consumul de substante toxice
Alergia la cerealele pe baza de grau
Dr. Antoniu Cerasela
Medic specialist pediatru
Generalitati Alergia reprezinta un raspuns anormal, exagerat al organismului, declansat de expunerea lui la substante comune, prezente in mediul inconjurator, bine tolerate de persoanele fara predispozitie genetica la dezvoltarea unor boli alergice, dar percepute ca fiind alergene de catre persoanele susceptibile. Compotamentul de tip alergic are tendinta familiala de aparitie. Riscul ca un nou-nascut sa dezvolte simptome atopice este strans legat de prezenta acelorasi simptome la unul dintre parinti. Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar mai frecvent la copii si, in special, la sugari deoarece atat sistemul imunitar, cat si cel digestiv sunt inca in formare, fiind mai susceptibile sa dezvolte o reactie alergica la o proteina continuta intr-un aliment sau aditiv alimentar. Exista sugari foarte sensibili la aceste alimente incat pot dezvolta o reactie alergica prin intermediul laptelui matern, daca mama a consumat aceste alimente. Au fost descrise 8 alimente sau... [continuare]
Cum se manifesta sindromul alcoolic fetal?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Femeile care consuma alcool in timpul sarcinii pot da nastere unor copii cu afectiuni in spectrul tulburarilor alcoolice fetale. Aceste afectiuni provoaca o gama larga de simptome fizice, comportamentale si de invatare. Tulburarile din acest spectru includ: • Sindromul alcoolic fetal - cea mai severa conditie a spectrului. Include probleme neurologice si de dezvoltare; • Sindromul alcoolic fetal partial – persoanele cu acest sindrom au unele dintre semnele si simptomele sindromului alcoolic fetal, dar nu indeplinesc toate criteriile pentru diagnosticare; • Malformatii congenitale legate de consumul de alcool; • Tulburari de dezvoltare neurologica legate de consumul de alcool; • Tulburari neuro-comportamentale asociate cu expunerea prenatala la alcool. Poate fi dificil sa se determine prevalenta exacta a afectiunilor provocate de consumul de alcool al mamei. Cu toate acestea, cercetatorii estimeaza ca in Statele Unite si Europa de Vest, prevalenta ar... [continuare]
Legatura dintre fumat si riscul aparitiei cancerului
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Studiile medicale arata faptul ca tutunul este un drog important, depasind atat substantele stupefiante, cat si alcoolul. Planta Tabacum a fost introdusa in Europa in secolul al XVI-lea. In anul 1934, Fernando Ocaranza a povestit cum tutunul era consumat in scop medicamentos, inainte de 1519, ca antidiareic, emoliant; frunzele de tutun fiind utilizate pentru ameliorarea durerii, aplicate local pentru vindecarea arsurilor si ranilor. Tutunul este o planta ce se cultiva pentru a putea folosi frunzele sale care, inainte de a fi introduse in produsele din tutun, sunt uscate si fermentate. Este de retinut faptul ca in perioada de vegetatie, culturile de tutun sunt stropite cu diferite substante chimice, avand proprietati cancerigene si cocancerigene. Dependenta de tutun este determinata de nicotina, care se absoarbe usor in sange. In momentul in care nicotina ajunge in sange, sunt stimulate glandele suprarenale si se elibereaza in organism hormonul epinefrina... [continuare]
Dioxinele, un real pericol pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Date cheie despre dioxina • Dioxinele sunt numite poluanti organici persistenti (POP), ceea ce inseamna ca dureaza mult timp pentru a se descompune odata ce sunt in mediu. • Dioxinele sunt foarte toxice si pot provoca cancer, probleme de reproducere si de dezvoltare, leziuni ale sistemului imunitar si pot interfera cu hormonii. • Dioxinele se gasesc in intreaga lume in mediu si se acumuleaza in lanturile trofice, concentrandu-se in principal in tesutul adipos al animalelor. • Peste 90% din expunerea umana tipica este estimata de EPA ca fiind prin aportul de grasimi animale, in principal carne, produse lactate, peste si crustacee. Ce sunt dioxinele Dioxinele sunt un grup de compusi chimici daunatori sanatatii, cu grad ridicat de toxicitate. Ele pot afecta imunitatea, reproducerea sau dezvoltarea organismului. De asemenea, ele pot afecta sistemul endocrin si pot duce la aparitia diabetului sau cancerului. Dioxinele exista pretutindeni in jurul nostru si apartin... [continuare]
Care este legatura dintre alcool si depresie?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Alcoolul si depresia Alcoolul poate face ca o persoana sa se simta deprimata sau chiar ii poate declansa sau inrautati depresia. Depresia este, de asemenea, un factor de risc pentru consumul de alcool, deoarece persoanele care se simt deprimate pot folosi bauturi alcoolice pentru a se simti mai bine. Mai multe studii de specialitate au descoperit ca persoanele care beau pentru a gestiona o afectiune psihiatrica sunt mai susceptibile cu privire la abuzul de alcool. Legaturi si interactiuni Alcoolul si depresia interactioneaza intre ele in mai multe moduri nocive, iar cele mai importante sunt prezentate in paragrafele urmatoare. Alcoolul poate provoca sau agrava depresia Consumul unor cantitati crescute de alcool poate ridica riscul de a dezvolta depresie sau de a o inrautati atunci cand aceasta exista. Un studiu realizat in 2012 a constatat ca aproximativ 64% din persoanele care sunt dependente de alcool sufera si de depresie. Totusi, acest studiu nu a evaluat daca depresia a... [continuare]
Sistemul imunitar Cu totii stim de prezenta numeroaselor tipuri de virusuri ce ne pot ataca organismul, afectand mai multe sisteme: tractul respirator, tractul gastro-intestinal, pielea, ficatul si creierul. Virusurile gripale sunt cele mai comune, afectand o mare parte dintre noi, in sezonul rece. Din fericire, organismal nostru este echipat cu un excelent sistem imunitar, un aliat in lupta cu virusuri si infectii. Alimentele pe care le consumati au un rol major in functionarea sistemului imun, influentandu-l in bine sau rau. Cum sa va stimulati imunitatea in mod natural? Sistemul imun este pregatit de actiune impotriva unui virus, in special atunci cand il hraniti cu alimente ce furnizeaza toate vitaminele, mineralele si nutrientii necesari. Dietele centrare in jurul alimentelor integrale, pe baza de plante par sa stimuleze celulele imune: limfocitele B, limfocitele T si celulele NK. Alimente ce stimuleaza imunitatea Exista cateva alimente specifice, in principal de origine... [continuare]
Cauze ale halitozei (respiratie urat mirositoare)
Autor: SfatulMedicului
Ce este halitoza Halitoza este termenul medical pentru respiratia urat mirositoare. Fiecare persoana are respiratie urat mirositoare uneori, in special dupa consumul unor alimente precum usturoiul, ceapa sau alte alimente puternice. Halitoza ce nu trece in cateva ore sau zile, indiferent de metoda utilizata, este insa o afectiune numita halitoza cronica. Cum se manifesta Halitoza cronica poate fi cauzata de o patologie a cavitatii bucale sau de o patologie din alta regiune din organism. Halitoza este deci un simptom pentru multiple afectiuni, fiind ca un semn de avertizare pentru pacient. Prevalenta Halitoza este o afectiune raspandita la nivel mondial, afectand 1 din 4 persoane. Intr-un studiu de cercetare ce a combinat datele gasite in 13 articole medicale internationale, s-a demonstrat ca halitoza afecteaza aproximativ 31.8% din populatie. Semne si simptome Principalul simptom al halitozei este o respiratie urat mirositoare, cu acelasi miros, persistenta indiferent... [continuare]
Efectele necunoscute ale tigarilor electronice asupra plamanilor
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt tigarile electronice In ultimul deceniu, tigarile electronice (cunoscute si ca „e-cigarettes” sau „vaping”) au devenit extrem de populare, mai ales in randul tinerilor si al celor care incearca sa renunte la fumatul clasic. Promovate ca o alternativa „mai sigura” la tutun, aceste dispozitive functioneaza prin incalzirea unui lichid ce contine nicotina, arome si alte substante chimice, producand un aerosol inhalat direct in plamani. Desi multi considera vapingul mai putin daunator decat fumatul traditional, realitatea medicala este mult mai complexa. Studiile arata ca efectele pe termen lung ale tigarilor electronice asupra plamanilor sunt inca insuficient cunoscute, dar exista dovezi ingrijoratoare privind impactul lor negativ. Cum functioneaza tigarile electronice? Dispozitivul este alcatuit dintr-o baterie, un rezervor pentru lichid (e-liquid) si o rezistenta care incalzeste lichidul, transformandu-l intr-un aerosol. Acest lichid contine: - Nicotina... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timp ce laptele de vaca ramane cel mai consumat tip de lapte, in fiecare zi, este interesant de observat faptul ca acesta poate fi, de asemenea, motivul pentru care multi oameni experimenteaza flatulenta, balonare si alte forme de indigestie. Atunci cand vacilor din ferme le sunt administrate hormoni de crestere, antibiotice, furaje modificate genetic, vaccinuri si sunt expuse la substante toxice, nu este de mirare ca multi oameni au probleme gastrointestinale sau alte conditii medicale. Laptele de capra este o alternativa mult mai sanatoasa, mai ales atunci cand este proaspat si organic. Caprele produc, pe plan mondial, aproximativ 2% din totalul de lapte si este interesant faptul ca cea mai mare parte a persoanelor care consuma lapte de capra au o incidenta mai mica de alergii si probleme digestive. Motive pentru care ar trebui sa consumati lapte de capra Laptele de capra ofera o mare varietate de beneficii pentru sanatate, cu foarte putine efecte secundare... [continuare]
Efectele asupra sanatatii ale expunerii prelungite la benzina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Contactul pe o perioada limitata cu benzina este de obicei inofensiv. Cu toate acestea, benzina si vaporii ei sunt toxici, iar expunerea prelungita la acestia poate deteriora in mod serios sanatatea unei persoane. Benzina este o substanta produsa de oameni, pe care acestia o folosesc in principal pentru a alimenta vehiculele si alte masinarii ce folosesc un motor. Daca o persoana se expune la benzina si la vapori de benzina in cantitati mari sau pe perioade indelungate, acestia pot produce complicatii grave de sanatate. De asemenea, ingerarea unei cantitati mici de benzina poate fi fatala. In cazul in care o persoana a ingerat benzina sau a avut un contact indelungat cu aceasta, serviciile medicale de urgenta trebuie solicitate imediat. Tablou clinic Expunerea la benzina poate reduce functionarea sistemului nervos central si poate deteriora organele. Simptomele otravirii cu benzina depind de anumiti factori, cum ar fi: • Modul de expunere la substanta... [continuare]
6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarile gastrointestinale sunt frecvent intalnite in societatea de astazi, iar acest lucru se datoreaza in mare parte din cauza faptului ca oamenii consuma o cantitate destul de mare de produse alimentare asa-zis moderne, lipsite de elementele nutritive necesare pentru o digestie sanatoasa. De asemenea, in compozitia acestora se mai afla o gama larga de substante toxice, coloranti, indulcitori artificiali si pesticide. Vestea buna este ca tulburarile digestive cronice pot fi gestionate eficient, astfel incat sa nu afecteze calitatea vietii. Cateva modificari dietetice simple pot contribui semnificativ la ameliorarea si chiar vindecarea multor tulburari ale colonului. In continuare puteti citi despre sase alimente care va pot ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Alimente necesare pentru pastrarea sanatatii sistemului digestiv 1. Merele. Multe procese avansate de curatare a colonului includ merele, fie intregi, fie sub forma de suc, sos sau otet,... [continuare]
Tot ce trebuie sa stim despre intoxicatia cu freon
Autor: SfatulMedicului
Cand devine periculoasa expunerea la freon Anumite dispozitive, precum frigiderele sau aerele conditionate, contin substante chimice numite hidrocarburi fluorurate. Adesea, aceste produse chimice sunt aduse in discutie sub denumirea de agenti frigorifici sau freon. Freonul este o substanta periculoasa, sub forma de gaz cu aspect inodor si incolor. Daca o persoana inhaleaza o cantitatea prea mare de freon, exista riscul intoxicatiei. In cazul in care expunerea la freon este accidentala si nu presupune o cantitate crescuta de substanta, iar ventilatia este adecvata, nu exista motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, daca o persoana inhaleaza o cantitate crescuta de freon pot sa apara simptome severe. Exista si cazuri in care anumite persoane folosesc agentii frigorifici pe post de droguri. Acest lucru este deosebit de periculos, putand duce chiar la deces. Daca o persoana suspecteaza ca a inhalat accidental agenti frigorifici, trebuie sa contacteze imediat serviciile de... [continuare]
Legatura dintre gratar si cancer. cum prevenim efectele nocive?
Autor: SfatulMedicului
De ce este periculos gratarul? Gratarul este una dintre cele mai vechi metode de preparare a carnii, iar obiceiul de a consuma carne sau produse din carne fripte pe gratar s-a mentinut de-a lungul anilor. Specialistii afirma insa ca acest obicei poate fi nociv atat prin consumul de carne gatita la temperaturi de peste 150 de grade, cat si prin inhalarea fumului rezultat in urma gratarului. Gratarul poate creste riscul de cancer Consumul regulat de carne mult prea bine preparata termic sau arsa poate creste riscul de aparitie a cancerului pancreatic cu 60%, dupa cum arata un studiu efectuat de cercetatorii Universitatii din Minnesota si citat de Reader’s Digest. La studiu au luat parte peste 62.000 de persoane, carora le-au fost monitorizate obiceiurile alimentare pentru o perioada de 9 ani. Explicatia oamenilor de stiinta pentru aparitia cancerului este urmatoarea: modul de prepare a carnii la temperaturi ridicate duce la aparitia unor substante chimice - amine... [continuare]
Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Piata de alimente organice a inregistrat o dezvoltare rapida in ultimii ani, pe fondul necesitatii consumatorilor de a avea acces la o hrana sanatoasa. Produsele organice nu mai sunt disponibile in prezent doar in plafare, ele se regasesc pe rafturile tuturor magazinelor alimentare, datorita promovarii lor intense in randul publicului. Preturile piperate dau nastere, totusi, mai multor polemici despre cat de mult merita investitia in hrana organica. Oamenii care doresc sa cumpere alimente organice au reactionat prompt avertismentelor privind pericolul consumului de produse contaminate cu substante chimice, fie prin cultivarea lor in conditii improprii, fie prin prepararea industriala. Ce sunt alimentele organice Alimentele organice sunt produse prin utilizarea unor metode ecologice, care exclud in totalitate folosirea solutiilor sintetice de cultivare si protectie a hranei, precum pesticidele sau fertilizatorii chimici. Alimentele organice sunt cele care nu... [continuare]
5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Detoxificarea regulata a organismului nu este doar importanta, ci critica pentru sanatatea organismului. Eliminarea toxinelor in timpul iernii ar trebui sa constituie o prioritate pentru oricine, de vreme ce fructele si legumele nu mai sunt consumate in cantitati generoase, asa cum se intampla in sezonul cald. Cateva obiceiuri care contribuie la detoxificarea corpului sunt usor de adoptat iarna si asigura mentinerea unui echilibru fiziologic si mental pe tot parcursul anotimpului rece. Acumularea toxinelor in exces in sezonul rece In sezonul rece, zilele mult mai scurte predispun la instalarea depresiei sezoniere, pe fondul expunerii insuficiente la soare. Alimentatia axata pe un aport prioritar de grasimi si proteine creste riscul de ingrasare si acumulare excesiva a toxinelor in organism. Rinichii si glandele suprarenale au nevoie de o ingriire speciala in sezonul rece. Vezica urinara si rinichii lucreaza impreuna la procesul natural de detoxificare a... [continuare]
Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]
Efecte negative surprinzatoare ale produselor din plante
Autor: SfatulMedicului
Unul dintre rolurile de baza ale ficatului este de a actiona ca un filtru pentru toxine. Aceasta actiune se face printr-un proces metabolic complex, prin ingerarea de noi medicamente. Medicamentele si suplimentele pot afecta ficatul in timpul acestui proces. Anumite substante pot forma metaboliti toxici ce pot deteriora celulele hepatice si, ca rezultat, ficatul poate deveni atat de deteriorat, incat nu mai poate functiona. Un produs pe baza de plante cu toate ingredientele naturale suna destul de bine pentru sanatatea dumneavoastra, cum ar fi extractul de ceai verde sau ceaiul de tataneasa. Aceste doua ceaiuri pot provoca leziuni la nivelul ficatului – organul care descompune medicamentele din corp. Iar daca suferiti de o boala de ficat gras sau hepatita C, cu siguranta veti dori sa pastrati ficatul in cea mai buna forma posibila. Leziunile hepatice induse de medicamente, o forma a bolii de ficat, se bazeaza pe cresterea de suplimente pe baza de plante. Aceste plante au... [continuare]
Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este organul implicat in eliminarea toxinelor din organism, curata corpul prin filtrarea elementelor toxice din sange si ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si sa elimine bacteriile din sange. In plus, are un rol important si in digestia alimentelor. Atunci cand ficatul este suprasolicitat, ca urmare a stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat si astfel pot sa apara diferite boli grave. Este foarte important sa avem grija de sanatatea ficatului si putem sa o facem inclusiv prin ceea ce mancam, deoarece anumite alimente fac bine ficatului, in timp ce altele nu. Principalele alimente benefice pentru ficat • Grepfrut . Este un excelent protector hepatic natural, datorita substantei glutation din compozitie, dar si a vitaminei C sau a antioxidantilor. Acest fruct ajuta corpul sa elimine substantele toxice. • Uleiul de masline presat la rece si organic, daca este consumat cu moderatie, este de ajutor ficatului, [continuare]
Ce este buprenorfina? Buprenorfina este un analgezic opioid si un agonist partial al receptorilorμ ce poate fi folosit cu succes in tratamentul dependentei de heroina. Buprenorfina (agonist partial) determina activarea receptorilorμ, activare ce creste odata cu cresterea dozei pana la atingerea unui platou. Cum actioneaza? Agonistii totali opioizi ca metadona si heroina cresc activitatea receptorilor cu cresterea dozei, insa nu ating un platouu. Din cauza actiunii agoniste partiale, consumatorii cronici de opioizi nu au tendinta de a-l folosi ca drog de abuz. Buprenorfina are o mare afinitate pentru receptorii opioizi si disociaza greu de acestia (buprenorfina are o actiune de 25-40 ori mai puternica decat a morfinei). Din cauza acestei afinitati crescute, drogul desprinde opioizii de pe receptoriiμ, astfel determinand un sindrom de retragere la subiectii care au folosit recent drogul. Buprenorfina se absoarbe la nivel gastrointestinal si la nivelul... [continuare]
Descriere Metcatinona este un drog de sinteza, fiind din punct de vedere chimic un derivat al compusului natural catinona. Sinteza metcatinonei are la baza oxidarea efedrinei sau pseudoefedrinei. Metcatinona este produsa in laboratoare clandestine si vanduta ca alternativa la metamfetamina. Abuzul de metcatinona este semnalat in fosta URSS din anul 1982, drogul fiind cunoscut sub numele de efedrona; in SUA apare in 1989. Intre 1990 - 1991 drogul a capatat rapid popularitate, fiind considerat un substituent ieftin al metamfetaminei si comercializat sub denumirea de Cat sau Jeff. Se apreciaza ca metcatinona este un drog a carui obtinere implica costuri reduse. Forme de prezentare si comercializare In traficul de droguri se intalneste sub forma de pulbere alba sau aproape alba (incomplet purificata, "green cat"); este comercializata in portiuni de 1 g sau mai putin (0,1 -0,25 g). Stradal este numita "cat", putand fi confundata cu Khat. In Rusia, este... [continuare]
Generalitati La primul semn de frig, chiar inainte de venirea iernii, multi dintre noi consuma produse sau chiar suplimente de vitamina C, gandindu-se ca aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar exista si alte vitamine de care organismul are nevoie. Probabil considerati ca aveti nevoie de multe minerale si vitamine despre care tot auziti ca sunt importante, inainte de anotimpul rece. Multe dintre acestea, joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, pastrarea frumusetii tenului si mentinerea unei stari de vitalitate. Vom incerca sa va ghidam prin labirintul de suplimente alimentare, oferindu-va o lista cat mai completa de vitamine care va pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece. Vitamina C Ce rol are: Este una dintre vitaminele esentiale in lupta cu gripa in sezonul rece. Contrar credintelor populare, vitamina C nu impiedica raceala si gripa dar poate reduce durata si severitatea... [continuare]
Generalitati Intoxicatia cu fier apare cel mai frecvent cand o persoana, adesea un copil, inghite foarte multe pilule ce contin fier sau este expus unor substante industriale. In cele mai multe cazuri, insa, este vorba de suplimente nutritionale. Acestea sunt conditionate sub forma unor pastile colorate, dulci, pe care copii le confunda cu bomboane sau dulciuri si ajung sa ingere accidental cantitati mari. Intoxicatia acuta apre cel mai frecvent la pacientii cu varsta sub 6 ani, care sunt putin complianti la investigatii si nu ofera informatii utile in tratament: astfel, ei nu spun ce au inghitit si cat, iar aceste date sunt esentiale in terapie. Fierul se gaseste in foarte multe preparate farmaceutice larg raspandite si disponibile fara prescriptie medicala: dropsuri, siropuri, capsule, tablete. Doza considerata a fi toxica depinde de greutatea copilului. De exemplu, un copil de 8 ani poate fi asimptomatic chiar daca ingera o cantitate suficient de mare incat sa determine... [continuare]
Descriere Fenmetrazina (Anapetol, Preludin, Gracidin, Suplin) este o amfetamina heterociclica anorexigena, cu o actiune stimulanta centrala importanta. Din punct de vedere chimic, fenmetrazina este 3-metil-2-fenil-morfolina. Anorexigenele centrale sunt substante care actioneaza la nivelul centrilor foamei (de la nivel paraventricular) sau ai satietatii (din hipotalamus) prin efecte de tip dopaminergic sau serotoninergic Clasele de anorexigene centrale mai importante sunt: - anorexigene dopaminergice - amfepramona, fenmetrazina, fendimetrazina; - anorexigene serotoninergice - fenfluramina, dexfenfluramina, sibutramina. Anorexigenele dopaminergice actioneaza prin stimularea dopaminei la nivel hipotalamic, deprimand centrul foamei si scazand senzatia de foame. Folosirea anorexigenelor centrale in terapeutica este limitata de toxicologia acestor substante: - toleranta este un fenomen ce apare dupa 1.5-2 luni de tratament si determina cresterea consumului de alimente si... [continuare]
Rog din suflet sa-mi explice si mie cineva rezultatul de ; HEPATOPATIE TOXICA CRONICA-CARENTIALA Cit de grav este afectat ficatul ? Eu ma simt an general bine ( usor slabit ) ,analizele transaminaze, trigliceride,cholesterol glicemie,amilaza,timp de protombina,se afla an limite normale,la hemoleucograma =macrotrombocite P-LCR 23,4 Valoare de referinta 0 20 . Mentionez ca nu am fost consumator de bauturi alcoolice ,doar fumator [continuare]
Cum sa eliminati fara durere, pietrele din fiere sau ficat Timp de 6 zile, se bea suc de mere, cate 1 litru pe zi. (Se bea inainte de mese sau la 2 ore dupa mese). In aceasta saptamana sa se evite mancaruri sau bauturi reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie sa se consume in special mancare si bauturi caldute sau la temperatura camerei. Sa nu se consume nimic prajit si sa se evite, pe cat posibil, produsele de origine animala (Sa se tina post). Sa se evite pe cat posibil, orice medicamente in ziua a 6-a. Daca sunteti racit sau apare o afectiune acuta trecatoare, amanati cura. ZIUA a-6-a: Se mananca de post (Sa se evite orice fel de alimente de origine animala – carne, lapte, branza, unt si orice e prajit - sau va puteti simti rau in timpul eliminarii pietrelor). Dupa ORA 14:00 nu se mai mananca nimic. Doar se mai poate bea apa, in restul zilei. ORA 18:00 – Se bea 200 mililitri apa (aproximativ un pahar) in care s-a amestecat bine, o lingura (aproximativ 20 g) de... [continuare]
Volum mediu plachetar (sange) vtm
Trombocitele sunt fragmente mici de celule care sunt esentiale pentru coagularea sanguina normala. Acestea sunt formate din celule foarte mari numite megacariocite din maduva osoasa si sunt eliberate in sange pentru a circula. Daca nu exista trombocite suficiente sau daca trombocitele nu functioneaza normal, nu se poate forma un cheag stabil si o persoana poate prezenta un risc crescut de sangerare excesiva. Trombocitele supravietuiesc in circulatie in jur de 8 pana la 10 zile, iar maduva osoasa trebuie sa produca in mod continuu noi trombocite pentru a le inlocui pe cele care se degradeaza, sunt consumate si / sau sunt pierdute prin sangerare. Determinarea numarului de trombocite din sange poate ajuta la diagnosticarea unei serii de tulburari care au legatura cu prea putine sau prea multe trombocite. Testul poate fi indicat atunci cand o persoana are semne si simptome asociate cu trombocite scazute sau o tulburare de sangerare, cum ar fi: vanatai inexplicabile sau usoare,... [continuare]
Spitalul ion craciun calinesti
Servicii medicale Spitalizare continua in specializarile: - medicina interna - obstetrica ginecologie - pediatrie - anestezie si terapie intensiva Spitalizare de zi in specializarile: - medicina interna - pediatrie Investigatii paraclinice efectuate in regim ambulatoriu: - analize medicale - examinari radiologice. Laboratorul de analize medicale Laboratorul de analize medicale are ca atributii: - Efectueaza recoltari, prelevari de probe si determinari pentru analize, la indicatia medicului; - Pregateste materialele de laborator necesare pentru recoltarea probelor si efectuarea analizelor sau determinarilor de laborator; - Prepara coloranti si reactivi uzuali de laborator; - Efectueaza sterilizarea instrumentarului si a materialelor sanitare; - Pregateste mediile de cultura si prepara apa distilata; - Pregateste probele in vederea examenelor si analizelor de laborator; - Executa fazele preliminare in efectuarea acestora, precum si determinari... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter