starii. Trebuie incercata o monitorizare continua.

Daca starea pacientului nu se imbunatateste dupa 72 ore de terapie antimicrobiana adecvata, se suspecteaza o infectie suprapusa pe o litiaza renala (pietre) sau o obstructia la nivelul tractului urinar si se trateaza cat mai repede pentru a se evita aparitia complicatiilor. Daca pacientul nu raspunde la antibiotice si se stie ca agentul patogen este sensibil la antibioticele folosite curent, se suspecteaza pielonefrita emfizematoasa sau formarea unui abces.
Tomografia computerizata va identifica pacientii cu aceste complicatii. La putinii pacienti care au o recadere dupa 2 saptamani de terapie, un tratament de 6 saptamani este de obicei curativ.

De retinut!

Sus

Se ia in considerare cistouretrograma pe gol (VCUG) dupa rezolutia infectiei de tract urinar in cazul tuturor pacientilor cu recaderi frecvente sau cu simptome neobisnuite.
Uroculturile trebuie refacute la 1 - 2 saptamani dupa tratament la urmatoarele grupe de pacienti:
- gravide
- copii
- pacientii care raman simptomatici
- pacientii la care se indica terapie de supresie.
Uroculturile pentru monitorizarea ulterioara sunt optionale in cazurile celorlati pacienti in afara celor enumerati mai sus.


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Bolile sistemice determinate de infectiile orale Bolile sistemice determinate de...

  Sumar Recent, s-a recunoscut in mediile stiintifice ca infectiile orale, in special parodontita, pot influenta evolutia si patogeneza unui numar de afectiuni sistemice, cum sunt bolile cardiovasculare, pneumonia bacteriana, diabetul zaharat, si greutatea mica la...citeste mai mult

 • Celulele stem si incontinenta urinara Celulele stem si incontinenta urinara

  Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

 • Nefrita sau Pielonefrita Nefrita sau Pielonefrita

  Generalitati Nefrita este o boala inflamatorie a unui rinichi sau a ambilor rinichi. Nefritele sunt provocate de o atingere a tesutului interstitial pe cale urinara. Denumite si nefrite interstitiale pe cale ascendenta, sau pielonefrite, ele sunt provocate de o...citeste mai mult

Coronavirus Update