Clickmed
programare rapida la medic

Cand se produce litiaza cu calculi de struvit?

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2018

Generalitati

Sus
Cand se produce litiaza cu calculi de struvit?

Calculii de struvit sunt un tip de depuneri minerale care se pot forma in interiorul rinichilor. Pietrele se formeaza atunci cand mineralele precum calciul si fosfatul se cristalizeaza in interiorul rinichilor si se lipesc intre ele. Struvitul este un mineral care este produs de bacterii in tractul urinar.

Aproximativ 10 pana la 15 procente dintre toate litiazele renale sunt produse din struviti. Acest tip de pietre sunt mai des intalnite in cazul femeilor decat in cazul barbatilor.

Struvitii pot creste foarte repede si pot bloca rinichii, ureterul, vezica urinara sau afecta rinichii intr-un mod sever.

Blocarea completa a unui rinichi, caz numit blocaj renal", poate duce, in timp, la pierderea completa a functiei acestuia sau chiar la infectarea urinei care se aduna. Infectia se poate raspandi si poate duce la septicemie. Fara o interventie medicala imediata, aceasta poate fi fatala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Poate ajuta dieta?
  7. Cum sa preveniti recurenta struvitilor?
  8. Sumar
  9. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Simptomele calculilor de struvit sunt asemanatoare cu cele ale celorlalte tipuri de pietre si pot include:

- durere in parti si in spate;
- febra;
- varsaturi;
- nevoia frecventa de a urina;
- durere in momentul urinarii;
- sange in urina.

Cauze

Sus

Bacteriile din tractul urinar produc struviti atunci cand descompun ureea produsului urinar in amoniac. Pentru ca struvitii sa fie produse, urina trebuie sa fie alcalina.

Prezenta unei infectii a tractului urinar poate face ca urina sa fie alcalina. In cele mai multe cazuri, calculii de struvit se formeaza in cazul femeilor care sufera de o infectie a tractului urinar. Mai mult, sedentarismul poate creste nivelul calciului urinar, favorizand astfel dezvoltarea calculiilor.

Diagnostic

Sus

Medicul dumneavoastra va face unul sau mai multe teste pentru a diagnostica cauzele simptomelor si a vedea daca suferiti de litiaza cu calculi struvitici:

Testele de sange. Medicul va colecta o proba de sange pentru a verifica nivelurile de deseuri, precum calciul si acidul uric care se pot forma in pietre.

Testarea urinei. O analiza a urinei poate detecta prezenta unei infecii urinare. Medicul poate colecta o proba de urina pentru a vedea daca aceasta contine bacterii.

Cultura de urina de 24 de ore. Pentru acest test, trebuia colectata toata urina intr-o perioada de 24 de ore. Apoi, se va verifica cultura la laborator pentru substante care formeaza pietre, precum calciu, oxalate si acid uric.

Raze X. Radiatiile creeaza imagini ale rinichilor si ale altor organe in tractul urinar.

Scanarea CT. Acest test produce mai multe imagini cu raze X din diferite unghiuri pentru a creea imagini detaliate ale tractului urinar.

Examinarea RMN. Un camp magnetic puternic si undele radio fac fotografii detaliate ale tractului urinar.

Urografia intravenoasa. Acest tip de test foloseste razele X si un colorant special pentru a cauta problemele de la nivelul rinichilor, ureterei si a vezicii urinare.

Tratament

Sus

Este important sa tratati aceasta afectiune, deoarece daca pietrele (calculii) cresc suficient de mari, ele va pot afecta rinichii si pot duce la infectii care pun viata in pericol. Medicii pot trata aceste tipuri de calculi cu litotripsie extracorporeala sau cu nefrolitotomie percutana.

Nefrolitotomia percutana este tratamentul preferat in cazul persoanelor cu pietre care sunt prea mari pentru a fi eliminate de litotripsie.

Chirurgul face o mica incizie in spate si introduce un cateter. Apoi, piatra este scoasa prin incizie. In timpul interventiei, pacientul va fi adormit. Dupa interventie, este necesara spitalizarea pentru cateva zile.

Litotripsia extracorporeala utilizeaza valuri puternice de soc generate de la un aparat special din afara corpului pentru a sparge si zdrobi pietrele in bucati mici. Dupa acest tratament, bucatile de calculi vor trece prin tractul urinar si vor iesi din organism prin urina.

Daca acesti calculi sunt foarte mari sau sunt foarte multe, este posibil sa fie nevoie sa se utilizeze aceasta procedura de mai multe ori.

Daca aceste doua tipuri de optiuni nu sunt fezabile, medicul poate recomanda sa se faca o interventie chirurgicala deschisa pentru eliminarea pietrelor.

Chirurgul va face o incizie mai mare in abdomen sau pe partea laterala si va elimina pietrele din rinichi. Daca rinichiul a fost foarte afectat, poate fi necesara eliminarea acestuia.

Poate ajuta dieta?

Sus

In general, alimentatia in sine nu reprezinta un factor de risc pentru aparitia pietrelor la rinichi, dar are un rol important in acest proces. De exemplu, prea multa cantitate de sodiu este un factor favorizant al pietrelor la rinichi.

Dieta poate sa nu fie eficienta in prevenirea calculilor struvitici, deoarece acestea sunt cauzate de infectii dar anumite fluide pot face ca mediul din tractul urinar sa fie mai putin predispus in formarea pietrelor. Acestea includ:

- limonada;
- sucul de portocale;
- sucul de merisoare;
- cafeaua si ceaiul.

De asemenea, trebuie sa incercati sa beti lichide suplimentare. Cristalele sunt mai putin probabil sa se formeze in urina diluata (apoasa). Unii medici recomanda sa se bea o cantitate suficienta de apa si de alte fluide pentru a se produce 2 litri de urina zilnic.

Adresati-va medicului dumneavoastra cu privire la ce cantitate de lichide trebuie bauta in fiecare zi.

Cum sa preveniti recurenta struvitilor?

Sus

Dupa interventia chirurgicala, medicul poate prescrie medicamente pentru a preveni formarea si altor pietre. Acidul acetohidroxamic blocheaza acumularea amoniacului care poate provoca formarea calculilor.

Daca aveti o problema recurenta cu acest tip de calculi, medicul dumneavoastra poate recomanda sa luati doze mici de antibiotice pe termen lung. Acest lucru ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar care pot duce la producerea pietrelor de struvit.

Sumar

Sus

Consultati-va medicul daca aveti simptome de litiaza renala precum dureri de spate, febra si urinare frecventa. Medicul dumneavoastra va face teste pentru a verifica daca aveti calculi si ce tip sunt.

In cazul in care suferiti de simptome mai severe ale pietrelor la rinichi, trebuie sa va adresati de urgenta medicului dumneavoastra sau sa sunati la urgente pentru un control imediat.

Aceste simptome pot fi:
- durere severa in parti sau in spate;
- febra si frisoane;
- greata si varsaturi severe.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate