Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori
Generaliatati
SusMesele pline de bunatati, mancarea bogata in grasimi, vremea rece, alcoolul, dar si sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la aparitia diverselor afectiuni.
Medicul specialist in Chirurgie Generala si gastroenterologie Simona Filip de la Delta Hospital atrage atentia asupra catorva lucruri esentiale pentru a nu avea probleme majore de sanatate in noul an.
In timpul sezonului rece, organismul este slabit si supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scazut. De asemenea, alimentatia nu mai este la fel de diversificata, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon ataca organismul si il contamineaza cu diverse bacterii si virusi.
Pentru a va apara de rinite, faringite, traheobronsite, pneumonii si gripe, e recomandat sa aveti grija cu ce va imbracati si ce alimente consumati in aceasta perioada.
Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o alta problema des invocata de cei care, in preajma Craciunului sau a Anului Nou, au o alimentatie nu tocmai sanatoasa.
Abundenta si consumul excesiv la mesele traditionale, mai ales dupa o perioada de abstinenta asimilata postului, pot provoca indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite si, nu in ultimul rand, alergii alimentare sau parazitoze. tineti cont de faptul ca obiceiurile alimentare sanatoase trebuie pastrate si iarna printr-un plan de alimentatie corect.
Cuprins articol
Hidratarea
SusHidrateti-va corect in fiecare zi si aveti grija la continutul alimentelor pe care le consumati. Asadar, este ideala pastrarea unui aport hidric de 2 litri pe zi. Trebuie evitate excesele de dulciuri, sare, cafeina, bauturi alcoolice, alimente grase, afumate sau prajite excesiv.
Reducerea consumului alimentelor procesate - cele care contin multe E-uri si aditivi alimentari - si au valoare nutritiva redusa este, de asemenea, esentiala.
Dieta echilibrata si sanatoasa
SusPastrati o dieta echilibrata si sanatoasa. O dieta echilibrata ar trebui sa contina: 40% carbohidrati – obtinuti nu din dulciuri, ci din fructe si cereale; 30% proteine – se recomanda, in mod special, carnea de pui, vita, porc slaba, fructe de mare, oua, produse lactate cu continut redus in grasimi si, deloc de neglijat, soia, intrucat contine izoflavonoizi importanti in intarirea si construirea sistemului imunitar; 30% lipide – care se gasesc in uleiuri vegetale, nuci, alune, migdale.
Legumele
SusLegumele va pot asigura aportul necesar de vitamine. Vitaminele liposolubile (A, D, E, K) se regasesc cu preponderenta in galbenusul de ou, lactate, legume precum varza rosie, salata verde, morcovul, urzica. Fasole, mazarea, soia si nucile contin vitamina B1, care participa la mentinerea functionalitatii optime a sistemului cardiovascular, nervos si digestiv.
Pentru a impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali, e necesar aportul de alimente bogate in vitamina B6, precum: peste, carne si oua. Vitamina C, sursa cea mai sigura de energie pe durata intregii zile, poate fi asigurata printr-o alimentatie variata, bazata pe legume si fructe proaspete.
Printre acestea, amintim sucurile naturale de legume (morcovi, rosii, ardei gras), dar si sucurile de fructe indulcite cu miere.
Suplimentele alimentare
SusInformmati-va asupra suplimentelor alimentare pe care le consumati. Suplimentele trebuie alese astfel incat sa contina antioxidanti importanti precum beta-caroten, vitamina C (creste apararea impotriva gripei si a virozelor de sezon), vitamina E (protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului), vitamina D (pentru sinteza scazuta datorata lipsei soarelui pe perioada iernii).
Daca problemele de sanatate persista, e important sa va adresati unui medic.
Articol oferit de Delta Hospital
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Dieta celor 3 ore
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Scaderea in greutate: exista o dieta ideala?
- 5 motive de a include cartofii in dieta
- Dieta cu zmeura
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
- Dieta Perricone
- Ce culoare are dieta dumneavoastra?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate
- Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari?