Cum sa renuntati treptat la cofeina
Generalitati
SusDaca v-ati obisnuit sa va incepeti ziua cu o doza generoasa de cofeina, probabil ca ati sesizat cum, in timp, organismul a inceput sa o solicite in cantitati mai mari, pentru ca substanta sa isi faca efectul.
Desi creste starea de alerta si puterea de concentrare in cele mai multe cazuri, cofeina poate avea in acelasi timp numeroase efecte secundare neplacute.
Din fericire, exista si alte moduri prin care sa va energizati la inceputul zilei, fara o cana plina de cafea aburinda.
Cuprins articol
Ce este cofeina
SusCofeina este o substanta care se regaseste in peste 60 de plante, printre care se numara boabele de cafea, frunzele de ceai, nucile de cola sau boabele de cacao. Cofeina preparata de om este adaugata deseori in alimente, bauturi si medicamente.
Statisticile medicale arata ca 90% din populatia Pamantului consuma cofeina in mod regulat, intr-o forma sau alta. Mai mult decat atat, un adult consuma in medie 200 de mg de cafeina pe zi, echivalentul a 5 portii de cate 148 ml.
Indiferent daca este preluata din alimente sau medicamente, cofeina schimba modul in care creierul si organismul functioneaza, dar si comportamentul consumatorului. Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central, principalul sau efect fiind energizarea temporara.
Efectele consumului de cofeina
SusDesi creste starea de alerta, ajuta la o mai buna concentrare asupra sarcinilor si intensifica circulatia sanguina, cofeina poate cauza totodata o serie de probleme, precum
- instalarea tremurului corporal;
- dificultatea de a adormi si de a dormi neintrerupt;
- accelerarea batailor inimii;
- instalarea artimiilor;
- cresterea presiunii arteriale;
- instalarea durerilor de cap, ametelilor si a nervozitatii;
- deshidratarea organismului;
- dezvoltarea dependentei;
Administratia de Alimente si Medicamente din SUA considera cofeina ca fiind atat un aditiv alimentar, cat si un drog. Substanta este introdusa si in anumite medicamente prescrise pentru oboseala cronica sau accentuarea eficacitatii unor analgezice. Cofeina nu este recomandata persoanelor cu probleme cardiace sau care sufera de anxietate sau atacuri de panica.
Dupa consumul de cofeina, substanta isi atinge nivelul maxim in fluxul sanguin dupa aproximativ o ora, ce ramane constant circa 4-6 ore. Intrucat stimuleaza productia de acid gastric, poate cauza hiperaciditate sau tulburari digestive. Deoarece are efect diuretic, cofeina poate conduce la deshidratare, fiind recomandata asocierea ei cu un consum sporit de apa. Desi este considerata de experti sigura pentru gravide in cantitati mici, abuzul de cofeina poate fi nociv in perioada de graviditate.
Cand oamenii consuma zilnic bauturi sau alimente cu cofeina in compozitie, organismul acestora incepe sa nu mai reactioneze prompt la aceasta substanta (procesul poarta numele de toleranta la cofeina).
Unele studii arata ca acest stimulent poate sa creeze dependenta, asadar abstinenta poate provoca o forma de sevraj, cu urmatoarele simptome
- dureri de cap severe;
- dureri musculare;
- episoade depresive;
- irascibilitate.
Doza zilnica recomandata de cofeina
SusOamenii de stiinta spun ca dozele moderate de cofeina sunt inofensive, dar ca multe persoane le estimeaza in mod eronat, depasind cantitatea zilnica sigura pentru consum. Limita sugerata de specialisti este de 100 - 200 mg de cofeina pe zi, insa poate fi depasita in functie de reactiile individuale (care variaza in functie de constitutia corporala, sex, sensibilitate la substanta etc.).
Chiar si asa, peste 600 mg de cofeina zilnic (4-7 cesti de cafea) reprezinta un consum abuziv. Verificati continutul de cofeina din fiecare aliment sau bautura consumate, dupa urmatoarele repere orientative
- 150 ml cafea 60 - 150 mg;
- 150 ml ceai 40 - 80 mg;
- 225 ml lapte cu ciocolata 2 - 7 mg;
- 350 ml Coca Cola 64 mg;
- 350 ml Pepsi Cola 43 mg;
- 1 negresa 8 mg;
- 1 baton de ciocolata cu lapte (40 g) 5 mg;
- 1 baton de ciocolata neagra (46 g) 31 mg;
- 50 g inghetata de ciocolata 2-5 mg;
- 30 g fursecuri cu ciocolata 3-5 mg;
Reducerea consumului de cofeina
SusIn cazul in care obisnuiti sa consumati mai multa cofeina decat este recomandat, incercati sa reduceti aportul de bauturi si alimente cofeinizate, prin cateva schimbari usoare in modul de viata, care sa va ajute sa incepeti fiecare dimineata cu multa energie
- Verificati eticheta produselor consumate. Observati cu atentie ingredientele si contabilizati cantitatea de cofeina din fiecare, astfel incat sa stiti cand sa va opriti si ce sa evitati in meniul zilnic.
- Reduceti gradual aportul de cofeina. Intreruperea treptata a consumului de cofeina previne instalarea simptomelor de sevraj si va ajuta sa va obisnuiti organismul sa genereze energia pe alte cai. Reduceti cu un sfert cantitatea de cafea bauta intr-o dimineata, continuati astfel 3 zile, apoi mai reduceti cu un sfert din portie.
- Adaugati apa in bauturile cofeinizate. In acest fel, scadeti semnificativ concentratia de cofeina, bucurandu-va in acelasi timp de gustul cu care v-ati obisnuit. Treptat, veti simti tot mai putin nevoia de acest stimulent.
- Incercati bauturi si alimente noi. In locul cafelei de dimineata, consumati o ceasca aburinda de ceai verde cu cateva felii de lamaie, care au un efect tonic asupra organismului. Batonul de ciocolata neagra poate fi inlocuit usor cu un desert pe baza de unt de arahide, la fel de energizant.
- Renuntati la consumul reflex de cofeina. Daca v-ati obisnuit sa beti cate o cana de cafea cand luati o pauza de la serviciu sau discutati cu un prieten, riscul dependentei este major in acest caz. Intrebati-va inainte daca aveti cu adevarat nevoie de o doza suplimentara de cafea, in acest mod puteti alege constient sa nu comiteti un abuz.
- Apelati la diversificare. Daca nu puteti renunta definitiv la cafea, puteti alerna consumul unei cani din aceasta bautura calda, cu un pahar de suc proaspat din fructe. Consumati mai multa apa si optati mai des pentru lichide decofeinizate sau cu un continut cat mai mic de cofeina.
- Evitati medicamentele cu cofeina. Daca urmati un tratament cu medicamente care contin cofeina (analgezice, de pilda), discutati cu medicul specialist si gasiti alternative terapeutice care sa excluda acest stimulent din compozitia pastilelor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul
- Reabilitarea post accident vascular cerebral
- Dieta de 4 zile
- Simptomele si tratamentul tulburarilor de anxietate
- Oboseala si somnolenta: cauze comune
- Prolaps de organe pelvine
- Durerea in gat
- Sfaturi sanatoase pentru noul an
- Cofeina din cafea si din bauturile racoritoare