Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate
Fibrele si beneficiile lor
Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete.
Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie.
Consumul redus de fibre si riscurile pentru sanatate
Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda specialistii: 20-25 grame pe zi.
Desi fibrele pot fi adaugate la orice dieta prin suplimentele de vitamine, cel mai bine este sa fie obtinute prin consumul de alimente sanatoase: fructe, legume si cereale integrale.
Iata cateva riscuri pentru sanatate care pot fi intalnite in urma consumului redus de fibre:
Constipatie
Chiar daca dietele cu un nivel scazut de fibre nu sunt singura cauza a constipatiei, aceasta este o cauza principala care poate fi usor corectata.
Disfunctiile la nivelul sistemului digestiv determina aparitia respiratiei urat mirositoare, lentoare si stare de somnolenta, nivelul de energie scade, apar crampele si starea generala de disconfort.
Aportul scazut de fibre presupune prezenta unui scaun compact, mai tare, ce va determina aparitia de hemoroizi durerosi, insotiti de mancarime care ar putea fi localizata in apropierea deschiderii rectului, diverticulita si chiar hernie inghinala.
Uneori, pentru tratarea acestor neplaceri poate fi necesara chiar si interventia chirurgicala.
Hipertensiune arteriala
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Fibrele par sa aiba o influenta mare asupra nivelului tensiunii arteriale.
Cercetarile sugereaza ca un consum ridicat de fibre poate reduce atat tensiunea arteriala sistolica cat si cea diastolica.
Diabet
Fibrele ajuta la reglarea zaharului din sange. In urma unui studiu s-a constatat ca persoanele care au consumat fibre din cereale (in medie 16.6 grame pe zi) au avut un risc cu 27% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, decat cele care au avut un aport de 6.6 grame pe zi.
Boli cardiovasculare
Un regim alimentar lipsit de cantitatea adecvata de fibre poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.
Oamenii care urmau diete cu un nivel redus de fibre, aveau valori mai ridicate de proteina C reactiva care poate creste riscul bolilor de inima, accident vascular cerebral si diabet.
Studiile arata ca prin cresterea aportului mediu zilnic de fibre de la 10 la 20 de grame, riscul de deces cauzat de boli de inima poate fi redus cu 19-27%.
Obezitate
Articole recomandate
-
Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate
-
Alimente bogate in fibre
-
Beneficiile cerealelor integrale
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Necesarul de fibre in alimentatie
-
Dieta bogata in fibre
-
10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre
Corpul unei persoane are doua sisteme de absorbtie a alimentelor pe care le consuma.
Prima si cea mai activa este intestinul subtire, iar a doua este intestinul gros.
In timp ce produsele alimentare se afla in intestinul gros, bacteriile fermenteaza orice glucide nedigerabile cum ar fi fibrele solubile, in acizi grasi si zaharuri simple, care sunt apoi absorbite in sange.
Exista doua tipuri diferite de bacterii responsabile pentru acest lucru: firmicutes si bacteriodetes.
Prin alegerea unei diete cu un continut scazut de grasimi si fibre nerafinate, se va modifica echilibrul bacteriilor din colon si se va pierde in greutate.
Cancer
Aportul inadecvat de fibre poate creste riscul dezvoltarii cancerului de colon.
Persoanele care consuma multe fibre au o incidenta mai mica de a dezvolta aceasta boala.
Fibra are capacitatea de a absorbi acizii biliari, precum si iritantii dar si alti factori care ar putea afecta negativ mucoasa intestinala si ar putea duce la dezvoltarea cancerului.
Studii preliminare arata faptul ca, includerea fibrelor in dieta zilnica poate fi deosebit de benefica in prevenirea cancerului de stomac si de san.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Articole recomandate
-
Cereale integrale pe care este bine sa le consumati
-
Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2
-
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
-
Beneficiile pentru sanatate ale orzului
-
Beneficiile unei diete bogate in fibre
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
-
10 legume cu continut redus de carbohidrati


Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate
Alimente bogate in fibre
Beneficiile cerealelor integrale
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Necesarul de fibre in alimentatie
Dieta bogata in fibre
10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre
Cereale integrale pe care este bine sa le consumati
Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
Beneficiile pentru sanatate ale orzului
Beneficiile unei diete bogate in fibre
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Cat inseamna o portie de fructe sau legume?
10 legume cu continut redus de carbohidrati