boala celiaca regim alimentar
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Din ArticoleDr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La subiectii cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?
Din ArticoleGeneralitati Intoxicatia alimentara si indigestia sunt doua afectiuni care nu trebuie confundate, desi unele manifestari pot fi asemanatoare. Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri, pe cand indigestia se produce atunci cand alimentele sunt fie alterate, fie sunt consumate exagerat. De cele mai multe ori, nu este necesara instituirea unui tratament medicamentos in cazul intoxicatiei alimentare, fiind recomandata o hidratare optima, iar in cazul indigestiei, tratamentul medicamentos consta in suplimente de enzime digestive. Ce este intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. Foarte multe organisme pot provoca intoxicatii alimentare, iar cele mai des intalnite sunt: infectia cu Norovirus, Salmonella, E. coli, Campylobacter si Listeria... [continuare]
Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile
Din ArticoleDr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Localizarea durerii abdominale ca fiind izolata la nivelul stomacului, este adeseori dificila, stomacul fiind inconjurat de nenumarate organe si structuri care pot cauza durere. Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, cele mai comune fiind: indigestia, gastrita, ulcerul, intoleranta alimentara. Principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale Va prezentam principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale, precum si principalele simptome ale acestora. Durerea de stomac dupa servirea mesei- Durerea de stomac dupa servirea mesei este uzuala in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari de alimente, fiind mai comuna, de regula, in randul persoanelor supraponderale sau a copiilor. Consumarea unei cantitati alimentare mai mare decat poate digera organismul provoaca senzatia de oboseala si nevoia de somn; acest obicei - somnul de dupa masa - este in multe situatii responsabil de durerea de stomac. Supraalimentarea, dieta nesanatoasa si somnul dupa... [continuare]
Semnele deshidratarii la copii
Din ArticoleDr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
In ce situatii apare deshidratarea? Deshidratarea are loc atunci cand corpul consuma sau pierde mai multe lichide decat bea. Deshidratarea poate sa afecteze pe oricine, inclusiv copilul mic. De obicei, lichidele sunt aduse in corp prin ceea ce bem si mancam. Dar diareea, varsaturile, boala sau vremea foarte calda pot sa duca la pierderea de lichide si la deshidratare. Parintii trebuie sa fie atenti la semnele care arata deshidratarea, deoarece asta poate sa conduca la complicatii grave si, in cazurile severe, poate fi chiar fatala. Tratata corect si atent, deshidratarea este complet vindecabila. Semnele si simptomele deshidratarii la copilul mic Daca exista o infectie la nivelul stomacului sau intestinului, copilul vomita, are diaree, refuza sa bea sau sa manance, copilul trebuie observat pentru a se depista semnele deshidratarii. Parintii trebuie sa fie constienti ca, la varste mici, copiii nu pot sa inteleaga primele simptome ale setei ori deshidratarii si nici nu sunt... [continuare]
Durerile si crampele abdominale
Din ArticoleDr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Durerea la nivel abdominal Marea majoritate a populatiei s-a confruntat la un moment dat cu senzatii dureroase la nivel abdominal, crampe si senzatie de disconfort local. De multe ori, aceste simptome sunt neglijate, persoana in cauza nu le acorda o importanta semnificativa, punandu-le pe seama unor mese luate pe fuga, a alimentatiei care nu i-a fost atat de prielnica sau considera ca acestea au aparut ca urmare a unor perioade mai stresante sau a unor emotii mai puternice. Simptomatologie Intensitatea cu care se manifesta aceste simptome variaza. In ceea ce priveste durata de timp a simptomatologiei, aceasta se poate manifesta episodic sau, din contra, poate fi constanta, completant un tablou clinic variat. Durerile sau crampele abdominale sunt simptome comune care pot aparea in cadrul multor patologii fara ca viata pacientului sa fie pusa in pericol, cauzand doar anumite grade de disconfort. Localizarea acestora este resimtita intre torace si regiunea pelvina, avand origine... [continuare]
Simptomele deficientei de magneziu
Din ArticoleDr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Clinica: Spitalul judetean Arad
Generalitati O serie de elemente importante din organism, printre care si magneziul, sunt echilibrate in mod sistematic. Astfel, in cazul in care in celule se afla un nivel prea scazut de magneziu, organismul il inlocuieste din propriile sale rezerve, localizate in oase si ficat. Daca totusi, nivelul magneziului este prea scazut si acesta nu poate fi inlocuit, se vor manifesta simptomele deficientei de mangeziu. Lipsa grava de magneziu devine evidenta atunci cand organismul nu mai are capacitatea de a inlocui magneziul din propriile sale rezerve. Simptome Cele mai des intalnite simptome sunt constipatia, pierderea poftei de mancare, stare generala de rau, oboseala, crampe musculare, senzatie de intepaturi si ace in membre, tulburari de somn, dureri de cap, dificultati de concentrare si diverse modificari ale starii psihice. Simptomele neurologice determinate de valorile scazute ale magneziului sunt: - apatia, depresia, dificultati de concentrare, tulburari de memorie; -... [continuare]
Despre balonare, eructatii si flatulenta
Din ArticoleDr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Balonarea, flatulenta si eructatiile sunt procese, pe cat de stanjenitoare cand apar in public, pe atat de normale si naturale. Medicii isi fac probleme atunci cand pacientul nu le mai sesizeaza, insa nu atunci cand acestea exista. Flatulenta consta in expulzia (pe cale anala) a unui amestec de gaze ce rezulta din procesele digestive. Flatulenta este termenul medical, mai popular aceste emisii numindu-se de fapt “gaze” sau “vanturi”. Gazele ajung la nivel rectal ca urmare a miscarilor peristaltice normale care caracterizeaza activitatea fiziologica a tubului digestiv (segmentul distal, in special, anume colonul). O data cu gazele prin peristaltismul intestinal avanseaza si materiile fecale, deci existenta gazelor semnifica faptul ca tranzitul este normal, si ca nu a aparut (din diverse motive, un ileus intestinal). Toate persoanele sanatoase au gaze, insa exista variatii individuale, unii avand mai multe decat altii. Eliminarea lor pe cale orala se numeste... [continuare]
Afectiuni ale sistemului digestiv
Din ArticoleGeneralitati Tractul gastrointestinal este format dintr-un tub muscular care incepe la nivelul cavitatii bucale si se continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul, rectul si anusul. In sistemul digestiv sunt cuprinse o serie de organe auxiliare pentru ca acesta sa isi poate indeplini activitatile zilnice; astfel, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara detin functii importante in desfasurarea digestiei. Componentele individuale ale sistemului gastrointestinal sunt: cavitatea bucala, faringele, glandele salivare (parotide, sublinguale si submandibulare), esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, ficat, vezica biliara si pancreas. Principala activitate a tractului gastrointestinal este transformarea alimentelor in nutrienti, care pot fi absorbiti de catre organism pentru a produce energie - atat de necesara in fiecare zi. Digestia propriu zisa a alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde proteinele, grasimile si... [continuare]
Alergia la cerealele pe baza de grau
Din ArticoleDr. Antoniu Cerasela
Medic specialist pediatru
Clinica: European Hospital
Generalitati Alergia reprezinta un raspuns anormal, exagerat al organismului, declansat de expunerea lui la substante comune, prezente in mediul inconjurator, bine tolerate de persoanele fara predispozitie genetica la dezvoltarea unor boli alergice, dar percepute ca fiind alergene de catre persoanele susceptibile. Compotamentul de tip alergic are tendinta familiala de aparitie. Riscul ca un nou-nascut sa dezvolte simptome atopice este strans legat de prezenta acelorasi simptome la unul dintre parinti. Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar mai frecvent la copii si, in special, la sugari deoarece atat sistemul imunitar, cat si cel digestiv sunt inca in formare, fiind mai susceptibile sa dezvolte o reactie alergica la o proteina continuta intr-un aliment sau aditiv alimentar. Exista sugari foarte sensibili la aceste alimente incat pot dezvolta o reactie alergica prin intermediul laptelui matern, daca mama a consumat aceste alimente. Au fost descrise 8 alimente sau... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Din ArticoleGeneralitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale
Din ArticoleGeneralitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este cauzat de intoleranta la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei substantelor... [continuare]
Se presupune ca am boala crohn ce trebuie sa fac ?
Din Comunitatebuna seara sunt mirela am 44 de ani si traiesc in spania de 2 ani acum 2 luni mai exact 10 martie am avut diaree si de atunci si pana cum nu se mai opreste scaunele au ajuns si 10-12 pe zi sunt cu mucus si fara sangerari dupa orice masa trebuie sa ajung la baie am scazut in greutate 8 kg in decurs de 2 luni am facut toate analizele posibile nu apare nimik am urmat un regim alimentar totul fiert dar niki o ameliorare ma simt slabita am dureri de spate si crampe abdominale la un interval de 15 minute zilnik am o galagie infernala in stomac imi da impresia se se rup intestinele adaug sunt fumatoare si nu ma abtin deloc numai stiu unde sa merg si ce sa fac niki macar nu sunt in tara mea ,,nu mi s-a recomandat niki un tratament medical decat regim alimentar ce as putea sa mai fac si unde sa ma duk ce ar putea sa ma ajute ?,,,multumesc tuturor celor care poate sa ma jute cun un sfat...deja am programarea pentru a face colonoscopia oare sa fie bine sau de rau? [continuare]
Surse alimentare ascunse de gluten
Din ArticoleGeneralitati Exista numeroase surse alimentare de gluten, unele dintre ele ascunse sau neasteptate, iar acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru persoanele care sufera de boala celiaca (enteropatia glutenica). Aceasta boala autoimuna este caracterizata de aparitia mai multor leziuni la nivelul intestinului subtire, in urma ingestiei glutenului alimentar. Prin urmare, pacientii trebuie sa cunoasca foarte bine toate categoriile de alimente care contin aceasta proteina vegetala regasita preponderent de cereale. Tipuri de alimente cu gluten Excluderea glutenului din alimentatie pentru ameliorarea simptomelor intolerantei la aceasta proteina vegetala poate fi dificila, mai ales in perioada de acomodare cu noul regim alimentar. Regula de baza este destul de simpla alegerea de hrana integrala, neprocesata si evitarea tuturor produselor care au in compozitie grau, orz secara si derivatele acestora. Dificultatea urmarii unei diete lipsite de gluten deriva din sursele... [continuare]
Dieta fara gluten
Din ArticoleGeneralitati Dieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. Boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire. Glutenul este o proteina care se gaseste in numeroase soiuri de cereale: grau, orz, secara, ovaz. Glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor. La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura. Alimente permise Este important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara: fasolea, nucile - in forma lor simpla si neprelucrata ouale proaspete ... [continuare]
Dieta pentru persoanele cu psoriazis
Din ArticoleGeneralitati Psoriazisul este o boala cronica de piele caracterizata prin prezenta unor pete rosii solzoase. Psoriazisul nu este contagios si poate fi localizat oriunde pe corp: coate, genunchi, scalp sau unghii. Exista mai multi factori care pot declansa aparitia simptomelor. Printre acestia se numara: boli, infectii bacteriene, dezechilibre hormonale, contactul cu substante toxice si dieta necorespunzatoare. Cu toate acestea, cauza exacta a bolii nu este cunoscuta. Recomandari alimentare pentru tratarea psoriazisului Persoanele cu psoriazis pot constata ca anumite alimente par sa determine aparitia manifestarilor. Dieta optima pentru psoriazis este cea bazata pe consumul a cat mai multe fructe si legume. Introduceti in dieta cat mai multi antioxidanti, vitaminele C, E, betacaroten, zinc si seleniu. Antioxidantii au un efect pozitiv asupra pielii, intrucat o protejeaza de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi, care au fost asociati cu inflamatia pielii prezenta in... [continuare]
Dermatita herpetiforma
Din ArticoleGeneralitati Dermatita herpetiforma sau boala Duhring este o afectiune cronica cutanata caracterizata prin aparitia de vezicule pline de lichid pe suprafata pielii. In ciuda denumirii sale, dermatita herpetiforma nu are nicio legatura cu virusul herpesului, insa ii imprumuta numele, deoarece aspectul sau este similar cu cel al manifestarilor provocate de Herpes Simplex. In dermatita herpetiforma, apare o eruptie cutanata insotita de prurit (mancarimi), intepaturi si vezicule, provocata de glutenul eliberat de anticorpii care circula in fluxul sanguin. Din acest motiv, afectiunea se mai numeste si "eruptia bolii celiace", deoarece se petrece in conjunctie cu boala celiaca (intoleranta la gluten). Cauze si factori de risc Dermatita herpetiforma rezulta din combinarea glutenului provenit din hrana cu imunoglobulina lgA. Ambele ajung in sistemul sanguin, coaguland vasele mici de sange si provocand inflamatii, concretizate ulterior in simptome cutanate. Intrucat iodul este... [continuare]
Nefropatia cu imunoglobuline a
Din ArticoleGeneralitati Nefropatia cu imunoglobuline A (Ig A), numita si boala Berger este o afectiune renala, ce apare cand Ig A (proteine ce ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor) se depun in structuri esentiale ale rinichiului. Depunerea anticorpilor Ig A apare si in alte afectiuni, cum ar fi purpura Henoch Schonlein, considerata a fi o forma sistemica de nefropatie cu Ig A. Dupa o evolutie indelungata, aceste depozite ajung sa interfere cu functionalitatea rinichiului si, in timp, datorita acestor modificari, prin urina pot sa se piarda hematii (apare asa-numita hematurie, care poate fi macroscopica sau microscopica) si proteine plasmatice (ceea ce se va manifesta clinic prin edeme). Nefropatia cu Ig A este o glomerulonefrita (o inflamatie a glomerulilor renali), fiind una din cele mai frecvente varietati din intreaga lume. O astfel de afectiune se poate complica (sau poate evolua spre boala renala cronica sau terminala). Se pare ca peste 20% dintre pacientii suspectati... [continuare]
Alimentatia sanatoasa
Din ArticoleGeneralitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Esentialul despre gastrita
Din ArticoleGeneralitati Gastrita reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei gastrice (cea care captuseste suprafata interna a stomacului). Gastrita este o afectiune cu o patogenie foarte complexa si cu o serie de factori etiologici care pot face uneori ca diagnosticarea bolii in sine sa fie destul de complicata si anevoioasa. Prin gastrita se inteleg de fapt toate afectiunile inflamatorii ale stomacului: infectia cu Hellicobacter pylori, infectii gastrice virale si parazitare, lezarea epiteliala indusa de administrarea cronica sau in doze mari a unor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), agresiunea prin refluxul biliar sau atrofia de mucoasa gastrica. Gastrita se poate manifesta brusc, in forma ei acuta, sau poate avea o evolutie trenanta, de-a lungul mai multor ani (cum este cazul gastritei cronice). Un exemplu clasic de gastrita acuta este reprezentata de cea indusa de ingestia de cantitati exagerate de alcool sau aspirina. Aspirina este capabila sa... [continuare]
Consumul de gluten: benefic sau nociv
Din ArticoleGeneralitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]
Malabsorbtia
Din ArticoleGeneralitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]
Ce determina scaderea inexplicabila in greutate
Din ArticoleGeneralitati Pierderea inexplicabila in greutate, indiferent de momentul din viata in care are loc, trebuie considerata semn al unor probleme medicale. Daca va confruntati cu aceasta problema, consultati imediat un medic pentru evaluarea cauzelor. Scaderea in greutate este un simptom pentru mai multe afectiuni, si numai un medic este capabil sa evalueze totalitatea manifestarilor aflate in relatie cu aceasta pentru diagnosticarea corecta a bolii. De obicei, pierderea in greutate este asociata cu afectiuni ale sistemul digestiv. Greutatea corporala este determinata de mai multi factori: aportul de calorii, starea generala de sanatate, varsta, asimilarea nutrientilor, etc. Daca ati ajuns la varsta de mijloc a maturitatii, greutatea ar trebui sa ramana relativ constanta de la an la an, desi o scadere in greutate, de exemplu, este rareori un motiv de ingrijorare. Totusi, daca pierdeti in mod neasteptat mai mult de 5 kg, adica 5% din masa corporala, sau daca scaderea in... [continuare]
Subponderabilitatea
Din ArticoleGeneralitati Atat subponderabilitatea, cat si supraponderabilitatea conduc la aparitia unor probleme grave de sanatate, printre care se afla: scaderea densitatii osoase, tulburari de reglare a temperaturii corpului, infectii. Asemeni oricaror alte afectiuni si simptome, netratata la timp subponderabilitatea poate cauza o serie de complicatii, iar in cele din urma poate conduce la decesul subit al pacientului. In consecinta, indiferent daca sunteti gras sau slab organismul se confrunta cu o problema! O persoana este considerata subponderala daca indicele de masa corporala (IMC) este mai mic de 19,1 in cazul femeilor si mai mic de 20,7 in cazul barbatilor. Pacientii subponderali sunt expusi riscului de malnutritie. Subponderabilitatea afecteaza cresterea si dezvoltarea corpului, poate cauza infertilitate si tulburari ale ciclului menstrual, oboseala, iritabilitate, lipsa concentratiei, dar poate afecta si capacitatea organismului de termoreglara. Din cauza raspunsului imun... [continuare]
Painea si adevaratul ei impact asupra sanatatii
Din ArticoleGeneralitati Controversele care vizeaza painea si efectele ei asupra sanatatii continua sa prinda noi dimensiuni. Painea furnizeaza carbohidrati, fibre, vitamine si minerale (printre care fier si acid folic), nutrienti esentiali pentru o stare buna de sanatate. Chiar si asa, unii experti in nutritie asociaza painea cu excesul ponderal si cu alte probleme de sanatate, pe cand altii sustin ca adevarul se afla undeva la mijloc. In realitate, painea poate fi un aliment sanatos, cata vreme este preparata cu faina integrala si consumata in cantitati moderate. Painea si ingrasarea Persoanele care folosesc painea drept aliment principal si consumat preponderent tind sa fie si cele care au o problema cu greutatea si cu controlul kilogramelor acumulate in timp. In realitate, problema nu este painea in sine, ci cerealele rafinate din care ea este preparata, ce pot sa creeze un efect de dependenta la nivel cerebral. De altfel, toate alimentele care contin faina rafinata, precum... [continuare]
Constipatie sau ... ?
Din ComunitateBuna ziua. Am 44 ani, 168 cm inaltime, 64 kg. Am probleme cu digestia. Va rog sa-mi recomandati alimente necesare pentru combaterea constipatiei. Sunt perioade in care nici la o saptamana nu evacuez rezidurile alimentare dacat cu ajutorul supozitorului sau pastilei laxative(Sennalax cu aloe). Sunt foarte sedentara la seriviciu, nu prea pot consuma cruditati deoarece ma balonez foarte tare(am colita) si am dureri la balonare. In urma investigatiilor am fost diagnosticata cu colon iritabil(timp de 9 ani am avut probleme cu sistemul nervos). Am avut o perioada destul de lunga(18 ani) probleme cu fierea(lenesa), dar am respectat regimul alimentar propus de medici. Problemele cu fierea sau mai reglat, pot consuma cate putin din anumite alimente care-mi erau interzise. Niciodata nu fac abuz. Nu consum cafea deloc, bauturi carbogazoase, prajeli, mezeluri. Incerc sa consum alimente santoase. Multumesc anticipat! [continuare]
Infectie intestinala
Din ComunitateBuna ziua, Copilul meu in varsta de 3,5 luni a fost diagnosticat cu infectie intestinala, suspectie la rotovirus. Boala a inceput ieri cu vome abundente (de 6 ori la 24 ore), diaree 7 ori pe zi. Astazi a aparut febra 38,4. A fost indicat doar tratament simptomatic (febra-paracetamol, multe lichide). Vreau sa stiu daca nu e cazul sa primeasca si ceva impotriva infectiei (antivirale cred). Multumesc anticipat. [continuare]
Iridolog
Din Comunitatebuna ziua, vreau si eu neaparat sa ajung la doctorul iridolog vasile alexandru melnic stie cineva unde il pot gasi sau nr de tel?am auzit ca e foarte bun [continuare]
Sindromul de colon iritabil
Din Comunitatevreau sa vb cu o persoana care ar avea colon iritabil si daca sa tratat de acesc colon iritabil si ce medicamente a foflosit pt mine nu a fost nica de ajutor am 44 de ani sufar de 5 ani de dearee va multumesc [continuare]
Osteodensitometrie dexa
Din Comunitateeste posibil ca osteoporoza evidenta la radiografia mainii (osteoporoza patata), la osteodensitometria DEXA rezultatul sa indice totusi o densitate normala? precizez ca scanarea a fost facuta doar la nivelul mainilor si a fost raportat la greutatea totala... acest rezultat m-a surprins si as dori sa aflu parerea unui specialist. costul investigatiei e prea mare pentru a-l verifica la un alt aparat... [continuare]
Diaree cronica
Din Comunitateacum 3 ani am mancat niste pateuri..dupa care am avut un episod de diaree la circa 1 ora dupa ce le-am mancat, de atunci nu mai pot manca fructe si lactate..pt ca imediat apare diareea. dupa vreo 6 luni am ajuns la spital si mi-a fost scoasa vezica biliara. dar simptomele nu au disparut..si continui sa am diaree cu mucus... am fost la diversi doctori..explicatia data ca toate astea se intampla ca nu mai am vezica biliara...desi problemele mele sunt de dinaintea operatiei. am incercat n tratamente..si nicio rezolvare! tot ce am incercat dupa 2 zile revin la starea initiala! am incercat debridat,ibutin,ursofalk, mezym forte, creon, triferment,colebil,no-spa, colospasmin, sucralan...si alte medicamente din aceeasi gama, am fost chiar si la un homeopat..dar nimic:(( dimineata dupa ce mananc apar scaunele ..respectiv de la scaun normal pana la golirea intestinului cu diaree si mucus! s-a mai confruntat cineva cu o astfel de situatie? multumesc anticipat [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter