Clickmed
programare rapida la medic

Vitamine si minerale esentiale

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Vitamine si minerale esentiale

Vitaminele si mineralele joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Vitaminele sunt substante organice iar mineralele sunt elemente anorganice provenite din pamant.Asimilam vitamine si minerale din plante, le consuman si avem nevoie de ele pentru a creste si a ne dezvolta sanatosi. Cea mai buna modalitate de a asimila cantitatea necesara de nutrienti este de a avea o dieta echilibrata.

Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali, deoarece indeplinesc sute de roluri in organism. Exista o linie fina intre a obtine suficient din acesti nutrienti (care este sanatos) si a obtine prea mult (care va poate face rau). O dieta sanatoasa ramane cea mai buna modalitate de a obtine cantitati suficiente de vitamine si minerale de care aveti nevoie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Nutrienti esentiali pentru corpul tau
  3. Vitamine
  4. Minerale
  5. Citeste pe aceeasi tema

Nutrienti esentiali pentru corpul tau

Sus

In fiecare zi, corpul tau produce piele, muschi si oase. Produce sange rosu bogat care transporta nutrienti si oxigen catre avanposturi indepartate si trimite semnale nervoase sarind de-a lungul a mii de mile de cai ale creierului si ale corpului. De asemenea, formuleaza mesageri chimici care circula de la un organ la altul, emitand instructiuni care va ajuta sa va sustineti viata.

 Dar pentru a face toate acestea, corpul tau are nevoie de unele materii prime. Acestea includ cel putin 30 de vitamine, minerale si componente dietetice de care organismul dumneavoastra are nevoie, dar nu le poate produce singur in cantitati suficiente. 

Vitaminele si mineralele sunt considerate nutrienti esentiali, deoarece, actionand in mod concertat, indeplinesc sute de roluri in organism. Ele ajuta la consolidarea oaselor, la vindecarea ranilor si la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, transforma alimentele in energie si repara daunele celulare. Dar incercarea de a urmarii ceea ce fac toate aceste vitamine si minerale poate fi confuza.

In acest articol, veti obtine o mai buna intelegere a ceea ce fac aceste vitamine si minerale in organism si de ce doriti sa va asigurati ca obtineti suficient. Va prezentam o lista cu cele mai importante vitamine si minerale, cum sa identificati deficientele si care sunt sursele naturale ale acestora.

Micronutrienti cu rol important în organism

Vitaminele si mineralele sunt adesea numite micronutrienti, deoarece corpul dumneavoastra are nevoie doar de cantitati mici din ele. Cu toate acestea, esecul in a obtine chiar si acele cantitati mici garanteaza practic boala. Iata cateva exemple de boli care pot rezulta din deficiente de vitamine:

- Scorbut. Vechii navigatori au aflat ca a trai luni de zile fara fructe sau legume proaspete — principalele surse de vitamina C — provoaca sangerarea gingiilor.
-Orbire. In unele tari in curs de dezvoltare, oamenii inca devin orbi din cauza deficientei de vitamina A.
-Rahitism. O deficienta de vitamina D poate provoca rahitism, o afectiune marcata de oase moi si slabe, care poate duce la deformari ale scheletului, cum ar fi picioarele inclinate.
Asa cum lipsa de micronutrienti cheie poate provoca daune substantiale organismului tau, obtinerea unor cantitati suficiente poate oferi un beneficiu substantial. Cateva exemple din aceste beneficii:

-Oasele puternice. O combinatie de calciu, vitamina D, vitamina K, magneziu si fosfor va protejeaza oasele impotriva fracturilor.
-Previn malformatiile congenitale. Luarea suplimentelor de acid folic la inceputul sarcinii ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale ale creierului si coloanei vertebrale la urmasi.
-Dinti sanatosi. Fluorura minerala nu numai ca ajuta la formarea oaselor, dar impiedica si cavitatile dentare sa inceapa sau sa se agraveze.

Diferenta dintre vitamine si minerale
Desi toate sunt considerate micronutrienti, vitaminele si mineralele difera in moduri de baza. Vitaminele sunt organice si pot fi descompuse prin caldura, aer sau acid. Mineralele sunt anorganice si se mentin pe structura lor chimica. Deci de ce conteaza asta? Inseamna ca mineralele din sol si apa isi gasesc usor drumul in corpul tau prin plantele, pestii, animalele si fluidele pe care le consumi. Dar este mai greu sa transferi vitaminele din alimente si din alte surse in corpul tau, deoarece gatitul, depozitarea si simpla expunere la aer pot inactiva acesti compusi mai fragili.

Interactionand – in moduri bune si rele
Multi micronutrienti interactioneaza. Vitamina D ii permite corpului sa smulga calciul din sursele alimentare care trec prin tractul digestiv, mai degraba decat sa-l recolteze din oase. Vitamina C va ajuta sa absorbiti fierul. Cu toate acestea, interactiunea micronutrientilor nu este intotdeauna cooperanta. De exemplu, vitamina C blocheaza capacitatea organismului de a asimila cuprul mineral esential. Si chiar si o supraincarcare minora de mangan mineral poate agrava deficitul de fier.

Vitamine

Sus

Exista doua tipuri de vitamine, liposolubile (solubile in grasimi), precum vitaminele A, D, E si K si vitamine hidrosolubile (se dizolva in apa), precum vitaminele din complexul B, vitamina C si acid folic.

Tipul vitaminei si functia Semne ale deficientei Sursa naturala
VITAMINA

A

CRESTERE SI DEZVOLTARE

VITAMINA

D

SANATATEA OASELOR

VITAMINA

E

CIRCULATIE SI PROTECTIE IMPOTRIVA RADICALILOR LIBERI

  • Imposibilitatea de a asimila grasimi

VITAMINA

K

COAGULAREA SANGELUI

  • Sangerare excesiva

VITAMINA

C

FORMAREA COLAGENULUI, FUNCTIE ANTIOXIDANTA SI ABSORBTIA FIERULUI

VITAMINA

B COMPLEX
B1, B2, B3, B6 si B12

ENERGIZANT, SISTEM IMUNITAR, SISTEM NERVOS, ABSORBTIA FIERULUI

  • B1 - apetit scazut si depresie
  • B2 - buze crapate, anemie, dureri la nivelul cavitatii bucale
  • B3 - diaree si confuzie mentala
  • B6 - anemie si leziuni ale nervilor
  • B12 - anemie pernicioasa, risc crescut de cancer de stomac

ACID FOLIC

REGENERARE CELULARA, PREVENIREA MALFORMATIILOR GENITALE IN SARCINA

O privire mai atenta asupra vitaminelor solubile in apa
Vitaminele solubile in apa sunt impachetate in portiunile apoase ale alimentelor pe care le consumati. Acestea sunt absorbite direct in fluxul sanguin pe masura ce alimentele sunt descompuse in timpul digestiei sau pe masura ce un supliment se dizolva. Deoarece o mare parte din corpul tau este format din apa, multe dintre vitaminele solubile in apa circula cu usurinta in corpul tau. Rinichii tai regleaza continuu nivelurile de vitamine solubile in apa, eliminand excesele din organism in urina.

Ce fac vitaminele solubile in apa?

Desi vitaminele solubile in apa au multe sarcini in organism, una dintre cele mai importante este sa ajute la eliberarea energiei gasite in alimentele pe care le consumi. Altele ajuta la mentinerea tesuturilor sanatoase. Iata cateva exemple despre modul in care diferite vitamine va ajuta sa va mentineti sanatatea:

-Elibereaza energie. Mai multe vitamine B sunt componente cheie ale anumitor coenzime (molecule care ajuta enzimele) care ajuta la eliberarea energiei din alimente.
-Produc energie. Tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic si biotina se angajeaza in productia de energie.

-Construiesc proteine si celule. Vitaminele B6, B12 si acidul folic metabolizeaza aminoacizii (componentele de baza ale proteinelor) si ajuta celulele sa se inmulteasca.

-Produce colagen. Unul dintre multele roluri jucate de vitamina C este de a ajuta la producerea colagenului, care uneste ranile, sustine peretii vaselor de sange si formeaza o baza pentru dinti si oase.

Vitaminelor liposolubile

In loc sa alunece cu usurinta in fluxul sanguin, ca majoritatea vitaminelor solubile in apa, vitaminele solubile in grasimi patrund in sange prin canalele limfatice din peretele intestinal. Multe vitamine solubile in grasimi calatoresc prin corp doar sub escorta de proteine care actioneaza ca purtatori. Alimentele grase si uleiurile sunt rezervoare pentru cele patru vitamine solubile in grasimi. In corpul dumneavoastra, tesuturile adipoase si ficatul actioneaza ca principalele rezervoare de pastrare a acestor vitamine si le elibereaza dupa cum este necesar. Intr-o oarecare masura, va puteti gandi la aceste vitamine drept micronutrienti cu eliberare in timp. Este posibil sa le consumati din cand in cand, poate in doze la cateva saptamani sau luni, mai degraba decat zilnic, si totusi sa va saturati. Corpul tau indeparteaza excesul si il distribuie treptat pentru a-ti satisface nevoile.

Vitaminele liposolubile sunt:

* Vitamin A
* Vitamin D
* Vitamin E
* Vitamin K

Ce fac aceste vitamine?
Impreuna, acest cvartet de vitamine va ajuta sa va mentineti ochii, pielea, plamanii, tractul gastrointestinal si sistemul nervos in stare buna.

Minerale

Sus

Mineralele esentiale sunt clasificate in doua categorii: macro-minerale, precum calciu, fier si zinc care sunt necesare in cantitati mari, si oligominerale precum iod si crom care sunt necesare in cantitati mai mici.

Care este rolul lor?

Una dintre sarcinile cheie ale mineralelor majore este mentinerea echilibrului adecvat al apei in organism. Sodiul, clorura si potasiul preiau conducerea in acest sens. Alte trei minerale majore - calciu, fosfor si magneziu - sunt importante pentru oasele sanatoase. Sulful ajuta la stabilizarea structurilor proteinelor, inclusiv a unora dintre cele care alcatuiesc parul, pielea si unghiile.

Tipul vitaminei si functia Semne ale deficientei Sursa naturala

CALCIU

FORMAREA OASELOR SI DINTILOR

FIER

FORMAREA CELULELOR ROSII

ZINC

SISTEM IMUNITAR, CRESTERE SI DEZVOLTARE, FERTILITATE

IOD

CRESTERE, FUNCTIONALITATEA TIROIDEI

  • Gusa
  • Inflamarea galandei tiroidiene
  • Scaderea ritmului cardiac
CROM

FUNCTIONALITATEA GLUCOZEI

Concluzie

Menitineti o dieta echilibrata astfel incat sa nu aveti deficenta de niciun nutrient necesar organismului.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate