Clickmed
programare rapida la medic

Steroizii anabolizanti

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Descriere

Sus

Steroizii anabolizanti sunt derivati sintetici cu efecte asemanatoare hormonului sexual masculin - testosteron. Termenul de steroid este termenul generic dat compusilor care contin in structura lor un nucleu sterolic (nucleul de baza din structura colesterolului). Denumirea corecta a acestei clase de substante de abuz este "STEROIZI ANDROGENICI-ANABOLIZANTI", tinand cont de structura chimica si de efectele androgenice (favorizarea caracterelor masculine) si anabolizante (favorizarea dezvoltarii musculare) pe care le produc.

Cu toate acestea, denumirea uzuala este de steroizi anabolizanti, iar denumirile de strada sunt: "arnolds", "gym candy", "pumpers", "roids", "stackers", "weight trainers", "juice".

Steroizii anabolizanti au fost sintetizati in anii '30 pentru tratarea hipogonadismului, afectiune in care testiculele nu produc suficient testosteron pentru o crestere, dezvoltare si functionare sexuala normala.

Utilizarea medicala principala a acestora este tratamentul intarzierilor de crestere, al unor tipuri de impotenta, al cancerului de san sau al pierderilor in greutate datorate infectiei cu HIV sau altor boli. De asemenea, sunt folositi de catre medicii veterinari pentru a favoriza cresterea in greutate si vigoarea animalelor (pisici, caini, vite si cai) si pentru tratarea anemiei.

In 1929 a fost pus la punct primul procedeu de obtinere a unui extract potent dintesticule de taur, iar in 1935 acest extract a fost obtinut intr-o forma purificata. Un an mai tarziu, trei cercetatori pe nume Ruzicka, Butenandt si Hanisch au sintetizat simultan acestcompus, testosteron, pornind de la colesterol. Acesta a fost primul steroid anabolizant obtinut vreodata si sta la baza tuturor derivatilor care se folosesc astazi in medicina.

In 1936 testosteronul a fost folosit intr-un experiment care a demonstrat cresterea excretiei de azot si cresterea masei corporale a unui caine castrat caruia i s-a administrat testosteron. Exista informatii conform carora, in perioada Razboaielor Mondiale, soldatilor germani le-au fost administrati steroizi anabolizanti, insa aceste informatii sunt nedocumentate. Mai tarziu, au fost facute experimente pe oameni si s-a demonstrat astfel efectul anabolizant potent al testosteronului.

In perioada 1948 - 1954, compania farmaceutica "Searle and Ciba" aexperimentat mai mult de o suta de derivati sintetici de testosteron si analogi similari. La Olimpiada din 1956, halterofilii sovietici au obtinut rezultate exceptionale dupa administrarea unei substante de sinteza similare testosteronului.

La putin timp dupa aceasta, John Zeigler, medicul echipei nationale de halterofili a Statelor Unite, a dezvoltat primul steroid anabolizant menit sa "intareasca" atletii. Toate acestea au determinat, la scurt timp, utilizarea steroizilor anabolizanti si de catre alti sportivi.

Abuzul de steroizi s-a raspandit atat de mult printre sportivi incat a afectat rezultatele competitiilor. Din acest motiv din anul 1975, aceste substante au fost interzise atletilor care participau la Jocurile Olimpice.

Din anul 1991 steroizii anabolizanti au devenit substante controlate, la fel ca si amfetaminele si glutetimida. In prezent abuzul de steroizi este larg raspandit (in 2004 se estima la 1.084.000 numarul de americani care au utilizat steroizi anabolizanti), constituind o problema alarmanta datorita cresterii continue de-a lungul anilor ,dar si din cauza faptului ca sunt destul de usor de procurat, fiind comercializati chiar si in suplimentele nutritive sub forma de precursori de steroizi (ex. de hidroepiandrosteron DHEH, androstenodiona).

O alta categorie de persoane despre care se stie ca sunt utilizatori de steroizi anabolizanti sunt aceia a caror ocupatie necesita forta fizica marita: garzi de corp, muncitorii in constructii si chiar militarii de cariera.

Cea de-a patra categorie de persoane care abuzeaza de steroizii anabolizanti este constituita din persoanele care anterior au fost supuse unor abuzuri fizice sau sexuale.

Ele recurg la aceasta metoda pentru a se proteja, avand convingerea ca daca sunt mai corpolente, mai puternice, mai intimidante sau mai neatractive vor descuraja alte abuzuri. Statistic s-a demonstrat ca antecedentul unui viol a condus la dublarea numarului de femei culturiste care abuzeaza de steroizi.

A cincea categorie de persoane care abuzeaza de steroizi este constituita din adolescentii care au un comportament bazat pe asumarea de riscuri inalte cum ar fi: conducerea automobilului in stare de ebrietate, utilizarea armelor, abuzul de substante ilicite etc.

Pe piata steroizilor anabolizanti exista si o varietate de substante non-steroidiene. Acestea se utilizeaza in diferite scopuri:

- ca alternativa a steroizilor anabolizanti: clenbuterolul, hormonul de crestere uman, insulina, factorul de crestere asemanator insulinei, gama-hidroxibutirat (GHB);
- pentru a diminua efectele adverse pe termen scurt ale consumului de steroizi anabolizanti: eritropoietina, gonadotropina chorionica umana (HCG), tamoxifen;
- pentru a masca (disimula) consumul de steroizi anabolizanti;
-diuretice (ex. spironolactona, furosemid), care micsoreaza concentratia urinara a steroizilor anabolizanti prin diluare;
- agenti uricozurici (Probenecid) care micsoreaza excretia steroizilor anabolizanti inurina;
- epitestosteronul care reduce detectia utilizarii testosteronului prin modificare raportului testosteron/epitestosteron.

In Statele Unite se comercializeaza in magazine ca suplimente nutritive unii precursori metabolici ai testosteronului sau ai nandrolonului si se elibereaza fara prescriptie medicala. Prinre acestia se numara:

- androstenediona,

- androstenediol,

- norandrostenediona,

- dehidroepiandrosteron (DHEA), care in organism pot fi convertiti la testosteron sau derivati inruditi.

Nu se stie exact daca ei induc cresterea masei musculare, dar cantitati insemnate de suplimente steroidice determina cresterea substantiala a nivelurilor de testosteron in corp, producand aceleasi efecte secundare ca si steroizii anabolizanti.

Majoritatea steroizilor anabolizanti sunt derivati de testosteron. Corpul uman produce testosteron in mod fiziologic: la barbati in testicule, iar la femei in ovare sau in alte tesuturi.Testosteronul secretat in mod fiziologic are potenta relativ redusa si este rapid metabolizat de ficat.

Astfel, modificarea moleculei de testosteron prin hidroxilare creste potenta relativa (ex. nandrolonul), esterificarea determina scaderea vitezei de eliberare in circulatia sanguina (ex. cypionat de testosteron), iar transformarea grupei ceto in grupa hidroxil alcoolica in pozitia C17 micsoreaza metabolizarea prin efectul de prim pasaj hepatic, ceea ce face posibila administrarea pe cale orala (ex. stanozolul).

Modificarile structurii testosteronului pot sa afecteze si metabolizarea acestuia la estrogen sau la metabolitul lui androgenic mai potent, dihidrotestosteronul (DHT).

Prin diferite modificari ale structurii chimice s-a incercat accentuarea anumitor actiuni, insa efectele anabolice nu au putut fi complet separate de cele androgenice. De exemplu, androgenii care nu pot fi aromatizati (ex. dianabol, masteron) nu se pot metaboliza la estrogen, ceea ce conduce la diminuarea efectelor secundare estrogen-dependente cum ar fi ginecomastia.

Androgenii care nu pot fi redusi (ex. oxandrolon, oximetolon) nu se pot metaboliza la dihidrotestosteron si de aceea, desi au potenta mai mica au un raport al efectelor anabolice/androgenice mai bun.

Cuprins articol

  1. Descriere
  2. Forme de prezentare si comercializare
  3. Modalitati de consum
  4. Actiune toxica
  5. Intoxicatia acuta
  6. Intoxicatia cronica
  7. Tratamentul intoxicatiei cronice
  8. Citeste pe aceeasi tema

Forme de prezentare si comercializare

Sus

Steroizii anabolizanti utilizati in scop medical pot fiadministrati pe mai multe cai: injectabil intramuscular sau subcutan,oral, implantarea de pelete subcutan, sau aplicarea pe piele a unor geluri, creme sau plasturi. Aceleasi cai de administrare sunt utilizate si de persoanele care folosesc abuziv steroizii anabolizanti, cele mai frecvent utilizate fiind administrarea injectabila si cea orala.

- administrare orala - Anadrol (oximetolon), Oxandrin (oxandrolon), Dianabol (metandrosteron), Winstrol(stanozol);

- administrare injectabila - Deca-Durabolin (nandrolon decanoat), Durabolin (nandrolon fenpropionat), Depo-Testosterone (testosteron cypionat), Equipoise (boldenon undecilenat) - produs veterinar;

- administrare dermica - plasturi - Testoderm (testosteron); geluri - Androderm (testosteron); creme - BioEntopic 5% Testosterone Cream;

- administrare subcutana - implanturi - Synovex-H implanturi (testosteron si estradiol);

- administrare nazala - spray - Sytenhance Testosterone Spray, Andro Spray, Syn-Test Testosterone Oral Spray.

Modalitati de consum

Sus

Exista mai multe modalitati de dozare a steroizilor anabolizanti in scopul obtinerii efectului maxim dorit in perioada competitiilor sportive, al reducerii aparitiei efectelor adverse, al intarzierii instalarii tolerantei si pentru a impiedica detectia acestora in probele biologice.

1. "Cycling" - administrarea ciclica
Acest termen descrie alternanta perioadelor de utilizare a steroizilor anabolizanti ("on cycle") cu perioade in care fie nu se utilizeaza deloc, fie se folosesc doze foarte mici ("off cycle"). Durata unui ciclu este de 6 pana la 12 saptamani.

2. "Stacking" - administrarea concomitenta
Acest termen descrie administrarea concomitenta a doi sau mai multi steroizi anabolizanti. Preparatele injectabile pot fi asociate cu cele orale, la fel ca si steroizii cu perioada scurta de actiune cu steroizii cu perioada lunga de actiune. Acest tip de administrare nu se intalneste in practica medicala.

3. "Stacking the Pyramid" - administrarea piramidala concomitenta
Acest termen este utilizat pentru a descrie o administrare concomitenta a mai multor tipuri de steroizi dar cu cresterea progresiva a dozelor si adaugarea treptata a altor steroizi in prima parte a ciclului, urmata de scaderea treptata a dozelor si scoaterea treptata a steroizilor din amestecul administrat, in partea a doua a ciclului. Se crede ca acest regim asigura efectul optim dorit si scade probabilitatea de detectie a steroizilor anabolizanti.

Dozele de steroizi anabolizanti abuzati sunt functie de efectul urmarit. In cazul sportivilor, acestea variaza si functie de sportul practicat: atletii de rezistenta 5-10 mg/zi, sprinterii de 1,5-2 ori mai mult, iar halterofilii si culturistii de 10 pana la 100 de ori mai mult. In cazul persoanelor care abuzeaza de steroizi, dar nu sunt sportivi, se constata ca dozele utilizate de femei sunt mai mici decat cele utilizate de barbati.

Actiune toxica

Sus

Steroizii anabolizanti actioneaza la nivelul sistemului limbic determinand cresterea agresivitatii si asupra hipotalamusului, care controleaza metabolismul bazal.

Actiunea anabolica consta in:

- imbunatatirea utilizarii proteinelor ingerate;
- favorizarea sintezei proteice;
- favorizarea arderii grasimilor;
- cresterea nivelului de hemoglobina si numarului de celule rosii;
- favorizarea retentiei de calciu in oase;
- scaderea excretiei de sodiu, potasiu si calciu.

Efectele secundare ale consumului de anaboiizanti:

1. Efecte androgenice:

- Modificari delibidou, scaderea fertilitatii, scaderea hormonilor luteinizanti si hormonilor care stimuleaza foliculul;
- Creste agresivitatea si apetitul sexual, ceea ce duetermina uneori comportamente sexuale aberante sau porniri criminale;
- Doar la barbati: impotenta in cazul utilizarii repetate sau cronice, atrofie testiculara cresterea sanilor (ginecomastie), marirea prostatei, diminuarea producerii de sperma, chelire prematura;
- Doar la femei: masculinizare / hirsutism (cresterea excesiva de par pe fata si corp) ingrosarea vocii, marirea clitorisului, dereglarea ciclului menstrual (supresia functiei ovariene si a menstruatiei), micsorarea sanilor, sindrom polichistic ovarian. Efectele de masculinizare observate la femei nu sunt reversibile!
- Copii: inchiderea prematura a centrului epifizic de crestere a oaselor lungi (la adolescenti), ceea ce duce la oprirea cresterii; pubertate prematura in cazul fetelor.

2. Efecte asupra sistemului cardiovascular:

- Cresterea presiunii arteriale, scaderea HDL, eritrocitoza, hipertrofie miocardica, aritmii, tromboze.
- Cresterea riscului de ateroscleroza prin asocierea disfunctiei endoteliale cu un profil aterogenic al lipidelor sanguine (scade HDL);
- Scaderea (20-27%) HDL-colesterol si cresterea presiunii arteriale diastolice dupa utilizarea steroizilor anabolizanti pe o perioada de 8 saptamani.

Consumul de steroizi este asociat cu hipertensiune, ischemie miocardica si moarte cardiaca subita chiar si la consumatorii mai tineri de 30 de ani.

3. Efecte hepatice (functionale/structurale):

- Hepatotoxicitate (alterarea testelor functionale hepatice) / icter;
- "Peliosis hepatis" atunci cand in ficat se formeaza chisturi de sange care se pot rupe cu producerea de hemoragii interne;
- Neoplasm.

4. Efecte psihologice - comportamentale:

- Oscilatii ale starii sufletesti, agresivitate, nervozitate, iritabilitate, manie, depresie,abstinenta, dependenta (nu toti steroizii anabolizanti cresc iritabilitatea si agresivitatea);
- Cauza directa a unor modificari semnificative ale profilului personalitatii;
- Scaderea semnificativa a autocontrolului agresivitatii comparativ cu perioada anterioara consumului.

5. Efecte dermatologice:

- Acnee, alopecie;
- Seboreea parului si a pielii;
- Hirsutism;
- Scaderea elasticitatii pielii prin afectarea colagenului.

6. Efecte la nivelul sistemului musculo-scheletic:

- Incordare musculara si crampe;
- Cresterea riscului de intindere sau ruptura musculara.

7. Afectarea sarcinii:

- Steroizii pot afecta dezvoltarea fetusului in perioada sarcinii.

Mortalitate

Cele mai severe consecinte ale abuzului de steroizi anabolizanti pe termen lung sunt cele la nivelul sistemului cardiovascular. Rata mortalitatii in randul halterofililor de elita, dupa ce s-au lasat de sport a fost 12.9% comparativ cu 3,1% in cazul populatiei control.

Cauzele deceselor in randul halterofililor includ:

- sinuciderea,
-infarctul miocardic,
- coma hepatica,
- limfomul non-Hodgkinian.

In concluzie, consumul de steroizi anabolizanti este asociat cu un risc crescut de moarte violenta cauzata de comportament impulsiv, agresiv sau de simptome depresive.

Administrarea injectabila asociata cu folosirea in comun a acelor poate determina:
- hematoame, infectii, fibroza,
- cresterea riscului de contaminare cu HIV, hepatita B sau C,
- endocardita infectioasa, abcese la locul injectarii.

Riscurile utilizarii pe termen lung:

Riscurile asupra sanatatii, asociate dozelor terapeutice de testosteron administrate pe termen lung si dozelor suprafiziologice cronice de steroizi anabolizanti nu sunt cunoscute in totalitate. Cele mai severe consecinte ale consumului pe termen lung de steroizi anabolizanti sunt cele de la nivelul sistemului cardiovascular:

- hipertrofia ventriculului stang,
- impiedicarea umplerii diastolice,
- aritmie,
- risc crescut de infarct miocardic acut si moarte subita.

Consumul cronic de steroizi anabolizanti reprezinta un factor etiologic pentru unele neoplasme:

- tumori hepatice,
- carcinom renale,
- tumori testiculare,
- cancer de prostata.

Rata mortalitatii este de 4-6 ori mai mare in cazul consumatorilor cronici de steroizi anabolizanti decat in cazul non-consumatorilor.

Intoxicatia acuta

Sus

Manifestarile clinice ale intoxicatiei acute cu steroizi anabolizanti sunt:

- anxietate,
- agitatie,
- depresie, in cazuri rare manifestari psihotice.

Intoxicatia cronica

Sus

Consumatorii cronici de steroizi anabolizanti prezinta:

- Aspect fizic: hipertrofie musculara, hirsutism si ingrosarea vocii la femei;
- Piele: acnee, chelie si urme de injectare in fese, coapse sau muschiul deltoid;
- Sani: ginecomastie la barbati si atrofia sanilor la femei;
- Genito-urinar: atrofie testiculara la barbati si hipertrofia clitorisului la femei.

Un procent insemnat dintre persoanele care abuzeaza de steroizii anabolizanti devin dependente de acestia, fapt dovedit de continuarea administrarii acestora in ciuda problemelor fizice, a efectelor negative asupra relatiilor sociale, a nervozitatii si iritabilitatii.

Steroizii anabolizanti administrati prelungit produc dependenta fizica si psihica. Cu fiecare ciclu steroidic inceput se administreaza doze mai mari, iar efortul fizic depus este marit.

Unele studii au demonstrat un efect euforizant al steroizilor anabolizanti, mai mic decat cel produs de cocaina sau de opioide.

Dependenta fizica apare odata ce corpul se adapteaza la medicamentul sintetic, moment in care este intrerupta productia normala de testosteron. Cand administrarea anabolizantilor este intrerupta apare o perioada de retragere a hormonului natural manifestata prin urmatoarele simptome:

- depresie severa,
- oboseala,
- anxietate,
-impotenta sexuala si lipsa respectului de sine,
- in cazuri extrem de rare pot apare reactii psihotice.

Pentru a diminua aceste suferinte, utilizatorii de steroizi iau medicamente care modifica dispozitia, starea sufleteasca sau isi administreaza mai multi steroizi.

Studiile pe animale (hamsteri) au demonstrat ca indivizii cu nivele endogene scazute de testosteron (femei, adolescenti, batrani) sunt mai putin predispusi la abuzul de steroizi anabolizanti, iar indivizii care efectueaza o activitate fizica intensa (care favorizeaza cresterea secretiei endogene de testosteron) sunt mai predispusi sa dezvolte dependenta de androgeni.

Sindromul de abstinenta se manifesta prin urmatoarele simptome:

- modificari de dispozitie,
- oboseala,
- nervozitate cu comportament violent,
- agitatie si depresie,
- pierderea apetitului si dorinta de a continua administrarea de steroizi.

Cel mai periculos simptom al abstinentei este depresia, deoarece aceasta conduce uneori la tentative de suicid. Unele dintre simptomele depresive netratate pot persista pe o perioada de un an sau chiar mai mult de la oprirea consumului.

Tratamentul intoxicatiei cronice

Sus

Cunostintele actuale in acest domeniu se bazeaza pe experienta unui numar restrans de doctori care au tratat pacienti abstinenti de steroizi.
S-a constatat ca "terapia suportiva" poate fi suficienta in unele cazuri.

Pacientii sunt informati despre simptomele pe care le resimt in perioada de abstinenta si sunt evaluate intentiile lor sinucigase. In cazul unor simptome severe sau prelungite este necesar tratamentul medicamentos ambulatoriu sau spitalizarea.

Medicamentele utilizate reechilibreaza sistemul hormonal. De asemenea, se foloseste si medicatia simptomatica: antidepresive pentru tratarea depresiilor si analgezice pentru tratarea durerilor de cap, durerilor musculare si articulare. In unele cazuri poate fi utila si terapia comportamentala.

Incercarile de prevenire a abuzului de steroizi anabolizanti constau in campanii de informare a elevilor si studentilor asupra efectelor adverse si in depistarea consumului prin teste de laborator.

Pentru a fi eficiente, programele educationale pentru tineri trebuie sa fie credibile, echilibrate, sa prezinte atat riscurile, cat si beneficiile steroizilor anabolizanti. Altfel, daca in cadrul programelor se prezinta doar efectele adverse, ele nu ii conving pe tineri, acestia ramanand cu impresia ca ei personal nu pot fi afectati.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate