Clickmed
programare rapida la medic

Tiroxina libera


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Tiroxina (T4) este unul dintre cei doi hormoni majori produsi de glanda tiroida, un mic organ in forma de fluture. Celalalt hormon tiroidian major se numeste triiodotironina (T3) si impreuna contribuie la controlul ratei la care organismul foloseste energie. Productia T4 este reglementata de un sistem de feedback.

Cand nivelul T4 din fluxul sanguin scade, hipotalamusul elibereaza hormonul eliberator al tireotropinei, care stimuleaza glanda hipofiza sa produca si sa elibereze hormonul stimulator al tiroidei (TSH). TSH stimuleaza apoi glanda tiroida pentru a produce si/sau elibera mai mult T4. Pe masura ce concentratia sanguina a T4 creste, eliberarea TSH este inhibata.

T4 reprezinta aproximativ 90% din hormonii tiroidieni. In sange, T4 circula fie neconjugata (nelegata) sau conjugata de globulina care leaga tiroxina.

Daca glanda tiroida nu produce suficienta tiroxina pot aparaea simptome de hipotiroidism, cum ar fi cresterea in greutate, pielea uscata, intoleranta la frig, menstruatia neregulata si oboseala.

Hipotiroidismul netratat, numit mixedem, poate duce la insuficienta cardiaca, convulsii si coma. La copii, hipotiroidismul poate impiedica cresterea si duce la o intarzie a dezvoltarii sexuale. Daca glanda tiroida produce prea multa tiroxina, rata functiilor corpului persoanei va creste si va provoca simptome asociate hipertiroidismului, simptome precum: cresterea frecventei cardiace, anxietate, scadere in greutate, dificultati ale somnului, tremuraturi de maini si umflarea ochilor, care devin uscati.

Cele mai frecvente cauze ale disfunctiei tiroidiene sunt legate de tulburarile autoimune. Boala Graves provoaca hipertiroidismul si tiroidita Hashimoto provoaca hipotiroidism. Atat hipertiroidismul, cat si hipotiroidismul pot fi cauzate de tiroidita, cancer tiroidian si producerea excesiva sau deficitara de TSH.

Efectul acestor conditii asupra producerii hormonului tiroidian poate fi detectat si monitorizat prin masurarea tiroxinei libere.

Testele libere de tiroxina (T4 liber) sunt utilizate pentru a ajuta la evaluarea functiei tiroidiene si pentru a diagnostica bolile tiroidiene, inclusiv hipertiroidismul si hipotiroidismul, de obicei, dupa ce a fost descoperit la un pacient ca nivelul hormonului stimulator tiroidian (TSH) este anormal.

Semnele si simptomele hipertiroidismului pot include: cresterea ritmului cardiac, anxietate, pierdere in greutate, dificultate de dormit, tremor in maini, slabiciune, tulburari vizuale, sensibilitate la lumina, ochi iritati.
Simptomele hipotiroidismului pot include: crestere in greutate, piele uscata, constipatie, caderea parului, oboseala, menstruatie neregulata, marirea glandei tiroide.

In general, rezultatele tiroxinei libere mari pot indica o glanda tiroida hipertiroidizata (hipertiroidism), iar rezultatele scazute ale tiroxinei libere pot indica o glanda tiroida subactiva (hipotiroidism).

Rezultatele testului in sine nu sunt diagnostice, ci vor determina medicul sa efectueze teste suplimentare pentru a investiga cauza excesului sau a deficientei. Atat rezultatele scazute, cat si cresterea tiroxinei libere sunt asociate cu o varietate de afectiuni tiroidiene temporare sau cronice.

Rezultatele tiroxinei scazute, insotite de un nivel scazut de TSH sau rezultatele crescute ale tiroxinei, impreuna cu un nivel al TSH-ului crescut, pot indica o afectiune a glandei pituitare.

Nivelurile crescute ale T4 pot indica:
- hipertiroidism;
- niveluri ridicare de proteine in sange;
- prea mult iod;
- rezistenta generalizata la actiunea hormonilor tiroidieni;
- tumori intalnite la femei gravide;
- adenom toxic tiroidian.

Nivelurile scazute ale T4 pot indica:
- malnutritie;
- deficit de iod;
- hipotiroidism;
- problema hipofizara;
- boala Cushing.

Recomandari

Recomandat in:

- evaluarea functiei tiroidiene;
- diagnosticarea afectiunilor toroidiene;
- ca metoda de screening in cazul hipotiroidismului la nou-nascuti;
- monitorizarea raspunsului la tratament.

Pregatire pacient

Pacientul nu trebuie sa manace cu 12 ore inainte de testare.

Metoda

Se va folosi testul imunologic pe baza de electrochemiluminiscenta (ECLIA).

Limite si interferente

Unele medicamente precum contraceptivele orale, terapia cu estrogeni sau aspirina pot cauza rezultate eronate ale nivelului tiroxinei totale. Aceste medicamente nu afecteaza totusi concentratiile toiroxinei libere.

Concentratiile tiroxinei libere pot influentate de:
- sarcina;
- boli hepatice;
- boli sistemice.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter