Coronavirus Update

Chlamydia trachomatis - Boala cu transmitere sexuala

Publicat la data de: 10 Noiembrie 2005
Consultant de specialitate: Dr. Romina Dinulescu
Medic primar obstetrica-ginecologie
Clinica: Clinica Gral Baneasa

Generalitati

Sus
Chlamydia trachomatis - Boala cu transmitere sexuala

Chlamydia este o bacterie cu transmitere sexuala ce infecteaza barbatii, femeile si copii. Aproximativ 4 milioane de americani se infecteaza anual, facand din aceasta boala una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala (BTS) in Statele Unite.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Mod de transmitere
 4. Diagnostic
 5. Tratament
 6. Complicatii
 7. Profilaxie
 8. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Simptomele pot fi minime sau severe si de obicei se instaleaza dupa o perioada cuprinsa intre o saptamana si o luna de la contactul cu o persoana bolnava. Netratata, Chlamydia poate popula tractul genital pe o perioada foarte lunga: luni sau ani, fiind asimptomatica. Putem incadra simptomele astfel:

Barbati

Femei
Senzatie de arsura la urinare
Secretii vaginale
Secretie albicoasa sau galbuie de la nivelul penisului Senzatie de arsura la urinare

Inrosire si edematiere in jurul orificiului uretral
Sangerari intre perioadele menstruale

Durere si inflamarea testiculelor

Durere in etajul abdominal inferior si febra

Mod de transmitere

Sus

Infectia se transmite de cele mai mult ori in timpul contactului vaginal sau anal.

In plus, femeile insarcinate infectate pot transmite boala copilului in timpul nasterii.

Diagnostic

Sus

Diagnosticul se pune pe materialul de cultura prelevat de la nivelul cervixului, la femei si penisului, la barbati.

Pentru aceasta este folosit un betisor cu vata, care este ulterior trimis la laborator pentru analize. Rezultatul este obtinut in aproximativ o saptamana. Acest test nu este dureros si poate fi efectuat si in absenta simptomelor.

Tratament

Sus

Infectia cu Chlamydia este o boala curabila daca se intervine prompt si rapid. Medicamentele antibiotice sunt utilizate in acest caz.

Pentru a se asigura succesul terapiei, tratamentul trebuie urmat intocmai, conform indicatiilor medicale. Din nefericire, tratamentul antibiotic nu va putea inversa complicatiile deja instituite.

Complicatii

Sus

Chiar daca simptomatologia nu este prezenta, infectiile cu Chlamydia pot genera probleme grave de sanatate. Daca nu este tratata, infectia cu Chlamydia pote determina:

La adulti:

- Leziuni permanente la nivelul organelor reproductive, generind durere cronica si infertilitate;

- Sterilitate (imposibilitatea de a avea copii);

- Sarcini ectopice sau tubare - o complicatie severa ce se poate solda cu decesul mamei;

- Sarcina prematura sau travaliu prematur;

- Artrita - inflamatie dureroasa la nivelul articulatiei.

La copii:

- Infectii la nivelul ochiului, urechii si plamanului.

Profilaxie

Sus

Liniile ce trebuie urmate sunt aceleasi pentru toate BTS-urile:

Cea mai buna metoda de aparare este abstinenta sau contactul sexual cu un partener unic neinfectat si care nu are alte contacte sexuale.

Protejarea in timpul actului sexual. Prezervativele sunt cea mai buna cale de protectie daca sunt folosite in mod corect de la inceput pana la sfarsit. Spray-urile si gelurile spermicide precum si diafragmele sunt mai putin eficiente decat prezervativele si ar trebui folosite impreuna cu acestea si nu in locul lor.

Daca presupuneti ca ati fost expus la o infectie cu Chlamydia, prezentati-va imediat la doctor. Asigurati-va ca se trateaza si partenerul dvs. Se recomanda evitarea contactului sexual pana la vindecarea infectiei. In caz contrar, pot aparea reinfectii. De asemenea, toti partenerii celor infectati cu Chlamydia ar trebui sa se trateze.

Pentru a se verifica eficacitatea tratamentului, o noua cultura va fi efectuata dupa 3-6 saptamani de la terminarea acestuia. Acest lucru este foarte important pentru a fi sigur(a) de vindecarea infectiei.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Trahomul – conjunctivita granuloasa Trahomul – conjunctivita granuloasa

  Generalitati Trachomul reprezinta o infectie bacteriana cu localizare oculara determinata de Chlamydia trachomatis. Trachomul este o keratoconjunctivita cronica si una din cele mai importante cauze de morbiditate oculara. Boala se transmite in principal intre copii si...citeste mai mult

 • Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia cervicala (Displazia de col...

  Displazia cervicala (sau displazia de col uterin) este termenul medical pentru modificarea anormala a celulelor din stratul epitelial al colului uterin. Infectia cu virusul papiloma uman (HPV) este un factor determinant in aparitia cancerului de col uterin si al...citeste mai mult

 • Boala membrelor nelinistite Boala membrelor nelinistite

  Generalitati Boala membrelor nelinistite este o afectiune in care o persoana isi misca membrele superioare si inferioare in mod repetat si involuntar in timpul somnului. Aceste episoade de agitatie a membrelor intrerup somnul persoanei, ducand la insomnie si...citeste mai mult