Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Disfunctia erectila

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Disfunctia erectila

Disfunctia erectila, uneori numita impotenta, se refera la inabilitatea constanta a unui barbat de a mentine erectia suficient timp pentru a fi satisfacut de actul sexual.

Nu se refera la lipsa interesului sexual sau a dorintei sau la dificultatile ocazionale de a atinge sau mentine o erectie, care afecteaza toti barbatii in anumite perioade ale vietii.

In mod normal, erectia apare cand imaginatia sau unul dintre simturi (vazul, auzul, atingerea, mirosul, gustul) sunt stimulate si individul devine excitat. Sistemul nervos central trimite impulsuri nervoase pentru a creste fluxul de sange din penis.

Sunt necesare patru cerinte pentru o erectie normala:
- un sistem nervos care sa trimita semnale adecvate penisului
- un sistem intact de vase de sange care sa permita sangelui sa intre si sa iasa din penis
- muschii penisului normali, care trebuie sa se relaxeze, astfel incat penisul sa se poata umple cu sange si sa-si mareasca volumul
- abilitatea de a mentine sangele in penis, ca acesta sa ramana rigid.
Disfunctia erectila poate apare la orice varsta, dar este mai frecventa la varstnici, care deseori au si alte probleme de sanatate sau iau medicamente ce pot interfera cu functia erectila normala. Tratamentul disfunctiei erectile la varstnici poate fi la fel de eficient ca si la barbatii mai tineri.
Medicii prefera sa foloseasca termenul de disfunctie erectila in loc de impotenta. Functionarea sexuala a unui barbat implica mai mult decat erectia, iar termenul de impotenta deseori poarta implicatii negative.
Problemele de erectie pot afecta viata sexuala si cea de cuplu. Discutarea acestei probleme cu partenerul de viata si explorarea altor forme de intimitate poate ajuta la imbunatatirea relatiei si a problemelor de erectie.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Mecanism fiziopatogenetic
 5. Factori de risc
 6. Consultul de specialitate
 7. Expectativa vigilenta
 8. Medici specialisti recomandati
 9. Investigatii
 10. Tratament medical
 11. Profilaxie
 12. Tratament ambulatoriu
 13. Tratament medicamentos
 14. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Problemele de erectie pot avea cauze fizice legate de vasele de sange, nervi si hormoni sau pot avea cauze psihologice. In mod normal, erectia apare cand imaginatia sau unul dintre simturi (vazul, auzul, atingerea, mirosul, gustul) sunt stimulate si individul devine excitat. Sistemul nervos central trimite impulsuri nervoase pentru a creste fluxul de sange din penis. Sangele umple camerele spongioase (corpul cavernos) ale penisului care se maresc in volum si devin rigide.
Sunt necesare patru cerinte pentru o erectie normala:
- un sistem nervos care sa trimita semnale adecvate penisului
- un sistem intact de vase de sange care sa permita sangelui sa intre si sa iasa din penis
- muschii penisului normali, care trebuie sa se relaxeze, astfelincat penisul sa se poata umple cu sange si sa-si mareasca volumul
- abilitatea de a mentine sangele in penis ca acesta sa ramana rigid.
Cauzele fizice ale problemelor de erectie includ afectiuni pe termen lung (cronice) sau scurt (acute) sau complicatii ale prostatei sau interventii chirurgicale care interfera cu impulsul nervos sau cu fluxul de sange din penis.
Problemele fizice sunt deseori cauzele dificultatilor de erectie la pacientii de 50 ani sau mai invarsta:
- probleme ale vaselor de sange (probleme vasculare) care pot impiedica sangele sa umple penisul sau sa ramana destul de mult timp pentru a mentine erectia.
- probleme ale nervilor (probleme neurologice) care impiedicasemnalele de excitatie sa ajunga de la creier si maduva spinarii pana la penis; tulburari nervoase cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza multipla sau accidentul vascular cerebral pot interfera cu abilitatea barbatului de a avea erectie si pot sa scada dorinta sexuala; afectiunile nervilor din diabet, complicatii chirurgicale, leziuni ale maduvei spinarii pot, de asemenea, sa cauzeze probleme
- probleme ale structurii penisului sau ale tesuturilor inconjuratoare pot impiedica erectia
- factori hormonali cum ar fi nivele scazute de testosteron, pot fi implicati in cauzarea problemelor de erectie
- efectele secundare ale medicamentelor (spre exemplu cele care se iau pentru hipertensiune sau pentru depresie) pot cauza probleme de erectie; in unele cazuri pot fi posibile schimbarea dozelor de medicamente sau folosirea altui medicament
- folosirea tutunului, a alcoolului sau a drogurilor ilegale pot determina probleme de erectie; oprirea sau reducerea folosirii acestor substante poate reduce severitatea problemelor de erectie.
Activitatile care restrictioneaza fluxul de sange in penis pot determina probleme de erectie. Unii medici au observat ca barbatii care merg cu regularitate pe bicicleta pe distante mari au risc mai mare de a avea probleme de erectie decat cei care merg pe bicicleta ocazional, mai ales daca merg pe o sa ingusta si dura. Totusi, legatura posibila intre mersul pe bicicleta si problemele de erectie nu au fost dovedite.
Vasectomia (metoda contraceptiva prin sectionarea canalelor seminale) de obicei nu provoaca probleme de erectie. Totusi, durerea de dupa interventia chirurgicala poate afecta pentru un timp performanta sexuala. Daca barbatul nu s-a simtit confortabil cu decizia de a face vasectomia sau s-a razgandit, il poate afecta din punct de vedere psihologic.
Cauzele psihologice ale problemelor de erectie includ depresia (care are de asemenea si o componenta fizica), anxietatea, stresul, doliul sau probleme cu relatiile actuale sau trecute. Acestea interfera cu procesul erectiei prin distragerea barbatului de la lucruri care in mod normal l-ar excita. Problemele de erectie la barbatii mai tineri de 40 de ani care nu au factori de risc sunt cel mai probabil cauzate de factori psihologici si nu fizici.
Problemele de cuplu pot determina probleme de erectie. Acest lucru se poate intampla cand barbatul este vaduv sau si-a pierdut interesul sexual pentru un anumit partener.
Unii barbati dezvolta probleme de erectie cand se isi pun problema casatoriei iar alti barbati au dificultati in a avea un act sexual cu partenera sa dupa nasterea primului copil.

Simptome

Sus

Simptomele problemelor de erectie (disfunctiei erectile) includ a nu fi capabil:
- a avea o erectie in orice moment, indiferent prin masturbare sau cu un partener
- a mentine erectii destul de ferme pentru a avea un act sexual
- a mentine erectia destul de mult timp pentru a incheia actul sexual.
Chiar si cu o problema de erectie, un barbat inca mai poate avea dorinta sexuala si poate fi capabil de orgasm si ejaculare.

Mecanism fiziopatogenetic

Sus

Majoritatea barbatilor pot avea ocazional probleme de erectie (disfunctie erectila). Totusi, cand problemele de erectie devin persistente, pot afecta imaginea de sine, viata sexuala si cea de cuplu. In cazul problemelor de erectie, "anxietatea de performanta" poate inrautati lucrurile. Daca nu poate fi mentinuta erectia sau apare ejacularea precoce, poate apare frustrarea si incredintarea ca partenera nu este multumita. Toate aceste lucruri pot influenta relatia de cuplu. Din fericire majoritatea cauzelor fizice si psihologice care determina problemele de erectie raspund la tratament.

Factori de risc

Sus

Riscul de a dezvolta o problema de erectie creste cu varsta.
- aproape 40% din barbatii la 40 de ani raporteaza cel putin probleme ocazionale in obtinerea si mentinerea erectiei
- 52% din barbatii intre 40 si 70 da ani raporteaza probleme de erectie
- aproximativ 70% din barbatii la 70 de ani raporteaza probleme de erectie.
Bolile, problemele fizice si psihologice si anumite activitati pot creste riscul.
Bolile care afecteaza vasele de sange includ:
- diabetul: aproximativ jumatate din barbatii cu diabet dezvolta probleme de erectie
- hipertensiunea arteriala sau alte probleme ale vaselor de sange
- colesterol crescut sau HDL colesterol (colesterol cu densitate crescuta care este un factor de protectie pentru hipertensiune arteriala) scazut.
Bolile sau procedurile care afecteaza nervii includ:
- diabetul
- scleroza multipla
- accidentul vascular cerebral
- boala Parkinson
- interventiile chirurgicale la nivelul prostatei, vezicii urinare, rectului si uretrei; aceste proceduri pot cauza leziuni la nivelul nervilor implicati in obtinerea si mentinerea erectiei.
Alte conditii includ:
- probleme ale tiroidei
- nivele scazute ale hormonilor necesari dezvoltarii si functionarii normale a organelor sexuale (hipogonadism), rezultatul fiind un nivel scazut de testosteron.
Leziuni sau tratamente includ:
- leziuni ale penisului sau regiunii pelvine
- leziuni ale maduvei spinarii sau ale nervilor penisului
- chirurgia pelvina.
Medicamentele sau alte substante care cresc riscul includ:
- medicatia pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau a depresiei
- abuzul de alcool pe termen lung (cronic)
- abuzul de droguri
- folosirea tutunului.
Factorii de risc psihologici includ:
- depresia
- anxietate sau stresul
- problemele de cuplu
- o recenta schimbare majora in viata (nasterea unui copil, pensionare, schimbarea serviciului, pierderea sau moartea partenerului, divortul sau casatoria).
Activitati care restrictioneaza fluxul de sange in penis, cum ar fi folosirea frecventa si pe distante lungi a bicicletei pe o sa ingusta si dura, poate creste riscul de aparitie a problemelor de erectie. Totusi, expertii continua sa dezbata aceasta problema.
Vasectomia (metode contraceptiva prin sectionarea canalelor seminale) de obicei nu provoaca probleme de erectie. Totusi, durerea de dupa interventia chirurgicala poate afecta pentru un timp performanta sexuala. Daca barbatul nu s-a simtit confortabil cu decizia de a face vasectomia sau s-a razgandit, il poate afecta din punct de vedere psihologic.

Consultul de specialitate

Sus

Solicitarea imediata a unui consult medical este necesara:
- in cazul folosirii unui tratament pentru problemele de erectie (disfunctie erectila) in urma caruia erectia dureaza mai mult de 4 ore
- daca s-au administrat inhibitori de 5- fosfodiesteraza (cum ar fi Viagra, Levitra, Cialis) in ultimele 24 de ore si apar dureri in piept; medicul trebuie informat despre acest tip de medicatie; nu este indicata folosirea nitroglicerinei in cazul aparitiei durerilor in piept la mai putin de 24 de ore de la administrarea de Viagra, Levitra sau Cialis.
Solicitarea unui consult medical se impune daca problemele de erectie apar impreuna cu:
- orice tip de leziune a gatului, picioarelor, feselor, penisului sau testiculelor
- pierderea parului pubian sau axilar si marirea in volum a sanilor.
Solicitarea unui consult medical in urmatoarele 1-2 saptamani, este necesara daca problema de erectie apare la mai mult de 25% din timp si aceasta:
- apare concomitent cu o durere persistenta de spate
- apare dupa inceperea unui nou tip de medicatie sau la schimbarea dozelor de medicamente
- este afectata imaginea de sine sau bunastarea
- nu s-a imbunatatit in ciuda ingrijirilor.
Daca problema de erectie este ocazionala, nu exista nici un motiv pentru consultarea medicului. Daca apare frecvent, dar partenera nu este deranjata de aceasta problema, consultarea unuimedic este optionala. Totusi, o problema de erectie aparuta brusc poate fi un semn de boala; in acest caz se recomanda consultarea medicului.

Expectativa vigilenta

Sus

Asteptarea atenta este o perioada de timp in care pacientul si medicul sau, urmaresc simptomele sau conditia, fara a folosi tratament medical. Un singur episod de probleme de erectie este deseori temporar si usor reversibil. Nu se presupune ca va apare din nou. Cel mai bine este ca experienta sa fie uitata si sa se astepte la experiente mai de succes data urmatoare. Daca apar preocupari n legatura cu aceasta problema, temerile si anxietatile se discuta in mod deschis cu partenera.
Daca ingrijirea personala nu a fost de folos in 2 saptamani si apar ingrijorari despre inabilitatea de a avea o erectie, se recomanda consultul unui medic cu experienta in problemele de erectie.

Medici specialisti recomandati

Sus

Unele cadre din domeniul medical, incluzand medici si specialisti in sanatatea mentala, este posibil sa nu se simta confortabil discutand despre sexualitate si probleme de erectie. Medicul curant trebuie intrebat daca se simte confortabil sa discute despre acest subiect si daca are experienta in problemele de erectie.
Urmatoriispecialisti in sanatate pot evalua simptomele problemelor de erectie:
- medicul de familie
- medicul internist
- asistenta medicala
- medicul urolog.
Daca exista o problema psihologica care contribuie la problemele de erectie, medicul de familie poate recomanda un alt specialist:
- medicul psihiatru
- psiholog
- asistent social licentiat
- consilier specializat in probleme de sexualitate si de cuplu.

Investigatii

Sus

Deoarece pot fi implicati atat factori fizici cat si psihologici poate fi dificil de identificat cauza exacta a problemelor de erectie.
Ca parte a evaluarii initiale, medicul poate sa:
- treaca in revista factorii de risc pentru problemele de erectie
- sa puna intrebari despre disfunctia sexuala
- sa realizeze o examinare fizica completa a abdomenului, penisului, prostatei, rectului si testiculelor
- sa propuna teste de laborator pentru:
- testosteron: un nivel scazut al testosteronului poate reduce dorinta sexuala, determinand
probleme de erectie
- prolactina: un nivel crescut de prolactina (hiperprolactinemie) poate indica o mica tumora a
creierului, care poate afecta nivelele altor hormoni din organism; cand sunt afectate nivelele
hormonale pot rezulta probleme de erectie
- hormonul tiroidian: un nivel crescut sau scazut al hormonului tiroidian poate cauza probleme
legate de dorinta sexuala sau de erectie
- glicemia (nivelul de glucoza din sange): nivele crescute de glucoza in sange poate indica
prezenta diabetului, care poate contribui la problemele de erectie.
In acest punct, poate fi propusa medicatie orala cum ar fi Viagra, Levitra, Cialis, daca nu a fost identificata o problema ce se poate trata usor (cum ar fi efecte secundare ale medicamentelor sau deficienta de testosteron).
Daca medicatia orala nu este eficienta, medicul poate recomanda:
- teste specifice pentru problemele de erectie, cum ar fi testarea tumescentei nocturne a penisului (test de fermitate) sau testul injectarii intracavernoase; aceste teste ajuta la diferentierea cauzelor fizice de cele psihologice
- o evaluare psihologica, daca se suspecteaza asemenea problema.
- mai rar, se poate face o ultrasonografie, daca medicul suspecteaza o problema de circulatie a sangelui (o boala arteriala periferica); chiar daca vasele de sange nu pot fi reparate, diagnosticul poate fi de folos ca indicator al riscului pentru alte boli vasculare
- in foarte rare cazuri, se poate face o angiograma: o radiografie a fluxului sanguin prin artere; utilitatea sa este limitata deoarece tratamentul de reconstructie a vaselor de sange care vascularizeaza penisul este potrivit pentru putine cazuri.

Tratament medical

Sus

Tratamentul pentru problemele de erectie (disfunctia erectila) depinde de cauza problemei care poate fi psihologica, fizica sau o combinatie din ambele. Problemele de erectie care au una sau mai multe cauze fizice majore, deseori au si cauze psihologice care agraveaza problema si fac tratamentul mai complicat.
Multi medici folosesc o abordare inteleapta pentru tratarea problemelor de erectie, folosind mai intai tratamentele cel mai putin invazive.
Pasii sunt:
- descoperirea si eliminarea medicamentelor care pot determina aceasta problema. In unele cazuri poate fi incercat un alt tip de medicatie
- se incearca o medicatie orala (cum ar fi inhibitori de 5-fosfodiesteraza: Viagra, Levitra, Cialis) doar daca nu poate fi identificata o cauza care se poate trata usor, cum ar fi efecte secundare ale unor medicamente sau deficienta de testosteron
- folosirea unui dispozitiv de vacuum si consilierea daca se suspecteaza o cauza psihologica
- folosirea de medicamente care sunt injectate sau inserate in penis
- implant chirurgical penian sau "atela" externa peniana.
Consilierea (numita si psihoterapie) sau terapia comportamentala pot fi potrivite chiar daca problema de erectie are o cauza fizica; aceste metode pot fi propuse, daca se suspecteaza ca anumite probleme psihologice ar avea un rol in problemele de erectie.

De retinut!

Este importanta implicarea partenerei indiferent de tratamentul ales.
Medicatia orala a revolutionat tratamentul problemelor de erectie si de obicei sunt folosite inainte de orice alta medicatie sau de chirurgie.
Desi inhibitorii de 5-fosfodiesteraza au putine efecte secundare, ele pot fi periculoase pentru anumiti barbati. In cazul utilizarii de medicamente ce contin nitriti, cum ar fi nitroglicerina, nu se pot folosi Viagra, Levitra sau Cialis. De asemenea nu se asociaza cu anumiti alfa-blocanti (folositi pentru scaderea tensiunii arteriale si pentru tratarea prostatei marite) deoarece exista riscul unei scaderi accentuate a tensiunii arteriale.
Multi barbati supraestimeza importanta erectiei in relatia de cuplu. Unii barbati considera ca odata rezolvata problema temporar, nu mai este nevoie de administrarea medicatiei.

Profilaxie

Sus

Problemele de erectie legate de anxietate si stres, pot fi evitate printr-o abordare mai relaxata a actului sexual. Discutiile cu partenera despre probleme si preocupari pot fi de ajutor. Intimitatea sexuala este o forma de comunicare. Comunicarea despre actul sexual poate reduce stresul si anxietatea, cu obtinerea unei stari relaxate.
Erectia poate deveni treptat mai greu de atins si de mentinut odata cu inaintarea in varsta. Totusi, stimularea erotica in timpul actului si un mediu potrivit, pot ajuta la cresterea abilitatii de a avea o erectie, indiferent de varsta.
Alte lucruri ce pot fi facute pentru reducerea riscului de aparitie a problemelor de erectie:
- renuntarea la fumat
- evitarea folosirii in exces a alcoolului si a drogurilor ilegale
- mentinerea unui nivel scazut de colesterol, pentru a reduce riscul de ingrosare a arterelor (ateroscleroza)
- mentinerea glicemiei sub control in cazul bolnavilor de diabet
- exercitii fizice regulate
- scaderea stresului de fiecare zi.

Tratament ambulatoriu

Sus

In unele cazuri episoadele ocazionale de disfunctie erectila pot fi tratate la domiciliu, fara ajutorul medicului. Totusi este necesara implicarea partenerei in acest proces si consultarea fara jena a medicului, daca aceste probleme sunt persistente.
Pot fi de ajutor:
- schimbarea factorilor din stilul de viata care pot afecta erectia: acesti factori includ alcoolul, fumatul si folosirea drogurilor ilegale
- examinarea relatiei de cuplu si a evenimentelor de viata
- comunicarea cu partenera de cuplu
- incercarea unor exercitii senzuale cu partenera.
Unii barbati pot incerca metode disponibile in magazinele naturiste sau prin reclamele din reviste. Eficienta multora din aceste metode nu a putut fi dovedita medical, pot implica riscuri si sunt deseori foarte scumpe. Ele nu sunt recomandate.

Tratament medicamentos

Sus

Medicamentele care pot produce erectia pot fi folosite la tratarea problemelor de erectie (disfunctie erectila) care sunt cauzate de probleme ale vaselor de sange, hormonale, ale sistemului nervos sau psihologice. De asemenea pot fi folosite impreuna cu consilierea, pentru tratarea problemelor de erectie care au cauze psihologice.
Daca problema de erectie este cauzata de un tratament prescris, poate fi posibila schimbarea dozei sau incercarea unui alt medicament. Nu se recomanda schimbarea sau intreruperea tratamentului prescris fara consultarea in prealabil a medicului.
Cele mai folosite sunt medicamentele orale:inhibitori de 5-fosfodiesteraza cum ar fi Viagra, Levitra si Cialis.
Alte medicamente care pot fi folosite:

- medicamente injectabile: alprostadil (Caverject), papaverine hydrochloride
- alprostadil intrauretral (MUSE).

Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza

Exemple:
- sildenafil citrat (Viagra)
- vardenafil (Levitra)
- tadalafil (Cialis).
Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza se administreaza cu cel putin o ora inaintea activitatii sexuale planificate. Aceste medicamente vor determina o erectie numai in cazul unei stimulari sexuale.

Mecanism de actiune
In timpul erectiei, sangele umple tesutul penisului, determinand marirea de volum si intarirea. Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza relaxeaza muschii netezi permitand penisului sa se umple cu sange.
Este necesara stimularea penisului pentru ca Levitra si Cialis sa functioneze. Viagra poate produce o erectie spontana la barbatii la care este eficienta.

Indicatii
Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza pot fi folositi cand problemele de erectie sunt cauzate de :
- diabet
- hipertensiune arteriala
- leziuni ale maduvei spinarii sau alte afectari ale functionarii nervoase
- chirurgia prostatei
- efectele secundare ale medicamentelor
- cauze emotionale sau psihologice.

Eficacitate
Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza sunt un tratament eficient pentru problemele de erectie. Studiile au aratat ca 83% din pacientii cu probleme de erectie care au folosit Viagra au prezentat o imbunatatire a erectiei. Alte studii arata o eficienta similara si pentru Levitra si Cialis. Viagra a fost studiata pe larg, fiind folosita de multi barbati, efectele secundare si cele pe terman lung fiind bine cunoscute. Levitra si Cialis sunt medicamente noi, al caror efect pe termen lung nu a fost studiat.
Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza se administreaza cu cel putin o ora inaintea activitatii sexuale planificate.
Un studiu a aratat ca Cialis, numita si "pilula de weekend" creste abilitatea de a avea erectie pentru 24-36 de ore dupa administrare. Viagra si Levitra sunt de obicei eficiente dupa 4 ore de la administrare.
Viagra este mai putin eficienta daca se administreaza dupa o masa bogata in lipide, astfel ca multi medici recomanda administrarea pe stomacul gol. Levitra poate fi usor mai putin eficienta daca se administreza dupa o masa bogata in grasimi, dar eficienta este intacta dupa o masa cu grasimi in cantitate medie. Cialis este eficienta indiferent de alimentatie.

Efecte secundare
Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza nu se administreaza impreuna cu medicamente ce contin nitrati, cum ar fi nitroglicerina. Aceasta combinatie poate determina scaderea periculoasa a tensiunii arteriale, putand duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic sau deces. In cazul administrarii de medicamente numite alfa-blocante (folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau a maririi de volum a prostatei) trebuie consultat medicul inaintea administrarii de inhibitori de 5-fosfodiesteraza.
Alte efecte secundare sunt rare la administrarea acestor medicamente. Ele includ:
- cefalee (dureri de cap)
- inrosirea pielii
- indigestie
- congestie nazala (nas infundat).
Unele studii citeaza cazuri de afectare a vazului (vedere in ceata) timp de cateva ore de la administrarea inhibitorilor de 5-fosfodiesteraza. Alti barbati devin mai sensibili la lumina. Aceste efecte dispar in cateva ore.

De retinut!
Asociatia Americana de Cardiologie afirma ca inhibitorii de 5-fosfodiesteraza pot fi periculosi la persoanele care:
- au o boala arteriala coronariana
- au insuficienta cardiaca si tensiune arteriala scazuta
- iau mai multe tipuri de medicamente pentru hipertensiune arteriala.
Totusi cateva studii au raportat ca unii barbati cu probleme cardiace pot lua in siguranta inhibitori de 5-fosfodiesteraza:
- un studiu nu a gasit evidente ca Viagra ar creste riscul de infarct miocardic sau boala coronariana
- alt studiu a aratat la barbatii cu boala coronariana, ca Viagra nu determina infarct miocardic si ca problemele cardiace sau infarctul miocardic nu sunt determinate de Viagra, ci de efortul fizic din timpul actului sexual
- un studiu pe 35 de barbati a aratat ca Viagra este sigura pentru cei cu insuficienta cardiaca moderata.
Activitatea sexuala este un exercitiu. In cazul unei boli cardiace la o persoana care nu a fost activa sexual o perioada, se recomanda consultarea medicului inainte de implicarea intr-o activitate sexuala.
Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza nu se prescriu persoanelor care iau nitroglicerina in caz de urgenta.
Trebuie informat medicul despre folosirea inhibitorilor de 5-fosfodiesteraza in cazul efectuarii unui test pentru o boala cardiaca. Trebuie evitata administrarea inhibitorilor de 5-fosfodiesteraza cu 24-48 de ore inainte de asemenea teste.
Este necesara implicarea partenerei in decizia de administrare a inhibitorilor de 5-fosfodiesteraza.
Daca se administreza si alta medicatie este necesara consultarea medicului. Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza pot fi prescrisi de orice medic. Nu este necesara consultarea unui specialist in probleme de sexualitate.

Medicamente injectabile

Exemple:
- alprostadil (Caverject)
- papaverine hydrochloride.
Aceste medicamente se injecteaza intr-o parte a penisului cu ajutorul unui ac mic. De obicei injectiile nu sunt dureroase, dar poate fi incomfortabila injectarea de catre persoana in cauza. Doza de medicamente poate fi adaptata in functie de durata dorita a erectiei.
Prima injectare se realizeaza de catre medic in cabinet, ceea ce ii permite medicului sa observe cat este de eficient medicamentul, daca poate fi folosit corect si sa verifice efectele adverse, cum ar fi o erectie lunga si dureroasa (priapism) sau o reactie alergica.
Medicamentele sunt injectate in penis inainte de actul sexual, pentru a relaxa musculatura din jurul vaselor de sange din penis, crescand astfel fluxul de sange din penis si producand o erectie care dureaza 30 minute, o ora sau mai mult. Durata erectiei depinde de cantitatea de substanta injectata.

Scop
Aceste medicamente pot fi folosite pentru probleme de erectie avand cauze psihologice sau fizice.

Eficienta
Rata de succes raportata pentru aceste injectii este de 85%.

Efecte secundare
Uneori injectarile pot determina erectii prelungite, dureroase (priapism). Este recomandata consultarea medicului daca erectia dureaza mai mult de 4 ore. Daca erectia nu este intrerupta, pot fi afectate tesuturile din interiorul penisului.
Alte efecte secundare ale injectiilor pot include:
- vanatai
- durere la nivelul penisului (de obicei usoara sau moderata); un studiu citeaza aparitia durerii la 50% din cei care au folosit aceasta metoda; injectarea usoara a medicamentului poate preveni aparitia durerii (foarte putini barbati opresc medicatia datorita durerii)
- formarea de cicatrici la nivelul penisului (fibroza).

De retinut!
Decizia incercarii acestui tratament este recomandat sa o includa si pe partenera.
Aceste medicamente sunt mai putin eficiente la barbatii la care fluxul de sange la nivelul penisului este serios afectat.
Pot apare probleme la barbatii cu afectiuni mentale severe si la cei pentru care este dificil sa-si administreze injectiile. In cazul problemelor de vedere partenera poate administra injectiile. Este important ca si partenera sa se simta confortabil in a ajuta si a administra injectiile.
Aceste medicamente pot fi administrate si pacientilor care iau medicamente pentru prevenirea trombozelor (cheaguri de sange in vase)- anticoagulante cum ar fi warfarina.
Medicatia care se injecteaza in penis poate fi administrata la fiecare doua zile. Folosirea excesiva poate determina aparitia cicatricilor.
Pentru unii barbati ideea de a se injecta singuri poate fi neplacuta sau pot avea probleme cu injectarea. Folosirea unui autoinjector cu acul ascuns poate fi mai facila.
Cuplurile care incearca sa aiba copii pot prefera injectiile in locul unui dispozitiv de vacuum, pentru ca acesta blocheaza ejacularea.
Pana la 60% din barbati opresc medicatia. Cauzele includ:
- probleme de cuplu (posibilitatea de a avea o erectie nu rezolva problemele de cuplu)
- natura mecanica a procesului care interfera cu spontaneitatea
- teama si disconfortul de a-si administra o injectie in penis
- preocupari legate de efectele folosirii de lunga durata
- dezvoltarea unei tolerante la medicament (lucru care se intampla rar)
- aparitia de cicatrici.

Alprostadil intrauretral (MUSE)

Exemple:
- alprostadil (prostaglandina E).
Este un sistem uretral ce contine un medicament folosit pentru erectie. Medicatia este o mica granula care se insera in interiorul capatului distal al uretrei. Aplicatorul are un tub subtire care contine o granula de medicatie. Tubul este inserat in uretra. Prin apasarea unui buton de pe aplicator, granula este eliberata. Medicamentul este absorbit de-a lungul membranei care captuseste uretra. Erectia apare in 10 minute, dureaza mai mult de 30 minute, dar de obicei nu mai mult de 60 minute.
Prima injectare se realizeaza de catre medic in cabinet, ceea ce ii permite medicului sa observe cat este de eficient medicamentul, daca poate fi folosit corect si sa verifice efectele adverse, cum ar fi o erectie lunga si dureroasa (priapism) sau o reactie alergica.

Mecanism de actiune
Aceasta medicatie relaxeaza muschii vaselor din jurul penisului, crescand astfel fluxul de sange la nivelul penisului. Aceasta permite aparitia unei erectii. Medicamentul este introdus in penis inainte de actul sexual. Durata de actiune depinde de cantitatea de medicament inserata.
Folosirea pe termen lung a MUSE poate imbunatati abilitatea barbatului de a avea erectii, in special la barbatii ale caror probleme de erectie au cauze psihologice.

Scop
Aceasta medicatie poate fi prescrisa pentru probleme de erectie care au cauze psihologice, fizice sau de ambele tipuri. Folosirea pe termen scurt poate creste increderea in sine la barbatii ale caror cauze sunt psihologice.

Eficienta
Aceasta medicatie este eficienta, dar studiile arata o variatie a rezultatelor pozitive; intre 30% si 65% din barbati au o erectie suficienta pentru un act sexual. Aproximativ o treime din barbatii care au folosit metoda au raportat dureri uretrale usoare sau moderate, ceea ce i-a determinat pe multi dintre ei sa opreasca folosirea.

Efecte secundare
Efectele secundare ale MUSE sunt de obicei minore si pot include:
- durere: aproximativ o treime din barbatii care au folosit metoda au raportat dureri uretrale usoare sau moderate, ceea ce i-a determinat pe multi dintre ei sa opresca folosirea
- leziuni minore ale uretrei, cum ar fi o mica zgarietura care produce o picatura de sange la nivelul uretrei
- tensiune arteriala scazuta (rara).
Sistemul MUSE nu produce vanatai sau cicatrici (cum produc injectiile).

De retinut!
Consultarea partenerei pentru folosirea acestei metode.
Aceste medicamente sunt mai putin eficiente la barbatii la care fluxul de sange la nivelul penisului este serios afectat.
Partenerele barbatilor cu probleme vizuale si care au dificultati in inserarea granulei, pot fi invatati cum sa foloseasca aceste produse.
Aceste medicamente pot fi administrate si pacientilor care iau medicamente pentru prevenirea trombozelor (cheaguri de sange in vase) - anticoagulante cum ar fi warfarina.
Aceasta metoda poate determina iritatii ale vaginului partenerei in momentul ejacularii.
Cand se foloseste aceasta metoda, partenera trebuie sa evite sexul oral.
De retinut!

Hormonii si alte medicamente pot fi prescrise barbatilor care au nivele scazute de testosteron sau nivele crescute de prolactina.
Unii barbati au incercat yohimbina (o medicatie precrisa, care nu trebuie confundata cu un supliment nutritiv yohimbe) pentru tratarea problemelor de erectie. Desi a ajutat in unele cazuri, yohimbina nu este la fel de eficienta ca si inhibitorii de 5-fosfodiesteraza.
Desi medicatia antidepresiva cu trazodona a fost folosita pentru tratarea problemelor de erectie, nu exista dovezi ale eficientei ei.

Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza si bolile cardiace

Asociatia Americana de Cardiologie afirma ca inhibitorii de 5-fosfodiesteraza pot fi periculosi la persoanele care:
- au o boala arteriala coronariana
- au insuficienta cardiaca si tensiune arteriala scazuta
- iau mai multe tipuri de medicamente pentru hipertensiune arteriala.
Totusi cateva studii au raportat ca unii barbati cu probleme cardiace pot lua in siguranta inhibitori de 5-fosfodiesteraza:
- un studiu nu a gasit evidente ca Viagra ar creste riscul de infarct miocardic sau boala coronariana
- alt studiu a aratat la barbatii cu boala coronariana ca Viagra nu determina infarct miocardic si ca problemele cardiace sau infarctul miocardic nu sunt determinatre de Viagra, ci de efortul fizic din timpul actului sexual
- un studiu pe 35 de barbati a aratat ca Viagra este sigura pentru cei cu insuficienta cardiaca moderata.
Activitatea sexuala este un exercitiu. In cazul unei boli cardiace la o persoana care nu a fost activa sexual o perioada, se recomanda consultarea medicului inainte de implicarea intr-o activitate sexuala.
Inhibitorii de 5-fosfodiesteraza nu trebuie niciodata asociati cu medicamente care contin nitrati cum ar fi nitroglicerina. Administrarea de nitroglicerina si inhibitori de 5-fosfodiesteraza la mai putin de 24 de ore una de alta pot determina scaderea severa a tensiunii arteriale, ceea ce ar putea duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral sau deces.
Trebuie informat medicul despre folosirea inhibitorilor de 5-fosfodiesteraza in cazul efectuarii unui test pentru o boala cardiaca. Trebuie evitata administrarea inhibitorilor de 5-fosfodiesteraza cu 24-48 de ore inainte de asemenea teste. Daca apar probleme in timpul testului, poate fi folosita medicatia pe baza de nitrati – nitroglicerina.
Desi medicatia pentru probleme de erectie poate fi procurata si de pe Internet, este necesara consultarea unui medic inainte de folosirea acestei medicatii. Acest lucru este mai important in cazul unei probleme cardiace.
In cazul folosirii in combinatie cu medicamente pentru hipertensiunea arteriala, inhibitorii de 5-fosfodiesteraza pot determina hipotensiune. Din acelasi motiv, combinarea cu alfa-blocante se va face doar cu aviz medical. Combinarea poate determina scaderi importante ale tensiunii arteriale.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate