Regim alimentar pentru diabetul de tip 2
Generalitati
Diabetul de tip 2 este o afectiune care se dezvolta lent. Este mai frecvent intalnit decat diabetul zaharat de tip 1, reprezentand aproximativ 75% din totalul cazurilor de diabet. Diabetul de tip 2 apare adesea mai tarziu in viata, desi exista cazuri ale bolii, intalnite si in randul copiilor (in special, obezi) si la adultii tineri. Diabetul zaharat de tip 2 este puternic asociat cu obezitatea.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie, in primul rand, sa faca modificari in dieta si stilul de viata pentru ca boala sa fie tinuta sub control. In cazul bolnavilor de diabet zaharat, devine esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi.
Carbohidratii in dieta persoanelor care prezinta diabet zaharat de tip 2
Carbohidratii reprezinta una dintre cele mai importante categorii de alimente (celelalte fiind proteinele si grasimile) in dieta persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Carbohidratii ofera energie organismului, sub forma de glucoza. Glucoza este principala sursa de energie pentru toate celulele corpului.
Carbohidratii au un efect imediat asupra nivelului de zahar din sange, deoarece acestia sunt descompusi direct in glucide, in timpul digestiei. Carbohidratii se gasesc in principal in urmatoarele grupe de alimente:
- fructe
- lapte si iaurt
- paine, cereale, orez si paste
- legume bogate in amidon, cum ar fi cartofi, porumb si fasole.
Fibrele si nutritia diabeticilor
Fibrele sunt o parte nedigerabila din alimentele vegetale. Acestea joaca un rol important in procesul digestiv, deoarece ajuta la miscarea alimentelor prin tractul digestiv, adauga consistenta materiei fecale (care poate trece mai repede prin intestine catre anus, fiind mai usor de eliminat prin procesul defecatiei).
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet, nutritie, boli metabolice , Nutritie .
In plus, dietele bogate in fibre ajuta la diminuarea riscului de obezitate, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. Fibrele mai au si alte beneficii pentru sanatate, precum:
- incetinesc absorbtia zaharului in sange (un real avantaj pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2)
- pot reduce nivelul colesterolului rau din sange
- sunt surse bune de vitamine si minerale
- ajuta la prevenirea constipatiei si reduc riscul declansarii anumitor tulburari intestinale
- promoveaza pierderea in greutate (ajuta la reducerea aportului caloric).
Expertii in nutrite recomanda consumul a 30 de grame de fibre in fiecare zi. Cel mai bun mod de a creste aportul de fibre, ca parte a planului de gestionare a diabetului zaharat de tip 2, este de a consuma mai multe din aceste alimente:
- fructe si legume
- fasole si mazare (fierte)
- cereale integrale
- orez brun
- produse din tarate.
Grasimiele in dieta diabetului zaharat de tip 2
Deoarece diabetul zaharat creste riscul declansarii de boli de inima, este important sa includeti in dieta dumneavoastra alimente scazute in grasmi - in special grasimi saturate. In plus, limitarea aportului caloric de grasimi va poate ajuta sa reduceti din greutatea corporala, mai ales atunci cand apar si exercitiile fizice regulate.
Articole recomandate
-
Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat
-
Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
-
Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Esti predispus la diabet de tip 2?
-
Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2
-
Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip II
Iata cateva modalitati prin care puteti sa beneficiati de un aport zilnic sanatos de grasmi:
- optati pentru carne slaba de pasare si peste si consumati mai multe proteine din surse vegetale
- consumati lactate degresate, cum ar fi branza, lapte si iaurt - toate cu continut scazut de grasimi
- utilizati uleiuri vegetale atunci cand gatiti si evitati sa consumati margarina
- evitati consumul de sosuri din comert.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet, nutritie, boli metabolice , Nutritie .
Articole recomandate
-
Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)
-
Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2
-
Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2
-
Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2
-
Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei
-
Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2


Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat
Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Esti predispus la diabet de tip 2?
Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2
Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip II
Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)
Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2
Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2
Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2
Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Diabetul zaharat tip 2 secundar acromegaliei
Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2