Hiperuricemia
Generalitati
Hiperuricemiile sunt definite prin valori ale acidului uric peste 7 mg/dl la barbati sau 6 mg/dl la femei.
Ele apar in numeroase situatii, dintre care cea mai cunoscuta este guta, o afectiune caracterizata prin episoade repetate de inflamatie dureroasa a articulatiilor, datorita depunerii de cristale de acid uric.
Acidul uric creste insa si in alte circumstante: boli cardiovasculare, obezitate,insuficienta renala, consum de alcool, excese alimentare (in special carne rosie si organe), diabet zaharat dezechilibrat, sindrom metabolic, tratament cu diuretice etc.
Din acest motiv, interpretarea valorii crescute a acidului uric trebuie facuta de catre medic, cunoscand caracteristicile individuale ale persoanei: afectiuni, tratamente, regim alimentar etc.
Cuprins articol
Tratament
Tratamentul afectiunilor metabolice, inclusiv al hiperuricemiilor, porneste intotdeauna de la o evaluare care merge dincolo de simpla constatare a unei analize in afara limitelor normale.
Astfel, constatarea unei hiperuricemii poate sa nu fie urmata de nicio masura specifica, daca se previzioneaza o revenire la normal (de exemplu, in cazul diabetului zaharat dezechilibrat), sau sa necesite un tratament pe termen lung (daca este vorba despre guta).
Desigur, daca exista manifestari clinice (articulare, renale), atunci medicul specialist (reumatolog, nefrolog) va recomanda masurile specifice fiecarei probleme.
In toate cazurile, daca s-a stabilit ca este necesar un tratament pe termen lung pentru scaderea acidul uric (dincolo de tratamentul bolii care a determinat aceasta crestere, dupa caz), atunci el se refera la doua masuri: regimul alimentar si medicamentele.
Regim alimentar
Regimul alimentar in hiperuricemii si guta (impropriu zis “dieta pentru guta”) cuprinde mai multe tipuri de masuri.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Analize medicale .
O masura specifica este reducerea consumului de “purine”, materie prima pentru acidul uric, prezenta in proportii mari in organe, extracte de carne (conserve), drojdia de bere, fructe de mare si anumiti pesti (sardine, herring, mackerel, hamsii).
Alimentele de origine vegetala cu continut inalt de purine (ciuperci, spanac, mazare, fasole etc.) nu au dovedit o asociere cu riscul de guta.
Dintre bauturile alcoolice, vinul consumat moderat pare a fi protectiv, in timp ce berea si bauturile tari trebuie evitate.
La fel de important, hiperuricemia se asociaza cu rezistenta la insulina si cu bolile cardiovasculare, motiv pentru care toate masurile ce au ca scop scaderea in greutate si masurile impotriva aterosclerozei (in mod particular reducerea consumului de grasimi saturate si trans) sunt indicate in hiperuricemie.
Reducerea grasimilor contribuie si in mod direct la o mai buna eliminare a acidului uric.
In acelasi timp, se recomanda o buna hidratare, si consumul unor alimente care au dovedit, in cercetari, proprietati benefice: lactatele degresate, alimentele bogate in vitamina C.
Articole recomandate
-
Regimul alimentar in hiperuricemie – guta, litiaza renala urica
-
Artrita gutoasa
-
Guta - simptome, cauze si tratament
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Guta - cauze, simptome, tratament
-
Adevar si mit despre guta
-
Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne
Toate aceste masuri trebuie sa se incadreze in ceea ce se numeste, in mod larg, alimentatie sanatoasa, dar cu particularizari pe care este bine sa le discutati cu un medic (medic de familie, eventual diabetolog-nutritionist/reumatolog/nefrolog, in functie de problemele concomitente).
Societatea Britanica de Reumatologie recomanda oficial ca persoanele cu guta sa nu apeleze la remedii naturiste (“herbal remedies”) fara consultatie medicala.
De asemenea, daca exista o recomandare pentru medicamente (allopurinol), tratamentul trebuie urmat si reevaluat periodic (in functie nu doar de acidul uric, ci si de alti parametric: creatinina, varsta, greutate etc.).
Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist
Diabet zaharat, Nutritie, Boli Metabolice
Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca
Mail: [email protected]
Tel. 0721.24.22.89
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Analize medicale .
Articole recomandate
-
Tratamentul artrozei cu acid hialuronic
-
Anemia prin deficit de acid folic
-
Alimente care combat infectia urinara
-
Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale
-
Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12
-
Carenta de acid folic poate duce la anemie


Regimul alimentar in hiperuricemie – guta, litiaza renala urica
Artrita gutoasa
Guta - simptome, cauze si tratament
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Guta - cauze, simptome, tratament
Adevar si mit despre guta
Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne
Tratamentul artrozei cu acid hialuronic
Anemia prin deficit de acid folic
Alimente care combat infectia urinara
Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale
Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Cantitatile recomandate de Acid Folic si Vitamina B 12
Carenta de acid folic poate duce la anemie