Clickmed
programare rapida la medic

Pansament

1. Aplicare pe o plaga a compreselor mentinute cu bandaje sau cu banda adeziva si destinate sa protejeze leziunea, acoperita astfel, de socuri si de infectie
2. Material utilizat pentru protejarea si ingrijirea unei plagi.
Exista diferite feluri de pansamente care exercita, in functie de caz, o actiune cicatrizanta, absorbanta, dezinfectanta sau compresiva.

Pansamentul uscat - Acest pansament se caracterizeaza prin utilizarea de comprese neimpregnate, mentinute printr-o banda adeziva si care acopera o plaga simpla, curatata in prealabil cu ajutorul unei comprese sterile imbibata intr-un produs antiseptic.

Pansamentul umed - Acest pansament poate fi de doua feluri.
- Pansamentul alcoolizat este constituit din comprese imbibate in alcool, in general de 70, si acoperite cu un strat gros de vata si apoi de un bandaj. Acest pansament provoaca o vasodilatatie locala si o actiune antiinflamatorie si calmanta. El se aplica indeosebi pe panaritii si pe plagile foarte infectate. Acest pansament trebuie reinnoit cu regularitate, cel putin de 4 ori pe zi.
- Pansamentul pe baza de pasta antiflogistica are o actiune decongestionanta si antiseptica. El este utilizat mai ales in caz de dermatoza acuta si zemuinda. Pasta, incalzita la bain-marin, se pune intre doua comprese, mentinute daca este posibil printr-un bandaj.
Pansamentul este aplicat cu grija, cu scopul de a evita o arsura pe zona inflamata. El trebuie sa fie reinnoit de doua ori pe zi.

Pansamentul gras -Acest pansament este format dintr-o compresa si substanta grasa. Pansamentul gras favorizeaza cicatrizarea. El nu adera la plaga si permite reconstituirea epidermului.
- Pansamentele grase preunse sunt facute din tifon impregnat cu ulei, camfor, amestecuri de produse cu actiune antiinflamatorie si antibiotica sau doar cu antibiotice
- pansamentele grase pe baza de pomada sau balsam sunt acoperite cu comprese uscate, mentinute cu banda adeziva. Substantele utilizate au proprietati protectoare si favorizeaza regenerarea epidermului.

Pansamentul pelicula -Acest pansament se obtine prin pulverizarea unei substante, cu ajutorul unui aparat de aerosoli.
El se aplica de plagile in curs de cicatrizare si realizeaza o protectie cutanata invizibila, sterila, permeabila la aer, constituita dintr-un film (pelicula) de material plastic sau acrilic.

Pansamentul compresiv - Acest pansament, care exercita o presiune asupra plagii, este aplicat atunci cand plaga sangereaza. El este mentinut cu ajutorul unei benzi elastice adezive timp de maximum 20 de minute.

Citeste si

Arhiva
 • Pansamente si bandaje Pansamente si bandaje

  Generalitati Pansamentul este o bucata de tifon care se aplica pe o plaga, cu scopul de a preveni contaminarea sau de a opri sangerarea. Ideal, pansamentul este realizat din tifon steril, insa in lipsa acestuia se poate utiliza orice material textil, cu conditia sa...citeste mai mult

 • Am salvat piciorul sotului meu de la operatie cu pansamentele umede Am salvat piciorul sotului meu de la...

  Generalitati Ulcerul varicos este una din cele mai frecvente afectiuni dermatologice, fiind specifica persoanelor ce sufera de insuficienta venoasa cronica. Tratamentul ulcerului varicos este de lunga durata, pana la 50% dintre pacientii cu ulcer varicos avandu-l...citeste mai mult

 • Tratamentul plagilor taiate sau sfasiate Tratamentul plagilor taiate sau sfasiate

  Tratament la domiciliu - Majoritatea sangerarilor pot fi oprite prin aplicarea unei presiuni directe (ridicarea zonei lezate poate fi utila). - Curatarea cu apa si sapun poate ajuta la scaderea riscului de infectie bacteriana. - Aplicarea de creme cu...citeste mai mult

 • Primul ajutor in caz de sangerare severa Primul ajutor in caz de sangerare severa

  Generalitati Este important sa se cunoasca masurile de prim ajutor in caz de sangerare severa. Mainile persoanei care va acorda primul ajutor vor fi curate sau vor fi acoperite de manusi sintetice, speciale. Nu se vor repozitiona organele deplasate. In cazul in care...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter