Coronavirus Update

Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive

Actualizat la data de: 25 Mai 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive

Chirurgia plastica cuprinde toate procedurile care presupun reconstructia sau modificarea aspectului sau formei unei anumite parti a corpului.

Cele mai solicitate operatii care au ca scop sculptarea, modelarea sau reconstructia unei zone a corpului uman sunt: implanturile cu silicon, rinoplastia, blefaroplastia, liposuctiile, liftingul facial, liftingul mamar si injectarile cu botox.

Principalele tehnici chirurgicale utilizate pot fi grupate in doua mari categorii, in functie de scopul urmarit:

• operatii estetice;

• operatii reconstructive.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Ce este chirurgia estetica
 3. Ce este chirurgia reconstructiva
 4. Avantajele celor doua tehnici
 5. Principalele avantaje ale chirurgiei plastice
 6. Principalele riscuri ale chirurgiei plastice
 7. Citeste pe aceeasi tema

Ce este chirurgia estetica

Sus

Chirurgia estetica este o ramura a chirurgiei si se adreseaza atat femeilor, cat si barbatilor. De cele mai multe ori, scopul de a infrumuseta este indeplinit de medicul chirurg, pacientul avand la final o stare de bine, de fericire marcata de cresterea stimei de sine.

Odata imbunatatit aspectul fizic, pacientul se va vedea cu alti ochi si isi va recapata increderea in sine. Altfel spus, daca aceasta corectie chirurgicala este bine indicata, practicata si urmarita, cei care beneficiaza de ea vor avea o mare satisfactie sau chiar se vor simti complet transformati fizic.

Ce este chirurgia reconstructiva

Sus

Chirurgia reconstructiva este mai complicata si, in acelasi timp, poate reprezenta o provocare pentru medicul chirurg, intrucat cu ajutorul ei, acesta va incerca sa reconstruiasca o parte a corpului sau a unei functii deteriorate sau absente.

Tehnicile folosite au grade diferite de complexitate si incearca sa reconstituie naturalul.

Avantajele celor doua tehnici

Sus

Avantajele celor doua tehnici vor fi comunicate pacientului de catre medicul chirurg care va realiza interventia.

De asemenea, si dezavantajele vor fi expuse inca de la inceput viitorului pacient.

Trebuie retinut faptul ca avanatajele ambelor tehnici, cat si succesul rezultatului vor depinde de corectitudinea tehnicii folosite, de experienta medicului, de calitatea materialelor folosite, precum si de particularitatile individuale ale pacientului.

Principalele avantaje ale chirurgiei plastice

Sus

Cicatricile inestetice cauzate de rani sau arsuri la nivelul fetei sau al unei parti a corpului sunt eliminate cu ajutorul operatiilor estetice reconstructive.

Acest tip de interventie necesita utilizarea unor grefe de piele. Important de mentionat este ca dupa efectuarea acestor interventii, pacientul isi va recapata sanatatea si increderea in aspectul sau fizic.

In plus, isi va putea relua activitatile cotidiene pe care le realiza inainte de evenimentul neplacut.

• Operatiile reconstructive pot face ca un pacient sa-si recapete functionalitatea unei maini sau a unui picior. De exemplu, un accident grav se poate finaliza cu amputarea unei maini sau a unui picior, de aceea operatia de reconstructie ii va reda functionalitatea individului in cauza.

Principalele riscuri ale chirurgiei plastice

Sus

• Indiferent de chirurgul care opereaza si de experienta acestuia exista riscuri. Principalele riscuri sunt legate de anestezie, dar si de reactia organismului la actul operator.

Astfel, chiar daca inainte de operatie pacientul este supus unor analize si unor teste preanestezic, riscurile se vor diminua considerabil, dar nu vor fi eliminate complet.

• Principalele complicatii sunt: sangerarile excesive, infectiile care pot sa apara, reactiile adverse la anestezic de natura respiratorie, cardiovasculara sau metabolica.

• Costul acestor interventii este destul de mare, iar Casa de Asigurari de Sanatate nu le deconteaza.


Medici specialisti Chirurgie plastica

 • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
 • Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
 • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
 • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
 • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Ovarectomia (chirurgia indepartarii...

  Ce este ovarectomia Ovarectomia este procedura chirurgicala prin care se elimina unul sau ambele ovare. Ovarele sunt organe care au forma de migdala, situate de o parte si de alta a uterului, in pelvis. Acestea contin ovule si produc hormonii care controleaza ciclul...citeste mai mult

 • Implanturile mamare pot influenta alaptarea? Implanturile mamare pot influenta...

  Generalitati Din dorinta de a fi frumoase, multe femei apeleaza la implanturile mamare. In cazul femeilor care nu au alaptat, implantul se introduce sub muschiul pectoral, astfel incat acesta nu afecteaza scurgerea laptelui matern. Concret, modul in care este amplasat...citeste mai mult

 • Liposuctia (sub barbie) Liposuctia (sub barbie)

  Dieta si efectuarea de exercitii fizice nu determina topirea depozitelor de grasime, de aceea unele persoane apeleaza la liposuctie. Aceasta este o optiune pentru indepartarea depozitelor mici de grasime cum ar fi cele situate in regiunea de sub barbie. Procedura...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate