Clickmed
programare rapida la medic

Cauzele sangerarilor gingivale

Actualizat la data de: 26 Iulie 2018

Generalitati

Sus
Cauzele sangerarilor gingivale

Gingiile sanatoase ar trebui sa fie de culoare roz la baza dintilor, sa fie ferme si rezistente la atingere. Factori precum perierea prea viguroasa, zgarierea, sarcina si inflamatia pot contribui la sangerarea anormala a gingiilor.

In cele mai multe cazuri, cauza care sta la baza sangerarilor gingiilor poate fi tratata. Acest tratament trebuie initiat cat mai curand posibil, pentru a evita complicatiile sau efectele secundare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Metode de oprire a sangerarii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

- gingii rosii si umflate;
- gingiile sangereaza atunci cand pacientul se spala pe dinti sau mananca;
- gingiile se desprind de dinti;
- apar spatii intre dinti sau dintii se misca;
- dinti cariati;
- respiratie urat mirositoare.

Cauze

Sus

Gingivita. Inflamarea gingiilor este cauzata de acumularea placii la baza dintilor. Gingiile devin iritate, rosii si umflate si pot sangera in contactul cu periuta de dinti.

Parodontita. Gingivita netratata poate duce la boala parodontala sau parodontita, o afectiune de durata a gingiilor, care dauneaza tesutului si osului care sustine dantura. Gingiile se indeparteaza de dinti, devin inflamate si dureroase. Netratata, boala poate duce la pierderea dintilor.

Diabet. Sangerarea sau umflarea gingiilor poate fi un semnal de alarma cu privire la diabetul de tip 1 sau 2. Pacientii care sufera de aceste afectiuni au un sistem imunitar mai slab si o capacitate diminuata a organismului de a face fata infectiilor, precum cele gingivale.

Leucemie. Trombocitele din sange ajuta organismul sa opreasca sangerarea. In cazul pacientilor cu leucemie, numarul trombocitelor este scazut. Acest lucru face mai dificila oprirea sangerarii, inclusiv la nivelul gingiilor.

Trombocitopenie. Organismul nu are suficiente trombocite pentru a forma un cheag de sange. Acest lucru poate duce la sangerari grave in diferite parti ale corpului, inclusiv la nivelul gingiilor.

Hemofilie. Sangele nu se coaguleaza corect, astfel incat este posibil sa apara sangerari ale gingiilor.

Deficit de vitamina C. Aceasta vitamina ajuta tesuturile sa se dezvolte si sa se refaca. Vindeca ranile si intareste oasele si dintii. Lipsa ei predispune la inflamatie, la umflarea si sangerarea gingiilor.

Lipsa vitaminei K. Sangerarile dese si abundente pot semnala un deficit al acestei vitamine, care sustine coagularea sangelui.

Dieta. Consumul de alimente bogate in zaharuri poate duce la cresterea numarului bacteriilor din cavitatea bucala si umflarea si sangerarea gingiilor.

Fumatul. Substantele toxice din tigara irita gingiile si predispun la gingivita si chiar parodontita.

Periuta de dinti. O periuta de dinti prea rigida, cu perii prea fermi poate determina sangerari gingivale.

Metode de oprire a sangerarii

Sus

Practicarea unei bune igiene orale. Pentru a imbunatati igiena orala, dintii trebuie periati de cel putin doua ori pe zi.

Renuntarea la fumat. Fumatul se afla in stransa legatura si cu bolile gingivale. De asemenea, poate slabi sistemul imunitar al organismului.

Cresterea aportului de vitamina K. Un supliment de vitamina K poate atenua sangerarile gingivale.

Aplicarea unei comprese reci. Gingiile pot sangera si ca urmare a unei traume sau a unui leziuni a tesutului gingival. O compresa rece aplicata pe linia gingiei poate reduce umflarea acesteia si poate limita fluxul de sange pentru a opri sangerarea.

Consumul de ceai verde. Acesta contine catechina, un antioxidant natural care reduce raspunsul inflamator al organismului la bacteriile din gura.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter