Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tratamentul artrozei cu acid hialuronic

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2020
Consultant medical:

Dr. Paul Nastase
Medic specialist in Ortopedie si traumatologie

Clinica: PriMed Bucuresti

Acidul hialuronic in tratamentul artrozei

Sus
Tratamentul artrozei cu acid hialuronic

Una dintre terapiile folosite in domeniul ortopediei pentru tratamentul artrozei este infiltratia intraarticulara cu acid hialuronic. Acest tip de infiltratie se mai numeste si vascosuplimentare, sau infiltratie cu substanta vascoelastica.

Acest tratament se recomanda in mod special pentru genunchi si sold, si uneori este indicat si pentru alte articulatii cum ar fi umar, glezna sau articulatiile mici.

Cuprins articol

  1. Acidul hialuronic in tratamentul artrozei
  2. De ce este acidul hialuronic folosit si in tratamentul artrozei?
  3. Rolurile acidului hialuronic
  4. Cand injectam? Si cand nu?
  5. Efecte secundare
  6. Citeste pe aceeasi tema

De ce este acidul hialuronic folosit si in tratamentul artrozei?

Sus

Hialuronatul de sodiu sau acidul hialuronic reprezinta o parte importanta din compozitia lichidului sinovial.

Lichidul sinovial al unei articulatii sanatoase contine o cantitate mai mare de acid hialuronic decat cel din articulatiile afectate de artroza. Astfel, daca injectam acid hialuronic in articulatia afectata de artroza, imbunatatim calitatea acestui lichid si prelungim durata de viata a acesteia.

Rolurile acidului hialuronic

Sus

1. Lubrefiant

Pentru a intelege mai usor rolul acidului hialuronic pentru articulatia afectata de artroza eu dau pacientilor mei ca exemplu efectul uleiului de motor pentru motorul unei masini.

In acelasi mod in care uleiul de motor are rol de lubrefiant intre "piese", la fel si acidul hialuronic lubrefiaza articulatiile si ajuta la frecare, eliminand durerea. Si, asa cum la motorul unei masini revizia se face maxim o data pe an, chiar la 6 luni daca se acumuleaza un numar mare de kilometri, tot in aceste perioade de timp este recomandata si infiltratia cu acid hialuronic.

2. Absorbtia socurilor

Comparatia organismului cu o masina este binevenita in continuare. Pe langa amortizoarele noastre naturale care sunt meniscurile daca ne referim la genunchi, insusi lichidul sinovial are rol de absorbtie a socurilor resimtite la nivelul articulatiilor. Si daca avem meniscuri degenerate din cauza artrozei, acest rol este cu atat mai important.

3. Stimuleaza condrocitul (celula care face cartilaj)

Studiile arata ca acidul hialuronic stimuleaza aceasta celula care formeaza cartilaj, si chiar si celulele stem din jurul articulatiei, dar ceea ce conteaza cu adevarat este faptul ca daca pacientul se simte mai bine, se va misca mai bine, aceasta putand stimula multe procese de regenerare intraarticulare.

Cand injectam? Si cand nu?

Sus

Se recomanda ca infiltratiile cu acid hialuronic sa fie realizate numai in artroza sau uzura de cartilaj izolat. Nu are rost sa injectam in tendoane, sau alte structuri, asa cum se procedeaza in domeniul cosmeticii, pentru ca nu aducem niciun beneficiu.

De retinut este ca gradul IV (adica atunci cand pacientul este deja in stadiul de "os pe os") nu mai are niciun sens sa facem infiltratia cu acid hialuronic pentru ca nu va mai avea niciun efect. Indicatia este doar pentru gradele I-III, cand mai avem cartilaj ramas de protejat.

Acidul hialuronic se poate combina cu PRP sau cu corticosteroizi, pentru ca nu interactioneaza cu niciunul in mod direct, iar in acest fel se poate obtine un efect pozitiv dupa injectare de la ambele substante.

Efecte secundare

Sus

1. Reactii alergice

Acestea sunt din ce in ce mai rare tocmai pentru ca tehnologia de obtinere a acidului hialuronic a progresat mult, minimizandu-se astfel riscurile de alergie.

2. Reactii inflamatorii aseptice

Acestea apar, de obicei, la 24 - 48 ore de la injectare, pentru o categorie mica de pacienti (undeva la 5-10%). Genunchiul se umfla mult, iar pacientul are dureri destul de mari. Reactia inflamatorie trece aproape spontan dupa alte 24 - 48 ore, cu gheata local si antiinflamatoare.


Medici specialisti Ortopedie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate