Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

consumul de substante toxice

Cauzele medicale ale starii de nervozitate sau iritabilitate

Cauzele medicale ale starii de nervozitate sau iritabilitate

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Nervozitatea sau iritabilitatea poate fi asociata cu diverse tulburari psihice, abuz de substante, sevraj, efecte secundare ale medicamentelor sau boli cronice. Nervozitatea este intalnita si in cazul utilizarii anumitor tipuri de medicamente, substante si afectiuni medicale care afecteaza sistemul nervos central. Iritabilitatea ar putea fi asociata inclusiv cu boli care ar putea priva creierul de substante nutritive si oxigen, de exemplu. Cauzele psihice ale nervozitatii Iritabilitatea poate fi cauzata de afectiuni psihice printre care se numara: - tulburarile de anxietate; - tulburarea bipolara; - delirul; - depresia; - sevrajul ca urmare a renuntarii la droguri, alcool, tutun; - tulburarile disforice premenstruale; - tulburare schizoida de personalitate (caracterizata prin detasare si izolare); - schizofrenie; - tulburare de personalitate schizotipala (caracterizata prin nevoia de izolare, credinte ciudate si gandire dezordonata); -... [continuare]

Cloralhidrat

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Cloralhidratul a fost descoperit in 1832 de Justus von Liebig prin clorurarea etanolului si introdus in 1869. In 1910 a fost descris ca fiind cel mai periculos dintre toate hipnoticele cunoscute in acel moment. Este folosit in tratamentul insomniei, pe termen scurt, si ca sedativ inainte de interventiile stomatologice. A fost folosit si inmedicina veterinara ca anestezic general. La inceputul secolului al XlX-lea, cloralhidratul a fost folosit in scopuri malefice sub forma de bauturi obtinute prin amestecarea acestuia cu alcoolul, cunoscute sub denumirea de "Mickey Finns" sau "Knout drops", bauturi folosite in scopuri criminale (cum ar fi talharirea persoanelor). Patrunde in organism pe cale digestiva, pentru a fi biotransformat prin reducere in ficat, creier si eritrocite in tricloretanol (TCE) de catre alcool dehidrogenaza si prin oxidare in ficat si rinichi la acid tricloracetic (TCA). Timpul de injumatatire este de 7-10 ore. Excretia se realizeaza prin bila,... [continuare]

Morfinomimetice

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Termenul de morfinomimetice se refera la alcaloizii naturali din opiu (morfina, codeina, tebaina), dar in mod curent se utilizeaza pentru toti compusii cu profil farmacologic asemenator morfinei, inclusiv opioide (substantele de semisinteza, sinteza si compusii similari endogeni, endorfinele morfinomimetice). Opioidele (generic vorbind orice compus ce se leaga de receptorii opioizi), in special heroina, constituie principala problema legata de droguri la nivel mondial. Heroina este un euforizant puternic si brutal. La fel ca si morfina, estompeaza activitatea intelectuala a omului si influenteaza starea sa psihica in sensul eliminarii fricii si relei dispozitii. Sub influenta heroinei, oamenii par a deveni foarte fericiti, iar nevoile lor par complet satisfacute. Capacitatea de a da dependenta a heroinei este extrem de mare, mai mare decat la oricare alt agent dependogen. Opiaceele, in general, determina instalarea unui comportament compulsiv de consum, a tolerantei... [continuare]

Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan

Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi creierul primeste prin intermediul vascularizatiei sale foarte bogate o mare cantitate de substante plastice si energetice, materia prima a creierului o reprezinta totusi informatia. Spre deosebire de toate celelalte aparate si organe, care s-au specializat in prelucrarea substantelor si a energiei, creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor, care sunt absolut necesare pentru reglarea organelor interne si a comportamentului uman intr-un mediu foarte variabil. Organele de simt si receptorii interni s-au specializat in sesizarea si receptionarea informatiilor; creierul s-a specializat in prelucrarea informatiilor primite si in transmiterea deciziilor rezultate, spre diferite aparate si organe. Astfel, intregul organism a devenit de fapt un extrem de complicat sistem de comunicatii, de-a lungul caruia circula o cantitate foarte mare de informatii necesare reglarii tuturor organelor si a comportamentului uman. Cu toate ca prin sistemul de comunicatii al... [continuare]

Metilfenidat

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Metilfenidatul este o substanta stimulanta a sistemului nervos central folosita ca prima linie de tratament a tulburarilor de atentie si hiperactivitate (ADHD), inca din 1957. De asemenea, este indicat in tratamentul narcolepsiei. In decursul ultimilor ani, au aparut temeri cu privire la siguranta metilfenidatului, in special cu privire la posibilul risc de aparitie a tulburarilor cardiovasculare si a tulburarilor cerebrovasculare. Ca urmare, Comisia Europeana a solicitat CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use = CHMP) sa efectueze o evaluare completa a raportului beneficiu-risc pe care il prezinta medicamentele care contin metilfenidat si sa formuleze o opinie cu privire la mentinerea autorizatiei de punere pe piata CHMP a concluzionat ca nu este necesara introducerea urgenta de restrictii in utilizarea medicamentelor care contin metilfenidat si ca beneficiile acestora depasesc in continuare riscurile in cazul utilizarii conform indicatiilor aprobate... [continuare]

Cafeina

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Cafeaua a fost folosita in principal numai in lumea araba pana in secolul al XV-lea. Tara in care au fost folosite pentru prima data boabele de cafea este Etiopia (fiind destinata mentinerii starii de veghe in timpul rugaciunilor). In secolul al XVI-lea au aparut cafenele in Istanbul, Cairo si Mecca, iar in 1573 cafeaua a ajuns si in Europa. Ceaiul a fost introdus, mai tarziu, in 1657, dar a devenit rapid foarte popular ( Lao Zi, intemeietorul daoismului recomanda ceaiul ca elixir pentru discipolii sai). Ciocolata cu lapte a ajuns in Elvetia in 1876, iar la sfarsitul secolului al XIX-lea au aparut produsele cola. Cafeina, practic cel mai utilizat stimulant, se gaseste in principal in semintele arborelui de cafea (Coffea arabica), dar frunzele de ceai (Thea sinensis) si cotiledoanele semintelor de cacao (Theobroma cacao) sunt, de asemenea, surse de cafeina. Cafeina este semnalata si in traficul de droguri, ca falsificator (adulterant) al drogurilor psihostimulante,... [continuare]

Aditivii alimentari

Aditivii alimentari

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani). Rolurile aditivilor alimentari E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale: 1. Mentinerea consistentei produsului Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un... [continuare]

Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului

Efectele secundare ale tratamentelor pentru scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este o substanta lipidica, ceroasa, care se afla in fluxul sanguin si in toate celulele corpului. Este normal ca orice persoana sa aiba colesterol. Acesta este o parte importanta a unui organism sanatos intrucat participa la producerea membranelor celulare si a unor hormoi si sustine functiile necesare ale organismului. Totusi, un nivel crescut de colesterol in sange predispune la aparitia bolilor cardiovasculare dar si a accidentelor vasculare cerebrale. Hipercolesterolemia este termenul medical care defineste un nivelul ridicat de colesterol din sange. Surse de colesterol Colesterolul provine din doua surse: organism si alimente. Ficatul, dar si alte celule din organism, fabrica aproximativ 75% din colesterolul din sange. Restul de 25% de procente provine din alimentele consumate. Colesterolul LDL este colesterolul rau. Cand prea mult colesterol de acest tip circula prin sange, arterele se pot bloca, crescand riscul... [continuare]

Alimente care previn cancerul de colon

Alimente care previn cancerul de colon

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Broccoli, usturoi, soia sau ton sunt alimente care lupta impotriva cancerului de colon, eliminand celulele canceroase din organism. O alimentatie echilibrata, bazata pe consumul de legume crucifere, fructe si legume proaspete, lactate si peste este cheia unei vieti sanatoase. Ce alimente previn cancerul de colon 1. Usturoi Usturoiul contine antioxidanti, care previn imbatranirea prematura si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism si stimuleaza sistemul imunitar. [continuare]

Dozajul paracetamolului sau acetaminofenului la copii

Dozajul paracetamolului sau acetaminofenului la copii

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Supradozajul cu acetaminofen are efecte destul de grave si se poate produce mai usor deca ar crede oricine. Acetaminofenul (paracetamolul) este de multa vreme considerat un remediu standard pentru tratarea febrei si durerilor la copii. Este eficient si disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, consumul excesiv al acestuia poate fi daunator. Iata ce trebuie sa se stie despre supradoza de acetaminofen la copii si cand trebuie solicitat serviciul de urgenta. Cand se poate produce un supradozaj de acetaminofen? Supradozarea cu acetaminofen este grava si poate sa apara destul de usor in oricare din urmatoarele situatii: - graba parintilor - parintii sau cei care administreaza medicamente copiilor trebuie sa respecte cu atentie recomandarea medicului sau indicatiile inscrise pe prospectul medicamentului. De asemenea, este foarte important sa se anunte alte persoane care pot avea grija de copil ce medicamente si in ce doze i s-au... [continuare]

Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice

Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Pregatirea in cazul unui dezastru Calamitatile naturale, epidemiile, accidentele cu substante periculoase, atacuri teroriste care folosesc arme biologice si chimice sunt realitati nefericite in viata moderna de azi. Aceste dezastre pot afecta calitatea aerului, rezervele de apa si mancare, accesul la electricitate, gaz, telefon sau alte servici. Membri familiei pot fi despartiti, iar spitalele si alte servici de sanatate pot fi suprasolicitate pe parcursul unei urgente medicale. O pregatire corecta in cazul unei astfel de calamitati poate ajuta orice familie si pe membri acesteia. Dat fiind faptul ca dezastrele sunt greu de anticipat si sunt greu de tinut sub control, este bine sa se cunoasca anumite masuri pentru siguranta personala si a familiei. Ce este de facut pentru a fi pregatit? - este bine sa se cunoasca modul in care amenintarile asupra sanatati publice pot afecta fiecare individ in parte. Acest capitol explica cat de periculoase pot fi anumite bacterii,... [continuare]

Steroizii anabolizanti

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Steroizii anabolizanti sunt derivati sintetici cu efecte asemanatoare hormonului sexual masculin - testosteron. Termenul de steroid este termenul generic dat compusilor care contin in structura lor un nucleu sterolic (nucleul de baza din structura colesterolului). Denumirea corecta a acestei clase de substante de abuz este "STEROIZI ANDROGENICI-ANABOLIZANTI", tinand cont de structura chimica si de efectele androgenice (favorizarea caracterelor masculine) si anabolizante (favorizarea dezvoltarii musculare) pe care le produc. Cu toate acestea, denumirea uzuala este de steroizi anabolizanti, iar denumirile de strada sunt: "arnolds", "gym candy", "pumpers", "roids", "stackers", "weight trainers", "juice". Steroizii anabolizanti au fost sintetizati in anii '30 pentru tratarea hipogonadismului, afectiune in care testiculele nu produc suficient testosteron pentru o crestere, dezvoltare si functionare sexuala normala. Utilizarea medicala principala a acestora este tratamentul... [continuare]

Lsd

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere A fost sintetizat de catre chimistul elvetian A. Hoffmann, director al departamentului cercetare Produse Naturale, la Sandoz (Basel, Elvetia) in 1938. Hoffmann descopera proprietatile halucinogene ale LSD mai tarziu, in 1943, in cursul studiilor asupra alcaloizilor din cornul de secara. El si-a administrat o doza de 250 μg de LSD, moment in care a constatat efectele halucinogene pe care le-a descris amanuntit. "Acum, incetul cu incetul incep sa ma bucur de culori si jocuri de forme nemaiintalnite, care persista in fata ochilor mei inchisi. Imagini caleidoscopice, fantastice, alternande, variate, deschizandu-se si apoi inchizandu-se in cercuri si spirale, explodand in fantani de culori, rearanjandu-se si amestecandu-se singure, in flux constant, navalesc asupra mea”. Cu aceste cuvinte, dr. Albert Hoffmann descrie, in cartea sa "LSD copilul meu problema" ("LSD My Problem Child", 1979), evenimentul din aprilie 1943, data cand si-a autoadministrat LSD. LSD este... [continuare]

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]

Sindromul alcoolismului fetal

Sindromul alcoolismului fetal

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alcoolul consumat in timpul sarcinii are un efect nociv asupra dezvoltarii normale a fetusului. Femeile insarcinate care consuma alcool pe perioada gestatiei, trebuie sa stie ca alcoolul ingerat trece de bariera materno-fetala (zona unde are loc schimbul de substante intre mama si fat, situata la nivelul placentei), astfel ca acesta ajunge in sangele si celulele fatului. Efectele nocive ale alcoolului se exercita cu predilectie la nivelul sistemului nervos, tesut cu afinitate mare pentru alcool. Semnele si simptomele secundare consumului de alcool pe parcursul sarcinii sunt complexe si pot fi usoare, moderate sau severe: - trasaturi faciale anormale (fizionomie modificata), caracterizata prin extremitate cefalica de dimensiuni reduse (cap mic), fata plata, ochi mici. Aceste trasaturi se recunosc destul de greu mai ales la varste mici, devenind mai evidente la varsta de 2-3 ani - problemele de crestere, sunt frecvente la copii nascuti din mame... [continuare]

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Valorile nutritive ale cartofului Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are: - 145 calorii, - 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), - 33 g glucide (amidon), - 0,15 g grasime, - 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), - vitamine din grupul B, - 14,2 mg acid folic (important in... [continuare]

Mdma (ecstazy)

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere MDMA (metilen-dioxi-metamfetamina), cunoscut sub numele de Ecstazy, XTC, X, Adam, Clarity, Lover’s Speed, boabe de fasole, biscuiti, boabe, bomboane, E, E-bomb, Junnov (in Estul Europei) , Smarties, Tabs, este un derivat al metamfetaminei sintetizat de catre compania farmaceutica Merck in 1914. Modul de actiune al MDMA a fost evidentiat pentru prima data de Dr. Alexander Shuldgin in 1960, cand a fost recomandat in anumite sedinte terapeutice. A fost utilizat pe scara larga de catre psihoterapeutii americani pana cand MDMA a fost scos de pe piata in ultima parte a anilor 1980. Acest drog a fost privit ca un miracol de catre terapeuti care afirmau ca constatasera progrese in cazul cuplurilor dupa o administrarea a acestuia cat in 6 luni de terapie, si ca soldatii intorsi din Razboiul din Vietnam puteau trece mai usor peste sindromul de stres posttraumatic. MDMA a fost legal in SUA pana in anii 1985. Daca initial era folosit in anumite baruri la moda din zona... [continuare]

Fenciclidina

Actualizat la data de: 29 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Descriere Fenciclidina (PCP, phencyclidine) a fost sintetizata la sfarsitul anilor '50 pentru utilizarea ca analgezic si anestezic general (extrem de promitator datorita absentei deprimarii cardiorespiratorii caracteristica altor anestezice). Efectele adverse grave, semnalate postanestezie la o proportie semnificativa de pacienti, manifestate prin stare pseudocatatonica, urmata de episoade psihotice (excitatie, paranoia, confuzie, delir) de durata (pana la 10 zile), au determinat intreruperea studiilor clinice (lansate in 1957) si sistarea fabricarii medicamentului pentru uz uman. Astazi, practic toata productia de fenciclidina de pe piata drogurilor este fabricata in laboratoare ilegale. Modificari ale procesului de fabricatie a fenciclidinei pot conduce la analogi chimici cu efecte similare. Exemple de astfel de substante sunt: PCE (etilciclidina), TCP (tenociclidina), PCPY (PHP, roliciclidina). Ele au fost semnalate pe piata ilicitadin SUA si sunt supuse atat... [continuare]

Afectiunile hepatice

Afectiunile hepatice

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Definitie Afectiunile hepatice includ o larga varietate de boli ale ficatului. Ficatul este situat imediat sub cutia toracica in partea dreapta a abdomenului. Fara ficat nu am putea digera mancarea, absorbi substantele nutritive si nu am putea detoxifica organismul: practic nu am putea trai fara ficat. Afectiunile hepatice pot fi mostenite sau dobandite ca urmare a expunerii la substante chimice sau virusuri. Unele boli ale ficatului au un caracter temporar si se vindeca de la sine, in timp ce altele pot dura perioade lungi de timp si pot conduce la aparitia de complicatii redutabile. Simptome Semnele si simptomele afectiunilor hepatice includ: - Modificarea culorii pielii si a albului ochilor, care capata o nuanta galbuie (icter); - Dureri abdominale si marirea in volum a abdomenului; - Mancarimi ale pielii care nu raspund la tratament; - Urina se inchide la culoare; - Scaunul are o culoare alburie sau dimpotriva, este negru ca pacura; - Oboseala cronica; - Lipsa poftei... [continuare]

Intoxicatia cu ciuperci

Intoxicatia cu ciuperci

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora creste de la an la an datorita mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscatori. Simptome Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica in functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia, astfel: - cu perioada de incubatie scurta - cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, abundenta salivatiei, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede - cu perioada de incubatie lunga (ciuperca alba, buretele viperei, etc) - s [continuare]

Boli oportuniste in hiv: limfomul non - hodgkin

Boli oportuniste in hiv: limfomul non - hodgkin

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul pacientilor cu infectie HIV, mai ales cand infectia a atins stadiul SIDA, este foarte slabit, atat datorita bolii in sine, care prin caracterul cronic consuma rezervele energetice si nutritive, cat si datorita tratamentului. Pe acest teren pot sa apara o serie de afectiuni, numite oportuniste. Acestea pot fi relativ bine suportate de o persoana anterior sanatoasa, insa pe un fond de infectie HIV, ele pot face adevarate ravagii. Bolile cu caracter oportunist pot fi infectii (atat bacteriene si fungice, cat mai ales parazitare), si cancere. Una din aceste afectiuni oportuniste este si limfomul non - Hodgkin, a carui frecventa de aparitie este relativ crescuta in randul pacientilor HIV, dar ramane in limite reduse in populatia generala. Limfomul non - Hodgkin Datorita frecventei atat de crescute in HIV, limfomul non - Hodgkin este denumit de specialisti, in acest context, limfomul asociat HIV. Virusul imunodeficientei umane dobandite este un agent patogen... [continuare]

Coenzima q10

Coenzima q10

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este coenzima Q10? Coenzima Q10 (CoQ10, Ubichinona) este o substanta cu un rol asemanator vitaminelor, prezenta in toate celulele organismului, in special a celor cu activitate foarte intensa: inima, ficat, creier. Beneficiile coenzimei Q10 Este indispensabila, datorita rolului major detinut in producerea de energie necesara desfasurarii normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului (este implicata in toate procesele producatoare de energie si in stocarea energiei in celule). De asemenea, are rol important de antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare. CoQ10 este prezenta in cantitati mici intr-o varietate de alimente ca uleiul de soia, sardinele, macroul si alunele; alimentele bogate in CoQ10 sunt: inima, ficatul, rinichii si carnea de bovine. CoQ10 ofera organismului energie si ajuta la functionarea inimii si ficatului. CoQ10 a fost introdusa in tratamentul insuficientei cardiace in Japonia inca din anul... [continuare]

Indicatiile interferonului in tratamentul hepatitei cronice b

Indicatiile interferonului in tratamentul hepatitei cronice b

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hepatita este de fapt termenul generic care defineste inflamatia parenchimului hepatic. Ea poate fi de diverse cauze (autoimune, alcoolice, toxice, virale). Hepatita B este inflamatia determinata de infectia cu virusul hepatic B. Hepatita are 2 faze: acuta si cronica. Faza acuta apare la scurt timp dupa expunerea la virus si la un numar redus din pacienti poate fi insotita de manifestari grave (este hepatita fulminanta). Faza cronica este infectia persistenta cu virus ce are durata mai lunga de 6 luni. Aproximativ 90-95% din pacientii infectati au un sistem imun competent care poate indeparta virusul din organism. La 5-10% din pacienti insa, infectia se cronicizeaza si pacientii trebuie sa fie inclusi intr-un program adecvat de tratament. Hepatita B este cea mai importanta infectie a ficatului (din punct de vedere al gravitatii si prevalentei). Se pare ca in lume sunt peste 350 milioane de persoane infectate cronic cu virus hepatic B, dintre care mai mult de 500... [continuare]

Zece pasi pentru a scapa de fumat

Zece pasi pentru a scapa de fumat

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Planificarea unei truse de supravietuire Sunt necesare substituente pentru placerea fumatului. Se pot obtine satisfactii orale de la gustari cu putine calorii, guma de mestecat sau scobitori, consumul de apa sau suc de fructe, mestecarea unui morcov sau a tulpinilor de telina, decojirea de seminte de floarea soarelui. Mainle pot fi ocupate cu un puzzle pentru degete, creioane sau lingurite pentru amestecat cafeaua. Este bine ca aceasta trusa sa fie tot timpul pregatita si sa insoteasca persoana care renunta la fumat cat timp are nevoie de ea. Daca nici una dintre aceste tactici nu functioneaza, persoana se poate motiva spunandu-si ca va trai mai multa daca nu fumeaza, poate suna un prieten pentru incurajare, sa faca o plimbare, sa mediteze sau sa se roage, sau sa faca exercitii de relaxare si stretching, sa numere pana la 300, sa se relaxeze cu o baie calda. Zece pasi pentru a scapa de fumat Nicotina este unul dintre cele mai adictive si mai toxice substante de pe pamant. O... [continuare]

Polineuropatia alcoolica

Polineuropatia alcoolica

Actualizat la data de: 17 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Polineuropatia alcoolica reprezinta o afectiune caracterizata prin scaderea functionalitatii nervilor, datorata leziunilor induse prin consumul cronic prelungit de alcool. Simptomele neuropatiei alcoolice, ca in cazul altor boli de acest tip, apar initial la nivelul extremitatilor inferioare, mai ales picioare (talpa, fata dorsala a piciorului) si sunt de natura senzitiva, ulterior aparand si manifestarile motorii. Debutul bolii este insidios, dupa o evolutie foarte indelungata, desi au fost descrise si cazuri cu progresie rapida, acuta. Polineuropatia alcoolica este de fapt o neuropatie axonala caracterizata prin ceea ce specialistii numesc 'degenerescenta walleriana', insotita de reducerea mielinizarii fibrelor nervoase. Degenerescenta walleriana este un proces patologic ce apare in momentul in care fibrele nervoase sunt strivite sau taiate si partea axonului desprinsa de corpul celulei moare. Aceasta degenerescenta apare atat in afectiuni ale sistemului nervos... [continuare]

Bolile renale cronice

Bolile renale cronice

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Existenta unei boli cronice renale la un individ inseamna ca rinichii acestuia nu mai functioneaza normal de o perioada mai lunga de timp. In mod obisnuit, rinichii indeparteaza reziduurile toxice din sange. De asemenea, ei ajuta la mentinerea balantei dintre fluidele si sarurile din organism, denumite electroliti. Reziduurile si fluidele din organism aflate in exces sunt eliminate sub forma urinei. Atunci cand rinichii sunt deteriorati, reziduurile se aduna in organism si produc o stare de rau. O boala renala cronica pare sa apara brusc, dar de fapt, aceasta apare putin cate putin, pe parcursul mai multor ani. Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre mici, denumite nefroni. Atunci cand nefronii sunt deteriorati si nu mai functioneaza, cei ramasi sanatosi preiau si functia acestora. Daca deteriorarea continua, din ce in ce mai multi nefroni devin nefunctionali pana la momentul in care rinichiul nu isi mai poate indeplini functia. Este posibila... [continuare]

Amfetamina si metamfetamina

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Primele investigatii privind proprietatile amfetaminei s-au axat pe efectele periferice ale acesteia. Amfetamina a fost sintetizata la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand s-a descoperit ca are actiune simpatomimetica. Actiunea asupra SNC nu a fost raportata pana in 1933, dar a fost urmata rapid de primele rapoarte privind abuzul. Toxicomanul amfetaminic urmareste in general efectul stimulator, euforizant, de inlaturare a senzatiei de oboseala, de imbunatatire a performantelor fizice si intelectuale, de scadere a apetitului. Susceptibilitatea de abuz este legata in principal de efectul euforizant care conduce treptat la un pattern de consum compulsiv. Caracteristicile metamfetaminei care au dus la raspandirea sa larga sunt: - efecte SNC mult mai puternice decat ale altor amfetamine; - reduce oboseala, imbunatateste performantele cognitive si atletice; - nu este scumpa si este usor sintetizata din efedrina; - efectele dureaza pana la 15 ore si nu necesita... [continuare]

Cocaina

Cocaina

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Cocaina este alcaloidul principal din frunzele de Erythroxylon coca, arbust originar din America de Sud (Muntii Anzi), zonele subtropicala si tropicala. In Bolivia este raspandita varietatea Huanico coca, cu un continut mai mare in cocaina decat varietatea Truxilo coca din Peru. Indigenii din America de Sud mesteca frunzele de coca de mii de ani, pentru scaderea senzatiei de oboseala si foame si pentru a inlatura efctele neplacute cauzate de altitudine (greata, ameteli). Planta era considerata un dar al zeilor si era folosita in timpul ritualurilor religioase si a inmormantarilor. Desi proprietatile frunzelor de coca ca stimulant si supresor al senzatiei de foame sunt cunoscute de multe secole, izolarea alcaloidului cocaina a fost facuta abia in 1855. Multe din cunostintele de chimie erau insuficiente la acea vreme, coca nu crestea in Europa iar frunzele se deteriorau usor in timpul transportului.Alcaloidul cocaina a fost izolat pentru prima data de catre chimistul... [continuare]

Pagina 5 din 26 (760 rezultate)