Clickmed
programare rapida la medic

Cauze ale halitozei (respiratie urat mirositoare)

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2023

Ce este halitoza

Sus
Cauze ale halitozei (respiratie urat mirositoare)

Halitoza este termenul medical pentru respiratia urat mirositoare. Fiecare persoana are respiratie urat mirositoare uneori, in special dupa consumul unor alimente precum usturoiul, ceapa sau alte alimente puternice.
Halitoza ce nu trece in cateva ore sau zile, indiferent de metoda utilizata, este insa o afectiune numita halitoza cronica.

Cuprins articol

  1. Ce este halitoza
  2. Cum se manifesta
  3. Prevalenta
  4. Semne si simptome
  5. Cauze
  6. Metode de diagnostic
  7. Optiuni de tratament
  8. Preventie
  9. Prognostic
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus

Halitoza cronica poate fi cauzata de o patologie a cavitatii bucale sau de o patologie din alta regiune din organism.  Halitoza este deci un simptom pentru multiple afectiuni, fiind ca un semn de avertizare pentru pacient.

Prevalenta

Sus

Halitoza este o afectiune raspandita la nivel mondial, afectand 1 din 4 persoane. Intr-un studiu de cercetare ce a combinat datele gasite in 13 articole medicale internationale, s-a demonstrat ca halitoza afecteaza aproximativ 31.8% din populatie.

Semne si simptome

Sus

Principalul simptom al halitozei este o respiratie urat mirositoare, cu acelasi miros, persistenta indiferent de metodele de tratament folosite. Este deseori destul de puternica pentru ca oamenii din jur sa observe.

Cauze

Sus

Cea mai comuna cauza a halitozei este igiena orala precara. In lipsa unei igiene orale corespunzatoare, ce include rutina de periaj a dintilor si de utilizare a atei dentare, bacteriile din cavitatea orala se inmultesc rapid si semnificativ. Aceasta multiplicare bacteriana duce la afectiuni gingivale, formarea de carii si halitoza.
Igiena orala necorespunzatoare nu este insa cea mai comuna cauza de halitoza.

Halitoza poate fi un semn al altor patologii, precum:

Xerostomia sau gura uscata. Saliva ajuta la spalarea cavitatii orale, indepartand bacteriile. Pacientii cu xerostomie nu au suficienta saliva produsa si pot avea halitoza. Fumatul produce deseori gura uscata, precum si unele medicamente.

Cancere din regiunea capului si gatului. Simptomele unui cancer orofaringean includ afte ce nu se vindeca, durere a cavitatii bucale, dificultati de inghitire, pierdere in greutate si halitoza.

Boala de reflux gastro-esofagian. Aceasta este o patologie digestiva in care secretia acida din stomac reflueaza inapoi in esofag, iar din esofag poate ajunge in cavitatea bucala, producand halitoza.

Pietrele de amigdale. Amigdalele sunt mici formatiuni din portiunea posterioara a cavitatii bucale, iar cand acestea dezvolta pietre formate din calciu, ce produc halitoza semnificativa.

Afectiuni gingivale. Gingivita, inflamatia gingiei, se manifesta prin tumefiere, durere, hemoragie si halitoza. Este cauzata de tartrul dentar.

Infectii nazale, faringiene sau pulmonare. Pacientii cu pneumonie, de exemplu, tusesc productiv, iar sputa si aerul expirat vor avea miros urat.

Diabetul zaharat. Pacientii cu diabet zaharat au risc crescut de infectii si de gingivita, fiind predispusi la halitoza

Patologii hepatice si renale. Atunci cand ficatul sau rinichii nu functioneaza corespunzator, toxinele din organism nu mai sunt indepartate complet. Aceste substante toxice trebuie eliminate intr-un alt fel, deseori prin respiratie, producand astfel halitoza.

Sindrom Sjogren. O boala autoimuna ce poate produce dureri musculate, piele uscata, gura uscata (asociata cu halitoza).

Metode de diagnostic

Sus

Pentru a va da seama de unul singur daca aveti respiratia urat-mirositoare, este suficient sa analizati gustul din gura atunci cand nu mancati sau nu beti nimic.

Daca aveti un gust neplacut, respiratia este si ea, cel mai probabil, urat mirositoare. Pentru a va confirma acest lucru, rugati o persoana apropiata sa va analizeze si mergeti la medicul dentist.

Optiuni de tratament

Sus

Tratamentul halitozei depinde de cauza acesteia.

Daca aceasta este cauzata de rutina orala precara, o curatare profesionista urmata de imbunatatirea obiceiurilor de igiena orala acasa vor fi eficiente. Daca insa halitoza indica o patologie subiacenta, aceasta va disparea doar prin tratamentul acelei afectiuni.

Medicul stomatolog va poate confirma sau infirma o cauza stomatologica a halitozei, recomandand ulterior alte consulturi sau metode de tratament specific.

Preventie

Sus

Igiena orala corespunzatoare este cea mai buna metoda de a va mentine dintii curati si de a evita halitoza, precum si alte probleme stomatologice precum gingivita sau cariile.

Ghidurile generale recomanda:

• Periajul dentar de doua ori pe zi, timp de cel putin 2 minute, si folosirea atei dentare o data pe zi. Nu uitati sa va curatati si limba cu ajutorul portiunii speciale pentru acest lucru.

• Inlocuiti-va periuta de dinti la fiecare 3 sau 4 luni, sau chiar mai des daca pare uzata.

• Evitati periajul agresiv, pentru a evita lezarea gingiilor.

• Utilizati apa de gura fara alcool, cu proprietati antibacteriene.

• Mergeti regulat la dentist, pentru consult si curatare. Pentru majoritatea pacientilor este suficient o data la 6 luni, insa pentru unii pacienti este nevoie de vizite mai frecvente.

• Hidratati-va suficient prin consumul de apa, pentru a evita gura uscata.

• Evitati consumul de alcool, tutun si cafeina, intrucat acestea usuca semnificativ cavitatea orala.

Cereti sfatul medicului dentist daca aveti nelamuriri in legatura cu tehnicile de ingrijire orala, in special in ceea ce priveste utilizarea atei dentare. Aceasta este deseori subestimata sau folosita gresit.

Prognostic

Sus

Majoritatea pacientilor scapa de halitoza cronica prin tratamentul sau cel putin gestionarea simptomelor bolii de fond. Imbunatatirea rutinei de ingrijire orala ajuta intotdeauna, indiferent de cauza subiacenta.

Poate fi uneori necesar un tratament mai indelungat sau vizite multiple la medic, pentru a gasi doza optima si planul potrivit pentru fiecare caz.

Halitoza este insa o problema ce poate fi vindecata relativ usor.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Daca aveti o igiena orala buna, insa halitoza persista, programati-va la un consult la medicul stomatolog. Tartrul este o problema des intalnita, iar unii pacienti il dezvolta mai repede decat altii, ceea ce inseamna ca vizita stomatologica o data la 6 luni nu este suficienta.

Daca medicul stomatolog identifica o problema in aceatsa sfera, va va explica tratamentul si veti stabili impreuna programul de consulturi ulterioare. In lipsa unor leziuni dentare sau gingivale insa, acesta va va recomanda consulturile la alti medici, pentru a identifica si trata cauza de fond a halitozei. Nu amanati consultul la medicul dentist sau la alti medici, fiindca halitoza doar se va agrava intre timp.

Concluzie

Sus

Halitoza este o problema comuna, fiind deseori foarte deranjanta pentru pacient. Aceasta nu este insa ceva de care ar trebui sa va fie rusine, fiindca exista intotdeauna optiuni de tratament eficiente. Incepeti prin a va imbunatati rutina de igiena orala, dupa care, daca halitoza persista, programati-va la un consult stomatologic.

Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/halitosis-bad-breath
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/symptoms-causes/syc-20350922


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate