Clickmed
programare rapida la medic

Metode de oprire a sangerarilor gingivale

Actualizat la data de: 19 Iulie 2021
Consultant medical:

Dr. Sanaz Kavian
Medic specialist chirurgie dento-alveolara

Clinica: Clinica de Stomatologie Voluntari

Ce este sangerarea gingivala

Sus
Metode de oprire a sangerarilor gingivale

Sangerarea gingivala este unul dintre primele semne ale bolilor gingivale. Igiena dentara corespunzatoare si dieta nutritiva sunt aspectele esentiale ale mentinerii unei sanatati corespunzatoare a gingiilor si a dintilor. Daca suferiti de sangerari gingivale, luati masuri pentru a intelege motivul care sta la baza acestei stari si incercati sa o tratati.

Bolile gingiilor sau gingivita reprezinta o inflamatie a tesuturilor din jurul gingiilor si este rezultatul unei igiene dentare necorespunzatoare. Gingivita este caracterizata de gingii rosii, umflate, care sangereaza usor atunci cand dintii sunt periati sau cand se foloseste ata dentara.

Gingivita nu este acelasi lucru cu parodontita, desi, uneori, o persoana poate fi afectata de ambele boli.

Desi gingivita este o inflamatie a gingiilor din jurul dintilor, boala parodontala se produce atunci cand osul de sub gingii devine inflamat sau infectat. Gingivita incepe din momentul in care resturile alimentare se amesteca cu saliva si bacterii.

Bolile gingiilor afecteaza trei sferturi din adultii cu varsta de peste 35 de ani. Cauza principala a sangerarilor este gingivita, o afectiune caracterizata prin inflamatia si umflarea gingiilor.

Gingivita este cauzata de excesul de bacterii din cavitatea bucala. Dezvoltarea bacteriilor are loc, de obicei, din cauza igienei orale deficitare. Din fericire, gingivita este de foarte multe ori reversibila, cu conditia ca bunele practici de igiena orala sa fie introduse si mentinute.

Daca este netratata, gingivita poate duce la o forma mult mai grava a altei boli numita parodontita. Parodontita presupune slabirea gingiilor si a osului ce mentine dintii, ceea ce duce in cele din urma la pierderea dintilor.

Cercetarile leaga bolile gingiilor de diverse complicatii in ceea ce priveste starea de sanatate, cum ar fi bolile de inima, accidentul vascular cerebral, boli cronice de rinichi, pneumonie, osteoporoza, cancer si nastere prematura. Prin urmare, este foarte important sa va feriti de bolile gingiilor.

Daca observati ca gingiile sangereaza si banuiti ca ati putea avea o boala a gingiilor, este recomandat sa faceti o programare cu medicul dumneavoastra dentist. Medicul va poate confirma prezenta diverselor boli si in acest fel vine cu un plan pentru a micsora sau a trata prejudiciul. Acesta poate face o curatare profesionala a dintilor si o sa va invete cum sa aveti grija in mod corespunzator de dintii si gingiile dumneavoastra acasa.

Cuprins articol

  1. Ce este sangerarea gingivala
  2. Metode prin care va puteti imbunatati sanatatea gingivala
  3. Citeste pe aceeasi tema

Metode prin care va puteti imbunatati sanatatea gingivala

Sus

Metoda 1: Oprirea sangerarii
Aplicati o compresa rece pentru gingii. Ca o solutie imediata pentru sangerarea gingiilor, puteti aplica o compresa rece pe acea zona. Acest lucru ajuta la incetinirea fluxului de sange din zona respectiva, rezultand astfel o pierdere mai redusa de sange. Faceti o compresa rece dintr-un cub de gheata infasurat intr-o bucata curata de prosop.

Schimbati periuta de dinti si tehnica de periaj. Sangerarea gingiilor este adesea cauzata de utilizarea unei periute de dinti ai carei peri sunt prea tari pentru gingiile dumneavoastra sau de perierea gingiilor intr-un mod prea rigid. Desi poate credeti ca daca periati mai tare, dintii dumneavoastra vor fi mai curati, acest lucru nu se intampla intocmai.

Periajul prea puternic poate deteriora smaltul dentar (suprafata de protectie de pe dinti), iritand astfel tesutul gingival sensibil, provocand inrosire, umflare, ajungandu-se pana la sangerare.

Cumparati periute de dinti cu peri moi ce sunt trunchiate (mult mai bune fata de cele ascutite). Cand periati dintii, utilizati o miscare blanda, circulara, astfel incat dintii sa fie spalati pe toate laturile, ca si cum faceti un masaj dintilor.

Cei mai multi oameni au tendinta de a folosi o miscare viguroasa, ceea ce este incorect. Este o idee buna sa investiti banii intr-o periuta de dinti electrica cu un cap rotativ si oscilant. Aceste periute de dinti au o actiune mai blanda asupra dintilor si gingiilor. Verificati, atunci cand cumparati o periuta de dinti, sa fie aprobata de o asociatie dentara.

Fiti atenti cand folositi ata dentara. Folosirea atei dentare este o parte esentiala in mentinerea unei bune igiene orale si ar trebui utilizata cel putin o data pe zi. Cu toate acestea, multi oameni fac greseala de a rupe ata dentara, acest lucru, insa, irita gingiile si poate produce inflamare si sangerare. Un lucru foarte important este folosirea cu blandete a atei dentare. Incet si cu atentie glisati ata printre dinti.

Tineti ata, astfel incat sa faceti acest lucru in forma literei U in jurul dintelui, glisati ata sub linia gingiei, apoi mutati-o cu fermitate in sus si in jos pentru a elimina reziduurile. Chiar daca pare un lucru ciudat, nu trebuie sa uitati de dintii din lateralul maxilarului. Puteti utiliza, de asemenea, un dispozitiv de irigare orala(dus bucal).

Evitati apa de gura pe baza de alcool. Apa de gura este o modalitate buna pentru a improspata respiratia si a elimina bacteriile din gura. Cu toate acestea, apa de gura pe baza de alcool nu este foarte buna pentru dinti, deoarece poate irita gingiile, cauzand si sangerarea lor. In loc de apa de gura pe baza de alcool, clatiti gura cu peroxid de hidrogen sau apa sarata. Acestea va vor tine gura curata si proaspata, fara a irita gingiile.

Metoda 2. Ameliorarea sanatatii gingiilor

Periuta si ata dentara zilnica. Singura modalitate de a avea gingiile din nou sanatoase este o buna igiena orala, ce implica periajul si folosirea atei dentare sistematic. Desi stomatologii recomanda, de obicei, o periere de doua ori pe zi, persoanele cu afectiuni gingivale trebuie sa se spele mai des, de preferat dupa fiecare masa sau gustare.

De asemenea, ata dentara trebuie folosita cel putin o data pe zi si asigurati-va ca ata sa fie sub linia de intersectie a fiecarui dinte cu gingia, pentru a elimina murdariile de sub dinti. Recomandata, de asemenea, este folosirea atei dentare inainte de a peria dintii, astfel incat orice bucata de aliment sau bacterie sa fie indepartata, fara sa ramana in gura. Nu uitati sa periati limba, intrucat limba este un teren propice pentru diferite bacterii.

Un regim alimentar echilibrat este important pentru a mentine dintii si gingiile sanatoase si pentru a ajuta la prevenirea bolilor gingiilor. Incercati sa consumati multe cereale integrale, legume si fructe, deoarece acestea va vor oferi vitaminele si mineralele de care aveti nevoie pentru a ramane sanatos si a alunga multe boli. Fructele si legumele bogate in vitamina C, cum ar fi ardeiul, varza, broccoli, fructele de padure si citricele sunt deosebit de importante.

Produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul si branza ofera calciu si acestea sunt importante pentru dinti puternici si gingii sanatoase, in special la copii. Aceste alimente ajuta la stergerea zaharurilor din gura, prevenind astfel aparitia de noi bacterii. Evitati consumul de alimente pline de zahar si cele prelucrate, deoarece acestea sunt daunatoare pentru dinti. De asemenea, evitati mancatul inainte de culcare.

Renuntati la fumat. Fumatul este un viciu foarte nepotrivit atunci cand vine vorba despre starea de sanatate a dintilor sau a gingiilor dumneavoastra. Toxinele din tigari si tutunul fac gingiile sa fie mai predispuse la diferite inflamatii si boli. Fumatul interfereaza cu fluxul de sange. Acest lucru lasa gingiile subnutrite si le determina sa devina fibroase si umflate. Fumatorii sunt pasibili de a dezvolta cu pana la de sase ori boli mai grave.

Minimizati stresul. Cand sunteti stresat, corpul dumneavoastra produce mai multi hormoni numiti cortizol, ce afecteaza negativ starea de sanatate a dintilor si gingiilor. Mai precis, cortizolul creste inflamatia vaselor de sange din corpul dumneavoastra, inclusiv la nivelul gingiilor. Acesta afecteaza totodata si sistemul imunitar, ceea ce duce la dificultati in indepartarea unor boli de catre corp. Puteti reduce nivelul de stres prin somn de buna calitate, odihnitor, prin exercitii fizice dese si petrecere a timpului liber cu prietenii si familia.

Consultati un medic stomatolog de cel putin doua ori pe an. Ar trebui sa vizitati medicul dumneavoastra dentist de cel putin doua ori pe an sau daca este posibil si de mai multe ori, daca aveti probleme cu dintii sau la nivelul gingiilor.

Numai medicul dentist va poate efectua o curatare profesionala si aprofundata prin utilizarea instrumentelor ce ajuta la curatarea partiala a gurii, ce nu poate fi atinsa decat prin periaj sau folosire a atei dentare.

Metoda 3: Intelegerea cauzelor sangerarilor gingivale si gestionarea corecta a situatiei

Sangerarea este un semn ca gingiile sunt nesanatoase si poate fi cauzata de o boala a gingiilor sau alte afectiuni medicale.

Sangerarea gingiilor ar putea fi cauzata de:

1. Igiena orala deficitara. Periajul neregulat si nefolosirea atei dentare ori efectuarea acestor actiuni in mod incorect pot cauza boli, cum ar fi gingivita si parodontoza, care sunt cauze comune ale sangerarilor gingivale.

2. Periajul prea apasat. Adoptand un periaj prea dur si rigid, acest lucru poate inflama tesutul gingival delicat si face ca acesta sa sangereze.

3. Schimbarile hormonale – schimbarile hormonale provocate de sarcina, menopauza sau menstruatie pot creste fluxul de sange al gingiilor, facandu-le mai predispuse la sangerare.

4. Anumite medicamente. Unele medicamente subtiaza sangele si astfel gingiile sunt mult mai predispuse sa sangereze. Alte medicamente usuca sau ingroasa gingiile.

5. Deficitul de vitamina K – aceste vitamine ajuta la coagularea sangelui in mod corespunzator. Astfel, deficitul de vitamina K poate cauza sangerari ale gingiilor.

6. Factorii ereditari – la persoanele cu anumite predispozitii genetice exista o probabilitate mai mare sa dezvolte boli ale gingiilor decat alte persoane, ceea ce le face mai predispuse la sangerarea gingiilor.

In cazul in care boala gingiilor este intr-un stadiu mai avansat, medicul dentist va poate recomanda diverse tratamente de scalare si de rindeluire a radacinii dintilor pentru a elimina placa si a ajuta gingiile sa se vindece. In situatii grave, extractia dentara, tratamentele cu laser sau interventiile chirurgicale dentare pot fi necesare pentru a opri progresia parodontitei.

Bolile gingiilor, de obicei, nu sunt foarte dureroase. Cu cat boala evolueaza, incepe sa devina o problema majora pentru orice persoana. Sangerarea este de foarte multe ori unul dintre primele semne ca exista o problema cu gingiile.

Aceasta afectiune este insotita indeosebi de umflarea si inrosirea gingiilor, sensiblitate, respiratie urat mirositoare sau sensibilitatea dintilor, acestea fiind simptome ale gingivitei.

Pentru ca cei mai multi factori duc la gingivita sau parodontita, exista unele dovezi stiintifice limitate care afirma ca aceste boli pot fi transmise de la parinti la copii sau chiar intre doua persoane dintr-un cuplu.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter