Fructele si legumele inseamna fericire
Generalitati
SusConform unor noi studii, se pare ca aportul ridicat de fructe si legume stimuleaza satisfactia, bunastarea mentala si starea de fericire. Cercetatorii au analizat obiceiurile alimentare a zeci de mii de oameni si au observat ca persoanele care au consumat mai multe fructe si legume in fiecare zi au fost mai fericite.
Pe langa beneficiile oferite sanatatii mentale, fructele si legumele pot aduce multiple beneficii sanatatii fizice: diminueaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si cancerului, ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase si pot regla tensiunea arteriala.
Cuprins articol
Importanta fructelor si legumelor in mentinerea starii de fericire
SusCercetarile recente arata ca persoanele care includ in dieta zilnica mai multe legume si fructe au un nivel mai ridicat de satisfactie legata de stilul de viata, o stare de spirit si mentala mai bune, sunt mai fericite, mai putin nervoase si prezinta un risc mult mai mic de a dezvolta boli mentale.
In cadrul unui studiu, subiectilor li s-au servit variate tipuri de fructe si legume: acestia au mancat orice fel de legume sau fructe au dorit. O portie nu a insemnat neaparat un fruct sau o leguma intreaga (o portie a fost considerata o cantitate de cel putin 35 de grame). Persoanele care au declarat ca au o stare de spirit excelenta, care erau mai optimiste si considerau ca sunt fericite, au consumat cel putin 7-8 portii de legume sau fructe in fiecare zi.
- Explicatia legaturii dintre consumul de fructe/legume si bunastarea mentala. Cercetatorii au descoperit legatura, dar nu cauza si efectul acestei asocieri. Initial, cercetatorii au pus aceasta stare mentala buna si tonusul ridicat al subiectilor pe seama surplusului de energie pe care il pot oferi fructele si legumele.
Energia rezultata a fost utilizata in multe dintre cazuri pentru efectuarea exercitiilor fizice - o modalitate eficienta de imbunatatire a starii psihice a unei persoane, in cadrul careia se elibereaza cantitati mari de endorfine. Aceasta ipoteza nu a putut fi demonstrata, deoarece mai mult de o treime dintre persoanele mai fericite (in cadrul studiului) nu aveau un plan regulat de exercitii fizice.
- Perspective. Au existat studii care au validat modificarile starii de spirit si mentale pe care dieteticienii le observa la oamenii care incep sa consume mai multe fructe si legume. Cei care au inclus mai multe portii de fructe si legume in dieta zilnica au declarat ca sa se simteau mai fericiti decat atunci cand nu urmau acest tip de regim alimentar.
Chiar si oamenii care nu prefera fructele si legumele pot gasi anumite fructe si legume pe care sa le agreeze si pe care le pot include imediat in dieta zilnica. In plus, este important si cum sunt servite fructele si legumele: unele au un gust mai placut cand sunt crude, iar altele pot fi mai placute la gust dupa ce au fost supuse unor anumite procese de gatit.
Oamenii care au consumat in mod constant mai multe fructe si legume, cand au exclus o perioada, din dieta aceste alimente, au constatat ca nu se mai simt la fel de bine ca inainte si nu mai au acelasi tonus ridicat.
Chiar daca in ultima perioada studiile in acest domeniu s-au inmultit, mai este inca nevoie de alte studii biochimice pentru a descoperi procesul chimic prin care aportul crescut de legume si fructe imbunatateste starea de spirit si sanatatea mentala, in general.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 10 moduri sa slabiti eficient pana la inceperea sezonului estival
- 10 moduri sanatoase de a tine sub control pofta de mancare
- 10 secrete pentru o viata mai lunga. Cum poti trai pana la 100 de ani!
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
- Dieta Best Life
- 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural
- Cancerul de colon si dieta
- Notiuni generale despre glaucom
- Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare