Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cele mai toxice spatii din interiorul casei

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2016

Generalitati

Sus
Cele mai toxice spatii din interiorul casei

Ne place sa credem ca locul in care locuim este curat, dar putem avea surpriza sa aflam ca in casa noastra exista si locuri considerate a fi toxice.

Majoritatea persoanelor folosesc dezinfectante, inalbitoare si alte tipuri diferite de produse pentru curatenie, majoritatea continand substante chimice care sunt toxice si exista o multime de dovezi privind prezenta anumitor materiale toxice in locuinta fiecaruia, mai ales daca veti cauta unde trebuie.

Iata care sunt cele mai comune locuri unde puteti gasi astfel de substante toxice in interiorul si in jurul casei, si ce puteti face pentru a minimaliza riscurile acestora pentru sanatate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Spatiile de depozitare din baie si bucatarie
  3. Cutia cu jucarii a copiilor
  4. Sifonierul
  5. Patul
  6. Alte zone toxice din casa
  7. Priviti lucrurile din prespectiva copilului
  8. Gradina
  9. Citeste pe aceeasi tema

Spatiile de depozitare din baie si bucatarie

Sus

Fie ca este vorba de inalbitor, dezinfectant sau alt tip de agent de curatare, marea majoritate contin substante chimice periculoase. Ar putea fi amoniac sau clor, prezente in inalbitorul pe care il folositi, iar acestea pot provoca iritatii ale ochilor si ale tractului respirator dar si dureri de cap sau arsuri ale pielii daca nu sunt manipulate in mod corect.

Expunerea la clor poate fi deosebit de daunatoare pentru copii, deoarece acesta ar putea fi un factor declansator pentru astm sau poate agrava astmul deja existent. Chiar daca reclame atragatoare incearca sa va convinga sa cumparati un anumit produs, incercati sa alegeti produse ecologice si care nu au la baza substante chimice. In plus, nici mediul inconjurator nu va avea de suferit daca veti folosi sapunul si apa, si un pic mai mult efort fizic pentru curatenia casei dvs.

Cutia cu jucarii a copiilor

Sus

Da, este adevarat. Principala amenintare vine de la jucariile care contin plumb. In ultimii ani, mai multe tari au interzis prin departamentele de protectie a consumatorilor, mai multe tipuri de jucarii cu invelis care continea plumb, inclusiv jucarii necesare pentru invatare si garnituri de tren, cele mai multe fabricate in China.

Daca aveti copii mici, trebuie sa stiti ca plumbul este cel mai periculos material din casa. In doze mari, plmbul poate provoca convulsii si leziuni ale creierului la copiii mici. Chiar si in cazul in care micutii sunt expusi la doze mici de plumb, pot suferi de o scadere a nivelului de inteligenta, pierderea concetrarii, si probleme de comportament pe termen lung precum dislexie sau renuntarea la scoala mai tarziu.

Verificarea acasa a jucariilor in cautarea plumbului nu ajuta, deoarece nu toate testele de acasa sunt corecte. Renuntati pe cat posibil la cumparatul jucariilor din plastic vopsit, si orientati-va catre jucarii din lemn nevopsit, care sunt considerate cele mai sigure.

Alte modalitati de protejare a copiilor spalati mainile micutilor dupa ce s-au jucat mai ales inainte de a lua masa. Multi medici pediatri recomanda testarea nivelului de plumb din sange la copiii cu varsta intre 1 si 2 ani, deci, cereti medicului pediatru care se ocupa de copiii dvs. acest tip de test.

Sifonierul

Sus

La prima vedere, sifonierul pare un loc lipsit de pericole toxice. Expertii sunt insa de alta parere urmele de fluide folosite la curatarea chimica a hainelor, si mai ales granulele de naftalina care protejeaza hainele de molii sunt un real pericol.

Majoritatea produselor antimolii contin substante periculoase numite paradichlorobenzene. Granulele de naftalina sunt substante chimice foarte periculonase sustin cercetatorii. Vaporii acestor substante sunt cangerigene si iritante pentru sistemul nervos.

Daca un copil inghite un astfel de produs, poate fi fatal. Inhalarea vaporilor in timpul noptii, nu inseamna ca puteti dezvolta cancer de maine, dar acesta creste riscul dezvoltarii bolii, pe termen lung. Utilizati deci, impotriva moliilor, alternative mai sigure, cum ar fi produsele de levantica uscata si lemn de cedru. Va tineti hainele de lucru in pungile in care sunt depozitate dupa curatarea chimica.

Trebuie sa stiti ca aceste pungi adapostesc percloretina, cel mai frecvent produs chimic folosit in curatatul uscat chimic, si care s-a dovedit cauzator de cancere la animalele de laborator. Conform specialistilor, expunerea in doze mari la aceasta substanta poate provoca ameteli si confuzie, chiar si la adulti.

Este deci recomandat sa va curatati hainele cat mai putin in acest mod, o alternativa fiind folosirea programelor delicate ale masinii de spalat. Cautati produse de spalat haine profesionale, care au un continut scazut de substante chimice in componenta, produse pentru curatare umeda (un combo de apa si sapun biodegradabil).

Daca aveti un produs vestimentar care tocmai a fost curatat chimic, asezati-l in aer liber pentru cateva ore, inainte de a-l agata in dulap. Acest lucru ajuta la evaporarea produsului chimic utilizat pentru curatare si reduce riscul imbolnavirilor.

Patul

Sus

O persoana, isi petrece in medie, o treime din viata in pat. Problema este ca cele mai multe saltele conventionale contin bromuri ignifuge, cunoscute sub numele de eteri polibromurati de difenil (cea mai mare parte a acestor saltele au fost interzise in Europa si nu numai inca din anul 2004).

Eterii polibromurati sunt asemanatori din punct de vedere structural cu bifenilii policlorurati, care sunt interzisi inca din anul 1970 deoarece s-au dovedit a fi persistenti in mediu si organismul uman.

Polibromuratii de difenil sunt conform cercetatorilor la fel de periculosi ca si policloruratii de bifenil si pot cauza cancer datorita interferentei cu functia sistemului imunitar.

Expertii investigheaza aceste substante si posibilele legaturi ale acestora cu dezvoltarea cancerului, supresiei functiei tiroidei si a sistemului imunitar si reducerea coeficientului de inteligenta la copii.

Studiile au constatat ca femeile din anumite zone ale planetei au o concentratie de eteri polibromurati de difenil in laptele matern mai mare cu 10-100 de ori fata de alte femei. Substanta poate afecta orice organ din corp, iar nivelurile sunt in crestere exponential in sange si deci, in laptele matern.

Puteti fi siguri deci, ca daca acestea exista in laptele matern, vor putea afecta si organele copilului. Saltele mai pot contine si formaldehina si benzen, ambele clasificate ca posibili factori cancerigeni.

Daca salteaua nu contine lana, aflati modul in care producatorul indeplineste standardele de inflamabilitate; acesta posibil sa fi utilizat si acid boric. In cazul in care cumparati fara sa va interesati in mod special asupra unor astfel de aspecte, indreptati-va spre produse fara invelis de vinil sau materiale rezistente la murdarie, intrucat in ambele variante exista riscul ca aceste materiale sa elibereze substante chimice cancerigene si substante hormonal perturbante care ajung in plamani in timpul somnului.

Este absolut necesar ca pentru saltele copiilor sa alegeti materiale naturale, intrucat bebelusii dorm pana la 18 ore pe zi si au un sistem imunitar vulnerabil.

Alte zone toxice din casa

Sus

Podul sau mansarda sunt unele din acele locuri unde oamenii au tendinta de a stoca lucruri cum ar fi cutii de vopsea, si este deci necesar, ca aceste spatii sa fie curatate periodic. Biroul de acasa este probabil sa contina si un copiator sau o imprimanta care utilizeaza cerneluri si tonere, care care au in compozitie substante chimice care pot provoca iritatii ale ochilor si plamanilor.

Prin urmare, ar trebui sa incercati sa reduceti numarul de imprimari sau copieri pe care le efectuati. Este foarte important ca locul in care faceti imprimarile si copierile sa fie bine ventilat, pentru a reduce impactul folosirii cernelurilor si tonerelor.

Chiar si unele jucarii sunt acoperite cu plumb, care poate fi extrem de periculos pentru copii. Trebuie sa eliminati din sifonierul dvs. granulele de naftalina impotriva moliilor si pungile cu care sunt acoperite hainele care au fost curatate chimic, si care pot contine urme de lichid de curatare. Vaporii de naftalina sunt cancerigeni, si este deci indicat, sa folositi produse alternative pe baza de lavanda si cedru.

Poate ca nu v-ati gandit mult la prezenta substantelor chimice toxice in casa dvs., dar acum pentru ca sunteti constienti de aceste pericole, puteti alege alternative sanatoase si sa urmati sfaturi utile penru a reduce nivelurile de toxicitate si sa faceti din casa dvs. un loc mai sigur de a trai.

Securizarea casei trebuie facuta in detaliu, mai ales daca este vorba de copii mici. Desi credeti ca sunteti parinti responsabili, care nu lasa copiii sa ajunga in locuri periculoase, trebuie sa stiti ca exista multe pericole ascunse, care pot rani un copil sau chiar mai grav decat atat.

Prin urmare, este important sa intelegeti potentialele pericole care sunt prezente in interiorul si in jurul casei si sa luati masuri preventive pentru a mentine copiii in conditii de siguranta.

Priviti lucrurile din prespectiva copilului

Sus

Un pericol evident, cum ar fi prizele, va deveni evident, daca incercati sa mergeti de-a busilea prin camerele unde copilul are acces. Veti fi uimiti de numarul de lucruri pe care le-ati pierdut din vedere atunci cand ati incercat sa faceti din casa dvs. cel mai sigur loc pentru copil.

Veti observa atunci, riscurile suplimentare care, desi par inofensive pentru un adult, se pot dovedi periculoase pentru un copil. Este important sa securizati toate camerele la care micutii au acces.

Cele mai frecvent intalnite pericole pentru micuti, sunt:

- prizele electrice - sunt pericole evidente, deoarece suntem cu totii constienti de modul in care celor mici le place sa isi introduca degetele prin gauri, astfel este necesar, ca prizele sa aiba elemente de siguranta pentru copii.

- scarile sunt un alt pericol evident. Pentru ca securizarea sa fie eficienta, este recomandata montarea unor porti mici special concepute pentru copii, la fiecare capat al scarilor. De asemenea, este util sa verificati, in cazul in care exista, orice tip de covor care se afla pe treptele scarilor. Multe accidente pe scari care implica sugari sau copii mici sunt rezultatul impiedicarii a unuia din parinti de covoare care nu au aderenta sau sunt uzate.

- oparirea este un alt pericol de care trebuie sa va feriti micutii. Este foarte important ca cei mici sa nu aiba contact cu aragazele sau zonele in care se afla vase care contin lichide fierbinti. Cand vine vorba de echipamente electronice sau cabluri, asigurati-va ca firele sunt ascunse sub covoare sau sunt montate in interiorul unor plinte.

- atentie la mese si scaune care au margini ascutite. Fie executati atunci cand este posibil, mobila la comanda, special conceputa pentru copii, fie cumparati din magazinele de specialitate protectii pentru colturi si margini ascutite. Incercati sa achizitionati obiecte robuste care nu vor cadea atunci cand copilul incearca sa traga de ele.

- este necesar sa montati protectii sigure in fata semineelor sau a locurilor cu foc deschis, proiectate pentru copii, si care nu se incing, deoarece pot provoca dureri puternice si arsuri grave in cazul in care copilul dvs. le atinge.

- ferestrele pot reprezenta un pericol pentru siguranta copiilor. Ferestrele trebuie sa fie montate la o inaltime potrivita si asigurati-va ca nu exista nimic in apropierea acestora pe care copilul se poate urca pana la fereastra. Atentie la usile de curte sau alte usi din sticla mata, care nu sunt evidente pentru un copil. Lipiti autocolante colorate pe astfel de usi si repetati copilului ca acestea pot fi periculoase.

- incercati sa tineti copilul la o distanta sigura fata de dvs. atunci cand gatiti si nu lasati aragazul nesupravegheat cu exceptia cazului in care copilul dvs. se afla in siguranta in alta incapere. Asezati cratitele in partea din spate a aragazului, astfel incat micutii sa nu poata ajunge si sa traga de ele.

Gradina

Sus

Gradina, poate fi una dintre cele mai toxice locuri din cadrul proprietatii dvs. daca folositi pesticide dar si orice alte tipuri de substante chimice pentru a controla aparitia daunatorilor sau buruienilor.

In plus, aceste substante sunt deosebit de periculoase pentru copiii si animalele care se joaca in gradina, pentru alte plante sau animale ce sunt atrase de gradina dvs. Gradinaritul organic este nu numai sigur, dar ajuta la mentinerea echilibrului ecologic, iar daca folositi gradina pentru a cultiva legume si fructe, acestea vor fi mai sanatoase si vor avea un gust mai bun daca nu folositi substante chimice.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate