Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Impotenta

Incapacitate a unui barbat de a obtine sau de a mentine o erectie si, din acest motiv, de a avea un raport sexual satisfacator. impotenta desemneaza de asemenea, dar in mod abuziv, tulburarile ca ejacularea precoce sau cea retrograda.

Cauze -impotenta, care poate fi observata la orice varsta la barbatul adult, este provocata de tulburari de origine organica sau psihica.
- impotenta organica poate fi consecutiva unor afectiuni vasculare, neurologice sau endocrine, care au rasunet asupra organelor ce permit erectia, in particular nervii, vasele sangvine si corpii cavernosi ai penisului: diabetul, ateroscleroza, arterita, alterarea venelor peniene insuficienta suprarenala, boala lui La Peyronie, alcoolismul, tabagismul, toxicomania (fata de opiacee mai ales). Impotenta poate, de asemenea, sa survina in urma unei interventii chirurgicale (ablatia prostatei, a vezicii sau a rectului) sau in urma unei leziuni a maduvei spinarii, provocand intreruperea plexului nervos (intersectarea mai multor ramuri nervoase) al bazinului. Medicamentele utilizate impotriva tensiunii arteriale sunt uneori responsabile de impotenta, ca de exemplu psihotropele.
- Impotenta psihogena raspunde de cele mai multe ori unuia sau mai multor esecuri resimtite ca devalorizante in fata unei partenere sau unei prea mari angoase in momentul raporturilor amoroase.

simptome si semne -In cursul impotentelor psihogene exista erectii normale inconstiente, mai ales in timpul somnului, sau constiente, la trezire in mod deosebit, dar in afara oricarei situatii amoroase.

Tratament
- Tratamentul impotentei organice consta intai de toate in tratarea afectiunii in cauza. Cand aceasta nu este de-ajuns, in caz de arterita de exemplu, se recurge la injectii intracavernoase cu papaverina sau cu alt produs care antreneaza o erectie temporara sau aplicarea unei proteze peniene care permite o erectie artificiala.
- Tratamentul impotentei psihogene face apel la psihoterapie. Prezenta partenerei in cursul conversatiilor medicale este uneori benefica. Recurgerea la psihotrope (anxiolitice, antidepresive) nu poate fi facuta decat cu masura si limitata in timp (risc de efecte nedorite si de automedicatie). Tratata in mod adecvat, impotenta psihogena se vindeca in general bine.

Citeste si

Arhiva
 • Totul despre impotenta

  Generalitati Impotenta este imposibilitatea persistenta de a mentine o erectie, satisfacatoare pentru contactul sexual. Medicii specialisti folosesc de obicei termenul de „disfunctie erectila”, pentru descrierea acestei afectiuni, si pentru a o diferentia...citeste mai mult

 • Impotenta

  Generalitati Disfunctia erectila (impotenta), apare atunci cand un barbat nu mai poate obtine sau mentine o erectie suficient de ferm pentru a intretine un contact sexual. A avea probleme cu erectia din cand in cand nu este neaparat un motiv de ingrijorare. Dar in...citeste mai mult

 • Impotenta - cauze, simptome, optiuni terapeutice

  Generalitati Disfunctia erectila sau impotenta este definita ca inabilitatea unui barbat de a-si mentine erectia, suficient pentru a desfasura un act sexual reciproc satisfacator cu partenerul sau. Disfunctia sexuala este adesea asociata cu tulburari cum ar fi:...citeste mai mult

 • Tratamente pentru impotenta

  Generalitati Impotenta, cunoscuta si sub denumirea de disfunctie erectila, este o problema comuna care afecteaza peste 100 de milioane de barbati din intreaga lume. Dupa 1970, o data cu depistarea unor cauze medicale care ar putea contribui la declansarea...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter