Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS)

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS)

Expertii afirma ca infectiile pot exista fara simptomatologie. Sexul oral creste riscul de a contacta o BTS frecventa denumita uretrita negonococica la barbati, afirma cercetatorii australieni.

Uretrita non-gonococica este un tip de uretrita, o infectie a uretrei, formatiunea anatomica prin care se elimina urina de la nivelul vezicii urinare la exterior.
Una dintre cele mai frecvente cauze este infectia cu Chlamidia trachomatis, desi este subevaluata deoarece un numar important de persoane infectate nu au simptomatologie si nici nu merg la testare, potrivit unui comunicat al Centrului de Control al Bolilor. Exista si alte bacterii sau virusuri ce pot produce uretrita non-gonococica.

Simptomatologia include:
- durere sau arsura la urinat
- secretie anormala de la nivelul uretrei.
Un numar important de barbati nu prezinta nici o simptomatologie; acest lucru poate contribui la raspandirea BTS. Uretrita non-gonococica este frecventa in randul femeilor si barbatilor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Studiul BTS
  3. Cauze ascunse?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Studiul BTS

Sus

Studiul australian a inclus numai barbatii. Sexul oral a fost incriminat in transmiterea uretritei non-gonococice produsa de tipuri mai putin frecvente de bacterii, si intalnite la barbatii heterosexuali si homosexuali. Cercetatorii l-au inclus in studiu si pe Catriona Bradshaw si colegii. Bradshaw lucreaza la Centrul Sanatatii Sexuale din Australia, Melbourne si la Universitatea din Melbourne. Studiul a aparut in Jurnalul de Boli Infectioase.

Studiul lui Bradshaw s-a efectuat pe 636 barbati - 329 cu si 307 fara simptomatologie de ;;- barbati care au fost consultati in Centrul de Sanatate Sexuala din Melbourne.
Barbatii aveau in jur de 32 de ani. Acestia au completat chestionarele legate de activitatea sexuala, au adus probe de urina si au fost supusi unui consult genital. Celor care prezentau simptomatologie le-a fost efectuat un frotiu din secretia uretrala, un test medical efectuat pentru detectarea organismelor responsabile de infectie.

Uretrita non-gonococica a fost asociata cu sexul oral. De asemenea s-a mai asociat cu sexul anal si genital neprotejat.
O serie de virusuri au mai fost asociate cu uretrita non-gonococica, incluzand herpes virusul ce produce rinofaringita acuta (HSV-1). Cu toate acestea, inflamatia herpetica nu era necesara pentru raspandirea uretritei non-gonococice. HSV-1 a fost puternic asociat cu sexul oral si cu homosexualii.
HSV-1 a fost mai puternic asociat cu uretrita non-gonococica decat un alt tip de herpes virus, HSV-2.

Cauze ascunse?

Sus

Cercetatorii nu au putut intotdeauna identifica un virus ca si cauza de uretrita non-gonococica. Ei sustin ca ar putea exista virusuri ce produc uretrita negonococica, dar care nu au fost inca descoperite.
Deciziile terapeutice ar trebui sa se bazeze pe semne si simptome asociate cu uretrita, nu numai pe testele efectuate cu ajutorul microscopului, afirma Bradshaw si colegii.
Studiul este un pas intermediar in intelegerea acestui sindrom destul de frecvent si foarte frustrant, insa sunt necesare mult mai multe studii pentru intelegerea lui, afirma H. Hunter Handsfield. Acesta lucreaza la Universitatea din Seattle, departamentul de BTS si SIDA, ca si la departamentul de medicina a universitatii.
Cercetatorii au subliniat importanta sexului oral ca si modalitate de transmitere a bacteriilor si virusurilor ce produc aceasta BTS si recomanda indreptarea cercetarilor catre alte tipuri de agenti patogeni ce produc uretrita non-gonococica, concluzioneaza cercetatorii.


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate