Coronavirus Update

Liposuctia

Publicat la data de: 24 Mai 2005
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Liposuctia Vezi galerie foto

O varietate de noi denumiri au fost legate de liposuctie: liposculptura, liposculptura "tumescenta" si liposuctia superficiala. Procedura era la inceput destinata conturarii corpului sau remodelarii depozitelor de grasime si nu ca o forma de pierdere in greutate, asa cum este tendinta actuala.

Compozitia grasimii depinde de un numar de factori:
- dieta;
- factori genetici;
- factori hormonali;
- exercitiul fizic.

Toti acesti factori pot determina cantitatea si locul unde grasimea se depune pe corp. Distribuirea grasimii are un rol important in rezultatul final al conturului siluetei. Cresterea sau scaderea in greutate modifica dimensiunea adipocitelor nu numarul acestora care ramane constant.

Liposuctia, in schimb, reduce numarul adipocitelor pe o anumita zona a corpului, putand modifica distributia grasimii si fiind astfel foarte utila pentru modificarea conturului siluetei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Indicatii
  3. Tehnica chirurgicala
  4. Tratament postoperator
  5. Complicatii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii

Sus

Cele mai frecvente zone in care se foloseste liposuctia sunt soldurile si coapsele. Alte suprafete asupra carora se foloseste aceasta tehnica sunt abdomenul, gatul si genunchii. Este folosita frecvent in chirurgia sanilor, a gatului si a abdomenului pentru a imbunatati conturul acestor zone. Trebuie reamintit totusi ca forma siluetei este determinata de muschi si de culoarea pielii, nu numai de distribuitia grasimii.

Liposuctia se raporteaza direct numai la unul dintre acesti factori. La acei pacienti la care ceilalti factori sunt problematici, alte proceduri ar putea fi folosite pentru un rezultat cat mai bun. Aceasta nu este o alternativa pentru liftingurile faciale sau abdominale - acestea fiind operatii adresate problemelor specifice pe care liposuctia nu le poate remedia singura.

Tehnica chirurgicala

Sus

Procedura se desfasoara de obicei sub anestezie generala. Cateodata se face sub anestezie locala cu sedarea pacientului (care-l face sa se simta adormit) si ocazional doar cu anestezie locala (doar suprafata operata va fi anesteziata). Sunt efectuate foarte mici taieturi de bisturiu in zone ascunse pentru a permite introducerea instrumentelor medicale fara a se putea observa micile cicatrici care raman dupa procedura.

Stratul de grasime este fluidizat prin injectarea unui amestec de substante care ajuta la indepartarea grasimii iar apoi aparatul de aspirat este introdus in acest strat si cantitatea dorita de grasime este indepartata.

Tratament postoperator

Sus

Majoritatea pacientilor pot si sunt intr-adevar incurajati sa se ridice si sa faca miscare odata cu disparitia efectelor anestezicului, deci in aceeasi zi cu interventia. Este recomandat ca cei care au avut cantitati mari de grasime inlaturata sa stea internati peste noapte in spital, dar acest lucru nu este necesar in majoritatea cazurilor.

Un anumit tip de pansament strans aplicat inveleste zona supusa operatiei, aceasta ajutand la stabilizarea noului contur, impiedica sangele si alte fluide sa se acumuleze in zona aspirata si previne caderea. Aceasta imbracaminte se poarta continuu doua saptamani si apoi pentru inca o luna in majoritatea timpului. Efortul fizic trebuie evitat in acest timp.

Complicatii

Sus

In general sunt putine complicatii care pot aparea, cum ar fi:
- sangerarea si acumularea de fluide la locul operatiei; imbracamintea dupa operatie are rolul de a impiedica acest lucru; daca totusi apare aceasta problema, plaga postoperatorie trebuie drenata si imbracamintea modificata pentru a se potrivi corect;
- infectia - apare foarte rar si trebuie tratata cu promptitudine;
- modificari de sensibilitate - manifestate in mod particular la pacientii cu volum mare de grasime aspirat, dar aceasta complicatie este temporara, revenind la normal dupa cateva saptamani sau luni;
- iregularitati - liposuctia poate cauza unele neregularitati in tesutul moale la locul operatiei; ele trebuie rezolvate uneori cu unele proceduri operatorii secundare; purtarea corecta a imbracamintii post-operatorii ajuta la eviterea problemei;
- decolorarea pielii - de obicei este temporara si dispare cu timpul.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate