Clickmed
programare rapida la medic

Legatura dintre impotenta si consumul de cofeina

Actualizat la data de: 17 August 2012

Generalitati

Sus
Legatura dintre impotenta si consumul de cofeina

Cunoscuta si sub denumirea de disfunctie erectila, impotenta este una dintre cele mai comune probleme sexuale intalnite in randul barbatilor. Aceasta este caracterizata prin incapacitatea de a obtine si/sau mentine o erectie in timpul activitatii sexuale.

Impotenta poate fi experimentata atat de catre barbatii mai tineri, dar si de catre cei in varsta. De fapt, studiile arata ca aproape toti barbatii vor suferi de impotenta o perioada, pe parcursul vietii lor. Impotenta devine o problema doar in cazul in care este intalnita in peste 25% din totalul activitatii sexuale masculine.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Prevalenta disfunctiei erectile
  4. Efectele cafelei si cofeinei
  5. Cafeaua si impotenta
  6. Consumul recomandat de cafea
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Disfunctia erectila poate fi cauzata de urmatoarele probleme emotionale:

  • frica
  • stres
  • furie
  • depresie
  • griji
  • lipsa interesului pentru viata sexuala sau pentru partenerul sexual.

Impotenta poate avea si cauze fizice:

  • diminuarea nivelului de testosteron care poate fi tratata prin terapie hormonala
  • poate fi un efect secundar la unele medicamente, inclusiv cele pentru tratarea depresiei, bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale si epilepsiei
  • o accidentare in zona pelvina sau o leziune a nervilor
  • boli de rinichi sau boli de inima, diabet
  • reducerea fluxului sanguin de la nivelul penisului, situatie intalnita la barbatii care sufera de rigidizarea arterelor
  • suprasolicitare sau abuz de medicamente, alcool, tutun si droguri recreationale
  • poate fi un efect secundar al unor proceduri medicale (interventiile chirurgicale asupra prostatei sau ale tractului urinar).

Prevalenta disfunctiei erectile

Sus

Cercetarile privind prevalenta disfunctiei erectile se bazeaza pe studii care au analizat legatura dintre barbatii care sufereau de disfunctii erectile, starea generala de sanatate si factorii sociali. Indiferent de studiu, concluzia este ca prevalenta disfunctiei erectile creste odata cu inaintarea in varsta.

Efectele cafelei si cofeinei

Sus

Cafeaua actioneaza asupra metabolismului organismului si stimuleaza sistemul nervos central. Cofeina din cafea inhiba neurotransmitatorii numiti adenozina si benzodiazepina si, modifica semnalele chimice de la nivelul creierului.

Cafeaua ar putea spori pe termen scurt vigilenta, timpul de reactie si, totodata actioneaza ca un stimulent: reduce oboseala si imbunatateste starea de spirit. Consumul unei cantitati prea mari de cafea poate provoca dureri de cap, afecteaza somnul, accentueaza tensiunea nervoasa si accelereaza bataile inimii.

Cafeaua si impotenta

Sus

In urma unor studii s-a demonstrat ca barbatii care consuma bauturi ce contin cofeina sufera de impotenta moderata pana la severa. Teoretic, utilizarea unei cantitati prea mari de cofeina ar putea determina glandele suprarenale sa elibereze cantitati mari de cortizol pentru a stimula suplimentar sistemul nervos central, rezultand stresul. Suprasolicitarea glandelor suprarenale inseamna capacitate redusa de a produce hormonii necesari pentru declansarea unei erectii.

Consumul recomandat de cafea

Sus

Multor persoane le face placere sa consume cafea si bauturi care contin cofeina, asa ca recomandarea de eliminare a cofeinei din dieta s-ar putea sa nu functioneze. Specialistii considera ca barbatii sanatosi care consuma mai putin de 400 mg de cafea pe zi vor fi in siguranta.

Important este si tipul cafelei alese: este mai putin indicata cafeaua instant si mai degraba incurajat consumul de cafea decafeinizata. Cei care nu ar trebui sa consume cafea din cauza unor probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, ar trebui sa urmeze recomandarile medicului lor.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate