Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

dieta alimentara echilibrata

Conditiile psihologice ale ingrasarii

Conditiile psihologice ale ingrasarii

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2024

Andreea Neacsu
Psiholog

Generalitati Factorii psihologici intervin intr-o maniera mai mult sau mai putin importanta atunci cand vine vorba despre ingrasare. Din pacate, acest aspect nu este suficient luat in considerare atunci cand o persoana incepe un regim alimentar. Adeptii dietelor nu realizeaza ca sunt gata sa recurga la regimuri aberante si nerealizabile pentru a slabi. Atunci cand incepem un regim alimentar, este necesar sa evaluam sensibilitatea pentru a ne asigura de sansele de reusita, de a incerca sa pierdem kilogramele dorite si de a nu lua din nou in greutate daca regimul nu functioneaza. Conditii psihologice pentru a tine o dieta alimentara -Sa fiti intr-o stare buna psihologica: perioadele de stres nu sunt cele mai bune perioade de a incepe un regim. -Sa fiti intr-o buna conditie psihica si sa nu fiti obositi de suprasolicitarea de la serviciu. -Sa gasiti alte surse de placere pentru a compensa frustrarea, oricat de mica ar fi ea, provocata de regim. Spre exemplu, puteti face sport... [continuare]

Metode de oprire a sangerarilor gingivale

Metode de oprire a sangerarilor gingivale

Actualizat la data de: 21 August 2024

Dr. Sanaz Kavian
Medic specialist chirurgie dento-alveolara

Ce este sangerarea gingivala Sangerarea gingivala este unul dintre primele semne ale bolilor gingivale. Igiena dentara corespunzatoare si dieta nutritiva sunt aspectele esentiale ale mentinerii unei sanatati corespunzatoare a gingiilor si a dintilor. Daca suferiti de sangerari gingivale, luati masuri pentru a intelege motivul care sta la baza acestei stari si incercati sa o tratati. Gingivita, boala gingiilor Bolile gingiilor sau gingivita reprezinta o inflamatie a tesuturilor din jurul gingiilor si este rezultatul unei igiene dentare necorespunzatoare. Gingivita este caracterizata de gingii rosii, umflate, care sangereaza usor atunci cand dintii sunt periati sau cand se foloseste ata dentara. Gingivita nu este acelasi lucru cu parodontita, desi, uneori, o persoana poate fi afectata de ambele boli. Desi gingivita este o inflamatie a gingiilor din jurul dintilor, boala parodontala se produce atunci cand osul de sub gingii devine inflamat sau infectat. Gingivita incepe din... [continuare]

Ce este sarcopenia si cum apare

Ce este sarcopenia si cum apare

Actualizat la data de: 05 Februarie 2024

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Definitie si etiologie Sarcopenia reprezinta o boala musculoscheletica definita prin pierderea progresiva a masei si fortei musculare, in special in randul populatiilor in varsta. Diagnosticul de sarcopenie presupune scaderea fortei musculare, o cantitate si calitate musculara scazuta si alterarea performantei fizice. Astfel, aceasta patologie impiedica activitatile zilnice si scade calitatea vietii. Conform Fundatiei Internationale a Osteoporozei, pierderea masei musculare incepe in jurul varstei de 40 de ani, cu un progres mai accelerat dupa varsta de 60 de ani. Procesul fiziopatologic este reprezentat de atrofierea musculara, fibrele musculare fiind in numar mai mic, dar si mai scurte. In timp au loc modificari metabolice care contribuie la aparitia sarcopeniei, cum ar fi alterarea sintezei proteinelor necesare fibrelor musculare, astfel incat masa musculara scade. Cauzele sarcopeniei sunt in general atribuite proceselor naturale de imbatranire, care nu sunt pe deplin... [continuare]

Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva

Intolerante versus alergii alimentare: cum influenteaza sanatatea digestiva

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2025

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este intoleranta alimentara? Intoleranta alimentara este, in general, un raspuns la nivel digestiv, secundar ingestiei unui aliment ce nu poate fi procesat corespunzator. Mecanismele de la baza acestei reactii variaza de la un posibil deficit enzimatic (ex. intoleranta la lactoza) la sensibilitatea individuala la anumiti aditivi sau substante chimice. Ce este alergia alimentara? Spre deosebire de intoleranta alimentara, alergia alimentara este o reactie generalizata, cu posibil impact digestiv, al carei mecanism implica sistemul imunitar. Sistemul imunitar al pacientilor alergici la anumite alimente detecteaza de obicei alergeni (cel mai adesea proteine) din produs ca fiind "straine" organismului, declasand astfel o cascada de reactii inflamatorii in organele din corp. Diferentierea dintre cele doua este extrem de importanta deoarece alergia alimentara poate cauza reactii serioase, inclusiv soc anafilactic, chiar si la ingestia unei mici cantitati din alimentul... [continuare]

Tulburarile alimentare la adolescenti

Tulburarile alimentare la adolescenti

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2018

Loredana Ionascu
Psihologie

Generalitati Multi copii, in special in perioada adolescentei, sunt foarte preocupati de felul in care arata corpul lor si de ceea ce simt in legatura cu acest lucru. In perioada pubertatii se petrec multe schimbari fizice si psihice, la care se mai adauga si presiunea sociala. Din nefericire pentru un procent din ce in ce mai mare de adolescenti, dorinta de a avea un corp perfect devine o obsesie care se va transforma intr-o tulburare alimentara. Tulburarile alimentare, precum anorexia sau bulimia nervoasa cauzeaza fluctuatii dramatice de greutate ce afecteaza functiile vitale ale organismului si ritmul normal de viata. Parintii pot preveni aparitia tulburarilor alimentare, dezvoltandu-le copiilor o stima de sine sanatoasa si incurajand o alimentatie echilibrata. Daca va suspectati copilul ca ar avea o tulburare alimentara este imperios necesar sa cautati ajutor cat mai repede. Despre tulburarile alimentare In general, tulburarile alimentare implica autocritica, ganduri... [continuare]

Tulburarea de alimentatie excesiva

Tulburarea de alimentatie excesiva

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce este tulburarea de alimentatie excesiva Este o tulburare a comportamentului alimentar aparuta mai des la femeile tinere anterior sanatoase, care dezvolta o teama aparenta de ingrasare. Bolnavul consuma o cantitate mare de alimente intr-un timp scurt (cateva ore), nu se poate opri din alimentare si nu poate controla ce si cat mananca. Dupa consumul unei cantitati mari de alimente, persoana in cauza este coplesita de vinovatie si disconfort. Problemele pe termen lung asociate cu acesta boala includ supraponderabilitatea sau obezitatea, precum si anumite complicatii care apar in relatie cu acestea si anume depresia. Semne si simptome Simptomul predominant al bolii este pierderea controlului in legatura cu alimentatia. Bolnavul poate sa manance chiar si cand nu-i este foame sau pana la aparitia senzatiei de disconfort. Deseori, acesta mananca singur, fiind el insusi coplesit de cat de mult mananca. In timp, acesta se ingrasa si apar complicatiile specifice... [continuare]

Alimentatia si bolile metabolice

Alimentatia si bolile metabolice

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Trut Crina-Daniela
Medic Medicina Generala

Generalitati Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni. Caracteristicile unei alimentatii sanatoase Alimentatia trebuie sa asigure: - mentinerea starii de sanatate; - cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare; - o activitate fizica si intelectuala normala. Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada. Alcatuirea unei ratii alimentare implica: 1. Stabilirea nevoilor nutritive ale organismului; 2. Stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi. Energia necesara proceselor vitale este furnizata de principiile nutritive... [continuare]

Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer

Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pacientii care sufera de cancer au nevoie de o alimentatie speciala, care sa respecte o serie de sfaturi de nutritie adaptate nevoilor organismului cu resurse tot mai putine de regenerare. Alimentatia este cu atat mai importanta pentru persoanele cu acest diagnostic, cu cat boala si tratamentele specifice (chimioterapia, radioterapia etc.) afecteaza apetitul alimentar si sanatatea sistemului digestiv. Fara un aport bogat de calorii si proteine pe care corpul sa le foloseasca in procesul regenerarii celulelor sanatoase, sansele de recuperare sunt foarte mici. Importanta alimentatiei in lupta impotriva cancerului Tratamentele destinate tratarii diverselor tipuri de cancer, precum chimioterapia, radioterapia sau interventiile chirurgicale, au drept scop inhibarea raspandirii celulelor canceroase si eliminarea lor completa. In tot acest demers, nu doar celulele bolnave sunt atacate, ci si o parte din cele sanatoase. Prin urmare, nutritia inadecvata poate... [continuare]

Cum sa va imbunatatiti starea de spirit si metabolismul

Cum sa va imbunatatiti starea de spirit si metabolismul

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prin efectuarea unor modificari in dieta dumneavoastra, va puteti imbunatati starea de spirit si puteti sa va stimulati metabolismul. Beneficiile sunt uriase: o buna dispozitie va va ajuta sa urmati cu mai mare usurinta o dieta sanatoasa, veti fi mai energici si va va creste autostima. Printre cele mai simple solutii ar fi: consumul unei cantitati suficiente de apa, un somn odihnitor cu o durata de cel putin 8 ore in fiecare noapte si gasirea de timp liber pentru placerile si hobby-urile dumneavoastra. Totusi, puteti face si alte lucruri care sa va schimbe in bine starea de spirit si sa va accelereze metabolismul, mai ales cand aveti nevoie de un impuls. Stimularea metabolismului Metabolismul are rolul de a descompune substantele chimice, de a ajuta organismul sa absoarba nutrientii necesari si de a elimina toxinele. Rezultatul final al tuturor acestor procese este arderea de grasime corporala. Rata metabolica a unei persoane poate fi afectata de prezenta unei... [continuare]

Gustari care ard calorii

Gustari care ard calorii

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gustarile care ard calorii sunt esentiale atunci cand tineti o dieta de slabit, intrucat ofera organismului energia necesara pentru a face fata activitatilor de peste zi si potolesc rapid foamea, fara a furniza organismului un aport caloric mare. Gustarile sunt alimente care se servesc intre mesele principale si fac parte din orice program alimentar echilibrat. Pentru a slabi sanatos si a nu va infometa, este important sa optati pentru gustari hranitoare si sanatoase, care stimuleaza metabolismul sa arda calorii si sa topeasca straturile adipoase care afecteaza greutatea. Specialistii in nutritie au constatat ca majoritatea oamenilor face alegeri nesanatoase atunci cand vine vorba de gustari sau de alimente pe care le rontaie intre mese. Multe dintre ele constau in alimente procesate industrial, cumparate din comert, pline de aditivi nocivi si calorii inutile, care nu fac decat sa adauge kilogram dupa kilogram in greutate, fara a aduce niciun beneficiu... [continuare]

Secretele dietei dash

Secretele dietei dash

Actualizat la data de: 28 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta DASH este un regim alimentar menit sa previna bolile cardiace si accidentele vasculare cerebrale, fiind numita la inceputul anului 2014, pentru al patrulea an la rand, cea mai sanatoasa dieta din lume de catre publicatia americana US News&World Report. Astfel, dieta Dash promite sa reduca presiunea arteriala si nivelul de colesterol din sange, pentru o sanatate cardiaca deplina. Initialele D.A.S.H. provin de la Dietary Approaches to Stop Hypertension (n.r. Masuri nutritionale de combatere a hipertensiunii arteriale). Acest regim alimentar se adreseaza tuturor, ajutand si la pierderea in greutate si adoptarea unui stil de viata sanatos. Alimente recomandate de dieta DASH In principiu, dieta DASH permite consumul de alimente deja clasificate ca fiind sanatoase, precum legumele, fructele, lactatele degresate si cerealele integrale. De asemenea, regimul alimentar benefic sistemului cardiovascular descurajeaza consumul de grasimi si dulciuri. Din acest motiv,... [continuare]

Excesul de fructe si cresterea in greutate

Excesul de fructe si cresterea in greutate

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prea multe fructe pot contribui la cresterea in greutate a unei persoane. Aportul excesiv, indiferent de produsul alimentar, poate sa ingrase. Unele alimente insa, pot fi consumate in cantitati mai mari, fata de altele. Fructele proaspete contin aproximativ 15-20 de calorii per 30 de grame. De exemplu, un mar de dimensiuni medii (aproximativ 200 grame) contine aproximativ 100 de calorii. Fructele uscate au cel mai mare numar de calorii, 180 grame de stafide contin aproximativ 500 calorii, iar pentru cei mai multi dintre oameni, acest numar de calorii ar putea insemna prea mult. Cand are loc cresterea in greutate? Cresterea in greutate va avea loc atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat reuseste sa arda. Prin urmare, daca pe baza nevoilor individuale energetice, un individ ar trebui sa consume 2000 de calorii pentru a-si mentine greutatea, in cazul in care valorile acestora s-ar suplimenta cu 500 de calorii, intr-o saptamana ar castiga o jumatate de... [continuare]

Emotiile si scaderea in greutate

Emotiile si scaderea in greutate

Actualizat la data de: 24 Noiembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oamenii au tendinta de a dezvolta un caracter obsesiv pentru aspectul fizic, astfel, pierderea in greutate si mentinerea siluetei pot deveni ritualuri, cicluri compulsive. Anxietatea si depresia favorizeaza aparitia tulburarilor comportamentului alimentar, care se manifesta prin nevoia greu de controlat de a manca; astfel, individul este cuprins de o stare de slabiciune in fata tentatiilor alimentare si este acaparat apoi de sentimentul de vinovatie (auto-culpabilizare). Apoi, ciclul de abuz se repeta; in mod ironic, cei ce devin obsedati de reducerea greutatii corporale, ajung in cele din urma sa-si saboteze propriile obiective. Gandirea si comportamentul autodistructiv tind sa favorizeze aparitia obiceiurilor alimentare nesanatoase, iar persoana devine coplesita de sentimentul de vina; treptat intervin problemele de autoapreciere, de dispozitie si de relationare cu cei din jur. Persoanele obsedate de slabit vor ajunge sa se considere grase indiferent de numarul... [continuare]

Vizualizarea  - un alt mod de a combate celulita

Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Lucrez intr-un birou 10 ore pe zi, "lipita" de un scaun. Timpul parca nu-mi este niciodata de ajuns pentru cate am de facut. Prea mult stres... Nu prea dorm. Stau in fata calculatorului ore in sir, beau prea multa cafea, fumez, infulec prajituri, sandvisuri, pizza si ciocolata... si m-am pricopsit cu o celulita dizgratioasa... Stiu! Trebuie sa schimb ceva: stilul de viata. Sa fac mai multa miscare, masaj, sa am o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume. Nutritionistul mi-a spus ca ar fi bine sa renunt la zahar, pentru ca fixeaza grasimea in corp, asa ca o sa-l inlocuiesc cu miere. Adio combinatii alimentare catastrofale: mezeluri, paine alba, cafea, dulciuri, alcool. "Si ce-o sa mananc?", s-a revoltat pofticioasa din mine. Multe cruditati, alge, fructe (mai ales citrice) si legume (telina, sfecla rosie, castraveti), lactate si carne slaba de peste si pui. Este greu, dar o sa ma obisnuiesc sa mananc mai putin sarat, pentru ca... [continuare]

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul persoanelor bolnave, alimentatia sanatoasa si echilibrata este o adevarata provocare, in special daca aceste sufera de o boala cornica, precum: cancerul, artrita sau chiar depresia. Bolile si medicatia recomandata pot diminua apetitul alimentar, mai ales prin declansarea imediata a greturilor. De exemplu, pacientii cu cancer sunt mult prea epuizati pentru a-si mai gasi putere sa gateasca, iar in cazul pacientilor cu artrita mersul la cumparaturi este o adevarata povara. In aceste conditii este aproape normal ca persoana suferinda sa renunta la o nutritie sanatoasa si echilibrata; fapt care implica o multitudine de riscuri. Pentru mentinerea sanatatii la standarde optime, orice persoana are nevoie de o cantitate adecvata de vitamine si nutrienti, dar in cazul persoanelor suferinde aceasta cantitate creste, din doua motive: organismul trebuie sa lupte pentru a impiedica evolutia bolii, organismul trebuie sa asigure buna functionare si sanatatea organelor... [continuare]

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Fibrele si beneficiile lor Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete. Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie. Consumul redus de fibre si riscurile pentru sanatate Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda specialistii: 20-25 grame pe zi. Desi fibrele pot fi adaugate la orice dieta prin suplimentele de vitamine, cel mai bine este sa fie obtinute prin consumul de alimente sanatoase: fructe, legume si cereale integrale. Iata cateva riscuri pentru sanatate care pot fi intalnite in urma consumului redus de fibre: Constipatie Chiar daca dietele cu un nivel scazut de fibre nu sunt singura cauza a constipatiei, aceasta este o cauza principala care poate fi usor corectata. Disfunctiile la nivelul sistemului digestiv determina aparitia respiratiei urat mirositoare, lentoare si stare de somnolenta, nivelul de energie scade, apar crampele si starea generala... [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi?

Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi?

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toti oamenii isi doresc sa arda grasimile in plus pentru a pierde in greutate, pentru a-si remodela corpul, pentru a avea o viata sanatoasa sau in scopuri sportive. Tonifierea feselelor, indepartarea celulitei, intarirea muschilor abdominali, toate acestea sunt parte a unui program care include activitati si exercitii de echilibrare a organismului si scadere in greutate asociata cu o dieta sanatoasa. Sfaturi esentiale pentru arderea grasimilor Acumulati energie si incercati sa o consumati. In mod normal, organismul, arde o combinatie de carbohidrati precum glucoza si grasime si le transforma in energie. Cantitatea necesara a materiei prime in urma careia se elibereaza energie depinde de activitatea fiecarei persoane. Cand se foloseste mai multa energie decat cea care ar putea fi eliberata in urma alimentatiei, organismul arde din depozitele de grasime si carbohidrati, si chiar din proteine pentru a va putea desfasura activitatea zilnica la parametrii... [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate

Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Introducere Daca o persoana se confrunta cu cresterea in greutate in ciuda unui regim alimentar sanatos, poate fi suspectata o problema de sanatate. In majoritatea situatiilor, cresterea in greutate sau imposibilitatea reducerii numarului de kilograme, sunt puse pe seama supraalimentatiei sau regimului alimentar bogat in zaharuri si grasimi, si nicidecum pe seama problemelor de sanatate sau a medicamentelor administrate. Intradevar, principalii factori ai cresterii in greutate sunt mesele imbelsugate si sedentarismul, insa, trebuie subliniat faptul ca exista si anumite afectiuni si medicamente utilizate pe scara larga care pot contribui cresterea numarului de kilograme si/sau ingreunarea/stoparea procesului de slabire. Hormonul masculin Probabil ca oricine ar putea crede ca 40 sau chiar mai multe kilograme in plus ar putea fi un semn ca ceva este in neregula. Cu toate acestea, mai mult de 10% dintre femeile aflate la premenopauza care sufera de sindromul ovarului... [continuare]

Osteoporoza juvenila

Osteoporoza juvenila

Actualizat la data de: 11 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Osteoporoza este termenul medical ce descrie un fenomen caracterizat prin pierderea densitatii osoase ca urmare a unor procese extensive de resorbtie osoasa ce nu sunt echilibrate printr-o osteosinteza corespunzatoare (apare un dezechilibru in metabolismul osos, cu cresterea distructiei si scaderea formarii, ce in final determina scaderea masei osoase). Osteoporoza inseamna “os poros” si este o boala ce apare in general in timp si al carei rezultat este fragilizarea osoasa ce predispune la aparitia de fracturi. Boala are asemenea implicatii patologice datorita faptului ca, in principal, consta in reducerea densitatii osoase, afectand grav microarhitectura osului si alterand calitatea proteinelor noncolagenice ale osului. Desi o astfel de problema medicala este mai frecventa in cazul adultilor invarsta si in special in cazul femeilor la menopauza, osteoporoza poate sa apara si la copii si adolescenti, insa este mult mai rara. Varsta de declansare a... [continuare]

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor

Actualizat la data de: 30 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]

Comunitate medicala

Cred ca sunt grasa

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Buna. Ma numesc Andreea, Andy si cred ca sunt grasa. Am 1.74 si am in jur de 75 de kilograme.. M-am masurat in jurul abdomenului si am: la mijloc 89, iar jos, unde e mai multa grasime, 100. La pulpa am 60. Mananc odata pe zi, dimineata, dar in timpul zilei beau 3 pahare de lapte cu cacao (in jur de 3). Oare asta e cauza? Ce diete ar trebui sa tin ?Sa fiu sincera.. Nu sunt o persoana care se tine de diete. Va rog ajutati-ma si dati-mi sfaturi! [continuare]

buna ziua.am 11 ani si o inaltime de 149 cm.ati putea sa-mi recomandati vreo dieta sau niste exercitii pentru a mai adauga cativa cm?va multumesc anticipat.astept raspuns.o zi buna. [continuare]

Comunitate medicala

Geoarma

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

Barbat 47 ani,1.71. 83 Kg, fumator (40 t/zi), regim alimentar redus in dulciuri, consum alcol moderat (fara bere), regim viata aproape sedentar, loc de munca cu precadere la temeraturi ridicate, cu hiperglicemie depistata in 2007, analize mai 10: Hb A1c - 7.88 Gliocemie - 301 Colesterol - 274 Trigliceride 706 HDL colesterol - 102 LDL colesterol - 62.5 Lipide totale - 1412.5 Tratament cu DIABETON inceput in urma cu 2 saptamani. Doresc respectuos o interpretatre a analizelor de mai sus, mentionand ca sunt limitat material si nu-mi pot permite o consultatie. [continuare]

Buna ziua, Numele meu este Mihai N, am 20 de ani si sunt student la UPB. M-am abonat la acest forum in speranta ca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi, sugestii si eventual raspunsuri la intrebarile mele privind boala de care sufar de ceva timp. In vara anului 2011 au aparut primele simtome de reflux gastric, in urma unui regim alimentar haotic si a consumului de alcool, cafea, tigari (tigara si cafeaua pe stomacul gol, tigara imediat dupa masa, mancam cand imi aduceam aminte, etc.). Medicul de familie m-a calmat cu un tratament de o saptamana (emanera-esomeprazol + debridat + motilium) care a functionat mai bine decat ma asteptam. Problema insa a reaparut dupa cateva luni, intrucat nu am tinut un regim alimentar adecvat - obisnuiam sa mananc fast-food, junk-food - astfel ca am inceput sa iau esomeprazol pe cont propriu, observand ca are efect, fara a mai cere sfatul medicului. Aceasta automedicatie s-a repetat de cateva ori: de fiecare data simptomele treceau in... [continuare]

Comunitate medicala

Ajutor

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

sotul meu are 26 ani, 1,70 inaltime si 100 kg. intotdeauna a fost mai plinut , insa in urma cu 8 luni a luat timp de 7 zile "pastila de slabit" la care a renuntat cand a aflat ce contine, cand a inceput sa ia pastila avea 84 kg acum a ajuns la 100, si pare ca si apa se pune pe el. ce dieta ar putea urma ptr a ajunge la kg necesare inaltimii lui? Va multutmesc [continuare]

As vrea sa slabesc 10 kg poate chiar mai mult si as dori o dieta cat de cat severa pt a scapa de kg in plus si celulita...Am 18 ani,1,68 si 68 de kg... [continuare]

Osmolaritate (urina) osm urinara

Din Analize Medicale

Testul de osmolaritate urinara este utilizat pentru a masura particulele minerale dizolvate in urina, precum glucoza, sodiul, potasiul, ureea, cloruri. Acest test este util pentru evaluarea nivelului de hidratare al organismului, al diabetului insipid si pentru evaluarea functiei normale renale. De cele mai multe ori, testul de osmolaritate urinara este indicat impreuna cu cel seric. In general, corpul uman raspunde si corecteaza in functie de caz, orice dezechilibru temporar de apa, lucru care duce la oscilatiile nivelului de osmolaritate. Un individ care are un regim alimentar normal si consuma lichide regulat areosmolaritata de aproximativ 500-850 mOsm/kg de apa. Dupa varsta de 20 de ani, intervalul de referinta scade cu aproximativ 5 mOsm/kg/an. Testul de osmolaritate urinara poate indica un dezechilibru, dar nu specifica exact cauza. In functie de rezultate, medicul va poate recomanda si alte teste [continuare]

Pagina 5 din 23 (678 rezultate)