Clickmed
programare rapida la medic

Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2

Gestionarea cu mai mare atentie a diabetului de tip 2 poate reduce riscul complicatiilor grave sau chiar pericolul de deces. Nu exista niciun leac pentru diabetul zaharat, ca atare, tratamentul este foarte important.

Rolul terapiei pentru diabetul zaharat de tip 2 este de a mentine normale nivelurile de glucoza din sange si, pe cat posibil, de a controla simptomele, pentru a preveni aparitia altor probleme de sanatate care ar putea sa se dezvolte pe masura inaintarii in varsta a bolnavului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Abordari de baza pentru tratarea diabetului de tip 2
  3. Ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2
  4. Citeste pe aceeasi tema

Abordari de baza pentru tratarea diabetului de tip 2

Sus

Terapia diabetului de tip 2 implica adoptarea a trei masuri principale:

1. Dieta - Se vor face modificari dietetice, astfel incat alimentele consumate sa contina 30% grasimi bune, 40-55% carbohidrati (cu un nivel ridicat de fibre si indice glicemic scazut) si 15% proteine. Distribuirea carbohidratilor si a caloriilor este foarte importanta, pe parcursul unei zile, precum si limitarea caloriilor totale, pentru a se mentine o greutate corporala normala.

2. Activitate fizica - Prin intermediul exercitiilor fizice se ard caloriile si glicogenul muscular care contribuie la scaderea glucozei din sange. Activitatea fizica diminueaza rezistenta la insulina, iar nivelurile de glucoza se vor normaliza. Frecventa, tipul si durata exercitiilor fizice depind de varsta bolnavului, capacitatea sa fizica si obiectivele tratamentului.

3. Medicamente - Daca aveti diabet zaharat de tip 2, este posibil sa aveti nevoie de medicamente care au rolul de a reduce nivelurile ridicate de glucoza din sange. In prima faza, acestea vor fi sub forma de tablete si pot implica unul sau mai multe comprimate pe care sa le utilizati pe parcursul unei zile.

Medicamentele care vor fi administate pe cale orala reduc nivelul de glucoza din sange prin:

  • imbunatatirea capacitatii pancreasului de a elibera insulina
  • diminuarea cantitatii de glucoza din organism
  • scaderea rezistentei la insulina

Pe masura ce boala evolueaza poate fi necesar tratamentul injectabil. Acest tip de tratament ar putea fi necesar si atunci cand digestia normala interfereaza cu insulina administrata pe cale orala.

Ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2

Sus

Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2 trebuie sa acorde atentie suplimentara starii lor generale de sanatate.

- Aveti grija de dintii dumneavoastra - Diabetul poate predispune la aparitia infectiilor gingivale. Periati-va dintii de cel putin doua ori pe zi, folositi ata dentara o data pe zi si programati-va la consult stomatologic de cel putin doua ori pe an.

- Acordati atentie picioarelor dumneavoastra - Pastrati cu atentie igiena picioarelor. Verificati in fiecare zi daca sunt umflate sau daca aveti vezicule, taieturi sau rani. Consultati medicul daca aveti orice tip de leziune care nu se vindeca.

- Mentineti-va tensiunea arteriala si colesterolul sub control - Consumul de alimente sanatoase si activitatea fizica pe termen lung contribuie la gestionarea tensiunii arteriale si a colesterolului. Uneori poate fi necesara medicatia recomandata de medic.

- Renuntati la fumat - Fumatul creste riscul aparitiei complicatiilor, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral, leziuni ale nervilor si boli renale. Limitati inclusiv consumul de alcool.

- Nu neglijati stresul - Daca sunteti stresati, tratamentul pentru diabetul de tip 2 nu va avea efectul scontat. Hormonii care se produc ca raspuns la stresul prelungit pot impiedica actiunea corespunzatoare a insulinei, fapt ce inrautateste conditia.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate