Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii

Botoxul injectabil

Optiunile de tratament impotriva ridurilor sunt din ce in ce mai numeroase si mai variate. Exista diverse produse cosmetice cu rol in tratarea ridurilor, insa oamenii apeleaza tot mai des la serviciile medicale pentru obtinerea unui efect de lunga durata.

Atat botoxul injectabil, cat si fillerele dermale reprezinta tratamente de lunga durata, totusi intre acestea exista cateva diferenta importante.

Ce este botoxul

Botoxul este un relaxant muscular format de catre bacterii. Se poate gasi pe piata de peste doua decenii si a fost folosit pentru a trata tulburarile neurologice care provoaca slabicine musculara. Se foloseste de asemenea pentru tratamentul migrenelor si a altor afectiuni medicale.

In ceea ce priveste tratamentul ridurilor, botoxul este utilizat, in principal, pentru tratarea ridurilor dinamice. Aceste riduri apar in mod natural in jurul ochilor si a gurii, precum si la nivelul sprancenelor si devin mai pronuntate odata cu varsta. Injectiile cu botox relaxeaza muschii din apropierea acestor riduri.

Botoxul nu se utilizeaza pentru liniile fine cauzate de descompunerea colagenului. Procesul de injectare a botoxului dureaza doar cateva minute cu rezultate vizibile in aproximativ doua saptamani.

Fillerele dermale

Fillerele dermale trateaza, de asemenea, ridurile de la nivelul fetei, in special liniile din jurul gurii, insa pot fi, totodata, utilizate ca materiale de umplutura pentru buze sau obraji. In unele cazuri se pot folosi ca tratamente pentru a reduce aspectul cicatricilor.

Fillerele dermale nu se pot utiliza in alte zone ale corpului. Acestea, la fel ca si botoxul, se gasesc in forma injectabila. Injectiile cu acid hialuronic au un efect temporar ce poata sa dispara dupa 6 pana la 12 luni.

Acidul hialuronic este o substanta produsa in mod natural de catre organism. Cunoscut si sub denumirea de hialuronan, acest acid se regaseste mai ales in articulatii, in zona ochilor si la nivelul pielii.

Studiile au aratat ca acidul hialuronic are efect lubrifiant, asigura hidratarea fibrelor de colagen si elastina si, foarte important, retine apa in tesuturi. Odata cu inaintarea in varsta, productia de acid hialuronic scade. De aceea, injectiile cu acid hialuronic au devenit o modalitate de tratare a ridurilor si a pielii uscate.

Este eficienta injectarea botoxului?

Injectiile cu botox produc rezultate la majoritatea oamenilor, conform Academiei Americane de Oftalmologie (AAOS). Se pot observa efecte notabile chiar intr-o saptamana de la inceperea tratamentului, efectele secundare sunt minime, iar majoritatea dispar dupa o perioada scurta de timp.

Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile la care va expuneti inainte de inceperea tratamentului injectabil.

Tratamentul nu necesita perioada de recuperare si nici intreruperea activitatilor zilnice. Efectele injectiilor cu botox dureaza aproximativ 3-4 luni, iar pentru mentinerea rezultatelor este nevoie de tratamente suplimentare.

Acest tratament a fost dovedit ca este un tratament eficient in reducerea ridurilor de expresie, iar din aceasta cauza a devenit din ce in ce mai popular. Botoxul este o solutie care a revolutionat chirurgia estetica.

Cat de eficiente sunt fillerele dermice?

Fillerele dermice sunt considerate eficiente, iar rezultatele dureaza mai mult decat in cazul injectiilor cu botox. Cu toate acestea, rezultate difera in functie de substanta injectata. Ca si in cazul botoxului, este nevoie de tratamente de intretinere.

Rezultatele conferite de tratamentul cu acid hialuronic pot fi observate imediat dupa procedura, insa eficienta injectiilor cu acid hialuronic depinde de tipul de substanta injectata, de varsta pacientului si de zona tratata.

Efecte secundare

Ca in cazul tuturor procedurilor medicale, atat injectiile cu botox, cat si injectiile cu acid hialuronic pot determina aparitia reactiilor adverse. De asemenea, in cazul existentei unor afectiuni medicale trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre conditiile speciale in care se pot incepe tratamentele.

Acesta va avea in vedere atat riscurile la care sunteti expus, cat si beneficiile aduse de tratament.

Riscuri si efecte secundare ale injectiilor cu botox

Conform AAOS, injectiile cu botox sunt recomandate doar persoanelor cu o stare de sanatate buna pentru a reduce riscul aparitei reactiilor adverse.
Efectele secundare posibile sunt: contuzii la locul injectarii, roseata si iritarea ochilor, ptozis, dureri de cap.

Pentru a reduce riscul aparitiei efectelor secundare este recomandata utilizarea picaturilor pentru ochi cu respectarea indicatiilor medicul si evitarea folosirii medicamentelor anticoagulante pentru a preveni vanataile.

Injectiile cu botox nu sunt recomandate in cazul in care: sunteti insarcinata sau alaptati; aveti muschii faciali slabi; aveti probleme de piele, spre exemplu cicatrici profunde; va stiti cu scleroza multipla sau un alt tip de boala neuromusculara.

Riscuri si efecte secundare ale injectiilor cu acid hialuronic

La o persoana cu un status fiziologic in parametrii normali nu ar trebui sa existe reactii adverse legate de produs.

Sunt mult mai intalnite reactiile adverse in cazul injectiilor cu acid hialuronic. Reactiile adverse severe sunt rare, iar cele moderate dispar, de obicei, in aproximativ 2 saptamani.
Reactiile adverse posibile sunt: reactii alergice, echimoze, infectii, mancarimi, amorteala, roseata, cicatrici, rani.

In cazuri severe, poate aparea umflarea fetei de lunga durata. Pachetele cu gheata pot fi utilizate pentru ameliorarea amortelilor si a umflaturilor temporare. Este recomandat sa efectuati un test pentru alergii inaintea inceperii tratamentului.

Injectiile cu acid hialuronic nu sunt recomandate persoanelor fumatoare.

Concluzii

Astfel, fillerele dermale produc rezultate pe termen lung, insa aceste injectii prezinta un risc mai mare de aparitie a efectelor secundare spre deosebire de injectiile cu botox.

Cele doua tipuri de tratamente trateaza probleme usor diferite, iar, de obicei, sunt utilizate in parti diferite ale fetei. De aceea trebuie sa va consultati cu medicul dumneavoastra inainte de inceperea unui astfel de tratament.