Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii
Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog
Clinica: Spitalul Judetean de Urgenta Cluj-Napoca
Toxina botulinica
SusOptiunile de tratament impotriva ridurilor sunt din ce in ce mai numeroase si mai variate. Exista diverse produse cosmetice cu rol in tratarea ridurilor, insa oamenii apeleaza tot mai des la serviciile medicale pentru obtinerea unui efect de lunga durata.
Atat botoxul injectabil, cat si fillerele dermale reprezinta tratamente de lunga durata, totusi intre acestea exista cateva diferente importante.
Cuprins articol
Ce este botoxul
SusBotoxul este de fapt o substanta numita toxina botulinica , produsa de o anumita bacterie ( Clostridium Botulinum ) . In concentratia potrivita si dupa o prelucrare corespunzatoare, aceasta se poate utiliza in tratamentul mai multor afectiuni . Se poate gasi pe piata de peste doua decenii si a fost folosita pentru a trata tulburarile neurologice care provoaca contractii musculare sau spasticitate . Isi gaseste utilitatea si in tratamentul migrenelor , a rozaceei, a hiperactivitatii muschiului detrusor si a multor alte conditii medicale.
In ceea ce priveste tratamentul ridurilor, botoxul este utilizat, in principal, pentru tratarea ridurilor dinamice si pentru diminuarea sau prevenirea ridurilor statice .Aceste riduri apar in mod natural in jurul ochilor, a gurii, a fruntii , precum si la nivelul sprancenelor si devin mai pronuntate odata cu varsta.
Injectiile cu botox relaxeaza intr-o maniera reversibila muschii responsabili de aparitia ridurilor perioculare, gabelare sau frontale, ajutand astfel la stoparea mecanismului. Prin care acestea se formeaza, si anume contractia musculara.
Procesul de injectare dureaza cateva minute, iar rezultatul maxim este vizibil in doua saptamani, cu o durata de aproximativ 3 luni . Eficacitatea si durata depind de doza injectata si de frecventa utilizarii acestei proceduri . Nu este bine sa se repete procedura la un interval mai mic de 3 luni, din cauza riscului de aparitie a unor anticorpi care vor crea rezistenta la aceasta substanta. Momentul optim al urmatoarei injectari este momentul in care se observa reluarea miscarii muschiului , cu formarea ridurilor . Nu trebuie sa asteptam pana la revenirea completa a muschiului . Este suficient sa se observe o miscare partiala .
Fillerele cu acid hialuronic
SusAcidu hialuronic trateaza, de asemenea, ridurile de la nivelul fetei, in special liniile din jurul gurii, insa sunt mai des utilizate ca materiale de volumizare pentru buze, obraji sau barbie.
Acestea, la fel ca si botoxul, se gasesc in forma injectabila. Injectiile cu acid hialuronic au un efect temporar ce poata sa dispara dupa 6 pana la 12 luni.
Exista mai multe tipuri, cu destinatii diferite. In functie de locul in care se doreste a fi injectat si de efectul dorit , acestea difera prin densitate si elasticitate . O consultatie cu medicul estetician este obligatorie inainte de injectarea acestor produse .
Acidul hialuronic este o substanta produsa in mod natural de catre organism. Cunoscut si sub denumirea de hialuronan, acest acid se regaseste mai ales in articulatii, in zona ochilor si la nivelul pielii.
Studiile au aratat ca acidul hialuronic are efect lubrifiant, asigura hidratarea fibrelor de colagen si elastina si, foarte important, retine apa in tesuturi. Odata cu inaintarea in varsta, productia de acid hialuronic scade. De aceea, injectiile cu acid hialuronic au devenit o modalitate de tratare a ridurilor si a pielii uscate.
Este eficienta injectarea botoxului?
SusInjectiile cu botox produc rezultate la majoritatea oamenilor, conform Academiei Americane de Oftalmologie (AAOS). Se pot observa efecte notabile chiar intr-o saptamana de la inceperea tratamentului, efectele secundare sunt minime, iar majoritatea dispar dupa o perioada scurta de timp.
Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile la care va expuneti inainte de inceperea tratamentului injectabil.
Tratamentul nu necesita perioada de recuperare si nici intreruperea activitatilor zilnice. Efectele injectiilor cu botox dureaza aproximativ 3-4 luni, iar pentru mentinerea rezultatelor este nevoie de tratamente suplimentare.
Acest tratament a fost dovedit ca este un tratament eficient in reducerea ridurilor de expresie, iar din aceasta cauza a devenit din ce in ce mai popular. Botoxul este o solutie care a revolutionat chirurgia estetica.
Cat de eficiente sunt fillerele cu acid hialuronic ?
SusAcidul hialuronic este considerat eficient pentru realizarea unei volumetrii faciale armonioase . Cu toate acestea, rezultatele difera in functie de substanta injectata si de capacitatea fiecarui organism de a metaboliza produsul. Ca si in cazul botoxului, este nevoie de tratamente de intretinere.
Rezultatele conferite de tratamentul cu acid hialuronic pot fi observate imediat dupa procedura, insa eficienta injectiilor cu acid hialuronic depinde de tipul de substanta injectata, de varsta pacientului, de respectarea indicatiilor post-procedura si de zona tratata.
Efecte secundare
SusCa in cazul tuturor procedurilor medicale, atat injectiile cu botox, cat si injectiile cu acid hialuronic pot determina aparitia reactiilor adverse. De asemenea, in cazul existentei unor afectiuni medicale trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre conditiile speciale in care se pot incepe tratamentele.
Acesta va avea in vedere atat riscurile la care sunteti expus, cat si beneficiile aduse de tratament.
Riscuri si efecte secundare ale injectiilor cu botox
Conform AAOS, injectiile cu botox sunt recomandate doar persoanelor cu o stare de sanatate buna pentru a reduce riscul aparitei reactiilor adverse.
Efectele secundare posibile sunt: echimoze la locul injectarii, roseata si iritarea ochilor, ptoza pleoapei in cazul injectarii gresite la nivelul glabelei, ptoza sprancenei in cazul injectarii gresite la nivelul muschiului frontal, dureri de cap.
Pentru a reduce riscul aparitiei efectelor secundare este recomandata utilizarea picaturilor pentru ochi cu respectarea indicatiilor medicul si evitarea folosirii medicamentelor anticoagulante pentru a preveni vanataile.
Injectiile cu botox nu sunt recomandate in cazul in care: sunteti insarcinata sau alaptati; va stiti cu scleroza multipla, miastenia gravis , sau un alt tip de boala neuromusculara.
Riscuri si efecte secundare ale injectiilor cu acid hialuronic
La o persoana cu un status fiziologic in parametrii normali nu ar trebui sa existe reactii adverse legate de produs.
Sunt mult mai des intalnite reactiile adverse in cazul injectiilor cu acid hialuronic. Reactiile adverse severe sunt rare, iar cele moderate dispar, de obicei, in aproximativ 2 saptamani.
Reactiile adverse posibile sunt: reactii alergice, echimoze, infectii, mancarimi, amorteala, roseata, cicatrici, rani. Poate cea mai importanta reactie adversa posibila in cazul injectarii de acid hialuronic este ischemia arteriala produsa prin ocluzia vasculara . Aceasta este o complicatie grava, iar daca nu se actioneaza cat de repede pentru a topi acidul din vas exista riscul de a necroza tesutul deservit de catre acel vas . Este un risc asumat pentru ambele parti, si pentru pacient, si pentru medic .
Cel mai important este sa existe o discutie prin care sa fie explicate efectele adverse si managementul ulterior . Pe langa acestea, un alt efect advers important este migrarea produsului de la locul injectat. Daca tehnica utilizata nu este buna sau este plasat prea mult produs, sansele de a migra cresc destul de mult.
Injectiile cu acid hialuronic nu sunt recomandate persoanelor fumatoare.
Concluzii
SusIn ceea ce priveste medicina estetica, fiecare pacient are un tratament individual, personalizat , adaptat varstei si cerintelor fiecarei persoane in parte . Atat botoxul cat si acidul hialuronic sunt solutii eficiente , la indemana tuturor pentru corectarea unor aspecte nedorite sau pentru preventia aspectului imbatranit . Partea cea mai importanta din ambele proceduri este discutia cu un medic avizat inainte de a lua orice decizie si crearea unui plan potrivit nevoilor fiecarui pacient
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Liftingul gatului
- Chirurgia estetica si procedurile cosmetice
- Ce trebuie sa stiti inainte de efectuarea unei interventii estetice
- Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive
- 7 motive pentru care ne trezim obositi
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Botulismul
- Chirurgul plastician despre vedete si operatii estetice
- Acidul hialuronic