boala celiaca regim alimentar
Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]
Boala celiaca si dieta fara gluten
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce este glutenul Glutenul, o proteina gasita in cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si are rolul principal de a lega ingredientele, contribuind astfel la cresterea aluatului pentru paine. Desi nu este bogat in valori nutritive, glutenul este esential in panificatie. Boala celiaca Cand o persoana cu predispozitie genetica consuma alimente ce contin gluten, aceasta poate declansa o reactie imunitara in intestinul subtire, provocand inflamatie cronica. Aceasta inflamatie poate duce la deteriorarea vilozitatilor intestinale, esentiale pentru absorbtia nutrientilor, si poate declansa o gama variata de simptome. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala celiaca. Simptome Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la o persoana la alta, afectand diferite sisteme ale corpului si pot include: Simptome Digestive: Diaree cronica sau constipatie Balonare si gaze Dureri abdominale Greturi si varsaturi Steatoree (scaune deschise la culoare, lipicioase si cu... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Generalitati In cazul unei patologii acute, sau degradarii starii de sanatate chiar si intr-o patologie cronica biliara sau intr-o litiaza a ductului biliar, aceasta trebuie extirpate in mod chirurgical, operatie care poarta denumirea de colecistectomie. Colecistectomia este urmata de o serie de indicatii si sfaturi medicale si alimentare in ceea ce priveste adaptarea pacientului la urmatoarea perioada in care vezica biliara nu mai exista. Colecistul Vezica biliara sau colecistul (in termeni populari fierea) este rezervorul surplusului de bila. Lichidul biliar sau bila este produsa si secretata de catre ficat si va fi stocata in aceasta vezicula biliara cu rolul de a fi eliminata de aici in duoden in timpul digestiei duodenale. Aceasta bila are rolul principal in metabolismul lipidic , adica de al arderii excedentului de grasimi ingerate. Desi exista si alte enzime care au rolul de a metaboliza lipidele, enzime care sunt eliminate si in alte organe decat cele din duoden sub... [continuare]
Generalitati Ficatul este cel mai mare viscer conex al sistemului digestiv si este un organ cu rolul de glanda anexa in cadrul acestui sistem. Ficatul are roluri multiple si este poate cel mai polivalent organ al corpului uman, deoarece indeplineste o serie de functii in activitatea homeopatica a organismului. Functionalitatea hepatica Rolul major al ficatului este in tot ce inseamna digestie sau metabolizare si descompunere a nutrientilor, de la forme mai complexe, la forme mult mai simple usor de asimilat si de metabolizat. Din cadrul acestei functii este inclusa functia de a secreta bila , care va fi cumulata in vezica biliara (colecist), avand un rol principal in descompunere si metabolismul lipidic, cu actiune in intestinul subtire. Rol major in circulatia sanguina, si anume la acest nivel prin stocarea de fier, aceasta rezerva de fier este obtinuta din descompunerea hematiilor, mai precis din descompunerea hemoglobinei (care are un bogat continut de fier). Rol in a... [continuare]
Protejati-va pielea pe timp de iarna cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pielea uscata este o problema destul de des intalnita a pielii, care se inrautateste in timpul iernii atunci cand umiditatea este redusa. Poate sa apara la orice varsta, la persoanele care sufera sau nu de alte probleme ale pielii. Expunerea pielii la aer rece, uscat sau la sursele de caldura din interior determina craparea si uscarea acesteia, insotite de durere si mancarime. In mod normal pielea este acoperita de un strat de ulei care ajuta la mentinerea flexibilitatii acesteia si care o protejeaza de mediul inconjurator. Iarna, temperatura scazuta poate diminua umiditatea din piele. Cand pielea devine uscata, acesta este un semn ca este afectata bariera naturala de uleiuri. Vestea buna este ca stralucirea pielii poate fi pastrata toata iarna cu doar cateva modificari ale dietei zilnice. Recomandari alimentare pentru pastrarea sanatatii pielii pe vreme rece Consum crescut de apa - Organismul pierde mai multe fluide cu fiecare respiratie atunci cand... [continuare]
Regim alimentar in boala de reflux gastroesofagian si hernia hiatala
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Ce este refluxul gastro-esofagian Refluxul gastro-esofagian se produce atunci cand o cantitate de lichid mai mare decat normal, se intoarce din cavitatea gastrica (stomac) in esofag, cauzand simptome care pot fi asociate, sau nu, cu inflamatia mucoasei esofagiene (esofagita). Simptomele tipice ale BRGE sunt: arsuri retrosternale (in spatele sternului), regurgitatii (alimentare, acide, bilioase), disfagia (dificultate la inghitire). Refluxul anormal mai poate cauza si alte simptome, extradigestive: tuse persistenta +/- wheezing (respiratie suieratoare); raguseala; otita medie durere de piept non-cardiaca; eroziuni ale smaltului dentar sau alte anomalii ale dentitiei. Tratamentul in BRGE presupune o abordare in trepte, cu adaptarea recomandarilor in functie de pacient. Scopurile tratamentului sunt: controlul simptomelor; vindecarea eventualelor leziuni de esofagita; prevenirea eventualelor complicatii. Ce este hernia hiatala Hernia hiatala: se produce atunci cand o portiune de... [continuare]
Va rog ajutati ma cu un regim alimentar corect ?
Buna seara tatal meu are hepatita B+D si ciroza decompensata. Nu are alte complicatii gen varice sau encefalopatie, am drscoperit acum 1an boala, i a scos un pic de lichid in timpul operatiei de hernie in primavara iar de atunci nu a mai facut lichid. Tine tratamentul strict cum i a fost prescris insa e foarte greu cu mancarea caci efectiv nu mai stiu ce sa i gatesc. Ma tot uit pe internet sa vad ce are voie si ce nu si mai tare ma zapacesc. Asadar daca puteti sa ma ajutati concret cu ce are voie si ce nu in ciroza decompensata va sunt extrem de recunoscatoare. Multumesc din suflet [continuare]
ce alimete se consuma la insuficienta pancreatica? [continuare]
Buna Ziua! Mama mea a fost operata acum o saptamana de Ocluzie Intestinala prin Volvulus Sigmoid, si ieri a fost externata! Intrebarea mea pentru medicii de aici si cei care au mai trecut prin asa ceva, ce poate manca, ce nu poate manca, si cat timp trebuie sa stea in repaus(concediu medical/de odihna). La spital nu iau zis ce sa manance, si acum ea se teme destul de mult si doreste sa aibe o mai mare grija de sanatatea ei. Va rog mult sa imi spuneti ce poate manca, ce nu poate...dar mai detaliat, din cate am inteles e bine sa schimbe mancarurile sa nu manance acelasi lucru...si noi nu prea stim ce sa ii dam sa manance. Si o ultima intrebare, Pastaile sunt bune sau rele?i-au fost recomandate de o ruda dar nu stim sigur... Multumesc mult, o zi buna! [continuare]
Regimul alimentar in hiperuricemie – guta, litiaza renala urica
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Ce este hiperuricemia Hiperuricemia este definita prin valorile acidului uric in sange 6.8 mg/dl- (intervalul de valori normale poate diferi usor in functie de laborator, dar este situat la max 7 mg/dl pt barbati, in jur de 6 mg/dl la femei si 5 mg/dl la copii). Desi acidul uric a fost descoperit acum peste 200 de ani, anumite aspect ale implicarii lui in organism sunt, inca, necunoscute. Hiperuricemia nu este echivalenta cu guta, asa cum s-a considerat multi ani, deoarece acidul uric are multe alte implicatii metabolice in organismul uman. Purinele sunt substante chimice care cotin azot (N). Rolul lor in organism este foarte important, deoarece intra in formula chimica a acizilor nucleici prezenti in toate celulele organismului, precum si in metabolismele energetice ale celulelor. Acidul uric este un derivat chimic al purinelor. El este produsul final al metabolismului purinelor; este un produs chimic greu solubil si trebuie eliminat de organism. Din totalul uratului din... [continuare]
Regim alimentar pentru diabetul de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul de tip 2 este o afectiune care se dezvolta lent. Este mai frecvent intalnit decat diabetul zaharat de tip 1, reprezentand aproximativ 75% din totalul cazurilor de diabet. Diabetul de tip 2 apare adesea mai tarziu in viata, desi exista cazuri ale bolii, intalnite si in randul copiilor (in special, obezi) si la adultii tineri. Diabetul zaharat de tip 2 este puternic asociat cu obezitatea. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie, in primul rand, sa faca modificari in dieta si stilul de viata pentru ca boala sa fie tinuta sub control. In cazul bolnavilor de diabet zaharat, devine esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi. Carbohidratii in dieta persoanelor care prezinta diabet zaharat de tip 2 Carbohidratii reprezinta una dintre cele mai importante categorii de alimente (celelalte fiind proteinele si grasimile) in dieta persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Carbohidratii ofera energie organismului, sub forma de... [continuare]
Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau... [continuare]
Ce regim alimentar trebuie la un rinichi cu o marformatie in forma de potcoava ?
Buna ziua ! Acum 3 luni am nascut o fetita cu un singur rinichi pe partea stanga care m-i sa spus ca este malformat( in forma de potcoava sau ca doua prune lipite) vreau sa stiu care este regimul ei alimentar cand va incepe sa manance si daca o va afecta cu ceva cand va creste ... [continuare]
Dimineata mananc doua feli de paine neagra prajita cu unt,pateu sau branza topita si cu o cana de ceai,asta la ora 8 dimineata.Dupa acest mic de jun am 2 ore de antrenament fizic, in care alerg 10 km , dupa antrenament mananc o ciorba cu un felu doi.Dupa pranz ma duc la scoala si stau 6 ore, iar cand ajung acasa la 20:00 mananc 5 linguri de iaurt.Trebuie sa specific ca datorita acestui regim am slabit cam 15 kg in 3 saptamani, insa la efortul fizic pe care il fac vreau sa stiu si daca este sanatos.Totodata va mai spun ca am 16 ani, si 84 de kg, deci am slabit de la 99.Astept raspuns. [continuare]
puteti sa imi raspundeti si mie la o intrebare ..Ce alimentatie trebuie sa administrez pentru acest tip de diabet . [continuare]
VA rog sa-mi indicati o publicatie sau un site unde pot gasi retete pentru hipotiroidie, ce alimente sa ocolesc si ce sa folosesc. [continuare]
Buna, sunt sub tratament cu Prednison, in doze descrescatoare, momentan la 4 pastile pe zi,urmand ca martea viitoare sa termin acest medicament, conform recomandarii medicului. Stiu ca nu se mananca absolut nimic sarat in timpul tratamentului insa intrebarea mea este cat timp dupa ce termin tratamentul nu am voie sa mananc sarat?(cateva zile?o saptaman-2?). Medicul nu a precizat, a spus doar sa mananc fara sare cat sunt sub tratament.Merci [continuare]
am neoplasm bronhopulmonar drept operat,si momentan urmez tratament cu citostatice.as dori sugestii cu privire la un tratament naturist adecvat [continuare]
Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale
interesata de tratament baza neptun.Rog info [continuare]
Am suferit o operatie ocluzie intestinala.As dori sa stiu ce am voie sa mananc si pe ce perioada. In prima luna am consumat doar iaurt si supa strecurata. Ce pot manca de acum incolo? Multumesc! [continuare]
buna ziua are cineva timp sa imi faca o lista cu mancare sanatoasa si nesanatoasa...am hemoroizi...si nu reusesc sami reglez scaunu.. [continuare]
am 24 si nu stiu cum sa mai discut cu mama toata ziua ma obliga sa slabesc , adica ma forteaza ma suna ai grija sa nu mananci mult la sapt. ma cantareste imi zice grasa si ma simpt prost , nervoasa imi spune ca daca nu slabesc nu o sa ma casatoresc si mai rau face cu mine. [continuare]
Buna ziua! Trebuie sa incep dieta fără gluten. Am înțeles ca e necesară o completare cu anumite vitamine, minerale. Mie nu mi le-a recomandat medicul, le-am găsit pe net, dar voiam să întreb dacă știți un produs, pastile/capsule care să le reuneasca pe toate cele necesare, special pentru cei cu entorpatie glutenică.O singura problemă ar fi, să nu conțină magneziu, dacă se poate, am dureri mari de richi de la el. Multumesc! [continuare]
Se impune un regim alimentar strict la valoarea colesterolului de 222?
Buna seara ! In urma efectuarii unor analize de sange, valoarea colesterolului a fost de 222 ( 240 nivel crescut ) iar valoarea TGP a fost de 36.4 ( [continuare]
Ce regim alimentar imi recomandati dupa operatia de hemoroizi?
Am nevoie de o lista cu alimentele care pot sa le folosesc dupa operatie va rog [continuare]
Care sunt tratamentele si regimul alimentar in cazul calculi biliari ?
Buna ziua, In urma unei ecografii medicul mi-a spus urmatoarele:COLECIST DIMENSIUNI NORMALE,PERETE HIPERECOGEN,CONTINUT PREZINTA INFUNDIBULAR?DOUA IMAGINI DE CALCULI CU CON DE UMBRA POSTERIOARA DE 11MM,RESPECTIV 13 MM.VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS! [continuare]
Addison (boala a lui)
Este o boala endocrina rara, care consta in o deficienta hormonala ce afecteaza 1 din 100.000 de persoane. boala se caracterizeaza prin pierderea greutatii, slabiciune in muschi, tensiune arteriala scazuta si intunecarea pielii indiferent daca a fost sau nu expusa la soare. Boala Addison apare cand glandele suprarenale nu mai produc suficient hormon cortizol, iar in unele cazuri nici aldosteron. Din aceste motive boala este uneori numita insuficienta suprarenala cronica. Boala rara, cauzata de afectarea glandelor suprarenale, conducand la un deficit total in aldosteron si in cortizon. Cauze - Candva, cauza bolii era indeosebi tuberculoza. Astazi, cauza cea mai frecventa este retractia corticala (involutia corticosuprarenalelor). Aceasta, care atinge ambele suprarenale, poate surveni izolat, in cadrul unui sindrom poliendocrin autoimun (anticorpii produsi de catre sistemul imunitar atacand glandele suprarenale), asociind tiroidita limfocitara cronica, insuficienta ovariana,... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter